Toshiba Portege Z30t Review
Recent am avut ocazia sa folosesc modelul Toshiba Portege Z30t, unul dintre cele mai noi ultrabook-uri ale celor de la Toshiba. Un portabil cu ecran de 13.3 inchi, usor si performant, care inca nu este disponibil la comercializare in Romania. Speram ca va fi cat de curand, pentru ca este un echipament care mi-a oferit o excelenta experienta de utilizare, atat datorita performantelor superioare cat si al comportamentului ireprosabil.
Toshiba este un nume de marca in lumea laptopurilor, avand o oferta diversa de echipamente, de la cele dedicate mediilor casnice si pana la cele utilizate in special in mediile corporate. De la laptopuri de tip desktop-replacement cu ecran 4K si pana la ultrabook-uri cu o autonomie de pana la 22 de ore.
Modelul de fata m-a impresionat insa in mod deosebit.
Din punct de vedere al aspectului exterior, Portege Z30 este identic cu modelul Satellite Z30 pe care l-am testat acum doua luni. Acelasi look modern, elegant, cu o constructie si finisaje de cea mai buna calitate. Un design premium, pretabil fara indoiala in mediile de business, fiind dedicat aproape in exclusivitate acestora.
Are o carcasa construita in intregime din aliaj de magneziu, facuta sa reziste unei utilizari intense. De exemplu, producatorii spun ca supravietuieste cu succes unei caderi de la o inaltime de 76 cm si ca poate incasa fara probleme 30 de mililitri de lichid pe tastatura. In orice caz, lasa impresia unui echipament robust, bine inchegat.
Pe cat de robust, Portege Z30t ramane ultrabook subtire si usor, putand fi transportat si manevrat fara prea mare efort. Poate fi luat in vizor de catre cei care s-au saturat sa poarte laptopuri mari si grele, cei care isi desfasoara activitatile uzuale foarte mult si din afara biroului sau cladirii companiei.
Pe muchia stanga este prezent portul de alimentare, unul VGA, unul HDMI, unul USB 3.0, unul audio de 3.5mm si slotul pentru card de securitate.
Pe muchia dreapta gasiti slotul pentru carduri SD, pe cel pentru SIM-ul 4G, inca doua porturi USB3.0 si portul Ethernet RJ45.
Cititorul de amprente a fost pozitionat central pe banda de aluminiu de sub touchpad.
Pe spate este prezent conectorul de andocare. O solutie pe care o gasesti in special in companii, folosita in special la extinderea imaginii laptopului pe un ecran mai mare.
Tastatura de tip chiclet este un accesoriu de nadejde, confortabil in utilizare. Este iluminata, astfel ca poate fi folosita fara retinere si in mediile slab luminate sau pe intuneric.
Si touchpad-ul s-a dovedit de folos, dispunand de functii tactile precise. Butoanele de control au fost incorporate in suprafata tactila si s-au comportat ireprosabil. Este unul dintre laptopurile la care nu am avut nevoie de un mouse.
Fiind un echipament de business, nu-i lipseste un trackpoint, pentru diversificarea metodelor de interactiune. Recunosc ca nu l-am folosit, touchpad-ul fiind de ajuns pentru mine.
Desi nu cred ca era necesat asa ceva la un echipament din categoria sa, Portege Z30t are si ecran tactil. Daca s-ar fi transformat cumva intr-o tableta, ar fi fost utile aceste functii, insa in cazul meu au ramas nefolosite.
Ca a venit vorba de ecran, am fost multumit de prestatia lui, desi am vazut si altele mai bune. Are o rezolutie foarte buna, afiseaza imagini clare, cu o paleta coloristica naturala si unghiuri bune de vizualizare. Caracterele text se vad clar, confortabil pentru ochi. Am apreciat si finisarea mata, care il poate face mai lizibil in mediile puternic luminate.
Fisa tehnica a modelului testat de mine este dupa cum urmeaza:
- Ecran: tactil de 13.3 inchi cu finisare mata, rezolutie full HD 1920 x 1080 pixeli;
- Procesor: dual-core Intel Core i5-4310U la 2Ghz, cu Hyper Threading si Turbo Boost pana la 3GHz;
- Placa grafica: Intel HD;
- Memorie RAM: 8GB;
- Stocare: SSD Toshiba de 128GB;
- Retea:Wi-Fi AC, Ethernet Gigabit, Bluetooth;
- Conectica: 1 x HDMI, 1 x VGA, 3x USB 3.0, 1 x Audio 3.5mm, 1 x RJ45, 1 x slot SD, 1 x modul 4G, 1 x slot SC;
- Dimensiuni: 316,0 x 227,0 x 13,9 ~ 17,9 mm;
- Greutate: minim 1.2Kg (in functie de configuratie);
- Altele: cititor de amprente, conector andocare;
- Sistem de operare: Windows 8.1 Pro pe 64 de biti.
Dupa cum vedeti, o configuratie puternica, care poate face cu succes activitatilor uzuale de business. Din punct de vedere al experientei de utilizare nu am ce-i reprosa. Echipamentul s-a comportat excelent, fara blocari sau alte neajunsuri, pe toata perioada de test. Mentionez ca in toate aceste trei saptamani am lucrat exclusiv cu ajutorul lui, fara a mai apela la alte PC-uri, nici la serviciu si nici acasa.
Paleta de activitati a fost destul de larga, de la uzualele aplicatii office, mesagerie scrisa sau navigare pe internet si pana la prelucrare foto sau editare video la rezolutii full HD (recunosc, la nivelul meu de incepator). Cu siguranta ca poate fi pus la treaba fara vreo opreliste si in suite software tipice activitatilor profesionale.
L-am testat si cu suita de benchmark PCMark 8 de la Futuremark.
Rezultatele, dupa cum vedeti, sunt urmatoarele:
– PcMark 8 Work Conventional – 2852 puncte;
– PcMark 8 Home Conventional – 2387 puncte;
– PcMark 8 Creative Conventional – 2252 puncte.
Rezultatele sunt comparabile cu cele ale ultrabook-ului Lenovo ThinkPad X1 Carbon, un echipament cu mult mai scump.
De mentionat ca in momentele in care procesorul este solicitat, isi face simtita prezenta ventilatorul, echipamentul devenind destul de zgomotos.
De asemenea, dupa experienta cu ultrabook-ul Satellite Z30, ma asteptam la o autonomie la fel de buna. Insa acumulatorul lui Portege Z30t poate oferi numai 5 ore si jumatate de lucru sustinut. Oricum, cam asa au tinut cam toate ultrabook-urile de noua generatie testate in perioada recenta.
Am remarcat si colectia generoasa de conectori, de la cei Ethernet, HDMI si VGA si pana la cel de andocare sau slotul pentru carduri SD. Nu este de neglijat nici faptul ca, pe langa performantul modul Wi-Fi AC, are si un modem LTE incorporat, astfel ca utilizatorii vor avea acces la internet si implicit la resursele companiei de oriunde s-ar afla.
La capitolul stocare nu ma multumesc numai cu 128GB, desi SSD-ul din dotare este o unitate destul de performanta. Sustin insa ca un utilizator are nevoie de cel putin 256GB de spatiu, pentru ca datele sunt din ce in ce mai voluminoase in zilele noastre.
Pentru transferul datelor aveti la dispozitie atat tehnologie USB 3.0 cat si Wi-Fi AC sau port ethernet Gigabit.
Unul dintre cele mai importante elemente ale utilizarii unui echipament IT intr-o companie serioasa este securitatea, protejarea datelor companiei nefiind deloc cu vederea. Toshiba Portege Z30t este pregatit din acest punct de vedere, atat cu un cititor de amprente, cat si cu slot pentru card de securitate, cu modul TPM de criptare sau tehnologie Intel Active Management.
Concluzii
Pro
- Design-ul, calitatea constructiei;
- Ecran de calitate;
- Functionare ireprosabila;
- Putere de calcul superioara;
- Este subtire si usor;
- Tastatura este iluminata;
- Are modem 4G.
Contra
- Devine zgomotos cand este solicitat;
- Trebuia o solutie de stocare mai mare, de minim 256GB;
- Pretul.
Desi nu stiu exact cat costa acest laptop, ma astept sa fie estimat de producator la peste 5000 de lei, o suma pe care nu si-o pot permite decat companiile foarte mari si profitabile.
Salut,
Ai idee de ce nu se gaseste acest laptop pe piata din Romania? Este o configuratie foarte reusita si un laptop care ar avea succes, dupa parerea mea… Cum ai ajuns “sa pui mana” pe el? Ecranul este TN sau IPS?
Merci!
trebuia sa ajunga un pic mai tarziu. inca nu era disponibil cand l-am testat eu. l-am primit de la importator.
Se pare ca modelul nu va mai ajunge pe piata romaneasca… daca nu a ajuns pana acum… 🙁 Despre ecran stii cumva daca era TN sau IPS? Merci!
un TN mai degraba, nu tin minte sa ma impresioneze la afisarea culorilor. si nici nu-mi aduc aminte de vreun laptop toshiba cu IPS.
da, la un pret mai mic, am testat si satellite z30, care parca mi-a placut mai tare.