UPC a prezentat castigatorii concursului Tech School

UPC a prezentat castigatorii celei de-a doua editii a concursului Tech School, cu premii in valoare totala de 25.000 de Euro. Daca inca nu stiti, Tech School este o competitie pe cinci arii ale tehnologiei – gaming, robotica, digital media, aplicatii si astronomie. In acest concurs au participat tineri cu varste cuprinse intre 11 si 24 de ani, care si-au inscris ideile pe platforma www.smartnation.ro. Pe aceasta au interactionat peste 400.000 de pasionati de tehnologie in primele sase luni de la lansare. Smart Nation a mobilizat o comunitate activa de aproximativ 5000 de utilizatori si promotori, care au generat peste 230 de proiecte participante la concurs.

Proiectele au fost jurizate de Adrian Buzatu – cercetator la Universitatea din Glasgow si membru ATLAS/CERN, Catalina Oana Curceanu – prim-cercetator in domeniul fizicii particulelor elementare si al fizicii nucleare in cadrul Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN – Roma, Adrian Dorobat – game designer la Gameloft, Viorel Spinu – cofondator Robofun, Bogdan Florescu – cofondator Adonis Software, Ionut Cotoi – presedinte inventeaza.ro si Victor Kapra – unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din Romania.

Patru idei de proiecte castigatoare au primit din partea UPC Romania bugetele necesare implementarii, iar o a cincea idee i-a adus initiatorului un loc la conferinta globala TED Youth 2014. Proiectele sunt grupate pe categorii de varsta – cate una pentru categoriile de 5 – 19 ani si 20 – 24 ani si doua pentru categoria de 11 – 14 ani.

Cele doua proiecte Tech School care au impresionat juratii la categoria 11-14 ani sunt VoicePedia HelpDesk, realizat de Cristina Braga din Medias, si Arduino GPS, ai carui autori sunt Sebastian Darmaz si Laurentiu Ciobanu, amandoi din Targoviste.

La categoria 15-19 ani, proiectul castigator ii apartine lui Iulian Lazar (17 ani) din Constanța, care a fost recompensat cu 7.000 de Euro. Acesta a prezentat Robotul subacvatic ROV1.0, care se poate scufunda la o adancime mult mai mare decat cea la care un om rezista sub apa.

La categoria 20-24 de ani proiectul care a castigat se numeste H.A.A.L (Human Accident Alert and Locator), un dispozitiv care permite localizarea accidentelor in mod autonom. Robert Cotofana, in varsta de 23 de ani, va beneficia de 7000 de Euro pentru a-si duce proiectul la capat.

A fost desemnat si un premiu special pentru Alexandru Birzanu (22 de ani) din Iasi. Acesta a venit cu ideea unui joc tactic, pe ture, cu un sistem de definire a caracterului si a abilitatilor personajelor, numit The Call of Syox.  Castigatorul va participa la conferinta globala TED Youth 2014.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *