HTC One M8 review: Flagship adevarat

HTC One M8 imi este in acest moment partener zilnic pentru o perioada, prin bunavointa celor de la COSMOTE. As zice ca perioada e suficienta pentru a ma edifica asupra a ceea ce este in stare sa faca flagshipul celor de la HTC, dar si absolut insuficienta pentru a ma plictisi cumva de el.

Si asta pentru ca, din aproape toate punctele de vedere, celor de la HTC le-a iesit din plin de data asta.

Sa nu anticipam, insa, si sa incepem cu inceputul.

Prime impresii HTC One M8 / Design

Daca vreun telefon cu Android, (sau un telefon, punct), de pe piata striga din toate puterile cuvantul „premium”, cu siguranta acesta trebuie sa fie. Dispozitivul celor de la HTC arata – nu am sa ma feresc de cuvinte, pentru ca nu am vreun motiv sa o fac – absolut bestial, mult mai bine decat ar putea sa il prezinte orice poza. E un aparat pe care trebuie sa il tii in mana ca sa constati cu adevarat cat este de frumos.

Finisarea lui HTC One M8 e  impecabila, aluminiul, sticla si o mica portiune de plastic imbinandu-se ireprosabil pentru a forma un aparat foarte frumos. Partea din spate este, asa cum era de asteptat, dintr-o singura bucata de aluminiu, completata fiind de cele doua difuzoare BoomSound din partea frontala, care incadreaza displayul protejat de Gorilla Glass 3.

HTC One M8

Mentionez ca, desi nu l-am supus la prea mult stres, nu am observat vreo urma de zgarietura pe sticla dupa cateva saptamani de utilizare. Mai mult decat atat, am apreciat din plin cat de putin se prind amprentele digitale de suprafata frontala a lui M8. De altfel, nici spatele nu este ceea ce ai numi un magnet pentru amprente. Un punct absolut pozitiv.

Pe spate se gaseste camera principala, in mare masura similara celei a modelului precedent, cu mentiunea ca exista si un al doilea obiectiv, scopul sau fiind acela de a captura informatii legate de adancimea de camp a imaginii pe care o fotografiezi. Asta iti permite sa adaugi ulterior efecte sau sa refocalizezi imaginea in cauza. Interesant este ca pe partea frontala exista o camera de 5 megapixeli, deci senzorul este mai mare decat cel de pe spate (de 4Mpix).

Despre acest lucru discutam insa ceva mai incolo, pe larg.

HTC One M8

Toate imbinarile sunt impecabile, totul arata foarte frumos si poti fi sigur ca e un aparat cu care ai toate sansele sa faci impresie (cel putin asa este editia Grey pe care o am eu la teste). Ce spuneam mai sus, ca e imposibil sa iti dai seama din poze cat de bine arata HTC One M8 de fapt, mi-a dovedit un bun prieten. Vorbind cu el despre telefonul celor de la HTC, mi-a spus ca nu ii place, pentru ca e prea butucanos. I-am spus ca isi va schimba parerea cand il tine in mana, iar lucrurile au stat exact asa, si el confirmandu-mi ca pozele nu sunt in stare de o descriere completa.

Sa nu uit sa mentionez un alt aspect important: cei de la HTC s-au gandit ca vei dori sa iti protejezi dispozitivul, astfel ca au inclus in pachet si o husa cauciucata de buna calitate. Are totusi o problema  in zona capacelului care protejeaza mufa microUSB si pe cea jack – dupa cateva utilizari, capacul in cauza slabeste si nu mai sta cum trebuie; e pacat. Husa poate fi utilizata si asa, dar va intra praf.

Cu husa, lucrurile arata ceva de genul asta – ceea ce spuneam cu privire la capacelul care apara porturile se poate vedea cat se poate de bine in imaginea de mai jos.

HTC One M8

Sa facem si traditionala intoarcere pe toate fetele. In partea superioara, singurul loc unde s-a utilizat plastic, vei gasi butonul power, precum si beam-erul de infrarosu.

HTC One M8

Pe stanga se afla slotul pentru cartela nano SIM. Spre „bucuria” multora, care probabil ca vor fi nevoiti sa isi schimbe iar cartela. Riscurile meseriei, ce sa-i faci!

Accesul la slot se face cu o cheita, oferita si ea in cutie.

HTC One M8

Trecem pe partea dreapta. Aici, prin fix aceeasi metoda, ai acces la slotul destinat unui card microSD. Spatiul de stocare intern de 16GB (atat avea dispozitivul testat), e el ok, dar parca altfel te simti cu un card de memorie de macar 32GB. Langa respectivul slot se gasesc butoanele de volum.

HTC One M8

In fine, pe muchia de jos se afla un port microUSB, dar si mufa de casti. Inainte sa sar mai departe, o sa spun ca la pachet vine cu o pereche de casti care suna chiar foarte bine, asa cum HTC si-a obisnuit clientii la modelele premium. Cele din pachet au insuficiente doze bas (fara a sufoca restul frecventelor in el), sunand bine si echilibrat. Ma declar multumit de ele (cine ma cunoaste stie ca sunt destul de pretentios la capitolul sunet).

Si difuzoarele BoomSound, impreuna cu modul aferent, sunt mai mult decat capabile sa faca galagie. As spune ca, in materie de putere a difuzoarelor incorporate, telefonul este cel mai bun, dintre cele pe care le-am avut pe mana.

Revenim insa la muchia de jos. Iat-o in toata splendoarea; mai ca imi aduce aminte de forma masinilor Mercedes de Formula 1  de pe vremuri, desi ma cam indoiesc ca acela a fost scopul.HTC One M8

Trebuie spus ca aparatul sta foarte bine in mana, mai ales cand este introdus in husa cauciucata. Fara ea, partea de aluminiu mai poate sa alunece, cu toate ca nu o face asa de tare cum ma asteptam eu.

Este insa One M8 utilizabil cu o singura mana? Raspunsul la intrebarea asta variaza in functie de mana. Autorul acestui text are palme destul de mari, motiv pentru care a reusit sa faca aproape orice pe el fara a se folosi si de a doua mana. Pana si asa, am avut momente cand am fost nevoit sa il imping mai sus si mai jos cu podul palmei.

Cu toate astea, in majoritatea cazurilor e posibila si utilizarea cu o singura mana. Pana la urma, nu e cel mai important lucru.

HTC One M8

Si pentru ca suntem la capitolul prime impresii, nu pot sa nu mentionez inca un lucru, inainte de a discuta efectiv despre functionarea lui HTC One M8. Anume, ca ideea de a face o minima setare pe un ecran mare, cu ajutorul unui link oferit de telefon, e una foarte buna.

Astfel, poti de pe calculator sa iti setezi aspecte cum ar fi ringtone-ul sau ce vrei in HTC BlinkFeed, iar apoi sa le ai pur si simplu direct pe telefon. E mult mai usor sa faci lucrurile in acest fel decat sa o faci de pe telefon. Nu ca interfata Sense pe care cei de la HTC o pun peste sistemul de operare Android ar fi prea complicata; chiar dimpotriva. Dar tot mai simplu e sa dai cateva click-uri.

Cam asa arata wizard-ul in cauza.HTC One M8

Utilizare

Cum ar zice americanul, “here comes the fun part!”. Acum ca l-am admirat, sa vedem ce face dupa ce ii dai drumul.

One M8 booteaza rapid, afisand noul logo Powered by Android. Android 4.4.2, chiar, peste care oamenii de la HTC au pus propria interfata, Sense pe numele sau de botez, aflata la versiunea 6.0.

Primul lucru pe care il remarci dupa ce pornesti aparatul este excelentul ecran care iti va fi companion in experienta de utilizare. Ecranul de 5 inch are o rezolutie Full HD si nu prea cred ca se poate gasi ceva de reprosat la acest capitol. Culorile sunt afisate foarte bine, indiferent care ar fi continutul cu care se ocupa ecranul in acel moment. Va fi interesant de vazut daca urmatorul model al gamei va avea display Quad HD, asa cum are noul flagship al celor de la LG, G3. As banui ca da.

Textul este perfect lizibil si, indiferent ca a fost vorba despre aplicatii de toate categoriile, continut video la varii rezolutii, jocuri sau poze, orice continut se vede excelent pe el. Nici la capitolul responsivitate nu ai ce sa reprosezi, touchscreen-ul reactionand foarte bine.

Continuturile, aplicatiile sau jocurile nu doar ca arata foarte bine pe display, ci se si misca foarte fluent. Si la ce hardware exista sub capota, ar fi tare greu sa nu o faca (de altfel, acest lucru s-a vazut si in bechmarkuri – le vezi ceva mai incolo). HTC One M8 are un procesor Qualcomm Snapdragon 801; este un chip quad-core, care ruleaza la o frecventa de 2,3 GHz, ajutat fiind de o memorie RAM de 2GB.

Nu am observat sa se blocheze sau sa aiba probleme, indiferent ce am rulat pe el (nici nu m-as fi asteptat). Ca a fost vorba despre socializare, aplicatii office, email, filme Full HD sau jocuri, totul a mers extrem de fluent.

Si daca vorbim de aceasta din urma categorie, o sa mentionez ca m-am jucat Asphalt 8 Airborne (chiar destul de mult) dar si, aflandu-ne in apropiere de Cupa Mondiala, FIFA 14. Inutil sa spun ca nu am nimic de comentat la capitolul performante.

Am sesizat insa ca la jocuri solicitante se incalzeste destul de tare si ca exact la fel face si atunci cand ruleaza benchmark-uri. De asta nu e de neluat in calcul motivul celor de la 3DMark de a-l scoate din rankinguri – faptul ca ruleaza „mai tare” cand simte un benchmark.

Nu lipseste beamer-ul de infrarosu, care te ajuta, la fel ca la One Max, sa controlezi televizoare si alte dispozitive cu telecomanda de prin casa. E comod si foarte simplu de configurat si marturisesc ca am tras o portie sanatoasa de ras cu ajutorul lui la un meci vazut in oras, intr-un bar cu multe televizoare si cu si mai multa bere. 🙂

Interfata si software

Asa cum am spus deja, HTC One M8 ruleaza Android in versiunea 4.4.2, cu interfata HTC Sense 6.0 peste el. Ce inseamna asta? Pai, inseamna o experienta de utilizare oarecum diferita de ceea ce este Android in versiunea sa sosita direct de la Google, dar tot Android este pana la urma.

Adica daca folosesti un model Nexus nu vei intra in panica si nu vei alerga prin camera, speriat fiind ca nu gasesti nimic. Cea mai simpatica diferenta se refera la cum navighezi prin lista de aplicatii. La HTC lucrurile se fac vertical, traditional pentru Android “Vanilla” fiind orizontal.

Cert e ca Sense 6 arata bine si nu iti va luat foarte mult timp ca sa te obisnuiesti cu el. Pictogramele sunt usor aranjate in foldere si in meniul principal, lucru usor fezabil printr-un meniu dedicat acestui lucru. De altfel, sunt foldere gata facute de HTC cu aplicatiile Google, unelte utile (lanterna, de exemplu), productivitate sau Media (aplicatiile pentru continut multimedia).

Si COSMOTE are un folder de aplicatii, care include solutia de navigatie MireoNav, Dolce Mobile TV sau Taramul Basmelor, o aplicatie cu povesti pentru cei mici.

HTC One M8

Interfata este cat se poate de prietenoasa si, chiar daca sunt intr-o oarecare masura obisnuit cu dispozitive HTC, nu vad cum ar pune probleme unui utilizator care nu le-a mai intalnit. Totul e cam pe unde te astepti sa fie; in plus, apreciez ideea de a folosi scurtaturi pentru a face diferite lucruri direct, atunci cand ecranul e inchis.

De exemplu, daca tii telefonul in pozitie orizontala si apesi butonul de reducere a volumului, vei avea surpriza ca porneste camera. Idee simpla, dar desteapta. In acelasi mod, o glisare stanga-dreapta a degetului pe ecran te duce in agregatorul de feeduri sociale si de stiri BlinkFeed, care nu cred ca mai are nevoie de vreo prezentare.

HTC One M8

Am apreciat prezenta unei suite office complete – Polaris Office 5, dar si a modului Car al celor de la HTC, care ofera pictograme mari si acces rapid la functii atunci cand conduci si nu ar trebui sa umbli la telefon. Aici gasesti navigatia, comenzi vocale, un dialer cu litere mari sau functiile de redare a muzicii. Partea buna e ca, atunci cand e activ, nu risti sa ajungi in restul telefonului la o apasare de buton, ceea ce e util.

HTC One M8

La fel de utile sunt micile idei destepte, cum este posibilitatea de a securiza cu o parola, intr-un asa-numit “secure box” a mesajelor care nu vrei sa fie la indemana tuturor. Nu stiu ce parere sa am despre aplicatia de Backup a celor de la HTC; aceasta e buna la casa omului, in sensul ca iti face backup la toate setarile, parolele sau personalizarile si poate face asta automat. Daca insa nu o setezi sa faca asa, te va bate la cap de cate ori instalezi o aplicatie noua, lucru extrem de enervant.

Exista chiar si un mod destinat copiilor, prin care te poti asigura (cam cum e la Windows Phone) ca au acces doar la ceea ce vrei tu din telefon.

Lasand micul neajuns legat de aplicatia de backup la o parte, HTC One M8 ofera o experienta de utilizare fluenta si placuta.

Camera

Ei, iata-ne ajunsi la un capitol ceva mai interesant. Spuneam ca HTC a adaugat camerei cu care te-ai obisnuit la One-ul precedent inca una, care insa nu captureaza imagini, ci doar preia informatii legate de adancimea de camp. Acest lucru iti permite sa focalizezi ulterior imaginea acolo unde doresti; nu functioneaza, insa, in cazul cadrelor luate de foarte aproape.

Am sa incerc sa exemplific. Prima e imaginea initiala, in timp ce in a doua si a treia, folosind functia Ufocus din meniul Edit, am focalizat in dreapta sau stanga. Cred ca rezultatele sunt cat se poate de evidente (pentru a vedea efectul, ajunge sa folositi tastele de cursor pentru a naviga intre cadre).

In plus, poti adauga si diferite filtre sau rame, dar poti si evidentia subiectul altfel, cum ar fi un efect de desen, cum e cel de mai jos, sau inconjurarea lui cu papadii (tot mai jos), frunze, fulgi de zapada si multe altele. Or fi unele dintre ele mai puerile, dar sunt simpatice. E posibil si sa vezi subiectul in pseudo-3D, prin miscarea telefonului in dreapta si stanga.

HTC One M8

Lasand efectele la o parte, am apreciat mai mult decat orice viteza de declansare si cea de focalizare, ambele foarte bune. Practic, nu ai cum sa scapi un moment important; calitatea pozelor e buna daca e si lumina buna. Daca nu, ele sufera pe alocuri.

Poti insa sa mai repari lucrurile din meniul generos de setari, din care vezi mai jos o parte. Exista acolo si un mod HDR, dar si unul de panorama.

HTC One M8

Mi-a placut si selectorul de moduri, accesibil de la butonul din dreapta jos. Pan 360 e probabil optiunea cea mai interesanta, aceasta permitandu-ti sa realizezi panorame la 360 de grade intr-un mod destul de simplu. Nu lipsesc modul Selfie, sau functia Dual Capture, pentru a te include in peisaj si pe tine.

HTC One M8

Se pot captura imagini si direct cu filtre pe ele (daca vrei sa vezi cum va arata cadrul direct in sepia, de exemplu).

HTC One M8

Mai jos e o galerie in care se poate vedea cum isi face camera treaba in diferite situatii.

Asa cum era de asteptat, HTC One M8 filmeaza la rezolutie Full HD. Doua mostre, mai jos.

Cea de-a doua camera, destinata pozelor de tip selfie, e de 5 megapixeli si nu, nu am sa va arat un selfie de-al meu 🙂

Benchmarks HTC One M8

Pentru a evalua si mai bine performantele lui HTC One M8, am rulat obisnuitul set de benchmarkuri.

Incepem cu 3DMark, desi aparatul nu apare in ranki-nguri, v-am spus mai sus si de ce. In Ice Storm si Ice Storm Extreme am primit Maxed Out, adica testul e prea „usor” pentru One M8, dar in Unlimited am obtinut 16047.

HTC One M8

Au urmat la rand Vellamo HTML5 si Metal, cu scoruri de 1647 si 612.

HTC One M8

In AnTuTu am obtinut 34065. Vi l-as arata comparativ, dar AnTuTu nu voia nicicum sa il afiseze in top. Sincer, nu stiu daca din aceleasi motive ca si cele ale 3DMark.

HTC one M8

Apoi, in Smartbench avem 9419 la productivitate si 4381 gaming.

HTC One M8

Iar in Quadrant, 21844.

HTC One M8

Toate sunt, asa cum era si de asteptat, scoruri excelente.

Concluzii

Asa cum rezulta si din cele spuse mai sus, HTC One M8 e unul dintre cele mai reusite si mai frumoase dispozitive de pe piata, si asa se si comporta. Pe langa ca arata excelent si dispune de finisaje de cea mai buna calitate, are si un hardware care il recomanda pentru cam orice sarcini mobile. In plus, e un aparat foarte placut la utilizare, cu care te acomodezi instantaneu.

Cu toate acestea, camera ar putea fi mai buna in conditii slabe de lumina (chiar daca dispune de niste functii suplimentare interesante). In ceea ce priveste bateria, trebuie spus ca va trebui sa ai incarcatorul la tine daca planuiesti o utilizare intensa. Ecranul si hardware-ul sunt in stare, daca folosesti telefonul mult, sa omoare bateria destul de repede. La utilizare moderata, se poate trece printr-o zi de lucru dintr-o singura incarcare.

Pro/Contra

Pro

  • Hardware foarte bun
  • Placut la utilizare
  • Finisare foarte buna
  • Ecran foarte bun
  • Functii suplimentare reusite ale camerei
  • Difuzoare puternice
  • Casti de calitate

Contra

  • Camera putea fi mai buna, in special in conditii de lumina mai slaba
  • Pretul mare

Pret

In ceea ce priveste pretul, HTC One M8 poate fi achizitionat de la COSMOTE la un pret de 999 de lei cu abonament COSMOTE Free XL.

Fara abonament, la Emag, costa 2799 sau 2849 de lei, in functie de varianta de culoare.

P.S.: voi reveni cu un text mai scurt, care va cuprinde cateva observatii privitoare la utilizarea mai indelungata a aparatului celor de la HTC.

 

Bogdan Bele

Fac presa de IT in Romania de aproape un deceniu, in ultimii ani colaborand si cu site-uri din strainatate. Imi plac la nebunie toate obiectele cu display, butoane si sistem de operare, precum si toate povestile care se tes in jurul lor. Pe langa asta insa, sunt un mare pasionat de muzica (in special rock, fara a ma limita insa la acest gen muzical), literatura, precum si de fotbal. Ma gasiti la bogdan.bele [at] imidoresc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *