Samsung Gear 2 Review – Mai bine, dar nu perfect
Smartwatch-urile sau, mai pe romaneste „ceasurile inteligente”, sunt device-uri care incearca sa sparga barierele conceptului clasic de ceas, asa cum il stim cu totii. Se pare ca stricta masurare a trecerii timpului nu mai este de ajuns pentru omul modern, iar smartwatch-urile vin cu functii in concordanta cu vremurile dinamice pe care le traim si in care trebuie sa fim permanent la curent cu ceea ce se intampla in jurul nostru. Ceasurile inteligente au functii de comunicare, scrisa sau vorbita, rol de calendar, masoara pasii si distanta parcursa, pot reda muzica preferata si chiar pot face poze (plus multe altele).
Daca vor reusi sa atraga simpatia publicului si daca vor fi un succes, ramane de vazut. Pesemne ca vom sti sigur peste vreo cinci ani, timp destul pentru ca micro-tehnologiile si functiile software sa evolueze catre ceea ce trebuie.
Din cate citeam zilele trecute pe internet, Samsung este lider al acestei piete aflate inca la inceput, in stadiu de formare, si nu este greu de ghicit de ce: pe langa partea de R&D (research & development), au atat o putere impresionanta de productie cat si resurse aproape nelimitate de marketing. Caci reclama este sufletul comertului, dupa cum bine stim cu totii.
Iata ca, la scurt timp dupa ce au lansat primul lor smartwatch, au venit pe piata cu nu mai putin de trei astfel de gadget-uri: doua ceasuri Gear 2 si un accesoriu de fitness – Gear Fit, despre care v-am povestit impresiile mele acum ceva timp. Graba poate fi justificata de faptul ca primul Gear nu a convins, atragand destule critici din partea presei de specialitate. Intre timp am aflat ca primul Gear primeste update la Tizen; sa speram ca va fi o miscare benefica.
Poate stiti ca nici eu nu m-am aratat foarte incantat de primul smartwatch Samsung, un gadget care nu m-a convins la vremea respectiva, principalele cauze fiind legate in special de autonomie si de cureaua care ma strangea, plus ca nu putea fi schimbata. Hai sa vedem impreuna daca noul smartwatch Samsung Gear 2 vine cu imbunatatiri semnificative. Si eu zic ca da, pentru ca este un smartwatch care mi-a placut, desi inca este departe de a fi perfect.
In primul rand ca imi place cum arata. Are un look modern, stilat, o combinatie de plastic si metal reusita din punctul meu de vedere. Partea superioara a corpului este metalica, cea inferioara fiind realizata din plastic. Este un ceas care arata chiar foarte bine, cu o constructie de calitate si finisaje fara repros, cu care nu-ti va fi rusine sa te etalezi, ba din contra. Atrage privirile interlocutorilor, lumea este curioasa sa ii povestesti cat mai multe detalii despre el.
Cureaua este din plastic si acum poate fi schimbata, in caz ca ati dori o alta culoare sau o alta dimensiune. Pentru acest lucru s-a renuntat la integrarea camerei si a microfonului in curea. O mare bila alba de la mine pentru aceasta schimbare.
Camera foto a lui Gear 2 este pozitionata pe rama superioara, in timp ce pe cea inferioara se afla butonul de pornire/deblocare. Langa lentila camerei foto a fost asezat si portul infrarosu, cu ajutorul caruia poate fi controlat, de exemplu, televizorul din living .
In partea inferioara se gaseste conectorul pentru accesoriul de alimentare si senzorul de puls. In continuare nu-mi place ca trebuie sa folosesc un accesoriu dedicat pentru alimentare, in primul rand pentru ca poate fi pierdut sau uitat cine stie pe unde. As fi preferat sa ofere posibilitatea incarcarii prin inductie electromagnetica. Cine stie, poate la urmatoarea generatie.
Pe Gear 2 l-am folosit impreuna cu smartphone-ul Samsung Galaxy S5, primit in test de la Cosmote Romania. Imperecherea intre cele doua a fost o operatiune extrem de simpla, nu am intampinat probleme. Pentru a ramane conectate, distanta maxima dintre cele doua ar trebui sa fie cam de 7 metri. Reconectarea se face automat, fara a necesita interventie din partea utilizatorului.
Trebuie sa subliniez ca toate functiile „inteligente” ale lui Gear 2 sunt dependente de telefonul la care este conectat. Fara asa ceva, adio notificari de mail-uri, site-uri de socializare, prognoza meteo etc. Fara telefon in preajma poate afisa ora, poate masura pasii, poate face poze si cam atat.
Personal am remarcat ca este mult mai confortabil la purtat noul Samsung Gear 2, este destul de usor iar cureaua nu m-a strans deloc. L-am purtat fara probleme si la birou, in timp ce lucram la laptop, ceea ce nu prea pot face cu ceasul meu „elvetian”.
De remarcat ca are o constructie conforma standardului IP67, fiind protejat la actiunea prafului, a jeturilor de apa dar si la scufundarile in apa pana la o adancime de 1 metru, pentru o perioada de 30 de minute. Astfel ca poate fi purtat fara probleme si la mare sau va puteti spala pe maini fara sa-l dati jos. Inca o mare bila alba de la mine pentru acest lucru.
Ecranul Super AMOLED are o diagonala de 1.63 inchi (rezolutie de 320 x 320 pixeli), adica tocmai cat trebuie pentru ca dispozitivul sa aiba dimensiuni rezonabile. Se vede foarte bine, afiseaza culori frumoase si este destul de luminos pentru a fi vizualizat fara efort si intr-o zi insorita.
De asemenea, functiile tactile raspund impecabil, nu am ce-i reprosa din acest punct de vedere. In schimb, ar fi fost perfect daca ora era afisata permanent. Pentru economisirea energiei, ecranul intra in stand-by dupa o anumita perioada (care poate fi presetata) iar activarea lui se face de cele mai multe ori pe baza accelerometrului care interpreteaza acel gest de rotire a mainii facut cand vrei sa te uiti la ora.
Pentru ca aceasta miscare sa aiba efectul scontat, ea trebuie sa fie ceva mai ampla. Gesturile scurte nu vor activa ecranul, ceea ce este oarecum enervant de cele mai multe ori.
Am remarcat ca autonomia de utilizare crescut substantial fata de cea a modelului precedent (practic s-a dublat). Daca primul Gear il puteam folosi numai o zi si jumatate, maxim doua, cu o incarcare, actualul Gear 2 functioneaza cel putin trei zile. Mentionez ca l-am folosit sincronizat cu Facebook si Gmail, notificarile acestor aplicatii fiind receptionate de ceas. De asemenea, telefonul Samsung Galaxy S5 a avut o autonomie de 35 de ore, cu bluetooth activat pentru conexiunea cu ceasul . De remarcat ca, fata de modelul precedent, Samsung Galaxy Gear 2 functioneaza cu sistemul de operare Tizen.
Desigur, autonomia inca nu este acolo unde trebuie, ea neputand fi comparata defel cu cea a unui ceas normal cu quartz. De asemenea, daca este folosit pentru poze, filmari sau chiar la contorizarea anumitor exercitii fizice, momente in care este activ si senzorul de puls, autonomia scade drastic.
Prin intermediul lui putem stabili legaturi telefonice, avand atat microfon cat si difuzor incorporat. Daca purtati o convorbire prin intermediul lui, aceasta va fi ascultata fara probleme si de catre toti cei din jurul vostru. Puterea de redare a difuzorului incorporat ar trebui sa fie de ajuns pentru a-l putea receptiona pe interlocutor fara efort.
Bineinteles, puterea unui smartwatch sta in aplicatii, iar Gear 2 are destule in portofoliu: player de muzica propriu (pentru muzica stocata intern), aplicatie de control media pentru telefonul la care este conectat, camera foto-video, galerie de poze, aplicatie pentru starea vremii, aplicatie de telefon si pentru logurile aferente, contacte, vizualizare calendar, pedometru, aplicatie pentru puls, o alta pentru urmarirea somnului, cronometru. De asemenea, poate controla televizorul cu WatchOn prin intermediul senzorului infrarosu, are functie S-Voice, inregistrare vocala si nu-i lipseste functia “Find My Device” pentru cautarea telefonului, daca acesta este in raza de actiune a bluetooth-ului.
De remarcat ca pentru functia de player aveti la dispozitie numai capacitatea de stocare interna, de aproximativ 2.81 GB. Redarea se poate face pe sisteme audio compatibile, casti sau orice altceva, cu bluetooth.
Am testat si rolul de telecomanda. A functionat fara probleme cu televizorul meu Sony si cu mediabox-ul Cisco de la UPC. Mai functioneaza si cu aparatele de aer conditionat. O functie care mi se pare inutila; nu as utiliza ceasul pentru a comanda televizorul. Telecomanda e sfanta! 😀
Nu stiu daca functia de citire a pulsului este exacta, pentru ca nu am avut cum sa masor acest lucru si cu un aparat medical in acelasi timp. Plus ca rezultatele nu sunt aceleasi la citiri repetate, ci fluctueaza destul de mult. De asemenea, au fost destule momente cand senzorul de puls nu putea „citi” si am primit erori.
Hai sa fim sinceri acum, chiar aveti nevoie de asa ceva? Sunteti toti sportivi profesionisti? Ca si la telefon, am folosit cititorul de puls doar pentru a face demonstratii prietenilor sau colegilor, in rest a cam ramas neutilizat.
Modul „Exercitii” inregistreaza parametrii activitatilor de genul mers pe jos, alergare, ciclism sau alpinism. Traseele facute cu bicicleta sunt inregistrate prin intermediul GPS-ului telefonului. Functia de alergare va poate avertiza pentru a creste sau reduce ritmul impus, in functie de masurarea pulsului. Poate fi setat un puls maxim. Are si un mod de antrenament. Toate rezultatele sunt sicronizate cu aplicatia S-Health de pe smartphone.
Functia pedometru este una extrem de simpla insa trebuie activata de fiecare data. Daca uitati sa faceti acest lucru, s-ar putea sa mai pierdeti pasi la numaratoare. Pe de alta parte, nu este chiar atat de exacta aceasta functie. De exemplu, daca stati pe loc si gesticulati, acceloremetrul lui va interpreta, gresit de altfel, ca mergeti. Cumva aceasta functie ar trebui asistata si de GPS.
Gear Manager
Dupa cum stiti, ceasul Samsung este dependent de aplicatia Gear Manager, prin intermediul careia se fac update-urile de firmware, schimbarile de layout sau se inregistreaza datele acumulate: puls, viteza, km parcursi etc.
Aplicatia permite modificarea fundalului si a tipului de ceas afisat pe ecran. Exista destule modele de ceasuri, unele contra cost. De asemenea, prin intermediul ei se aleg aplicatiile de la care vor fi primite notificari pe ceas.
Nu m-ar mira ca marile companii elvetiene sa lanseze versiuni electronice ale celor mai reusite ceasuri ale lor, pentru a fi afisate pe un astfel de smartwatch. Pe de alta parte, nu stiu de ce stau deoparte elvetienii si nu lanseaza la randul lor astfel de ceasuri inteligente.
In sectiunea SHealth, aveti acces la datele ce tin de exercitiile fizice. Am „testat” oarecum functia de ciclism, numai ca am facut-o din masina. 😀 Aplicatia a inregistrat viteza de deplasare, distanta parcursa si chiar a transpus traseul pe harta Google.
Camera foto
Nu tin neaparat sa fac poze sau filmulete cu un ceas, insa este un feature cool, de ce sa nu o recunosc. Copiii sunt incantati sa faca poze ca spionii.
Meniul camerei este unul pe cat se poate de simplu, fara artificii sau cine stie ce setari complicate. Permite alegerea modului de focalizare (auto sau macro) si a rezolutiei (1920 x 1080, 1080 x 1080 sau 1280 x 960 pixeli), sau activarea sunetului la declansare, a localizarii, a controlului vocal. Poate filma la rezolutii de 1280 x 720 pixeli sau 640 x 640 pixeli. De remarcat ca pozele si filmuletele sunt transferate automat pe telefonul la care este conectat.
Cat despre rezultate, sa nu aveti prea mari sperante, mai ales ca nu este dotat cu cine stie ce senzor. Eu nu sunt multumit de calitatea rezultatelor, chiar si daca pozele au fost facute in conditii bune de lumina. Seamana cu pozele facute cu telefoanele de acum 7-8 ani. Cateva exemple foto, in continuare.
Si una de filmare.
Concluzii
Pro
- Design placut, constructie de calitate;
- Confortabil la purtare;
- Cureaua poate fi schimbata;
- Este conform standardului IP67;
- Autonomie superioara primului model;
- Ecranul se vede foarte bine.
Contra
- Autonomia inca nu este ceea ce trebuie;
- Necesita un adaptor special pentru incarcare;
- Functia pedometru nu este tocmai exacta; Am dubii legate si de masurarea pulsului;
- Ecranul nu se activeaza la gesturile cu mana facute din scurt;
- Nu este compatibil cu alte marci de telefoane;
- Rezultatele foto-video nu au o calitate satisfacatoare.
Cred ca trebuie sa precizez ca Gear 2 lucreaza momentan numai cu device-uri Samsung, si anume cu Galaxy S III, Galaxy S4, Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Active, Galaxy S4 Zoom, Galaxy Mega, Galaxy Note 2, Galaxy Note 3, Galaxy Note 10.1 2014 Edition, Galaxy Note Pro, and Galaxy Tab Pro (12.2, 10.1, 8.4). Cu siguranta este un neajuns, nefiind compatibil si cu alte marci. Insa ma gandesc ca intr-un viitor nu foarte indepartat Samsung va ceda la presiunea pietii si va face ajustarile software necesare. Nu de alta, dar am fost intrebat de multe persoane daca este compatibil cu iPhone.
Desi inca este departe de a fi perfect, in principal datorita autonomiei de utilizare si a metodei de incarcare, pot spune ca aceasta editie de Gear m-a impresionat placut. Daca as avea cum sa achizitionez unul, as face-o fara sa ezit. Dar as alege modelul Gear Neo, fara camera foto, pentru ca nu as avea nevoie de asa ceva. As renunta si la senzorul infrarosu, si el inutil din punctul meu de vedere.
Clar, este mai bun decat generatia trecuta, dar inca mai sunt lucruri de imbunatatit, functii care ar mai trebui adaugate. Sau scoase cele care nu isi au rostul.
Insa, cu un astfel de ceas, poti vedea mai repede si mai simplu sms-urile, de la cine primesti mail-uri, calendarul zilnic, notificarile de pe site-urile de socializare. Ca sa nu mai spun ca poti vedea imediat cine te suna, fara sa mai scoti telefonul din buzunar sau din geanta.
Samsung Gear 2 are un pret de aproximativ 1350 de Lei. Modelul pe care eu il apreciez mai mult, Gear 2 Neo, costa numai 900 de Lei.
Cu note4 sm n910f este compatibil? Nu găsesc niciunde ceva detalii
Mulțumesc!
eu cred ca este, doar este cel mai puternic Note la ora actuala.