Intel 730 Series 480GB – SSD performant si cu o capacitate de stocare generoasa. Pretul, pe masura.

Unitatile de stocare SSD nu mai sunt o noutate. Toata lumea stie deja ca au cateva avantaje importante fata de batranele hard disk-uri: sunt mai rapide, adica mai performante, si la citire, si la scrierea datelor, sunt mai usoare, consuma mai putin curent si, nu in ultimul rand, asigura o mai buna protectie a datelor in cazul unor socuri nedorite. Asa ca, nu este de mirare ca au inceput sa fie tot mai utilizate pe laptopuri, desi fenomenul ia amploare chiar si la sistemele desktop, acolo unde SSD-urile sunt folosite ca suport pentru sistemul de operare.

Da, toate aceste caracteristici superioare au si reversul medaliei, pretul pe gigabyte fiind mai mare decat cel al hard disk-urilor. Adica sunt mai scumpe, cu mult mai scumpe. Tocmai de aceea, majoritatea SSD-urilor folosite ca unitate principala pentru sistemul de operare au numai 128GB, sunt cele mai ieftine.

Am tot prezentat de-alungul timpului experientele mele cu SSD-urile, cand am facut upgrade pc-ului sau laptopului meu. De data asta am avut ocazia sa folosesc noul model SSD Intel din seria 730, cu o generoasa capacitate de stocare, 480GB mai exact.

Oricat de impresionant ar suna, oricat de tentant ar fi pentru instalarea pe un laptop, va tai avantul inca de la inceput: costa nu mai putin de 1900 Lei. Asa ca, numai cei pentru care pretul nu este atat de important si-l vor permite, si ma gandesc in special la entuziasti sau utilizatorii din mediile profesionale, care au nevoie de viteza superioara in special pentru transferul unor volume mari de date.

SSD Intel 730

Unitatea SSD Intel este fara indoiala una performanta, cu viteze teoretice de 550 MB/s la citire si 470 MB/s la scriere, astfel ca va fi pe placul celor care vor ca aplicatiile sa se deschida imediat iar transferul datelor sa se efectueze cat mai rapid posibil. Pesemne ca intr-o solutie RAID eficienta lui ar creste si mai mult.

Bineinteles, unitatea SSD Intel poate fi integrata atat unui laptop cat si pe un sistem desktop. Sincer sa fiu, mai degraba i-as vede utilitatea pe un laptop, pentru a beneficia in conditii de portabilitate atat de viteze mari de transfer cat si de capacitatea lui generoasa de stocare.

SSD Intel 480GB

L-am incercat pe mai multe sisteme, laptopuri sau pc-uri. Culmea, cel mai bine a functionat pe un mini-sistem cu tehnologie AMD, format dintr-o placa de baza Asrock AM1B-ITX si un APU AM1. De ce sa nu recunosc, cu aceasta ocazie mi-am dat seama ca pc-ul meu de acasa, cu tehnologie Intel, necesita un upgrade pentru ca momentan nu este in stare sa ofere suport de test pentru astfel de ssd-uri performante.

Asa ca, matching-ul cel mai performant a fost facut impreuna cu o placa de baza ieftina, cu un procesor ieftin, ambele pe tehnologie AMD. Pe scurt, valoarea SSD-ului Intel este de aproximativ patru ori mai mare decat cea a celor doua componente amintite inainte. Acesta costa 1900 de Lei www. emag.ro.

Pot spune ca am fost extrem de multumit de comportamentul acestuia. Instalarea sistemului de operare Windows 8.1 s-a efectuat in numai 15 minute, cu tot cu drivere, ulterior timpul de boot-are fiind de aproximativ 8 secunde. Pe timpul utilizarii am remarcat ca aplicatiile instalate se deschid repede, mai repede decat pe un hdd.

In aceasta configuratie, i-am testat performantele cu aplicatiile HD Tune Pro si Crystal Mark. Rezultatele pot fi vazute mai jos.

intel_ssd_asrock_bun

intel_ssd_hdtune_asrock

De mentionat ca pe celelalte sisteme de test, fie un PC cu Intel Core i5, fie sistem desktop Dell cu Intel Core i5, fie laptop-uri Dell sau HP cu i5 sau i7, vitezele medii la citire sau scriere nu depaseau 250MB/s. Chiar ma gandeam sa nu scriu aceasta scurta prezentare, pentru ca rezultatele erau cu mult sub cele specificate de producator. Pana la urma am rezolvat problema, concluzia fiind poate ca SSD-ul Intel isi poate dovedi utilitatea si eficienta pe orice suport hardware, de la orice producator cu ale carui produse este compatibil.

Trebuie sa remarc ca este primul SSD de sine statator (nu intr-un RAID) la care obtin astfel de rezultate pentru vitezele de scriere si citire. Asa ca, impreuna cu capacitatea mare de stocare, ma gandesc ca pretul este oarecum justificat.

SSD Intel 480GB

Concluzii

Pro

  • SSD performant;
  • Capacitate de stocare generoasa;
  • Protectia datelor mai buna in cazul unor socuri nedorite, fata de HDD-uri.

Contra

  • Pretul.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *