TS-X51 – Noua generatie de echipamente de stocare in retea NAS de la QNAP

De curand va faceam o prezentare a unitatii de stocare QNAP HS-210, de care personal m-am declarat chiar multumit, pe de o parte datorita comportamentului ireprosabil, pe de alta datorita multiplelor functii puse la dispozitie. O unitate NAS dedicata in special utilizatorilor casnici, prin intermediul caruia acestia isi pot crea si administra propriul cloud acasa.

Iata ca, acum QNAP anunta o noua generatie de echipamente de stocare in retea, la fel de interesanta dupa parerea mea. Se numeste NAS TS-x51 si, bineinteles, vine cu multe functii cloud destinate atat utilizatorii individuali cat si companiilor mici sau mijlocii.

Exista modele TS-x51 cu 2, 4, 6 sau 8 sertare de hard disk-uri, toate cu procesoare dual-core Intel Celeron tactate la frecventa de 2.41GHz. Gama TS-x51 functioneaza pe bazele sistemului de operare QTS 4.1 si, dupa cum am spus, are mai multe aplicatii preinstalate.

Interesant este faptul ca noua generatie de echipamente NAS de la QNAP ofera transcodare video Full HD in timp real, astfel ca puteti accesa colectia de filme fara probleme prin intermediul retelei, fara a mai fi nevoie de convertirea locala a fisierelor sau copierea lor pe echipamentul care reda. Vizionarea streamingului video se poate face prin aplicatiile mobile File Station, Video Station sau Qfile pentru iOS & Android si nu afecteaza performantele celorlalte servicii.

QNAP TS-X51

Protectia datelor este asigurata si prin suport RAID, tehnologie care reduce semnificativ riscul pierderilor de date cauzate prin defectarea unui hard disk. In functie de model si de numarul hard disk-urilor disponibile, puteti alege o configuratie RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5+hot spare, 6+hot spare sau 10+hot spare. Bineinteles, datele sunt protejate si la nivel de acces, prin capacitatea de administrare a utilizatorilor sau grupurilor de utilizatori care au voie, sau nu, sa le acceseze.

In plus, datele stocate pot fi accesate si de pe dispozitive mobile, prin intermediul aplicatiei Qfile. Bineinteles, aceasta are functii pentru managementul si partajarea continutului aflat pe NAS si incarcarea fisierelor de pe dispozitivul mobil (telefon sau tableta cu Android, iOS sau Windows Phone 8).

In plus, in caz ca este nevoie de cresterea capacitatii de stocare cu pana la 80TB, fara a cumpara un alt echipament, Seria TS-x51 este compatibila cu unitatile de extensie UX-500P sau UX-800P.

Gama TS-X51 imi atrage atentia si prin suportul pentru Intel VT-x si aplicatii de masini virtuale. Aceasta dispune de aplicatia Virtualization Station,  prin intermediul careia puteti instala si folosi mai multe sisteme de operare precum Windows, Linux sau UNIX. Pentru a instala Virtualization Station este recomandat modelul TS-x51-4G cu 4GB memorie RAM.

QNAP TS-X51

Specificatiile seriei TS-x51:

 • Procesor Intel Dual-core, 2.41GHz
 • Memorie RAM 1GB DDR3L
 • Viteze de scriere și citire de până la 220MB/s
 • Transcodare video în timp real
 • Tehnologie integrată pentru mașini virtuale
 • Sunet pe 7.1 canale cu ajutorul HD Station, a portului HDMI și playerului XBMC v12
 • Cloud personal pentru librării multimedia cu suport DLNA, AirPlay și Plex
 • Scalare ergonomică cu unitatea de extensie QNAP UX
 • Support IEEE Wi-Fi 802.11ac cu USB dongle
 • Aplicații disponibile în QNAP App Center

Specificațiile unităților de extensie:

 • UX-500P: 5 sertare de hard disk
 • UX-800P: 8 sertare de hard disk
 • Interfață SATA 6Gbps pentru discuri de 3.5”și 2.5”, hard disk hot-swappable, 1 port USB 3.0, ecarn LCD, slot Kensington.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *