La Muzeul Mercedes din Stuttgart

Am avut ocazia sa trec pe la Muzeul Mercedes din Stuttgart, un loc pe care il recomand cu mare caldura tuturor pasionatilor de automobile si de tehnologie. Sa vezi aproape toate automobilele reprezentative ale acestei marci, de la “caruta motorizata” din 1886 si pana la hibridele actuale, sa afli informatii despre tehnologiile dezvoltate de-alungul timpului dar si alte detalii inedite, este o experienta unica, pe care nu o voi uita atat de usor. Cred ca a fost una dintre cele mai frumoase zile ale acestei vacante.

Asa ca, daca aveti drum prin Stuttgart, treceti si prin Muzeul Mercedes, nu o sa va para deloc rau. Insa trebuie sa va inarmati cu rabdare, pentru ca atat intrarea, cat si iesirea din oras, se realizeaza intr-un trafic extrem de aglomerat. Cam de multisor nu am mai stat atat de mult timp bara la bara, pe zeci de kilometri. Se vede ca este unul dintre cele mai industrializate orase ale Germaniei.

Dupa ce am parcat masina, am mers catre Muzeul Mercedes, aflat langa una dintre fabricile Mercedes. De asemenea, la cateva sute de metri se afla si stadionul Mercedes Benz Arena, pe care joaca cunoscata echipa de fotbal VfB Stuttgart.

Muzeul Mercedes

De cum am intrat am ramas cu gura cascata la cum arata interiorul cladirii. Este cu adevarat impresionant. De afara nu iti dai seama cat de mare si de spatioasa este. Imediat am remarcat si lifturile metalice, care arata ca unele dintr-un film Science Fiction.

Am cumparat repede biletele, 8 Euro de adult, apoi ne-am indreptat catre unul dintre cele doua lifturi. In timp ce urcam, am observat pe geam ca o imagine proiectata de cinema (in alb si negru) se deplasa in paralel cu noi. Misto ideea, intr-adevar. De sus, muzeul se parcurge in spirala pana la subsol, unde exista si un magazin de suveniruri.

Muzeul Mercedes

Imediat am ajuns sus, chiar eram curios sa vad cum arata cele mai vechi automobile Mercedes. Primul exponat? Macheta unui CAL. Pe piedestalul acestuia erau placate cuvintele Imparatului Wilhelm al II-lea al Germaniei: “Eu cred in cal. Automobilul nu este decat un fenomen trecator.” Cine stie, daca ar fi trait in vremurile noastre, poate ca alta ar fi fost convingerea domniei sale.

Apoi am inceput turul masinilor si tehnologiilor Mercedes, incepand cu prima “caruta motorizata” din 1886, continuand cu “masina care poate fi calarita”, adica un fel de motocicleta, din 1885, cu drezina Daimler din 1887, cu barca cu motor Marie din 1888 sau cu primul vehicul autonom cu patru roti construit de catre domnii Daimler si Maybach, in 1889. Daca ar fi sa le enumar pe toate, ar trebui sa scriu o saptamana. Dar nu am timp, sunt in vacanta. Nu sunt expuse modelele recente, insa pe acestea le cam vedeti zilnic pe soselele Romaniei. Nici bolidul Mercedes-Benz SLR McLaren nu era expus acolo; insa unul dintre exemplare este prezent in colectia domnului Ion Tiriac de la Bucuresti.

Ce sa mai, am experimentat o adevarata lectie de istorie a automobilismului mondial. O zi intreaga nu ar ajunge pentru a parcurge asa cum trebuie toate exponatele si toate informatiile puse la dispozitia vizitatorilor. Masini retro, autoturisme, autobuze, microbuze, vehicule utilitare, motoare de avion, masini de formula 1, masini de raliu, aveti ce vedea acolo.

Automobilele mele preferate? Cele care mi-au placut cel mai mult? Pai ar fi modelul Mercedes Benz 320 din 1939, cu un motor de 3402 cmc care dezvolta o putere de 78CP si care atinge o viteza maxima de 126 km/h, modelul Mercedes Benz 500K Spezial Roadster din 1936 (5018cmc, 100CP, 160km/h) sau cunoscutul Mercedes 300SL Coupe din 1955 (2996cmc, 215CP, 250km/h).

De asemenea, am vazut si multe automobile de curse, apartinand tuturor perioadelor istorice, dar si masini ale unor celebritati, cum ar fi  Ringo Star din Beatles, Lady Diana sau Imparatul Hirohito al Japoniei.

Dar mai bine sa va las in compania imaginilor, ele sunt mai graitoare. Sper sa va faca pofta de o plimbare pana la Stuttgart.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “La Muzeul Mercedes din Stuttgart

  • September 6, 2018 at 11:40 pm
    Permalink

    Esti genial !!! Iti multumesc eu,cat si familia mea,pentru ideile,vizitele,totul scris ca la carte…fff frumos!!! Avem 2 saptamani de concediu si locuim in Germania de Nord,si avem o fetita de 5luni,dar asta nu ne opreste ca sa nu ne facem vacantele de neuitat, dimpotriva,cautam aventuri,locuri frumoase si am observat si am citit cu mare atentie ceea ce ai scris tu si pe unde ai fost,si ghici…vrem sa mergem exact pe unde ai fost tu,in aceleasi locuri 😁 ne-am facut lista 😉 iti multumim din suflet pt idei, sper sa avem si noi un concediu la fel de frumos ca si tine😉 sanatate multa si la mai multe postari !😁

    Reply
    • September 8, 2018 at 6:15 pm
      Permalink

      Scuze că răspund atât de târziu. Dar tocmai ce am fost în vacanță.
      Multumesc mult pentru aprecieri și sper ca toate vacantele voastre să fie memorabile.
      Mai multe idei poți afla de pe https://hailaplimbare.ro/, blogul meu de călătorii pe care sunt mai activ în materie de vacanțe.

      Multumesc mult inca o data.

      Reply
    • September 8, 2018 at 6:15 pm
      Permalink

      in curand o postare si despre muzeul BMW din Munchen. )))

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *