Cetatea Haut-Koenigsbourg
Se spune ca pe drumul vinului, intre Colmar si Strasbourg, ar fi nu mai putin de 50 de castele, majoritatea pastrate in buna stare. Nu stiu daca este chiar asa, pentru ca nu am apucat sa le numar pe toate, dar vreo cateva tot am vazut in timp ce ne plimbam cu masina prin zona, sus, pe culmi de dealuri sau de munti.
Singura pe care am avut timp sa o vizitam in acea zi a fost Chateau du Haut-Koenigsbourg, poate chiar cea mai importanta cetate din Alsacia. Mentionata pentru prima data in secolul 12, cetatea Haut-Koenigsbourg este asezata in varful unui munte cu o inaltime de 755 de metri, o pozitie strategica aflata la intersectia a ceea ce odata erau drumurile comerciale ale graului, vinului, sarii si argintului. De altfel, muntele este inconjurat de plantatii de vie.
In timpul razboiului de 30 de ani a fost distrusa si abandonata timp de aproape 250 de ani. In 1899, ruinele conservate ale cetatii au fost daruite imparatului german William II de Hohenzollern (Kaizerul). Acesta a hotarat sa o restaureze. Reconstructia a avut loc in perioada 1900-1908. Insa, dupa tratatul de la Versailles din 1919, Cetatea a intrat in posesia Frantei.
Ploua destul de tare cand am ajuns noi acolo. Insa vremea nu ne-a descurajat, dupa ce am parcat masina ne-am luat umbrelele si am plecat pe jos spre cetate. Am platit intrarea, 8 Euro de adult, copiii gratis, si am intrat sa vizitam cetatea, fara ghid. De data asta, am fost lasati sa fotografiem in interior, nu sunt restrictii de acest gen.
Am trecut prin cateva camere de locuit, prin salonul Kaizerului, pe la capela castelului, prin camera cu trofee, prin armurerie si apoi am urcat in bastionul de aparare, unde se aflau tunurile odinioara. Din turnul de nord al bastionului mai pot fi vazute inca doua castele, aflate pe munti apropiati – Ortenberg si Frankenbourg.
Cateva imagini de la cetatea Haut-Koenigsbourg, mai jos.