Prestigio Multipad Visconte 2 3G review: Tableta Windows 8.1
Prestigio Multipad Visconte 2 3G face parte din categoria tabletelor cu Windows. Poate nu la fel de populare ca tabletele cu Android sau diferitele tipuri de iPad, tabletele care ruleaza Windows 8.1 ofera o serie de avantaje (la fel cum au si unele dezavantaje). Sa vedem ce are de aratat modelul de fata.
Prime impresii si design
Incep prin a spune ca este vorba despre o tableta cu ecran de 10.1 inchi, ceea ce o face mai degraba potrivita pentru aceia care vor sa o utilizeze mai mult acasa, pe canapea, sau la birou. Nu e genul de tableta pe care sa o duci cu tine in mod confortabil chiar peste tot. Odata ca e destul de mare – ecranul de 10 inchi are si o margine destul de groasa si mai este si destul de grea, la cele 689 de grame pe care le are.
De aratat arata bine – s-a folosit un plastic de buna calitate pentru partea din spate, combinat cu o rama metalica, aceasta din urma contribuind la impresia de obiect robust pe care o da produsul. Pe spate, pe langa numele tabletei, vei vedea si logo-ul Intel Inside.
Tot aici se afla si camera principala de 5 megapixeli, care realizeaza imagini de o calitate rezonabila in lumina buna, si slaba cand nu prea ai lumina la dispozitie. Pe partea din fata se gaseste si o camera cu un senzor de 1 megapixel, numai bun pentru conversatii prin Skype.
Pe spate gasiti si un mic difuzor, in stare sa redea un sunet suficient de puternic pentru a asculta muzica intr-un birou mai mic sau pentru coloana sonora a unui film. Acesta este capabil sa faca destula galagie, dar nu te astepta la fidelitate prea mare si nici la prea multe frecvente joase.
A trebuit insa sa remarc, inca din primele cateva zeci de minute petrecute cu Prestigio Multipad Visconte 2, un lucru care mie personal nu imi prea este pe plac – suprafata ecranului e un adevarat magnet pentru amprente. Daca iti vei cumpara tableta celor de la Prestigio, o carpa pentru stergerea ecranului va fi un must-have in geanta in care va fi purtata.
Am analizat apoi muchiile si porturile aferente. Daca jos si in dreapta spatiul a fost lasat liber, pe stanga se gasesc un port micro HDMI, numai bun pentru conectarea la un monitor sau, de ce nu, la un televizor pentru a viziona un film, precum si un port micro USB. De altfel, pachetul include si un adaptor care permite conectarea de dispozitive USB direct. Astfel poti copia in mod simplu fisiere de pe un stick sau, de ce nu, conecta un mouse si/sau tastatura.
Tot aici sunt butoanele de volum, precum si sloturile pentru card microSD (tableta suporta carduri cu dimensiuni de pana la 64GB), precum si cel pentru microSIM. Cel din urma este destinat, bineinteles, unei conexiuni HSPA+ la internet. Nu l-am utilizat pe parcursul testului, dar am conectat un stick de internet mobil la portul USB prin adaptorul inclus si totul a mers perfect. Aplicatia de pe stick s-a instalat imediat, iar apoi am putut naviga pe internet fara probleme. In acest caz, avantajul utilizarii Windows este indiscutabil.
Tot aici poti conecta si o pereche de casti cu jack de 3,5 mm, imediat langa fiind si butoanele de volum.
Apoi, in partea superioara se gaseste butonul de pornire si oprire.
Utilizare
Incepem cu cateva mici remarci cu privire la ecran.
Touchscreenul de 10.1 inchi este unul IPS, la rezolutie 1280 x 800 de pixeli, iar culorile sunt redate foarte bine. Asta, indiferent ca a fost vorba despre continut multimedia, office, pagini web sau altele.
In plus, chiar daca ecranul are finisare lucioasa, poate fi folosit bine si in conditii de lumina puternica si nu i se pot aduce reprosuri in ceea ce priveste responsivitatea, care e foarte buna in toate cazurile.
Sub capota se gaseste un procesor Intel Celeron N2806 care lucreaza la frecvente de pana la 2.0 GHz, completat de 2GB de memorie RAM. Spatiul de stocare intern al produsului testat era de 32GB; asa cum am spus, pe acesta il poti completa cu ajutorul unui card microSD sau, de ce nu, cu un flash drive USB.
Tableta se misca bine in majoritatea situatiilor, indiferent care sunt sarcinile pe care i le dai si sunt convins ca niciunui utilizator de Windows 8 (sau, ma rog, 8.1) nu ii va fi foarte greu sa se adapteze la ea in cel mai scurt timp cu putinta. Totusi, eu nu ma pot declara un fan al interfetei celor de la Microsoft, atunci cand ea e rulata DOAR pe touchscreen. Da, e comod ca poti rula ce aplicatii vrei tu si ca le ai exact in variantele pe care le-ai folosi pe desktop, sunt ok si aplicatiile destinate interfetei Metro, dar ceva parca tot lipseste.
Ei bine, te lamuresti usor ce e acel ceva in secunda in care conectezi un mouse si o tastatura (cum multe dintre cele prezente pe piata in ziua de azi au un singur receiver, faptul ca Multipad Visconte 2 are un singur port USB nu e unul deranjant din acest punct de vedere). Din acel moment „vezi lumina” si totul devine infinit mai placut.
Practic, daca mai legi si un monitor prin HDMI, ai la dispozitie un mini PC perfect capabil de majoritatea sarcinilor de birou. La aceasta configuratie nu te poti astepta la ceva performante fantastice de gaming, dar tot mai poti rula, pentru micile momente de relaxare, cate un joc de prin magazinul de aplicatii al celor de la Microsoft. Oricum, cert e ca nu e o tableta pentru asa ceva.
Tot pentru relaxare poti si sa vezi si un film, daca asta doresti. In test, fisierele 720 si 1080p in format MP4 au rulat foarte bine, in timp ce cel MKV la rezolutie 1080p i-a cam dat de furca tabletei celor de la Prestigio.
Dar destul cu distractia, sa revenim la munca. Am fost incantat sa vad ca Prestigio s-a ingrijit de potentialul utilizator pana acolo inca sa ii ofere si o licenta gratuit Microsoft Office Home & Student. Cum , faci si acolo o economie semnificativa.
Asa cum am spus, tableta celor de la Prestigio este utila mai ales pentru sarcini de birou, precum si de navigare pe internet, capitol la care resursele sale sunt bine puse in valoare. Daca o folosesti pentru asta, ai toate sansele sa fii multumit de ea. S-a mai blocat din cand in cand, dar doar cand am exagerat cu numarul de aplicatii pornite.
La sustinerea acestei afirmatii contribuie si autonomia buna. Am incercat sa rulez in loop un fisier video MP4 la rezolutie 720p (Wi-Fi pornit, luminozitate in jur de 30%), iar bateria a renuntat la lupta dupa peste 5 ore si jumatate, o valoare foarte buna.
Am rulat si PCMark 8 Professional de la Futuremark, pentru pasionatii benchmark-urilor, iar rezultatul este cel care poate fi vazut mai jos.
Concluzii
Tableta celor de la Prestigio este un produs potrivit pentru sarcini de birou, completate de un pic de divertisment multimedia, din cand in cand. Costa 1649 de lei.
Pro / Contra
Pro
- Autonomie buna
- Ecran bun
- Vine cu Microsoft Office Home & Student 2013 preinstalat
Contra
- Un singur port USB
- Ecranul atrage amprentele digitale
- Grea
Est ce que je peut trouve la batterie de prestigio multipad visconte 2 windows 8.1 3g 2g de RAM 64g interne.