Trendnet TEW-714TRU Review – Accesoriu de travel pentru extinderea retelei de internet

Trendnet TEW-714TRU este un accesoriu care va poate fi util in calatoriile voastre, in special daca vrei sa accesati de pe mai multe device-uri o singura conexiune de internet, intr-o camera de hotel sau in cine stie ce alta locatie.

De ce sa nu o recunoastem, popularitatea de care se bucura smartphone-urile si tabletele a dus si catre aparitia unor astfel de accesorii dedicate, unele dintre ele chiar utile, cum este si cazul acestui mini-router Trendnet TEW-714TRU.

Fisa lui tehnica este urmatoarea:

  • Are conexiune Wi-Fi 802.11bgn de pana la 150 Mbps;
  • Are port ethernet 10/100 Mbps;
  • Are functii de Router/Repeater/WISP;
  • Are port USB 2.0 pentru partajarea datelor de pe solutie de stocare externa;
  • Mai are un port USB 1.1 util la incarcarea smartphone-ului sau a tabletei;
  • Permite setarea parolelor Wi-Fi cu criptare WPA2;
  • Dimensiuni: 81 x 50 x 39 mm;
  • Greutate: 120 grame.

Mai multe detalii pot fi aflate de pe pagina de internet a producatorului.

Trendnet TEW-714TRU

La pachet vine cu capete interschimbabile de conectare la curent, pentru USA, UK si Europa.

Trendnet TEW-714TRU

Pe muchia principala este prezent portul Ethernet 10/100, cel USB 2.0 si cel USB 1.1 pentru incarcarea device-urilor mobile.

Trendnet TEW-714TRU

Pe muchia stanga este prezent comutatorul pentru modurile de utilizare – Router, Repeater si WISP – si butonul WPS (Wi-Fi Protected Setup).

Trendnet TEW-714TRU

Pe muchia dreapta este prezent comutatorul de On/Off.

Practic nu este foarte greu sa-l configurezi si sa-l utilizezi. Cel putin mie nu mi s-a parut o operatiune tocmai complicata. In prima faza il bagi in priza, alegi modul de utilizare (Router daca il conectezi la un fir ethernet, WIPS si Repeater daca il conectezi la o retea Wi-Fi), pui celalalt comutator pe ON.

Device-ul Trendnet TEW-714TRU va fi activ in maxim 20 de secunde. Apoi te conectezi la el prin intermediul retelei Wi-Fi, datele necesare (parola si user) fiind inscriptionate pe carcasa lui.

Trendnet TEW-714TRU

Interfata de administrare este una extrem de simpla. In modul Basic ai la dispozitie meniul de configurare al retelei Wi-Fi, status-ul retelei si meniul de vizualizare si management al datelor de pe solutia de stocare conectata prin USB.

trendnet_wifi_retele

Conectarea la o retea Wi-Fi se face in cativa pasi simpli. AP-ul Trendnet TEW-714TRU ofera lista cu retelele wireless pe care le vede, introduceti parola si imediat sunteti conectati.

trendnet_admin

Interfata avansata permite vizualizarea parametrilor retelei, ai clientilor conectati prin wireless si a log-urilor. De asemenea, tot de aici puteti efectua update-ul de firmware.

trendnet_setup

In tab-ul Setup aveti acces in primul rand la setarile retelei la care sunteti conectati la internet (WAN)- DHCP, IP fix sau PPPoE. De asemenea, puteti schimba ip-urile sau plaja de DHCP pentru reteaua pe care el o creeaza. Permite si setari de IPv6. Ofera si posibilitatea setarii unui nume de domeniu DNS dinamic.

trendnet_wi-Fi

In tab-ul Wi-Fi puteti seta parametrii conexiunii wireless.

Trendnet TEW-714TRU

Puteti configura cei patru useri predefiniti – Admin, user, guest1 si guest2. Le puteti schimba parola, atribui roluri sau activa/dezactiva.

Trendnet TEW-714TRU

In aceeasi interfata web de administrare aveti acces la datele de pe solutia de stocare conectata prin usb, un hdd in cazul de fata.

Trendnet

A functionat la fel de bine si cu un stick de memorie USB 3.o. De asemenea, puteti accesa prin wi-fi datele cu share de windows pe ip-ul implicit al AP-ului Trendnet (\\192.168.10.1). In plus, daca device-ul Trendnet este in mod router prin cablu ethernet, datele pot fi accesate si prin ip-ul aferent acestuia, dat de reteaua DHCP la care a fost conectat.

Trendnet TEW-714TRU

Am testat viteza de transfer prin intermediul Wi-Fi, de pe un laptop cu modul N. Dupa cum vedeti, copierea de pe unitatea conectata la Trendnet pe laptop s-a efectuat cu o viteza medie de 2MB/s. In timp ce in sens invers aceasta se reduce la jumatate.

trendnet_714_11

Prin conexiune Ethernet, viteza de transfer medie de pe stick-ul USB conectat pe un laptop a fost de 3MB/s. Invers, de pe laptop pe stick-ul usb conectat la device-ul Trendnet, viteza de transfer se reduce la jumatate.

Dupa cum vedeti, nu putem spune ca este un device tocmai performant din punct de vedere al vitezelor de transfer oferite. Insa nici nu este facut pentru asta. Ci pentru asigurarea unei conexiuni stabile la internet si pentru transferul fisierelor de mici dimensiuni, cum ar fi documentele de exemplu.

Trendnet TEW-714TRU

L-am utilizat in toate cele trei moduri – Router, Repeater (extinderea semnalului Wi-Fi de la un Router, fara utilizarea WPS) si WISP. De mentionat ca in modul Repeater doar extinde semnalul unui router Wi-Fi, in timp ce in cel WISP creaza propria retea wireless.

In plus, nu mi se pare deloc scump pentru ce stie sa faca – costa aproximativ 52USD.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *