Intel Core M – Portabile si mai… portabile

Interesant sfarsit de an ne ofera Intel pentru lumea portabilelor, fie ca sunt laptopuri, hibride X-in-1 sau tablete. Tocmai ce au anuntat generatia de procesoare Intel Core M care va echipa sisteme portabile mai subtiri, fara ventilatie, mai performante si cu o autonomie crescuta (chiar dubla fata de cea a sistemelor de acum patru ani). Adica portabile mai… portabile.

Din octombrie, si mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, vor fi pe piata primele astfel de sisteme portabile 2-in-1 de la ASUS, Toshiba, Lenovo, Acer si HP. Bineinteles, grosul va sosi la anul.

Noile procesoare Intel Core M promit performante de computing cu pana la 50% mai mari si performante grafice cu 40% mai mari, fata de cea de-a patra generatie a gamei de procesoare Intel Core. Mai mult, fata de laptopurile de acum patru ani, performanta de computing este de pana la doua ori mai mare iar cea grafica de sapte ori mai mare.

In plus, Intel Core M promite pana la opt ore de vizionare video, adica o crestere de 20% (1.7 ore) fata de generatia anterioara de procesoare Intel Core.

Noul procesor este cu 50% mai mic si are un consum de energie cu 60% mai mic decat generatia anterioara, asa ca permite producatorilor sa creeze sisteme fara ventilatie, adica mai subtiri, mai silentioase, mai usoare pana la urma.

Intel Core M

Procesorul Intel Core M este disponibil in mai multe versiuni: procesoarele Intel Core M-5Y10/5Y10a cu o frecventa de pana la 2.0GHz si procesorul Intel Core M-5Y70 cu pana la 2.6GHz, de altfel si cel mai performant dintre ele, disponibil cu tehnologie Intel vPro cu caracteristici de securitate pentru protectia datelor, a identitatii utilizatorilor si accesul la retea.

De asemenea, noile procesoare au suport pentru audio de inalta calitate, tehnologie Intel Wireless Display 5.0, wireless Intel 802.11ac si suport wireless docking cu WiGig de la Intel.

Primele sisteme care se bazeaza pe noua generatie de procesoare Intel si care vor aparea anul acesta sunt urmatoarele:

Aspire Switch 12, cu un display Full HD de 12.5 inchi, tastatura magnetica si un suport care permite utilizarea in cinci moduri;

ASUS Zenbook UX305, un ultrabook cu un display QHD de 13” si o grosime de numai 12.3mm;

ASUS Transformer Book T300FA, un sistem 2-in-1 care va costa 599 de euro;

Dell Latitude 13 7000 Series;

HP ENVY x2, disponibile în variante de 13.3 și de 15.6 inchi;

Lenovo ThinkPad Helix este cu 12% mai usor si cu 15% mai subtire decat predecesorul său.

Si, ca un element inedit, Intel Core M este un produs “in afara zonelor de conflict”, ceea ce inseamna ca nu contine minerale care provin din zonele de conflict (staniu, tantal, tungsten si/sau de aur) care finanteaza direct sau indirect grupurile armate din Republica Democrata Congo (DRC) sau tarile vecine.

Pentru mai multe detalii vizitați: www.intel.com.

Ce sa mai, se anunta un sfarsit de an interesant. Speram ca multe dintre aceste sisteme portabile sa fie disponibile cat de curand si la noi in tara. Sa vedem insa si la ce preturi vor sosi…

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *