Tehnologia si copiii – sfaturi si recomandari de la psiholog.

Tehnologia si copiii constituie un subiect care se afla tot mai des in gandurile parintilor in ziua de azi. Este clar ca micutii nostri sunt atrasi de tehnologie, si in special de smartphone-uri si tablete, de la varste foarte fragede. Sunt fericiti cand au voie sa se joace pe ele, pot privi fascinati si concentrati ore in sir la ecranele lor, iar noi ne tot minunam cat de repede invata sa le manevreze, sa instaleze si sa porneasca aplicatiile.

Nu de putine ori, pentru a nu ne deranja cumva din treburile noastre, facem greseala sa le dam tableta sau smartphone-ul pentru a sta cuminti si la locul lor. Dar oare este bine ce facem? Si, daca intr-o oarecare masura ar fi bine sa stie sa foloseasca astfel de gadget-uri, pentru ce perioada de timp este recomandat ca micutii nostri sa foloseasca aceste gadget-uri?

Avem cateva cateva sfaturi in acest sens primite de la Irina Petrea, psiholog si psihoterapeut, cunoscuta voua poate si din seria de emisiuni “Dadaca”. Am intalnit-o in cadrul unui eveniment Samsung la care unul dintre subiectele abordate era chiar acesta: cum trebuie sa introducem tehnologia in viata copiilor nostri.

Pentru a veni in ajutorul nostru, al parintilor, Irina Petrea ne ofera cinci recomandari, pe care trebuie sa le urmam pentru a integra intr-un mod educativ astfel de tehnologii in viata copiilor nostri.

Deci, ce ar trebui sa faca parintii:

  1. Să introducă telefonul, tableta, computerul în viața copilului numai după vârsta de 3 ani – pentru că sub această vârstă, copilul are nevoie să învețe din contactul direct cu oamenii din jurul lui și chiar dacă îl pasionează aceste dispozitive și învață repede cum să le manevreze, nu înseamnă că este și pregătit pentru această interacțiune.
  2. Să acorde copilului acces la telefon, tabletă, computer în funcție de vârsta acestuia – pentru copiii preșcolari (de peste 3 ani) se recomandă maxim o oră pe zi (în sesiuni de maxim jumătate de oră).
  3. Să încurajeze numai folosirea aplicațiilor și jocurilor educative care contribuie la dezvoltarea copiilor – copilul beneficiază cu mult mai mult de pe urma aplicațiilor și jocurilor educative, decât folosind aplicații destinate adulților.
  4. Să își supravegheze copiii atunci când se joacă pe smartphone, tabletă sau computer – cu cât sunt mai mici (și, în general, peste 3 ani), copiii au mai multă nevoie de supraveghere din partea părinților atunci când utilizează tableta, telefonul, computerul sau când petrec timp urmărind programele tv. Părinții au nevoie să instaleze programe de control parental pe toate mediile electronice la care are acces copilul lor.
  5. Să aibă reguli clare atunci când negociază folosirea dispozitivelor – în cazul în care copilul insistă să primească telefonul o perioadă de timp mai lungă decât a decis părintele sau să aibă acces și la alte aplicații, părintele trebuie să-i amintească copilului regula și, dacă acesta insistă în continuare, să îi reducă timpul cu exact același timp ca cel în care copilul își manifestă insistența.

Sper sa va fie de folos aceste recomandari si sa le urmati pe cat posibil.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *