Pocketbook 623 – Ebook Reader cu ecran e-Ink si cateva functii utile

La un eveniment, un psiholog spunea ca noi, astia trecuti de o anumita varsta, suntem generatia hartiei. Ca suntem mai confortabili cu citirea cartilor obisnuite, din hartie. In schimb, copiii nostri sunt deprinsi mai degraba cu digitalul, acumuleaza mai usor informatia citita de pe ecranele electronice, ei fiind o generatie digitala. De altfel, cu totii am observat cat de concentrati sunt cand au ceva de facut pe un laptop sau o tableta. Si cum protesteaza cand ii rugam sa citeasca o carte normala. Cu siguranta ca generatiile viitoare vor consuma informatia in special in format digital, atat pe cea de ordin educational, cat si pe cea profesionala sau dedicata divertismentului personal.

Cititoarele de carti electronice, e-book readere, nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Le vedem peste tot in jurul nostru, in special in mijloacele de transport in comun, fiind din ce in ce mai utilizate ca suport pentru lecturarea cartilor in format digital. Practic, poti avea tot timpul o intreaga biblioteca la dispozitie, oriunde ai merge.

Primul e-book reader pe care am avut ocazia sa-l utilizez este modelul Pocketbook 623, unul cu ecran e-Ink de 6 inchi, o rezolutie 1024 x 758 pixeli (212dpi), 128MB memorie RAM, stocare interna de 4GB expandabila prin carduri microSD de pana in 32GB si un acumulator de 1000mAh.

Pocketbook 623

Are si conexiune Wi-Fi de tip N pentru conectarea la internet, player MP3, util la ascultarea audiobook-urilor, permite vizualizarea fotografiilor JPEG, BMP, PNG, TIFF si este compatibil cu o multime de formate de carti electronice: PDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML.

Mai multe detalii tehnice sunt disponibile pe site-ul oficial, in limba romana.

In primul rand ca Pocketbook 623 este un dispozitiv compact, subtire, usor de purtat si de manevrat, cu o grosime de 9.5mm si o greutate de numai 198 de grame.  Are o carcasa din plastic cu finisaje de calitate si vine insotit de o husa de protectie, cred ca din piele, care il face sa arate ca un mic jurnal de calatorie.

Pocketbook 623

Pocketbook 623

In partea frontala observati ecranul de 6 inchi iar sub el pe cele patru butoane fizice de control: cel de Home, cele pentru navigare (inainte si inapoi), plus cel pentru activarea meniului suplimentar.

Pocketbook 623

Conectorii si butoanele sunt asezate pe muchia inferioara, pentru a fi usor accesibile cand se reader-ul sta in husa, adica mai tot timpul. Gasim un jack de 3.5mm pentru atasarea castilor (nu are difuzoare incorporate), portul microUSB pentru incarcare, slotul microSD si butonul de Pornire.

Meniul dispozitivului este unul pe cat se poate de simplu. Aveti acces direct la Biblioteca virtuala, la Librarie, la Note, la colectia de muzica, la dictionar, la aplicatii, la submeniul de cautare sau la cel de setari.

In Aplicatii aveti la dispozitie un browser de internet, un calculator, un calendar cu ceas, aplicatia Dropbox Pocketbook, o aplicatie de vizualizare a fotografiilor (in alb si negru),  jocuri de genul Klondike, Sudoku sau Sah, o mica aplicatie de facut schite – Scribble si aplicatia rss reader PocketNews.

Pocketbook 623

Imi place cum se vede ecranul e-ink, seamana tare cu foaia unei carti adevarate. Este cu siguranta unul dintre atuurile sale forte, ii poate determina pe cei din generatia hartiei sa faca pasul catre digital.

Pocketbook 623

In plus, acesta are si iluminare de fundal, astfel ca este lizibil fara probleme si pe intuneric; nu mai ai nevoie de o lampa sau de o alta lumina aprinsa pentru a citi cateva randuri dintr-o carte electronica inainte de culcare.

Pocketbook 623

Ofera un contrast bun si unghiuri excelente de vizualizare. Este tactil si raspunde in general bine la comenzile de acest gen, in cautari sau la scrierea unui simplu text.

De asemenea, ecranul accepta si functii multitactile de zoom in/zoom out, cu doua degete, sau cea de swipe pentru rasfoirea paginilor. Pentru aceasta din urma, mai degraba va folositi de butoanele fizice, pentru ca raspunsul tabletei nu este unul tocmai rapid.

In schimb, nu prea sunt multumit de cum se comporta dispozitivul Pocketbook 623 prin diversele meniuri. Imaginea fluctueaza, meniurile raspund greoi, cu viteza melcului daca ar fi sa comparam cu ce se intampla la ora actuala pe un smartphone sau o tableta, chiar si pe unele de nivel mediu.

Pocketbook 623

Browser-ul nu mi-a lasat o impresie pozitiva, in primul rand pentru ca paginile de internet se incarca destul de greoi. Desigur, poate fi de folos daca accesati un site simplu, cu informatie preponderenta in format text.

Pocketbook 623

In schimb, lectura unei carti se poate desfasura in parametri optimi pe acest dispozitiv, cu mentiunea ca rapiditatea incarcarii este dependenta implicit de dimensiunea fisierului digital. Am observat ca cel mai bine functioneaza formatele epub si mobi. Poti citi fara probleme perioade lungi de timp, fara ca ochii sa simta oboseala specifica ecranelor de laptop sau tableta.

Pocketbook 623 Pocketbook 623

Puteti adauga un semn de carte sau roti imaginea din portret in landscape, dupa preferinte.

De asemenea, ebook-ul Pocketbook are o autonomie serioasa. Producatorii spun pana la 30 de zile. Pe mine m-a tinut cel putin o saptamana, timp in care m-am folosit destul de mult de modulul Wi-Fi.

Pocketbook 623

Din pacate, in magazinul dedicat de carti, Librarie, nu exista titluri in limba romana. Va trebui sa le procurati din alte surse. Dar, cunoscatorii de limbi de circulatie internationala vor gasi titluri interesante acolo.

Puteti stoca colectia de carti text sau audio atat pe un card microSD. De asemenea, le puteti copia direct in spatiul de stocare intern al dispozitivului prin conectarea la un computer cu un cablu microUSB.

Am incercat mai multe formate de carti pe el, toate au functionat fara probleme – si mobi, si epub, si txt, chiar si doc-uri.

Pocketbook 623

Pocketbook 623 re si cateva dictionare, insa niciunul in limba romana. Utile mi s-au parut totusi cele de limba engleza.

Pocketbook 623

Reader-ul Pocketbook 623 are si functie text to speach care, culmea, functioneaza si pentru cartile in limba romana. O sa incercati, cu siguranta, dar nu o veti folosi pentru ca vocea electronica nu are pic de intonatie sau stil de citire. Desi cuvintele sunt pronuntate corect, nu veti intelege mare lucru, poate doar o insiruire mecanica de cuvinte. Vocea in engleza, pe o carte in limba engleza, ofera o experienta mult mai placuta.

Pocketbook 623

Util este si agregatorul RSS de stiri, prin intermediul caruia puteti citi cele mai noi articole de pe site-urile si blogurile care va intereseaza. Le adaugati in flux, dupa care le puteti citi. Insa va trebui sa aveti rabdare cu browser-ul de internet, pentru ca deschiderea link-urilor se face prin intermediul lui.

Pocketbook 623

Concluzii

Pro

  • Dispozitiv usor si compact;
  • Are husa de protectie;
  • Este compatibil cu o multime de formate de carti electronice;
  • Ecran de calitate, care nu oboseste ochii;
  • Ecranul are iluminare de fundal;
  • Este compatibil MP3, pentru ascultarea audiobook-urilor;
  • Are browser de internet;
  • Are text to speach si feeder RSS;
  • Are dictionare pentru limbile internationale;
  • Autonomia.

Contra

  • Meniul se incarca greoi; Navigarea printre meniuri se face de cele mai multe ori greoi;
  • Nu are difuzor incorporat, va trebuie casti;
  • Browserul de internet functioneaza greoi;
  • Nu exista carti in limba romana in magazinul dedicat.

Dupa aproape doua luni de utilizare si cateva carti citite, pot spune ca dispozitivul Pocketbook 623 mi-a lasat o impresie pozitiva, chiar daca nu este atat de sprintar printre meniuri. Permite vizualizarea multor formate de carti electronice, are un ecran excelent, care nu oboseste ochii, dispune de iluminare de fundal pentru lecturare pe intuneric, plus functie de rss reader, pe care am folosit-o destul de frecvent. Si, nu in ultimul rand, poate fi purtat fara prea mare efort, altfel ca il poti avea permanent cu tine.

Pocketbook 623 are un pret de aproximativ 800 Lei.

 

 

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *