Sony A6000 – In elita camerelor foto mirroless

Sony a reusit sa ma incante cu ale sale camere mirrorless inca de la primul model, NEX 3, pe care am avut ocazia sa-l utilizez destul de mult la vremea lui, chiar si pe parcursul unor frumoase vacante de vara si de iarna. Daca imi aduc bine aminte, totul se intampla acum vreo patru ani. Intre timp cei de la Sony au scos multe alte modele, chiar au renuntat si la denumirea NEX; de ce, habar nu am (de-ale marketingului mistere).

In ultimele trei saptamani am avut ocazia sa folosesc modelul Sony A6000 care, desi nu mai este o noutate, ramane una dintre cele mai apreciate camere mirrorless de pe piata la ora actuala. Am vorbit cu diversi amici, am citit diverse materiale pe internet despre ea, iar lumea o lauda atat datorita caracteristicilor tehnice superioare cat si in urma testelor foto-video.

Pe scurt, specificatiile camerei Sony A6000 sunt urmatoarele:

  • Senzor Exmor CMOS 24.3MP APS HD si procesor de imagine BIONZ X;
  • Sistem de autofocus Fast Hybrid AF System (0.06 secunde) si cu 179 de puncte de detectie a fazei;
  • Plaja ISO 100-25600;
  • Viteze obturator: 30 secunde – 1/4000 secunde, BULB;
  • Rafala la 11cps cu autofocus continuu;
  • Inregistrare video Full HD 1080i/p;
  • Vizor electronic (1,440k puncte) si ecran LCD de 3 inchi (921k puncte)
  • Wi-Fi si NFC integrate.

Sincer sa fiu, am privit-o cu reticenta cand am primit-o, in primul rand pentru ca nu-mi placea deloc cum arata, avand un design prea geometric si prea rece. Insa, acum la finalul intalnirii, prea scurte de altfel, pot spune ca a reusit sa ma cucereasca atat din punct de vedere al comportamentului exemplar, al performantelor, cat si mai ales datorita calitatii rezultatelor foto, dar si video.

Mai sus puteti vedea cateva imagini cu exemplarul Sony A6000. Daca pe mine nu ma satisface neaparat din punct de vedere al look-ului, nu ma indoiesc ca unora dintre voi s-ar putea sa le placa, chiar mult. Insa nu am cum sa trec cu vederea calitatea constructiei, aproape in intregime metalica, robusta, facuta pentru o utilizare intensa. Au fost utilizate materiale din cele mai bune, iar finisarile sunt fara repros, fiind una dintre cele mai calitative camere foto din piata din acest punct de vedere. Grip-ul, unul destul de pronuntat de altlfel si care permite o prindere eficienta, a fost acoperit cu un plastic care imita pielea.

Din punct de vedere al experientei de utilizare, ii reprosez rotitei de schimbare a modurilor de fotografiere (PASM etc) ca este mai dificil de manevrat; as fi vrut sa aiba un mecanism mai fin.

Daca din punct de vedere al aspectului exterior nu m-am aratat tocmai extaziat, (deh, tine de gusturi), in schimb, din punct de vedere al comportamentului si al rezultatelor obtinute nu prea am ce-i reprosa, Sony A6000 fiind una dintre cele mai performante mirrorless-uri cu care am avut ocazia sa fac poze si sa filmez.

Meniul de customizare este unul destul de complex, care necesita ceva timp pentru acomodare. Simti arome profesionale cand il parcurgi, parca ai naviga in unul de camera DSLR avansata.

Sony A6000 permite un control manual avansat, avand doua rotite ce permit schimbarea rapida a deschiderii diafragmei si a timpului de expunere(30sec – 1/4000sec, BULB), astfel ca poate fi pe placul celor care vor sa detina controlul absolut cand fotografiaza. De asemenea, are doua butoane customizabile, pe care puteti pune ce functii utilizati frecvent. Puteti schimba la fel de rapid plaja ISO (100-25600) sau modul de declansare (Singular, Rafala, Timer). Pe butoanele customizabile am setat Tipul de Focalizare pe C1 (Singular, Automat, Continuu, Digital-Manual, focalizare automata cu fine ajustari manuale, Manual Focus) si Aria de Focalizare pe C2 (Wide, Zona, Centru, Punct de Focus Ajustabil). De altfel, toate butoanele de pe corpul aparatului pot fi customizate, conform preferintelor fiecaruia.

Sony A6000

De asemenea, un accesoriu util este si vizorul electronic, in special intr-o zi insorita. Asta mai ales pentru ca ecranul LCD nu este tocmai lizibil in astfel de conditii. Am observat ca vizorul electronic se vede chiar foarte bine. De remarcat totusi ca ecranul este rabatabil pe inaltime, un lucru de folos la abordarea unghiurilor dificile.

Are si papuc pentru atasarea unui blitz extern sau a unui microfon, pentru captarea unui sunet mai de calitate, desi as spune eu si microfonul incorporat se descurca excelent, dupa cum am constatat la filmarea unor videoclipuri la concerte.

Sony A6000

Imi place mecanismul blitzului incorporat, care permite indreptarea fasciculului de lumina inspre tavan, daca este tinut cu degetul.

Normal, este o camera care trage si fotografii in format RAW, popular in special printre fotografii profesionisti, pentru ca acesta contine toate informatiile imaginii captate, si nu numai pe cele procesate, cum este cazul JPEG. Cum nu am spatiu prea mare pe hard disk si cum nici cu timpul nu stau prea bine, pentru convertirea din RAW in JPEG, eu m-am multumit sa pozez in JPEG Fine. Si, sincer sa fiu, rezultatele nu m-au dezamagit deloc, ba din contra.

Sony A6000

Cum imi place sa fac poze de tip close-up ori de cate ori am ocazia, am apreciat cum se cuvine functia de focus peaking, care evidentiaza intr-o anumita nuanta zona de clar. Insa, fata de alte camere la care am mai intalnit-o, la Sony A6000 zona de clar poate fi evidentiata in trei culori, la alegere: alb, galben sau rosu. De asemenea, functia este disponibila atat la focalizarea manuala cat si in mod DMF, cu autofocus adica. De mentionat ca are si lumina ajutatoare pentru focalizarea in incinte cu iluminare slaba.

Sony A6000

O alta functie utila este si Zebra, care afiseaza hasuri pe zonele supraexpuse, pentru a face compensarile necesare. Are mai multe trepte de ajustare, de la 75 la 100+.

Samsung A6000

Util poate fi si modulul Wi-Fi care permite controlul remote al camerei de pe un smartphone, prin intermediul aplicatiei PlayMemories. Totusi, as fi vrut ca aplicatia sa permita un control mai avansat, nu doar pe cel al expunerii. Imaginile realizate sunt transferate imediat pe smartphone.

Sony A6000

Adeptii modurilor automate de fotografiere nu sunt neglijati nici ei. Pe langa cele doua moduri inteligente (Intelligent Auto si Superior Auto), destul de eficiente de altfel, au la dispozitie scene (Landscape, Sport, Macro, Sunset, Night Scene, Night Portrait, Anti Motion Blur, Portrait) si filtre creative (Toy, Pop, Poster, Retro, Soft Key, Partia Color, BW High Contrast, HDR Painting, Rich BW, Mini, Water Colour, Illustration), unele si cu diverse trepte de setari. Recunosc, m-am folosit prea putin de ele, singurul utilizat intensiv fiind cel Macro, dupa cum se vede mai jos.

Pe tot parcursul utilizarii am remarcat raspunsul prompt al camerei la toate comenzile pe care i le-am dat. Porneste rapid, are un sistem de autofocus performant in orice conditii de iluminare, declanseaza imediat. De asemenea, fotografiaza in rafala la 11cps cu autofocus continuu, astfel ca permite captarea fara probleme a scenelor dinamice.

Prima data am scos-o la munte, intr-un weekend cu o vreme frumoasa. Am revenit si in weekend-ul urmator, tot pe acelasi platou, tot cu Sony A6000. Ce a iesit, puteti vedea mai jos.

Dupa cum vedeti, in conditii bune de iluminare Sony A6000 se comporta impecabil. Pozele sunt clare, cu o paleta coloristica frumoasa, chiar vibranta tinand cont ca am folosit Vivid, cu un nivel ridicat al detaliilor iar despre zgomot de imagine cred ca nu are rost sa mai vorbim.

Dar am folosit-o destul de mult si in conditii de iluminare dificila, un weekend intreg chiar, la Gala Folk You, unde s-a descurcat excelent. Chiar nu ma asteptam sa se comporte atat de bine.

Am pozat cu ea la ISO 1600 iar rezultatele sunt clare, cu un nivel ridicat al detaliilor si un zgomot de imagine tinut eficient sub control. Dupa cum se vede de altfel si in galeria de mai jos.

Cu siguranta ca daca aveam obiective mai de calitate, mai luminoase, ar fi iesit niste poze si mai misto.

In cadrul aceluiasi eveniment am utilizat-o si la filmare, cred ca am inregistrat cam doua ore de materiale video pe parcursul celor doua seri ale galei. Acolo am folosit-o impreuna cu obiectivul 55-210mm (f/4.5-6.3), pentru ca ma aflam destul de departe de scena.

De mentionat ca in timpul filmarii am ajustat fara probleme timpul de expunere sau deschiderea diafragmei obiectivului. As fi vrut ca obiectivul sa dispuna de un sistem mai eficient de stabilizare.

 

Am fost multumit in special de calitatea sunetului captat. Dupa cum observati, camera stie sa trateze foarte bine zgomotole puternice. Mai multe videoclipuri pot fi vazute pe canalul meu de youtube.

Am fost multumit si de automia acumulatorului. In a doua seara de concert am reusit sa fac 1000 de cadre (in rafala) si sa filmez aproximativ 50 de minute. Destul de bine, as spune eu.

Concluzii

Pro

  • Constructie de calitate, robusta;
  • Sistem de autofocus performant;
  • Permite control manual rapid;
  • Butoanele sunt customizabilel;
  • Rafala la 11cps cu focalizare continua;
  • Autonomia;
  • Are vizor electronic iar ecranul este rabatabil;
  • Are Focus Peaking si Zebra;
  • Rezultate foto video de calitate;
  • Are modul Wi-Fi incorporat.

Contra

  • Ecranul LCD este greu lizibil in lumina puternica;
  • Butonul de comutare intre modurile de fotografiere se manevreaza greoi;
  • Magazinul de aplicatii Play Memories nu este disponibil in Romania, cel putin la camera de test nu a functionat.

Cu siguranta ca Sony A6000 este una dintre cele mai performante camere mirrorless la ora actuala, una de elita chiar, atat din punctul de vedere al performantelor de care da dovada, cat mai ales prin prisma rezultatelor foto si video, care ii pot multumi chiar si pe cei pretentiosi.

Sony A6000 are un pret de aproximativ 3600 Lei pe www.f64.ro, cu un obiectiv 16-50mm. La acelasi pret poate fi gasita si pe emag.ro.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *