ASUS ROG G20 Review – Performant, compact, cu un look deosebit, pentru pasionatii de jocuri pe calculator

Cei de la ASUS sunt destul de cunoscuti in lumea gaming-ului prin marca ROG – Republic of Gamers. In naivitatea mea cred ca orice impatimit de jocuri pe calculator este familiar cu ea, de la pustiul care se joaca pe furis in timpul zilelor de scoala si pana la gamerul cu parul carunt, care se intrece cu propriile odrasle.

ASUS a lansat o multime de laptopuri puternice, cu un design agresiv, care inspira gaming, sisteme desktop sau placi de baza, precum si accesorii de genul mousilor, al castilor sau chiar rucsaci, toate sub acelasi brand ROG. A devenit un adevarat trade-mark, dedicat atat gamerilor impatimiti cat si celor care doresc sa-si desfasoare activitatile zilnice pe sisteme puternice, care sa raspunda prompt chiar si in aplicatii complexe.

De curand am avut placerea sa gazduiesc cel mai nou sistem desktop de gaming al acestei marci, ASUS ROG G20 pe numele sau. Un sistem compact, care impresioneaza atat prin prezenta fizica, una deosebita de altfel, cat si prin performantele hardware de care da dovada, fiind un adevarat sistem de gaming si divertisment multimedia.

Da, stiu, nu putini sunt cei care prefera sa-si construiasca de unii singuri sistemul, de gaming sau nu, de la zero; sa-si aleaga carcasa, sursa, cooler-ul pentru procesor si, pe rand, toate celelalte componente necesare. Nu zic, pentru unii poate fi o adevarata placere sa faca matching-ul perfect, sa surubareasca, sa faca update-ul de bios si sa-si instaleze cea mai recenta versiune a driverelor;  parca aveam si eu acelasi entuziasm cand eram mai tanar si cu mai mult timp la dispozitie.

Insa un sistem gata asamblat are si avantajele sale, cum ar fi un sistem de racire optimizat, facut special pentru acea carcasa si acele componente. Inseamna si mai putin timp pierdut cu asamblarea si montarea; practic doar trebuie sa-l pui pe birou, sa-i conectezi perifericele necesare, pentru ca imediat sa-l pui la treaba. Ca sa nu mai spun ca de obicei vine si cu sistemul de operare licentiat, ceea ce este un atu din punctul meu de vedere.

ASUS ROG G20

Fisa tehnica a sistemului de test ASUS ROG G20 pe care l-am avut la dispozitie suna in felul urmator:

  • Procesor: Intel Core i7 4790 tactat la 3.6 GHz, quad-core, cu Hyper Threading;
  • Sistem grafic: Intel HD 4600 plus placa grafica externa NVIDIA GTX 780;
  • Memorie RAM: 16 GB DDR3;
  • Stocare: SSD de 128GB plus un HDD de 1TB la 7200RPM;
  • Sistem de operare: Windows 8.1
  • Unitate optica: Bluray Combo;
  • Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC si Bluetooth 4.0;
  • Conectica: 4 x USB 3.0, 4 x USB 2.0; audio out 3.5mm, audio in 3.5mm, 1xHDMI pe placa de baza, 1 x HDMI pe placa video, 2 x DVI pe placa video;
  • Sistem audio: ASUS SonicMaster 7.1 pe 8 canale;
  • Alimentare: 230 W + 180 W, separat pentru placa grafica si pentru placa de baza;
  • Greutate: 6.38 kg;
  • Dimensiuni: 104 x 340 x 358 mm.

ASUS ROG G20

Dupa cum am spus, sistemul ASUS ROG G20 impresioneaza in primul rand prin prezenta sa. Are un design sofisticat, cu linii inspirate parca din filmele Science Fiction. Sincer sa fiu, nu prea stiu cu ce sa-l aseman, poate cu o nava spatiala, poate cu un cocon din care te astepti sa iasa in orice clipa Alienu’. In orice caz, arata al dracului de bine, impresioneaza; de asta este un sistem care trebuie sa stea sus pe birou, la vedere, nicidecum jos, ascuns. Un sistem cu care sa-ti oftici prietenii si cu siguranta ca o vei face, vei starni invidii.

ASUS ROG G20

Pentru ca efectul sa fie si mai accentuat, are un sistem de iluminare pe grilele din fata si pe zona de contact cu biroul. Puteti alege ce nuante va plac voua mai tare cu ajutorul aplicatiei ASUS Command. In caz ca nu va place acea iluminare, nu aveti decat sa o opriti. Insa carcasa aia neagra cu niste luminite rosii arata chiar foarte bine.

Carcasa este construita din plastic, in doua nuante, rosu si negru. Plasticul negru de pe laterale seamana tare cu fibra de carbon, insa nu bag mana in foc ca este chiar asa. Dar este un plastic de calitate, asa cum este si constructia intregului echipament.

De mentionat ca, desi nu pare, sistemul poate fi upgradat la nevoie. Puteti schimba SSD-ul, hard disk-ul si, teoretic, chiar si placa video. Totusi, demontarea si schimbarea componentelor nu este o operatiune tocmai facila, cel putin nu cand o faci pentru prima oara. Dar ma indoiesc ca veti face upgrade acestui sistem, pentru ca nu prea este nevoie din punctul meu de vedere.

ASUS ROG G20

In partea frontala este prezenta unitatea optica, doua porturi USB 3.0, iesirea pentru casti si intrarea de microfon. Acestea sunt la indemana, fiind usor de accesat la nevoie.

ASUS ROG G20

In partea superioara observati grila de evacuare a aerului cald. Pentru racire, aerul este absorbit pe la baza sistemului si evacuat prin partea superioara.

ASUS ROG G20

In poza de mai sus puteti vedea conectorii de pe spate. Din punctul meu de vedere, ASUS ROG G20 are aproape tot ceea ce ar fi necesar din punct de vedere al conecticii. As mai fi vrut insa ceva suplimentar: un slot pentru carduri SDXC. Este un accesoriu care nu ar mai trebui sa lipseasca de pe niciun desktop, asa cum se intampla la laptopuri de exemplu. Si, la un sistem desktop de calibrul sau, e pacat sa nu aiba si acest mic si extrem de util accesoriu.

Unii poate vor stramba din nas cand vor vedea solutia de alimentare aleasa ce catre inginerii ASUS, cu doua transfomatoare de laptop prinse unul langa altul intr-un suport, unul pentru alimentarea placii de baza iar celalalt pentru alimentarea placii grafice. Un accesoriu in total contrast fata de frumusetea carcasei, daca eram in locul lor ii facem o cutie mai futurista. In orice caz, acesta va sta cu siguranta sub birou, asa ca nu o sa-l vada nimeni. Pe de alta parte, pentru un sistem atat de compact si cu fisa sa tehnica, nu cred sa existe la ora actuala vreo sursa de dimensiuni atat de mici si in stare sa asigure fluxul de curent necesar.

ASUS ROG G20

Din punct de vedere al experientei de utilizare nu prea am ce-i reprosa practic, fiind poate cel mai bun sistem cu care am avut ocazia sa interactionez pana in aceste momente. Stiu, cu siguranta ca sunt computere mult mai puternice pe piata, insa ASUS ROG G20 are tot ceea ce-i trebuie pentru a multumi o mare parte a utilizatorilor, si casnici, si profesionali. Stiu si ca este un computer de gaming in principiu, mai pentru mediile casnice, insa eu consider ca la fel de bine se poate potrivi si in anumite medii profesionale, mai creative si mai libertine sa zicem, nu neaparat in cele stricte si riguroase de business, unde totul trebuie sa fie negru, gri, incolor si inodor.

ASUS ROG G20

ASUS ROG G20 este un computer care se descurca fara probleme atat la sarcinile uzuale, de navigare pe internet, informare, socializare, office cat si la prelucrari foto sau video la rezolutii High Definition. Are un procesor puternic, destula memorie RAM si o placa grafica de noua generatie de la Nvidia, pe scurt o configuratie superioara, care se poate dovedi de folos unui public variat.

Bineinteles, l-am testat si cu cele doua jocuri ale mele, CoD: Black Ops si Crysis 2. CoD a rulat fara probleme chiar si la rezolutie 4K in timp ce Crysis 2 a functionat cu 30fps in 4K. Normal, am avut la dispozitie un monitor 4K, tot de la ASUS de aceasta data. Insa voi reveni cu impresii asupra lui cu o proxima ocazie.

In Full HD ambele au rulat cu o medie de 100FPS, bineinteles, cu functia V-Sync dezactivata. De remarcat ca, in momentul cand este pus serios la treaba, ventilatorul de evacuare a aerului cald devine destul de galagios.

ASUS ROG G20

In partidele de gaming m-am folosit de mouse-ul ASUS ROG GX1000 si de castile ASUS ROG Orion, despre care v-am povestit mai pe larg cu alta ocazie.

De remarcat si solutia de stocare interna, care imbina performantele unui SSD cu capacitatea de stocare generoasa a unui HDD. Practic, pe SSD instalati aplicatiile de care aveti nevoie frecvent, eventual si vreun joc, pentru ca acestea sa porneasca rapid, iar pe HDD aveti destul spatiu pentru colectia multimedia. Dupa cum am spus, daca vreti un SSD si mai performant, si cu o capacitate de stocare mai mare, sau un HDD de 2TB sa zicem, o puteti face fara probleme, sistemul permite upgrade-ul necesar.

Am testat cu HD Tune si unitatile de stocare interna.

asus_rog_g20_hdtune_hdd asus_rog_g20_hdtune_ssd_kingston

Dupa cum vedeti, unitatea SSD de la Kingston este una destul de performanta.

De asemenea, unitatea ASUS ROG G20 sta foarte bine si la capitolul transferului de date. Dispune atat de porturi USB 3.0, de port Ethernet Gigabit cat si de modul Wi-Fi de tip AC, astfel ca puteti transfera date rapid din aproape orice sursa. Apreciez in primul rand modulul Wi-Fi, care aproape ca face inutil un inestetic cablu de retea Ethernet tras pana la unitatea ASUS.

L-am testat si cu cateva aplicatii de benchmaking, pe care maniacii hardware le vor gasi interesante.

Mai jos aveti informatiile culese de aplicatia CPUZ.

ASUS ROG G20 CPUZ

In continuare aveti informatiile placilor grafice.

ASUS ROG G20 GPUZ

Si, acum urmeaza testele cu 3D Mark, de la Futuremark.

ASUS ROG G20 3D Mark Cloud Gate
ASUS ROG G20 3D Mark Cloud Gate
ASUS ROG G20 3D Mark Fire Strike
ASUS ROG G20 3D Mark Fire Strike
ASUS ROG G20 3D Mark Ice Storm
ASUS ROG G20 3D Mark Ice Storm

Mai jos, rezultatele obtinute la testele de productivitate in PC Mark 8, de la Futuremark.

asus_rog_g20_pcmark_creative_accelerated
ASUS ROG G20 Pcmark 8 Creative Accelerated: 5948 puncte
asus_rog_g20_pcmark_creative_conventional
ASUS ROG G20 Pcmark 8 Creative Conventional: 4504 puncte
asus_rog_g20_pcmark_home_accelerated
ASUS ROG G20 Pcmark 8 Home Accelerated: 4542 puncte
asus_rog_g20_pcmark_home_conventional
ASUS ROG G20 Pcmark 8 Home Conventional: 3876 puncte
asus_rog_g20_pcmark_work_accelerated
ASUS ROG G20 Pcmark 8 Work Accelerated: 4022 puncte
asus_rog_g20_pcmark_work_conventional
ASUS ROG G20 Pcmark 8 Work Conventional: 3209 puncte

Rezultate care imi demonstreaza ca este cel mai puternic sistem utilizat de mine pana acum, bun atat pentru gaming cat si pentru orice alt gen de activitate, fie ca este de informare, divertisment sau chiar profesionala.

Preinstalata vine o aplicatie de management numita ASUS Command. De aici puteti schimba culoarea luminilor, puteti seta sound-ul audio conform preferintelor voastre, puteti crea copii de siguranta sau puteti vizualiza in timp real principalii parametri tehnici cu aplicatia Aegis. De asemenea, puteti actica incarcarea rapida prin porturile USB sau face update-urile de firmware necesare.

ASUS ROG G20

 

Concluzii

Pro

  • Designul, calitatea constructiei;
  • Este un sistem desktop destul de compact;
  • Fisa tehnica performanta;
  • Functionare ireprosabila;
  • Are modul Wi-Fi AC incorporat;
  • Solutie de stocare si performanta, si generoasa;
  • Permite upgrade.

Contra

  • Nu-mi place solutia de alimentare;
  • Devine zgomotos cand este solicitat.

Sistemul ASUS ROG G20 atraga atat prin design-ul compact si cu un look deosebit, cat si prin performantele oferite, fiind bun atat la gaming, la divertisment High Definition cat si pentru desfasurarea activitatilor profesionale. De ce nu, poate fi utilizat si in rol de HTPC, asezat frumos langa un ditamai televizorul Ultra HD, pentru ca placa sa video poate sustine fara probleme si rezolutii de acest gen.

Din decembrie va fi si pe piata romaneasca in diverse configuratii, cu preturi intre 4000 si 7000 de lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *