GOCLEVER Insignia 500 review: smartphone cu doua baterii
GOCLEVER Insignia 500, cel mai nou terminal lansat in Romania al companiei ofera, pe langa specificatii solide, continuarea unui bun obicei – cel de a include in pachet doua baterii distincte, utilizabile in functie de situatie. Detalii despre terminal si ceea ce stie acesta sa faca, in reviewul nostru.
Ideea mentionata mai sus mi se pare una foarte buna, cu o gramada de aplicabilitati in viata de zi cu zi. Ai la dispozitie doua baterii, una de 1750 si una de 4000 mAH, la fel ca in cazul lui 5X, model caruia GOCLEVER Insignia 500 ii este succesor (si caruia ii seamana la unele aspecte).
Design si prime impresii
GOCLEVER Insignia 500 este ceva mai putin rotunjit decat modelul precedent, fiind folosite in acest caz niste linii mai drepte. Este un terminal elegant, bine finisat, chiar daca e greu de spus ca ar impresiona in mod deosebit la capitolul design. Materialele folosite – o rama de metal si plastic un pic cauciucat pe spate – sunt si ele de buna calitate si dau impresia unui terminal construit cu atentie pentru detalii. Totul e bine imbinat si nu se indoaie, cum e la moda zilele astea (glumesc, bineinteles)…
Cert e ca GOCLEVER a mentinut traditia de a a avea finisare si materiale mult peste categoria de pret din care face parte terminalul. Totusi, e un aparat care costa ceva sub 700 RON.
Asa cum am spus, vine cu doua baterii in pachet si, implicit, doua capace destinate acestora. Daca utilizezi bateria mare castigi, normal, in ceea ce priveste timpul de utilizare pana trebuie sa dai de o priza. In testul meu, in care am lasat aparatul sa ruleze un fisier 720p pe repeat, la o treime luminozitate, bateria de 4000 mAh a reusit sa reziste peste 15 ore. Pe de alta parte, va rezulta un GOCLEVER Insignia 500 cam burtos, care se simte serios in buzunar si care arata cam asa.
Daca, insa, stii ca telefonul nu va fi utilizat foarte mult in ziua respectiva, poti folosi bateria mica. Durata de utilizare va scadea la jumatate, dar vei avea avantajul unui terminal mult mai subtire si, de ce sa n-o spunem, mai elegant.
Sau poti, pur si simplu, poti sa o introduci in telefon pe oricare dintre ele, sa o pui pe cealalta in geanta, alaturi de capacul aferent, si, cand a ajuns la capatul puterilor, sa o schimbi. Cert e ca acest gen de abordare ii da utilizatorului destule posibilitati, lucru absolut demn de apreciat. As fi incantat sa vad asa ceva si la nume mai mari, dar sunt convins ca, din ratiuni de costuri, asta n-o sa se intample prea repede.
Sa aruncam si traditionala privire din toate unghiurile. In partea superioara vei gasi portul prin care conectezi cablul USB, langa o mufa de casti.
Daca partea stanga a fost lasata libera, pe dreapta sunt tastele de volum, precum si cea de pornire/oprire.
Jos e doar un microfon.
Mi-a placut constructia de buna calitate, precum si faptul ca aparatul sta confortabil in palma, fiind comod si cand e utilizat cu o singura mana. Ajuta la asta si tastele senzitive de sub display.
Utilizare / Software
Am vorbit despre cum arata si despre cele doua baterii, sa vedem acum ce este sub capota. Ei bine, vorbim despre un aparat care se misca bine in cam orice aplicatie, el folosind pentru asta un procesor quad-core Cortex A7 la 1,3 GHz, acesta fiind ajutat la munca de 1GB de memorie RAM. E o configuratie care in practica isi face treaba chiar bine, indiferent care este sarcina pe care alegi sa i-o dai.
Partea grafica este in sarcina unui GPU Mali 400 si pot spune ca m-am putut juca Asphalt Airborne 8 pe telefon fara probleme, sacadari ori alt soi de incurcaturi.
Lucrurile au mers bine si la alte aplicatii utilizate, ca a fost vorba de divertisment ori un pic de munca (caci mai trebuie si din aia din cand in cand). Vorbim despre un terminal dual SIM, 3G si 2G, care are sanse sa fie pe placul celor care trebuie sa impace doua abonamente si nu au chef sa se plimbe cu doua telefoane in buzunar. Mi-e greu insa, intr-o lume a cartelelor micro si chiar nano SIM, sa inteleg ce o fi fost in capul celor de la GOCLEVER cand au facut acest telefon cu sloturi pentru cartele SIM mari. Asta cu toate ca, pana la urma, in sus mai folosesti un adaptor, pe cand in jos iti ramane doar sa o preschimbi… Oricum, o functionalitate care se poate dovedi foarte utila.
Las insa meditatia cu privire la dimensiunile cele mai potrivite ale cartelelor si trec la ecran, unul IPS de 5 inchi, la o rezolutie 720p, adica 1280 x 720 de pixeli. Ecranul e bun, continuturile fiind vizibile si utilizabile si cand esti in lumina puternica. Este destul de mare dar fara a face telefonul greu de purtat si de manevrat. Bine, nu ma refer la situatia in care pui bateria mare, pentru ca atunci va atarna mai greu la buzunar.
Si iata-ne ajunsi la partea care nu mi-a prea placut si la care eu zic ca GOCLEVER are de lucru. Ma refer la faptul ca spatiul de stocare intern a fost partitionat cam ciudat. Aici avem de-a face cu un spatiu de stocare intern de 4GB, impartit in doua. Astfel, te trezesti ca ai la dispozitie ceva peste 1GB la inceput. Normal ca poti folosi un card de memorie, rezolvand astfel problema complet (cei 4GB nu duc prea departe oricum).
Cu toate acestea, sunt sigur ca era de iertat si un pret ceva mai mare, doar sa fie mai mare spatiul de stocare si sa nu ai probleme de genul asta.
In ceea ce priveste interfata, daca ai folosit un smartphone cu Android clasic te vei descurca de minune pe GOCLEVER Insignia 500. Aparatul ruleaza Android 4.2 Jelly Bean si nu stiu daca va avea parte de un update la KitKat. Cert e ca il ruleaza fara probleme si ca totul se misca bine.
GoClever a adaugat din fabrica si cateva aplicatii utile. In primul rand, este prezent Kingsoft Office, o suita office buna, Mireo ViaGPS, in varianta trial, sau Angry Birds. Nu lipseste nici aplicatia de gestionare a sarcinilor zilnice, si nici una care iti permite sa utilizezi aparatul ca mouse bluetooth. Toate pot fi utile la un moment dat, iar un utilizator care e la primul aparat Android sunt sigur ca va aprecia faptul ca nu e nevoie sa mai caute prin alte parti.
Per total, e un aparat care ofera din start o experienta de utilizare echilibrata si fluenta, lucru de apreciat.
Am rulat si testele benchmark traditionale, astfel incat sa iti faci o idee clara si din acest punct de vedere. Incepem cu cele trei teste ale 3DMark.
Continuam cu AnTuTu.
Apoi, Smartbench.
Quadrant…
Si, la final, Vellamo.
Camera
Camera principala a smartphone-ului este una de 8 megapixeli, existand si una secundara, destinata apelurilor video. Are functie de panorama, de HDR, precum si posibilitatea de a adauga efecte direct din meniul camerei, rezultatele fiind bunicele in lumina buna si slabe cand aceasta nu este atat de puternica. Daca iei, insa, in calcul pretul aparatului, e normal sa nu te astepti la minuni. Iata cateva exemple.
Camera filmeaza la rezolutie 1080p dar, din nou, rezultatele nu sunt fantastice. Mai jos, o mostra.
Concluzii
GOCLEVER Insignia 500 este un smartphone reusit, peste ceea ce te-ai astepta sa primesti la pretul de putin sub 700 RON (699, mai exact). In plus, primesti si doua baterii, lucru care nu are cum sa nu cantareasca greu. Per total, vorbim despre un aparat echilibrat, care are toate sansele sa multumeasca din plin o plaja mare de utilizatori.
Pro
- Raport calitate / pret excelent
- Hardware bun
- Constructie de calitate
Contra
- Spatiu de stocare putin si partitionat ciudat
- Camera slaba