ASUS PB287Q – Rezolutie 4K pe birou

4K este unul dintre acronimele actuale atat in lumea electronicelor cat si in cea IT&C. Apar tot mai multe televizoare capabile sa afiseze imagini pe acest standard, sunt lansate tot mai multe camere foto si video in stare sa inregistreze continut video de acest gen, totul pentru ca experienta vizuala a consumatorului sa fie superioara, cat mai aproape de realitate. In legatura cu industria IT&C, nu am putut sa nu observ ca sunt lansate tot mai multe monitoare capabile sa afiseze rezolutie 4K, utila in primul rand pentru vizualizarea unei cantitati mai importante de continut in acelasi timp, pe un singur ecran. Si tehnologiile hardware actuale sunt destul de avansate si de performante, astfel ca sistemele PC si chiar laptopurile sunt capabile sa afiseze astfel de rezolutii. Desigur, pretul unui astfel de monitor este inca sus, prea scump pentru mare majoritate a consunatorilor, insa cred ca acest lucru se va regla destul de curand.

Primul monitor de acest gen pe care am avut ocazia sa-l utilizez, o perioada destul de indelungata de altfel, este modelul ASUS PB287Q, un model cu un imens ecran de 28 de inchi (71.12cm). Pe scurt, specificatiile monitorului sunt urmatoarele: ecran de 28 de inchi cu o rezolutie de 3840 x 2160 pixeli, matrice TN, luminozitate 330 cd/mp, contrast dinamic 100000000:1 , unghiuri de vizualizare 170°(H)/160°(V), timp de raspuns 1ms (Gray to Gray). Specificatiile complete sunt disponibile pe site-ul oficial ASUS.

ASUS PB287Q

Aspectul lui este unul destul de serios, orientat in special catre mediile profesionale. Fapt dovedit si de posibilitatea inclinarii si rotirii ecranului, precum si de cea a reglarii pozitiei pe inaltime. Astfel ca il puteti pozitiona in functie de cum sunteti asezati la birou, pentru ca experienta de lucru sa fie cat mai confortabila. De asemenea, am remarcat ca pozitia lui pe birou este stabila, ecranul nu tremura, nu preia din vibratiile biroului. Dispune de o constructie de calitate, robusta, cu materiale si finisaje pe masura.

ASUS PB287Q

Pentru conectarea la sursele video (computer, laptop, consola de gaming), aveti la dispozitie doua porturi HDMI 1.4 cu suport MHL, un Display Port, un conector de 3.5mm pentru intrare audio si inca unul pentru casti. De remarcat ca permite afisarea imaginilor 4K si prin intermediul porturilor HDMI. De asemenea, util este si suportul MHL, pentru redarea imaginilor prin cablu de pe smartphone-uri si tablete Android. As fi vrut si un port DVI-D, pentru ca majoritatea computerelor folosesc inca asa ceva. De asemenea, un HUB USB ar fi fost util.

Monitorul are incoporat si un sistem audio stereo 2x2W, care nu exceleaza prin fidelitatea sunetului redat dar care este destul de galagios.

ASUS PB287Q

Manevrarea meniului de setari se face prin intermediul unor butoane asezate in spatele ramei, corelate vizual cu butoane virtuale afisate pe ecran. Mi-a placut acest mod de interactiune, este usor si intuitiv.

Meniul de setari este unul destul de complex. In primul rand ca are cateva moduri predefinite de vizualizare, care regleaza automat culorile si intensitatea luminoasa: Standard, Theater, Night, Game, Reading, Darkroom si sRGB. De asemenea, puteti seta contrastul, luminozitatea, saturatia culorilor sau tonurile de culoare, totul in functie de preferintele voastre.

Are si cateva accesorii care se pot dovedi utile atat celor care il folosesc in activati profesionale cat si celor care prefera sa il utilizeze la gaming.

ASUS PB287Q

De exemplu, monitorul ASUS poate afisa conturul cu dimensiunea exacta pentru anumite formate standard:  B5, A4, Letter pentru documente, un grid util in special fotografilor , dar si formatele ”10×10”, 5”x7”, 4”x6”, 3”x5”, 2”x2” pentru fotografii. Sunt utile pentru dimensionarea exacta a unor documente, materiale grafice sau poze.

ASUS PB287Q

Gamerii pot alege afisarea unei tinte sau a unui timer pe ecran, in functie de tipul de joc in care isi petrec timpul.

ASUS PB287Q

Are si functie PbP, care afiseaza doua imagini din surse video diferite una langa cealalta, sau PiP – Picture in Picture, care afiseaza intr-unul dintre colturile ecranului o imagine mai mica, normal, din alta sursa video decat cea principala. De mentionat ca imaginea mai mica poate fi asezata in oricare dintre cele patru colturi ale ecranului si ca poate avea mai multe dimensiuni – Small, Middle, Large.

 

ASUS PB287Q

Are doua atuuri majore acest monitor: are o diagonala generoasa, astfel ca puteti vizualiza chiar si filme de la o distanta apreciabila pe el, si afiseaza o rezolutie mare, utila la vizualizarea mai multor ferestre active in acelasi timp, ca in imaginile de mai jos.

amd_4K_2

amd_4K_1

Puteti afisa simultan atat un browser de internet cat si un document, fara a mai fi nevoiti sa le minimizati si sa le vizualizati pe rand. Un lucru benefic as spune eu, care poate duce atat la cresterea productivitatii cat si la imbinarea utilului cu placutul.

ASUS PB287Q

Am utilizat monitorul ASUS PB287Q timp de aproape o luna si, sincer sa fiu, mi-a parut rau sa-mi iau la revedere de la el. Ma obisnuisem sa am tot timpul aplicatiile de care am nevoie in campul vizual, fara sa fiu nevoit sa minimizez una pentru a o vedea pe alta. De remarcat totusi ca un fundal alb pe tot ecranul poate fi obositor pentru ochi. Insa puteti regla intensitatea luminoasa si paleta coloristica conform bunului plac.

Dupa cum am spus, l-am utilizat atat la activitatile profesionale, dar am testat si cateva jocuri pe el in timpul liber. Am avut la dispozitie doua computere puternice, unul de gaming chiar – ASUS ROG G20 si unul multimedia cu tehnologie AMD, ambele in stare sa afiseze imagini la rezolutie 4K. In plus, pe primul am jucat fara probleme si CoD la acesta rezolutie, experienta fiind optima din punctul meu de vedere. Avand un timp de raspuns de 1ms, este un monitor care poate face fata cu succes si acestui gen de activitate.

ASUS PB287Q

Dar, la fel de bine s-a descurcat si la redarea unor materiale video full HD sau 4K, momente in care diagonala generoasa si-a spus din plin cuvantul. La fel de bine poate fi util celor care lucreaza in programe de editare grafica sau video, pentru afisarea imaginilor la dimensiuni generoase si a tuturor comenzilor de care au nevoie. Am fost multumit de calitatea imaginilor redate, ecranul fiind in stare sa afiseze o paleta coloristica vibranta, un contrast bun si unghiuri de vizualizare decente. Ecranul dispune de un finisaj semi-mat, astfel ca nu reflecta atat de tare sursele puternice de lumina. De remarcat totusi ca nu se poate compara cu o matrice IPS la fidelitatea redarii paletei coloristice.

Concluzii

Pro

  • Diagonala mare, de 28 de inchi;
  • Afiseaza rezolutie 4K;
  • Are doua porturi HDMI si inca unul DisplayPort;
  • Are suport MHL;
  • Are functie Picture in Picture;
  • Permite pozitionarea in functi de preferintele voastre.

Contra

  • Nu are port DVI-D;
  • Nu are HUB USB;
  • Pretul.

Ce sa mai, sa ai un astfel de monitor pe birou, cu o diagonala atat de mare si cu o rezolutie atat de buna, nu poate fi decat un lucru util si benefic, atat pentru o productivitate sporita cat si pentru momente de divertisment traite cu intensitate maxima.

ASUS PB287Q are un pret de aproximativ 3200 de Lei.

 

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “ASUS PB287Q – Rezolutie 4K pe birou

  • January 30, 2015 at 5:18 pm
    Permalink

    Nu puteau pune port dvi pe monitorul asta din simplul fapt ca nu poate face fata la cantitatea mare de informatii necesare la rezolutii 4k… Motiv pentru care are doar porturi hdmi si displayport!!!

    Reply
    • January 30, 2015 at 8:39 pm
      Permalink

      da, s-ar putea sa ai dreptate. nu m-am gandit la asta.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *