Elitebook 745 G2 Review: Laptop de business cu tehnologie AMD, de la HP

Cam de multisor nu am mai avut de-a face cu un portabil dedicat exclusiv zonelor profesionale, cum este cazul modelului de fata, HP Elitebook 745 G2. Iar unul care functioneaza pe tehnologie AMD este cu atat mai rar pe la noi prin tara, din pacate as completa eu, in special pentru ca preturile unor astfel de echipamente sunt in general mai accesibile si, deci, teoretic mai atragatoare in ochii celor care se ocupa de achizitii in cadrul companiilor. Cum vremurile sunt cum sunt, cum bugetele IT sufera si ele, pretul unui echipament a devenit o componenta esentiala atunci cand se decide dotarea unui departament cu tehnica de calcul noua.

Modelul de fata este un adevarat portabil de business, care se remarca atat prin constructia de calitate cat si prin dotari sau accesorii necesare domeniilor corporate, cum ar fi cele care tin de siguranta si securitatea datelor companiei.

Specificatiile ultraportabilului HP sunt urmatoarele:

  • Ecran: 14 inchi, rezolutie 1920 x 1080 pixeli, cu finisare mata;
  • Procesor: quad-core AMD A10 Pro-7350B tactat la 2.1 GHz (poate urca frecventa pana la 3.3GHz cand este solicitat);
  • Grafica: AMD Radeon R6 Graphics incorporata in procesor, cu 6 nuclee;
  • Memorie RAM: 8GB;
  • Stocare: SSD Intel 520 cu o capacitate de 180GB;
  • Retea: Wi-Fi N 2×2, Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.0, optional modul 4G;
  • Conectica: 4 x USB 3.0, 1 x VGA, 1 x DisplayPort, 1 x SmartCard, 1 x Ethernet, 1 x audio combo in/out de 3.5mm, 1 x slot SD, 1 x conector andocare,
  • Sistem de operare: Windows 7 Professional pe 64 de biti;
  • Dimensiuni: 339 × 237 x 21 mm;
  • Greutate: 1.58 kg;
  • Altele: card reader SD, certificare MIL-STD-810G.

HP Elitebook 745 G2

In primul rand ca imi place cum arata portabilul HP. Are o tinuta eleganta, serioasa, fara a fi insa prea sobra; o constructie premium, cu materiale de calitate si finisaje fara repros. De altfel o constructie tipica HP pentru echipamentele din aceasta categorie, asa cum am constatat la diverse alte modele utilizate de mine.

Capacul ecranului a fost acoperit intr-un plastic negru usor cauciucat iar corpul echipamentului, in speta zona de sprijin a palmelor este din aluminiu. Pe zona de contact cu biroul s-a optat pentru un plastic vopsit negru. Insa ramele sunt acoperite cu un plastic, nu cu metal.

Portabilul HP dispune de o constructie robusta, cu un cadru din aliaj de magneziu, facut pentru o utilizare intensa. De altfel, acesta este construit conform standardelor MIL-SPEC 810G, care ii confirma capacitatile fizice native. In sensul ca poate functiona fara probleme la altitudini mari, in zone cu umiditate ridicata sau chiar intr-o ploicica si ca poate supravietui anumitor socuri accidentale. Sincer, si mie mi-a scapat de pe birou… Am inlemnit in acel moment. Dar imediat am constatat ca, din fericire, nu patise nimic.

Nu este nici cel mai usor si nici cel mai subtire ultraportabil, insa modelul HP Elitebook poate fi transportat si manevrat fara efort, astfel ca poate fi un adevarat companion permanent pentru oricine are nevoie sa-si desfasoare activitatile specifice de oriunde s-ar afla.

HP Elitebook 745 G2

Pe muchia stanga este prezent conectorul VGA, doua porturi USB 3.0 si slotul pentru SmartCard.

HP Elitebook 745 G2

Pe muchia dreapta gasiti conectorul de 3.5mm pentru casti si microfon, portul DisplayPort, inca doua porturi USB 3.0, portul RJ45, conectorul pentru andocare si portul de alimentare. Cam inghesuite porturile pe aceasta parte, nu cred ca pot fi utilizate toate in acelasi timp.

HP Elitebook 745 G2

Cu tastatura din dotare este o adevarata placere se interactionezi. Tastele au o cursa confortabila, sunt excelent spatiate, astfel ca poti redacta repede si fara efort cu ajutorul ei. De asemenea, aceasta este iluminata, astfel ca poate fi utilizata fara retinere chiar si intr-un birou intunecos sau noaptea, pe intuneric, intr-o camera de hotel, cand trebuie sa dati neaparat niste rapoarte catre management.

HP Elitebook 745 G2

Touchpad-ul s-a dovedit o unealta folositoare, nu am fost nevoit deloc sa folosesc un mouse. Are o suprafata utila destul de generoasa iar degetele se pot plimba in voie si fara retinere pe ea. Iar cele doua butoane fizice de control au fost chiar ok, se apasa extrem de usor.

HP Elitebook 745 G2

Laptopul pune la dispozitia utilizatorilor si un trackpad. Am doar o scurta intrebare: mai foloseste cineva un astfel de accesoriu? Il mai considerati util? Eu nu ii mai vad rostul.

hp_amd_audio

Difuzoarele sistemelor audio au fost asezate sub grila de la baza ecranului. Acesta nu exceleaza la calitatea sound-ului redat, dar poate suplini destul de bine lipsa unuia extern, in special intr-o camera linistita.

HP Elitebook 745 G2

Ecranul este un alt punct forte al acestui portabil. Are rezolutie full HD, adica tocmai ceea ce trebuie pe un ecran de 14 inchi pentru ca vizualizarea sa fie confortabila si nu un chin. Afiseaza imagini si caractere text clare si sta destul de bine si la unghiurile de vizualizare, chiar daca nu la fel de bine ca unul IPS. Insa pentru ceea ce este destinat el, adica mai mult pentru word-uri, excel-uri sau powerpoint-uri, ecranul isi dovedeste din plin utilitatea. Apreciez si finisarea mata, astfel ca va reflecta mai greu sursele puternice de lumina. Mentionez totusi ca la exterior, mai ales intr-o zi insorita, este mai greu lizibil, asa ca va recomand sa-l utilizati pe cat posibil la umbra.

Puterea de procesare, asigurata de procesorul AMD A10 Pro-7350B si de cei 8GB memorie RAM, este de ajuns pentru programe uzuale, gen office, browsere de internet, clienti ERP sau CRM, clienti de e-mail etc, adica in cele care sunt folosite de regula in majoritatea companiilor. De asemenea, este un laptop care poate sustine fara probleme accesul in aplicatii de divertisment High Definition sau in jocuri cu o grafica nu foarte complexa, in caz ca aveti timp de respiro.

Daca ar fi sa compar, as spune ca este o configuratie echivalenta unui procesor Intel Core i3 ULV de la Intel, tehnologia AMD fiind usor mai performanta la nivel grafic. O configuratie potrivita majoritatii angajatilor dar, de ce sa nu o recunoastem, nu tuturor.

In perioada de utilizare am remarcat ca echipamentul este destul de silentions si ca nu se incinge foarte tare, cel putin nu devine deranjant din acest punct de vedere. Si-a facut datoria fara probleme in toate aplicatiile mele uzuale, chiar daca le-am tinut deschise permanent atat pe cele de editare office (word, excel), clientul de e-mail, browser-ul cu multe tab-uri active, plus pe cele de vizualizare si editare foto. Nu s-a blocat, nu am remarcat sa functioneze greoi.

In schimb, la autonomie nu pot spune ca m-a multumit. In conditii de utilizare de office, la navigare pe internet si redactare pe blog, cu Wi-Fi activ si luminozitate la 50%, acumulatorul din dotare a tinut numai 4 ore si 10 minute. As fi fost mai multumit cu o valoare de 5 ore. La acest aspect, AMD mai are de lucru.

In corporatiile mari securitatea datelor este tratata cu importanta, iar laptopul HP este pregatit sa faca fata unor astfel de cerinte. Are cititor de amprente, modul de criptare TPM – Trusted Platform Module, slot de smart-card pentru autentificare securizata, asa ca datele importante sunt cat de cat in siguranta daca laptopul este pierdut.

Ca unitate de stocare interna s-a optat in cazul acestui model pentru un SSD Intel cu o capacitate de 180GB. Nici prea mult, nici prea putin, in orice caz o unitate de stocare destul de performanta, dupa cum se observa din testele de mai jos. Utila in special la un raspuns eficient al sistemului de operare si al aplicatiilor utilizate.

hp_amd_hdtune

De remarcat ca HP Elitebook 745 G2 sta destul de bine si la capitolul conectica: are port ethernet gigabit, porturi USB 3.0, chiar si display port, util pentru conectarea la un monitor cu o diagonala mai mare, si exista modele si cu modul 4G, pentru accesarea resurselor si serviciilor companiei prin intermediul internetului de aproape oriunde. Nu-i lipseste un slot SD pentru transferul rapid al fotografiilor sau filmarilor realizate cu camere video sau foto digitale.

In continuare sunt prezentate informatiile hardware. Informatiile extrase cu aplicatia CPUZ sunt prezentate mai jos.

hp_amd_cpuzInformatiile despre placa grafica sunt prezentate mai jos.

hp_amd_gpuz

L-am testat si cu aplicatiile de benchmark 3DMark si PcMark 8 de la Futuremark.

hp_amd_3dmark_cloudgate hp_amd_3dmark_cloudgate_graf hp_amd_3dmark_firestrike

hp_amd_3dmark_firestrike_graf

hp_amd_3dmark_firestrike_extreme

hp_amd_3dmark_firestrike_extreme_grafhp_amd_3dmark_icestorm hp_amd_3dmark_icestorm_accelerated hp_amd_3dmark_icestorm_extreme

Mai jos, sunt prezentate rezultatele de productivitate.

hp_amd_pcmark8_creative_accelerated hp_amd_pcmark8_home_accelerated hp_amd_pcmark8_home_conventional hp_amd_pcmark8_work_accelerated hp_amd_pcmark8_work_conventional

Dupa cum am spus, rezultatele sunt comparabile cu cele obtinute cu un sistem asemanator dar cu procesor Intel Core i3.

HP Elitebook 745 G2

Concluzii

Pro

  • Design, constructie de calitate;
  • Este un echipament robust;
  • Ecran bun, rezolutie full HD;
  • Este destul de usor, poate fi transportat fara prea mare efort;
  • Tastatura si touchpad-ul permit o utilizare confortabila;
  • Accesorii pentru securitate;
  • Putere de procesare rezonabila.

Contra

  • Autonomia de utilizare putea fi mai buna;
  • Prea multe porturi pe muchia dreapta, prea inghesuite.

 

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *