Sony Xperia Z3 Review – Unul dintre cele mai reusite smartphone-uri actuale
Smartphone-urile Xperia Z ale japonezilor de la Sony sunt cu siguranta printre cele mai atragatoare din punct de vedere al aspectului exterior. Au personalitate, sunt diferite, in sensul bun. Iar despre cel mai recent model, Xperia Z3, pot spune ca este cel mai reusit dintre toate. Prezentat oficial la IFA Berlin 2014, acesta a ajuns destul de repede si la noi in tara. Pretul, la liber, este de aproximativ 2800 de Lei. Poate fi gasit si in oferta operatorilor: la Vodafone poate fi achizitionat pentru 200 de Euro, cu un abonament de 39 Euro/luna.
L-am utilizat aproape doua saptamani, asa ca am avut timp destul sa-mi dau seama atat de calitatile cat si de problemele sale. Despre toate, pe cat se poate de scurt, voi povesti in continuare.
Din punct de vedere al design-ului pot spune ca Sony Xperia Z3 este cel mai frumos si mai aratos exemplar al seriei de top Xperia Z, de pana acum. Nu ca modelele precedente ar fi fost mai prejos, ba din contra, au fost si sunt telefoane cu o identite unica in piata, cu o contructie premium si linii moderne de design. Insa actualul model este mai subtire, are muchii mai fine, usor rotunjite, astfel ca poate fi tinut in mana si purtat in buzunarul pantalonului mai usor. Nu mai este la fel de butucanos, ci mai finut, mai chic, mai atragator as putea spune.
Cu exceptia colturilor si a capacelor protectoare, care sunt realizate din plastic, intreaga rama este din aluminiu. Observ ca, fata de generatiile precendete, capacele de protectie sunt mai mici si parca mai bine fixate. Sper ca acestea sa nu se mai slabeasca in timp, asa cum am constatat la modelul Sony Xperia Z2. Bineinteles, nu lipseste butonul de power, metalic si circular, sau acel conector proprietar pentru care inca nu am vazut accesorii in Romania.
De asemenea, ca si in cazul inaintasilor sai, Xperia Z3 este rezistent la apa si la praf. Este certificat IP68, deci poate fi scufundat in apa pana la o adancime de 1 metru, timp de 30 de minute. Sau in zapada, ca tot vine iarna…
Atat partea din spate cat si cea frontala au fost acoperite cu sticla rezistenta. Frontal observam grilele difuzoarelor amplasate in partea inferioara si superioara, pentru a obtine cat de cat un efect stereo cand telefonul este asezat in pozitie landscape, in timp ce senzorii de proximitate si camera frontala sunt vizibile sub geamul protector, incadrand sigla Sony.
Ca si la modelele precedente, camera principala a fost pozitionata tot prea aproape de margine, astfel ca nu de putine ori o veti obstructiona cu vreun deget al mainii stangi din greseala, atat la pozare cat si la filmare. Tot pe spate se afla si antena NFC, utila pentru conectarea rapida cu diverse dispozitive.
Pe muchia stanga se afla portul microUSB, pentru incarcare sau conectare la computer, si acel conector proprietar.
Pe muchia dreapta sunt prezente sloturile pentru nanoSIM si pentru cardul microSDHC, argintiul buton de Power, butoanele de reglare ale volumului si cel declansator pentru camera foto.
Pe muchia superioara gasiti conectorul pentru casti.
Ce sa mai, din punct de vedere constructiv nu am ce-i reprosa. Este cel mai atragator model Xperia Z de top de pana acum, dispune de o constructie fara repros, cu materiale si finisaje de cea mai buna calitate, si se distinge total de orice alt telefon inteligent al concurentei. As spune ca, practic, nu prea are rival din acest punct de vedere in piata.
In schimb, v-as recomanda sa-l tratati cu mare atentie cand il utilizati cu o singura mana. Fiind mai subtire si acoperit cu sticla, are tendinta sa alunece usor din palma, asa ca intr-o clipa de neatentie pot aparea accidente nedorite. Ca sa nu mai spun ca m-am trezit cu el cazand pe jos de pe o masa din lemn care nu parea deloc inclinata.
Fisa tehnica a lui Xperia Z3 suna in felul urmator:
- Ecran: IPS cu o diagonala de 5.2 inchi si rezolutie 1920×1080 pixeli;
- Procesor: Qualcomm Snapdragon 801, quad-core, tactat la 2.5GHz;
- Chipset grafic: Adreno 330;
- Memorie RAM: 3 GB
- Stocare interna: 16GB, expandabila prin carduri microSDXC cu o capacitate de pana la 128GB;
- Transfer de date: 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0, Wi-Fi Direct, DLNA.
- Camera foto: 20,7MP, senzor 1/2.3 inchi, lentile cu o deschidere a diafragmei f/2.0; Capacitate de filmare 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps;
- Cameră foto frontala: 2.2 MPix;
- Acumulator: 3100 mAh;
- Dimensiuni: 146 x 72 x 7.3 mm;
- Greutate: 152 grame;
- Sistem de operare: Android 4.4.4.
Dupa cum observati, sunt specificatii de top, care se regasesc intr-un comportament aproape ireprosabil al terminalului. Nu am de ce sa ma plang din acest punct de vedere, Xperia Z3 a functionat impecabil in toate aplicatiile, fie ca au fost pentru informare, comunicare sau divertisment multimedia. Am navigat pe internet, am socializat destul de mult in Facebook cu ajutorul lui, m-am jucat si am si vizionat cateva materiale video full HD, mi-am citit e-mail-ul, plus multe altele, terminalul Sony functionand impecabil in toate aplicatiile.
De altfel, rezultatele testelor benchmark confirma ca veti avea la dispozitie un terminal puternic, care poate da piept cu succes in orice aplicatie mobila de Android.
Dupa cum vedeti, rezultate comparabile cu cele ale terminalelor de top actuale. Din acest punct de vedere, Xperia Z3 nu va dezamagi.
Mai mult, Xperia Z3 este un smartphone care sta bine si la capitolul autonomie, cel putin pe mine m-a multumit din acest punct de vedere. Utilizat cu conexiunile de date 3G si Wi-Fi, pentru a fi conectat permanent la internet, cu notificari pentru Facebook si Gmail active, a functionat fara probleme cel putin 36 de ore, ba cateodata si un pic mai mult. Daca vreti ca acumulatorul sa tina cat mai mult, puteti activa Stamina Mode sau Ultra Stamina Mode, functii care optimizeaza destul de eficient consumul energiei.
De remarcat ca in momentele in care este solicitat, fie in jocuri, fie la redarea unor videoclipuri HD, sau chiar in aplicatia foto-video, are tendinta de a se incinge destul de tare.
Nu uit de vitezele de transfer superioare ale datelor, atat prin intermediul conexiunii Wi-Fi AC cat si prin cea 4G/LTE. De asemenea, apreciez posibilitatea extinderii capacitatii de stocare cu carduri microSDXC de pana la 128GB. Un lucru util as spune eu, atat pentru stocarea videoclipurilor filmate in 4K cat si a colectiei multimedia cu muzica si filme.
La fel de util este si modulul GPS incorporat, unul precis dupa cum am constatat intr-o calatorie prin tara. L-am utilizat impreuna cu aplicatia Garmin care vine preinstalata, din pacate in versiune de incercare pentru 30 de zile. Daca nu vreti sa va abonati la ea, va puteti folosi cu succes de navigare prin intermediul Google Maps.
Inca de la Xperia Z2 am remarcat cresterea in calitate a afisarii ecranului, iar modelul de fata nu face exceptie. Ecranul IPS este in stare sa afiseze imagini clare, cu un contrast excelent, o paleta coloristica vibranta si saturata, cu unghiuri foarte bune de vizualizare. Se vede foarte bine chiar in lumina naturala, insa in soare puternic ecranul nu mai este la fel de lizibil, ci mai intunecat, ca mai la toate smartphone-urile de altfel. Fata de concurenta, ecranul lui Xperia Z3 are o rezolutie de 1920×1080 pixeli. De ajuns zic eu pentru ca informatia vizibila sa fie suficienta si la o dimensiune confortabila pentru ochi, atat in paginile de socializare cat si in browserele de internet.
Experienta placuta de utilizare este alimentata si de un comportament impecabil al functiilor tactile, in stare sa raspunda chiar si la comenzi fine. Exista posibilitatea utilizarii ecranului si cu manusi.
Ca la orice smartphone din categoria sa, functia telefonica nu mi-a pus probleme. I-am auzit foarte bine pe interlocutori si ei, la randul lor, nu au avut dificultati in a ma receptiona pe mine din cate am constatat.
Utila este si functia de screen mirroring, care permite redarea imaginilor pe un televizor cu ecran mai mare. In imaginea de mai sus Sony Xperia Z3 reda imagini video un televizor 4K.
Interfata si Aplicatii
Aveti la dispozitie un sistem de operare Android 4.4.4 si o interfata colorata, dinamica, placuta la utilizare. Fata de rivalii coreeni, Sony a preferat sa nu exagereze cu functiile inteligente bazate pe miscare si bine a facut zic eu. Insa puteti porni interfata din stand-by printr-o dubla apasare sau raspunde la un apel telefonic daca il duceti catre ureche. Cea de-a doua functie nu cred ca as utiliza-o vreodata.
Ce nu-mi place la aceasta interfata: faptul ca pentru a apela setarile rapide, cele din bara de sus, trebuie sa faci doi pasi, nu doar unul, ca la toate telefoanele cu Android. La Sony trebuie sa dai de bara in jos si sa apesi suplimentar butonul Quick Settings, dupa care ai acces la butoanele respective. O complicatie inutila din punctul meu de vedere.
Am gasit si cateva aplicatii interesante. Prima ar fie cea Movie Creator, care face automat filmulete din pozele si filmarile dintr-o anumita perioada, fie dintr-o zi, fie dintr-un anumit weekend sau dintr-o saptamana. As fi vrut totusi ca aceasta aplicatie sa ma lase sa decid care parte dintr-un videoclip sa fie inclusa si ce perioada sa includ.
La fel de utila si de funny poate fi aplicatia Sketch, care te lasa sa-ti dezvolti creativitatea pe poze sau printscreen-uri. Sony Xperia Z3 vine si cu antivirusul AVG Pro, o unealta utila in aceste vremuri in care atacurile asupra sistemelor de operare mobile au crescut in intensitate. Aveti la dispozitie si o aplicatie de Backup&Restore. Va recomand sa o utilizati, nu se stie cand va va fi utila.
Exista si o aplicatie de News&Weather, care face ceea ce va asteptati de altfel: afiseaza starea vremii si tot felul de stiri din domeniile care va intereseaza. In Xperia Lounge gasiti tot felul de jocuri, aplicatii sau teme pregatite pentru telefonul Sony.
Pe telefon este instalat si TrackID, un software asemanator lui Shazam care va poate spune ce melodie ascultati, in caz ca va place si nu stiti cine o canta.
De remarcat ca aveti la dispozitie si OfficeSuite 7, prin intermediul careia puteti vizualiza dar si edita documente word, excel sau powerpoint.
Foto-video
Pe acest smartphone aveti la dispozitie un senzor mare, de 1/2.3 inchi, cu lentile luminoase cu o deschidere a diafragmei f/2.0, astfel ca va asteptati cumva la un comportament destul de bun din partea lui la acest capitol. In mare cam asa este, insa personal ma asteptam la mai mult.
Mai mult, chiar si la aceasta generatie, camera foto mosteneste aceeasi problema ca a predecesorilor: procesorul se incinge excesiv si aplicatia foto-video se opreste din senin, poate chiar in timpul unei filmari importante. Acest lucru se intampla mai ales la filmare sau in aplicatiile foto cu tot felul de efecte sau animatii. Parca ar fi o boala genetica careia Sony nu reuseste sa-i gaseasca leacul. Chiar suntem avertizati in acest sens, dupa cum se vede din imaginea de mai sus.
De remarcat ca nivelul de setari este la minim, cei de la Sony axandu-se mai mult pe aplicatii dedicate cum ar fi iAuto, Manual, SoundPhoto – care face poze cu background audio, AR Fun – care introduce tot felul de obiecte colorate si animatii in imagine, Face-in – care face poze cu ambele camere, 4K video, TimeShift Video etc.
Remarc si prezenta butonului declansator dedicat, extrem de util de altfel. De asemenea, zoom-ul poate fi facut prin intermediul butoanelor de ajustare ale volumului iar aplicatia permite focalizarea printr-o atingere a ecranului in zona preferata.
Mai ales in conditii bune de lumina rezultatele foto sunt deosebite, clare, cu o paleta coloristica naturala, dupa cum se observa in imaginile de mai jos.
In conditii de lumina slaba incepe sa-si faca aparitia zgomotul de imagine dar detaliile inca pot fi deslusite. Cateva exemple mai jos.
Dar, raman la concluzia ca se putea mai bine, mai ales ca avem la dispozie un senzor mare (pentru un telefon). Sony mai are de lucru mai ales la algoritmii de procesare. Si, sincer sa fiu, nu inteleg de ce inca nu au reusit sa rezolve problema de “over heating” si pe cele legate de procesarea fotografiilor. Doar la camere foto reusesc sa faca unele dintre cele mai reusite mirrorless-uri. Deci, au experienta si know-how in materie.
Apreciez aplicatia de editare foto, care permite adaugarea de efecte (gen Punch, Vintage, Black & White etc), a unei rame foto, rotirea sau taierea pozei, precum si modificarea luminozitatii, a contrastului, a expunerii sau a contrastului. Rezultatele sunt pe cat se poate de reusite.
La capitolul video sta bine, atat la filmarea 4K cat si la cea full HD, desi parca as fi preferat si o stabilizare optica. Cateva exemple, in continuare.
Mai intai o filmare la interior, in 4K.
Inca o filmare care la origini a fost 4K. Insa dupa ce am pus fundal muzical direct in youtube a devenit full HD.
Concluzii
Pro
- Design unic, constructie de calitate;
- Fisa tehnica performanta;
- Camera foto buna;
- Are slot pentru extinderea capacitatii de stocare cu pana la 128GB;
- Este rezistent la apa si la praf;
- Autonomie buna;
- Ecran de calitate.
Contra
- Camera se incinge la utilizare indelungata la filmare si aplicatia dedicata se opreste;
- Pretul nu este pe buzunarul oricui;
- Camera nu are stabilizare optica.
In ciuda problemei camerei foto, pot spune ca Sony Xperia Z3 mi-a lasat o impresie chiar placuta, fiind din punctul meu de vedere unul dintre cele mai reusite smartphone-uri actuale, care atrage printr-o unica tinuta premium si o fisa tehnica performanta, facuta sa manevreze fara efort aproape orice aplicatie mobila de Android.