ASUS G771 Review – Laptop cu ecran mare si performante superioare, din gama Republic of Gamers

Inca de la primul model am apreciat laptopurile din seria ROG de la ASUS, masinarii puternice si cu personalitate, pregatite in cele mai mici amanunte pentru pasionatii de gaming si, de ce nu, celor care au nevoie de un sistem portabil cu o fisa tehnica performanta pentru aplicatii profesionale.

Iata ca acum a avut ocazia sa folosesc cel mai nou laptop cu sigla ROG care, desi nu mosteneste acelasi design razboinic, este un sistem performant si demn de luat in seama. Se numeste ASUS ROG G771 si este un adevarat desktop replacement, construit atat pentru partide de gaming la o grafica complexa cat si pentru un comportament ireprosabil in aplicatii utilizate in mediile creative.

Din punct de vedere al aspectului exterior nu prea are nimic in comun cu look-ul agresiv si militaresc al modelelor ROG pe care am avut ocazia sa le folosesc pana acum. Este un laptop normal sa zicem, cu un design simplu, obisnuit, aproape comun daca nu ar fi iesit in evidenta prin cromatica reusita intre rosu si negru. Negrul carcasei contrasteaza placut vizual cu rosul siglei de pe capac, cu iluminarea rosie a tastaturii sau cu linia rosie de pe coltul muchiilor. Este o combinatie de culori deja emblematica pentru gama ROG care nu are cum sa nu-ti placa si tie.

ASUS G771

Pe capac s-a folosit un aluminiu vopsit negru cu finisare lucioasa iar in zona tastaturii si pe jumatate din suprafata muchiilor gasiti un aluminiu negru finisat mat care, de ce sa nu o recunoastem, cam atrage amprentele. Partea inferioara este realizata dintr-un plastic negru. Cred ca ar fi trebuit aplicat pe carcasa un strat anti-amprente.

Nu-l vad in rol de companion permanent, ci mai degraba ca pe un laptop care va parasi mai rar biroul de acasa sau, de ce nu, pe cel de la serviciu. Este destul de gros si de greu din punctul meu de vedere. Dar, daca va incumetati si tineti mortis sa-l purtati tot timpul cu voi, ASUS are si rucsacul de care aveti nevoie, plus accesorii dedicate pentru gaming.

ASUS G771

Pe capac poate fi observata sigla ROG, luminata cand laptopul este pornit.

ASUS G771

Pe muchia stanga sunt prezente conectorul de alimentare, urmeaza grila pentru evacuarea aerului cald, portul RJ45 de retea, cel mini-Display, cel HDMI si doua porturi USB 3.0.

ASUS G771

Slotul pentru carduri SD este pozitionat pe muchia frontala.

ASUS G771

Pe muchia dreapta gasiti conectorul de 3.5mm pentru casti si microfon, inca doua porturi USB 3.0 si unitatea optica bluray combo.

ASUS G771Tastatura de tip chiclet este confortabila in utilizare, sustine fara probleme redactarea rapida. Are bloc numeric separat si este iluminata, astfel ca poate fi utilizata fara retinere chiar si noaptea sau in medii intunecoase. Nu-mi place includerea butonului de pornire in tastatura, pentru ca puteti opri laptopul daca il atingeti din greseala, dar si faptul ca tastele directionale sunt cam inghesuite.

asus_g771_tastatura_wasd

De remarcat ca tastele WASD sunt scoase in evidenta prin muchii rosii mai pronuntate.

Touchpad-ul este mare, generos, raspunde eficient la atingerile tactile. Ca mai la toate laptopurile ASUS butoanele lui de control sunt incorporate in suprafata tactila. A functionat corespunzator, nu am de ce ma plange. Am apelat la un mouse doar in jocuri, in celelalte aplicatii nu am avut nevoie.

asus_smart_gesture

Touchpad-ul are incorporate functii multitactile pentru actionarea cu unul, doua sau trei degete, utile la derularea in pagini lungi, la rotire, selectare, zoom sau pentru activarea meniurilor pop-up de setari suplimentare.

asus_g771_ecran

Imi place cum se vede ecranul IPS, afiseaza o paleta coloristica saturata, calda, un contrast bun si unghiuri excelente de vizualizare. In plus, este mare, generos, astfel ca imaginile sunt afisate la dimensiuni confortabile pentru ochi. Din punctul meu de vedere, rezolutia full HD este tocmai ceea ce trebuie pentru majoritatea utilizatorilor. Ecranul se vede foarte bine atat la vizualizarea fotografiilor si am filmelor, cat si in jocuri. De asemenea, sta destul de bine si la capitolul luminozitate. De exemplu, utilizat la interior, l-am tinut tot timpul cu luminozitatea setata la jumatate din valoarea maxima; mi-a fost de ajuns pentru ca experienta sa fie confortabila pentru ochi.

asus_splendid

De remarcat ca laptopul vine cu aplicatia ASUS Splendid, care va permite setarea paletei coloristice afisate de ecran. Exista cateva setari predefinite – Normal, Theater si Vivid, sau puteti regla manual, conform preferintelor voastre.

asus_4k

Si, in caz ca aveti nevoie de mai mult spatiu vizual, puteti extinde imaginea pe inca trei monitoare externe, unul legat prin HDMI si inca doua inseriate prin miniDisplay. Inca ceva: prin portul HDMI poate reda imagini 4K, dupa cum se observa in screen-ul de mai sus, ecranul mai mare apartinand unui televizor cu rezolutie UHD.

 

ASUS G771

Fisa tehnica a lui ASUS ROG G771 suna in felul urmator:

  • Ecran: IPS, 17.3 inchi, rezolutie full HD, finisare mata;
  • Procesor: quad-core Intel Core i7-4710HQ tactat la 2.5Ghz cu Hyper Threading si Turbo Boost pana la 3.5Ghz;
  • Sistem grafic: Intel HD 4600 + Nvidia GeForce GTX 860M;
  • Memorie RAM: 16GB;
  • Stocare: SSD Samsung de 256GB + HDD Hitachi de 1TB;
  • Unitate optica: Da, Bluray combo;
  • Retea: Wi-Fi AC, Ethernet Gigabit, Bluetooth;
  • Conectica: 4xUSB 3.0, HDMI-out, mini-DisplayPort, RJ45, SD card reader;
  • Dimensiuni: 418 x 284 x 37 mm;
  • Greutate: 3.3Kg;
  • Altele: tastatura iluminata, sistem audio stereo, HD webcam;
  • Sistem de operare: Windows 8.1 pe 64 de biti.

Dupa cum vedeti, am avut la dispozitie varianta de top, cea mai performanta, cu care a fost o reala placere sa interactionez, de ce sa nu o recunosc. Pentru ca a functionat corespunzator si fara sa cracneasca atat in programele uzuale cat si la prelucrari video HD, la editare foto sau chiar in cele doua jocuri pe care le folosesc la teste. Personal sunt multumit de comportamentul lui, nu am ce-i reprosa. Daca as renunta la desktop-ul de acasa sau de la birou, mi-as indrepta fara sa regret atentia catre un astfel de laptop. Poate fi utilizat fara retinere la o paleta larga de activitati, in cele mai variate domenii.

Dupa cum v-am spus, l-am testat si CoD: Black Ops si Crysis 2. In Crysis 2 a functionat la setarile maxime cu o medie de 35fps in timp ce in CoD si-a facut de cap cu valori de 70-80fps.

De remarcat ca in timpul utilizarii nu am sesizat ca laptopul sa se incinga excesiv, cel putin nu in zona de reazem a palmelor. Se incalzeste, normal, dar nu deranjant. Bineintes, prin grilele de evacuare va iesi un aer destul de incins cand sunt utilizate programe complexe sau jocuri, care solicita placa grafica si procesorul. De asemenea, nu mi s-a parut a fi foarte zgomotos, nici cand m-am jucat pe el.

La autonomie nu se poate compara cu un ultrabook, asta cu siguranta. Insa acumulatorul din dotare este in stare sa ofere aproape 3 ore si 30 de minute de autonomie, cu laptopul folosit la sarcini uzuale, cu Wi-Fi activ, tastatura iluminata si luminozitatea ecranului la jumatate din valoarea maxima. Destul de ok as spune, cel putin pentru un laptop pe care mai rar o sa-l folosesti departe de o sursa de curent. Desigur, la jocuri autonomia scade sub doua ore.

Aveti la dispozitie o solutie de stocare atat performanta cat si cu o capacitate mare de stocare, compusa dintr-un SSD Samsung de 256GB si un HDD Hitachi de 1TB. Performantele la citire ale acestora au fost testate cu aplicatia HD Tune.

asus_g771_hdtune_ssd

asus_g771_hdtune_hdd

Ca de obicei, ASUS reuseste sa ma impresioneze cu performantele superioare ale SSD-ului incorporat. Care garanteaza un comportament foarte bun al sistemului de operare si al aplicatiilor.

De remarcat ca aveti la dispozitie solutii performante si pentru transferul datelor, de la cele fizice USB 3.0 si Ethernet Gigabit si pana la cea wireless AC, cu care am reusit sa obtin o viteza de download de 177MB/s acasa. Nu uit de unitatea optica bluray, extrem de utila la vizionarea unui film sau pentru instalarea unui joc de noua generatie, in caz vine pe suport optic.

asus_router_digi_177

ASUS G771

Am apreciat si sistemul audio incorporat, ale carui difuzoare sunt pozitionate deasupra tastaturii. Acesta este in stare sa redea un sound destul de puternic si cu o fidelitate de nivel mediu. Clar, nu poate fi comparat cu un sistem audio extern, insa poate suplini cu succes lipsa unuia intr-o camera linistita.

asus_audio_wizard

Nu lipseste nici aici aplicatia Audio Wizard care permite reglarea sunetului conform preferintelor voastre.

Mai jos, gasiti informatiile si rezultatele in testele de benchmark.

Informatiile hardware extrase cu aplicatia CPUZ:

asus_g771_cpuz

Informatiile placilor grafice sunt prezentate cu ajutorul aplicatiei GPUZ.

asus_g771_gpuz

Mai jos sunt prezentate scorurile in testele de benchmark de la Futuremark. In 3D Mark situatia sta in felul urmator.

asus_3dmark_clodgate asus_3dmark_clodgate_graf asus_3dmark_firestrike asus_3dmark_firestrike_graf asus_3dmark_firestrike_extreme asus_3dmark_firestrike_extreme_graf asus_3dmark_icestorm asus_3dmark_icestorm_extreme asus_3dmark_icestorm_unlimited

Dupa cum vedeti, este un computer in stare sa dea piept fara probleme cu jocuri de noua generatie cu o grafica complexa. Rezultatele obtinute sunt usor sub cele ale laptopului G750 sau ale desktop-ului G20.

Testele de productivitate in PcMark 8:

asus_pcmark8_creative_accelerated asus_pcmark8_creative_conventional asus_pcmark8_home_accelerated asus_pcmark8_home_conventional asus_pcmark8_work_accelerated asus_pcmark8_work_conventional

Si aceste teste confirma ca aveti la dispozitie o masina pregatita pentru sarcini diverse, de la cele necesare in domeniile profesionale si pana la cele dedicate creativitatii digitale foto-video si divertismentului multimedia.

ASUS G771

Concluzii

Pro

  • Constructie robusta;
  • Fisa tehnica performanta;
  • Ecran mare, generos si care se vede bine;
  • Tastatura este iluminata;
  • Solutie de stocare performanta si cu o capacitate generoasa;
  • Are unitate optica bluray;
  • Transfer rapid al datelor;
  • Sistem audio de calitate.

Contra

  • As fi vrut un design mai atragator, mai in spiritul gamei ROG;
  • Este masiv, mai greu de transportat;
  • Carcasa retine amprentele.

Laptopul ASUS G771 are cateva atuuri pe care nu le-as trece usor cu vederea: anume puterea de procesare superioara, solutia de stocare rapida si cu o capacitate generoasa, asistata de tehnologii performante de transfer ale datelor, cu fir sau fara fir, plus un ecran mare de 17.3 inchi care se vede chiar bine. Este un laptop pregatit pentru sarcini electronice de orice gen si pentru orice tip de birou, de acasa sau de la serviciu.

Este disponibil la noi in Romania in diverse configuratii, cu preturi intre 4200 Lei si 7500 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

7 thoughts on “ASUS G771 Review – Laptop cu ecran mare si performante superioare, din gama Republic of Gamers

  • October 30, 2014 at 10:15 am
    Permalink

    In ce data v-a fi disponibil acest laptop la vanzare in magazinele din Romania?

    Reply
    • October 30, 2014 at 10:18 am
      Permalink

      din cate am inteles ar trebui sa fie in curand. le poti vedea la Dreamhack in premiera. inscrie-te la concursul cu invitatii daca vrei sa mergi acolo. revin cu detalii, incerc sa aflu mai multe de la asus romania.

      Reply
    • October 30, 2014 at 10:31 am
      Permalink

      am revenit: G771 vor fi disponibile spre sfarsitul lunii noiembrie.

      Reply
      • October 30, 2014 at 11:15 am
        Permalink

        Multumesc pentru informatii!

        Reply
  • October 30, 2014 at 11:17 am
    Permalink

    In comparatie cu asus g750JM acest laptop este mai bun pentru jocuri sau multimedia?

    Reply
    • October 30, 2014 at 11:30 am
      Permalink

      dupa cum ai vazut, poate duce fara probleme si jocuri de noua generatie, poate nu pe toate la setarile maximale. daca vrei unul si mai puternic de gaming, am inteles ca va sosi in curand la noi alt model, cu o placa GTX 980. 😀

      Reply
  • October 31, 2014 at 10:36 am
    Permalink

    Cum sta cu racirea acest laptop? Se incalzeste foarte mult la jocuri noi? G750 sta mai bine cu racirea decat acest laptop?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *