Sony Xperia Z3 Compact Review – Un mini-smartphone cu performante de top, poate cel mai bun din categoria sa

Este la moda acum ca mai toate smartphone-urile de top sa aiba si confrati cu ecran mai mic, implicit cu dimensiuni mai compacte, dedicati unui anumit gen de public. Am vazut la Samsung aceasta strategie, si la LG, chiar a fost rapid adoptata si de catre japonezii de la Sony. Insa ceea ce apreciez la Sony este faptul ca aceste mici terminale inteligente au configuratii de top, asemanatoarele modelelor mai mari. La ceilalti producatori, modelele mai mici au fise tehnice mai slabe, cu performante pe masura.

Asa este si cazul modelului Xperia Z3 Compact, un smartphone mic dar cu performante de top, care mi-a lasat o impresie pozitiva din toate punctele de vedere. Practic, in afara de dimensiuni mai compacte, ecran mai mic cu o rezolutie mai slaba si un acumulator cu o capacitate mai redusa, are aceeasi fisa tehnica ca a modelului Xperia Z3 despre care v-am relatat impresiile mele de curand.

Xperia Z3 Compact

Ca tot am adus vorba, fisa tehnica a lui Xperia Z3 Compact este urmatoarea:

  • Ecran: IPS de 4,6 inchi cu o rezolutie 1280×720 pixeli (la Xperia Z3: IPS cu o diagonala de 5.2 inchi si rezolutie 1920×1080 pixeli);
  • Procesor: quad-core, Qualcomm Snapdragon 801 tactat la 2.5GHz (Idem Xperia Z3);
  • Chipset grafic: Adreno 330 (Idem Xperia Z3);
  • Memorie RAM: 2GB (3GB la Xperia Z3);
  • Stocare interna: 16GB, expandabila prin carduri microSDXC de pana la 128GB (Idem Xperia Z3);
  • Conectivitate: 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0, Wi-Fi Direct, DLNA (Idem Xperia Z3);
  • Camera foto: senzor de 1/2.3 inchi cu o rezolutie de 20.7MPix, obiectiv cu diafragma f/2.0 (Idem Xperia Z3);
  • Filmare: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps (Idem Xperia Z3);
  • Acumulator: 2600 mAh (3100mAh la Xperia Z3)
  • Dimensiuni: 127.3 x 64.9 x 8.6 mm;
  • Greutate: 129 grame.
  • Altele: Certificare IP68, este rezistent la apa si la praf (Idem Xperia Z3);
  • Sistem de operare: Android 4.4.4 (Idem Xperia Z3).

Dupa cum vedeti, asemanarile din punct de vedere hardware intre cele doua sunt evidente, cu exceptia cantatitatii de memorie RAM. Insa consider ca 2GB memorie RAM sunt suficienti pentru ca experienta de utilizare sa fie ireprosabila.

Xperia Z3 Compact

Insa Xperia Z3 Compact nu mosteneste design-ul suplu al modelului mai mare, ci mai degraba pe cel al lui Xperia Z2. De altfel le puteti vedea pe toate trei in imaginea de mai sus: Z2, Z3 si Z3 Compact. Dar tot apreciez cum arata, are un look placut, modern, cu o constructie de calitate, nu te va face de rusine. In plus, este mai compact, astfel ca poate fi purtat mult mai confortabil intr-un buzunar de pantalon.

De asemenea, este certificat IP68, astfel ca este rezistent la praf si la scufundarile in apa pana la o adancime de 1 metru, timp de 30 de minute. Dar capacele care acopera porturile sunt asemanatoare modelului Z2, asa ca ma gandesc ca se vor slabi in timp.

Xperia Z3 Compact

Frontal si in partea din spate este acoperit cu sticla rezistenta iar muchiile laterale sunt acoperite cu un plastic translucid. Nu-i lipsesc butonul de power metalic si rotund sau butonul pentru declansare la fotografiere sau filmare. Desi nu-i mai ofera acelasi look premium, ca in cazul modelului Z3, rama de plastic ofera o aderenta mai eficienta, astfel ca acest telefon nu va mai aluneca la fel de usor.

Xperia Z3 Compact

Pe muchia stanga sunt prezente portul microUSB si slotul pentru carduri microSD, conectorul proprietar pentru accesorii si slotul pentru nanoSIM.

Xperia Z3 Compact

Pe muchia dreapta gasiti butonul de Power, pe cele de ajustare ale volumului si butonul pentru declansarea foto.

Xperia Z3 Compact

Pe muchia superioara este prezent conectorul audio de 3.5mm.

Xperia Z3 Compact

Dupa cum ati vazut mai sus, mini smartphone-ul Sony are o fisa tehnica de top, care pot spune ca mi-a oferit o experienta placuta de utilizare, indiferent ce fel sau cate aplicatii am deschis simultan. Interfata este fluida, raspunde repede, iar smartphone-un nu s-a blocat deloc in perioada de utilizare. L-am folosit fara probleme ca pe orice alt smartphone de top, doar are o configuratie asemanatoare. Iar comportamentul a fost ireprosabil.

In plus, datorita ecranului cu o rezolutie mai slaba, testele de performanta sunt usor superioare celor obtinute cu Xperia Z3.

z3_3dmark
Sony Xperia Z3 Compact 3DMark IceStorm Unlimited – 19039 puncte
z3_antutu
Sony Xperia Z3 Compact Antutu – 42993 puncte
z3_quadranta
Sony Xperia Z3 Compact Quadrant – 21940 puncte
z3_smartbench
Sony Xperia Z3 Compact Smartbench 2012 – Productivitate 8859 puncte, Gaming – 4339 puncte

Dupa cum vedeti, performantele masurate cu aplicatiile benchmark sunt comparabile cu cele ale terminalelor de top.

Xperia Z3 Compact

Xperia Z3 Compact are un ecran mai mic, normal, de 4.6 inchi, care ii reduce dimensiunile exterioare, astfel ca va fi preferat de un anumit gen de public. Personal sunt adeptul unor ecrane mai mari. Singurul lucru care m-a deranjat in cazul de fata a fost faptul ca tastatura virtuala este mai inghesuita, astfel ca nu de putine ori am tastat gresit la redactarea unor sms-uri sau texte de e-mail.

In rest, ecranul se vede bine, clar, afiseaza o paleta coloristica vibranta, cu un contrast bun si unghiuri largi de vizualizare. Acesta se vede bine si afara, mai putin in momentele in care este privit direct in lumina soarelui. Ma gandesc totusi ca la dimensiunile sale va fi utilizat mai putin la vizionarea unor filme sau la jocuri, dar nu se stie niciodata.

Xperia Z3 Compact

Desi are un acumulator cu o capacitate mai mica, XPeria Z3 Compact m-a multumit la capitolul autonomie. La fel ca si modelul de top, a reusit de cele mai multe ori sa tina cel putin 36 de ore, cu conexiunile de date si notificari (e-mail, facebook) active. Normal, exista si functii de economisire a energiei Stamina sau Ultra Stamina, care pot prelungi durata de functionare. De remarcat ca aceste functii limiteaza capacitatile hardware pentru ca energia consumata sa fie cat mai eficient utilizata.

Apreciez si existenta slotului microSDXC care permite atasarea unor carduri cu o capacitate de pana la 128GB, util atat pentru stocare colectiei de muzica personale cat si pentru depozitarea filmarilor la rezolutie 4K, fisierele acestora fiind destul de voluminoase. Are Wi-Fi AC si tehnologie 4G, astfel ca un transfer rapid al datelor este asigurat. De asemenea, dispune de functie screen-mirroring care permite afisarea ecranului pe ecrane mai mari. Amintesc si de functia Walkman, creatoare de buna dispozitie prin ascultarea melodiilor preferate. Nici cea GPS nu este de neglijat, utila pentru navigare si orientare. Practic, aveti la dispozitie toate functiile modelului  mai mare, Xperia Z3, nu veti duce lipsa de nimic pe acest mini-smartphone.

Din punct de vedere al aplicatiilor software si al interfetei, nu am nicio noutate fata de ce am relatat la Sony Xperia Z3. Aveti la dispozitie aceeasi interfata, la fel organizata, si aceleasi aplicatii. Acelasi buton suplimentar pentru accesarea setarilor rapide m-a deranjat si aici.

Xperia Z3 Compact

Aveti la dispozitie o camera foto cu un senzor mare, care reuseste sa realizeze imagini ok in conditii bune de iluminare. Desi ati fi tentati sa utilizati modul automat de fotografiere, v-as recomanda sa-l alegeti pe cel Manual, rezultatele fiind mai bune cu acesta. Camera focalizeaza rapid si declanseaza la fel, chiar si in conditii de iluminare slaba, plus ca permite focalizarea in punctul dorit prin atingerea ecranului. Desi nu dezamageste la acest capitol, zic ca este loc de mai bine.

Cateva exemple foto, realizate atat ziua cat si noaptea, mai jos.

Un plus din partea mea pentru functia de filmare, in sensul ca la acest telefon nu am mai intalnit problemele cu incalzirea procesorului si inchiderea aplicatiei. Am filmat chiar si 10 minute in 4K iar camera nu s-a mai oprit. La Xperia Z2 si Xperia Z3 aplicatia se inchidea dupa maxim 5 minute de filmare.

Un exemplu de filmare 4k pe timp de noapte, mai jos.

Si un scurt exemplu de filmare 4K la lumina zilei.

Xperia Z3 Compact

Concluzii

Pro

  • Constructie de calitate;
  • Este compact;
  • Fisa tehnica performanta;
  • Ecranul se vede bine;
  • Este rezistent la apa si la praf;
  • Autonomie buna;
  • La filmare 4K nu se mai opreste aplicatia.

Contra

  • Accesarea comenzilor rapide se face in doi pasi;
  • La un ecran atat de mic ma asteptam ca butoanele de comanda sa fie puse in exterior, sa nu fie tactile;
  • Pretul este un pic cam piperat.

Pot spune ca Sony Xperia Z3 Compact este cel mai reusit smartphone cu ecran mic folosit de mine pana acum. Practic, este un terminal de top intr-o carcasa compacta, mai simplu de manevrat cu o singura mana si mai confortabil de purtat intr-un buzunar de pantalon. La fel de bine poate fi utilizat atat de doamne cat si de catre domni, acestea sau acestia avand la dispozitie tehnologie de top, buna pentru orice aplicatie de Android, fie ca este de comunicare, informare, socializare sau divertisment multimedia.

Pe www.emag.ro are un pret de aproximatic 2300 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Sony Xperia Z3 Compact Review – Un mini-smartphone cu performante de top, poate cel mai bun din categoria sa

  • December 27, 2015 at 11:41 pm
    Permalink

    La noi compania la care lucrez a procurat 2 telefoane Xperia Z3 Compact, unul dintre care mi-a revenit mie. Dupa vre-o 8 luni de utilizare, la o diferenta de vre-o 2-3 saptamiini la ambele telefoane a inceput sa se descleie ecranul, sau doar partea de protectie a lui, nu am stat sa analizez. La moment telefoanele au fost intoarse pe garantie, dar compania ce ni le-a vindut acum nu mai are asa aparate. Ne propune sa alegem ceva in loc, vad ca a aparut recent Z5 Compact, care dupa parametri este mai bun, desigur ca si pretul este mai serios. Pot doar spune ca la general am fost multumit de acest telefon. In special mi-a placut design-ul, marimea lui, rapiditatea (nu am simtit frinari). Au fost anumite surprize neplacute cu sensorul de lumina, adica cind il duci la ureche trebuie sa se inchida ecranul (cred ca pentru economisirea acumulatorului), iar cind il iai de la ureche – sa se deschida, aceasta functionalitate uneori nu lucra. Cind il luai de la ureche ecranul raminea inchis si trebuia sa apas pe el. Eu personal nu fug dupa telefoane cu camere foto super pentru ca cu asa dimensiuni camera apriori nu poate fi calitativa, pentru asta mi-am procurat un nikon D5500.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *