Moto 360 Review – Primul ceas inteligent cu ecran rotund ajuns in Romania
Moto 360 este primul ceas inteligent cu ecran rotund anuntat in piata, produs de Motorola. Functioneaza pe bazele sistemului de operare Android Wear si acum este disponibil si la noi in tara in oferta celor de la f64.ro, la un pret de 1500 Lei.
Smartwatch-urile nu mai sunt o noutate, am inceput sa le vad tot mai mult in jurul meu, chiar si la noi in tara. Normal, cele mai populare la ora actuala sunt modelele Gear de la Samsung dar am vazut si cateva Sony pe la cunoscuti. Bineinteles, niciunul cu Android Wear pana acum, pentru ca acestea de-abia au inceput sa intre si pe piata noastra. Primul care si-a facut aparitia este acest Moto 360, urmeaza cat de curand sper modelul LG G Watch R si, poate, ASUS Zenwatch. Ramane de vazut cand vor fi disponibile si acestea.
De ce sa nu o spun, aceste smartwatch-uri sunt gadget-uri cool, imi plac, pesemne ca la un moment dat imi voi cumpara si eu unul. Daca ar fi sa compar, transformarea clasicului ceasul intr-unul inteligent seamana oarecum cu ce s-a intamplat cu telefonul mobil, la care functia de telefonie pare ca a devenit una secundara, mai importante si mai utilizate fiind acum cele conectate la internet. Smartphone-ul este acum un adevarat mini-computer de buzunar iar smartwatch-ul este unul care se pune la mana.
Practic, pe langa banala afisare a orei si a datei, ceasul primeste functii inteligente, unele dintre ele chiar folositoare omului modern, care trebuie sa fie tot timpul la curent cu informatiile necesare. Si ce poate fi mai comod decat sa citesti pe ecranul ceasului un e-mail, o notificare, un comentariu la un post pe o retea de socializare, agenda de lucru, orarul avioanelor, autobuzelor sau trenurilor si alte informatii utile in viata de zi cu zi, totul fara a fi nevoiti sa scoteti telefonul sau phablet-ul din buzunar.
Normal, pentru ca un astfel de ceas inteligent sa fie adoptat pe scara larga trebuie sa arate si bine, trebuie sa fie un accesoriu atragator din punct de vedere vizual, cum zic americanii, sa fie “fashionable”. Din acest punct de vedere, Moto 360 impresioneaza placut prin design-ul minimalist, stilat si elegant, chiar este cel mai aratos smartwatch vazut de mine pe viu pana acum. Modelul utilizat de mine are un corp din otel inoxidabil si o curea din piele de culoare gri. Desi este destul de maricel pentru un ceas, am remarcat ca are o greutate destul de mica (49 de grame), practic nici nu-l simti la mana, fiind in acest fel confortabil de purtat.
Totusi, pentru ca este destul de mare (pentru un ceas), parca nu-l vad la mana unei doamne sau domnisoare. Din cate imi dau seama, cureaua nu poate fi schimbata chiar usor, in caz ca vreti sa-l asortati cu una metalica. Dar se poate face. In schimb nu cred ca poate fi pusa chiar orice curea la el.
Daca la un ceas clasic aveti la dispozitie o rotita, in acelasi loc la Moto 360 veti gasi un buton care poate fi utilizat la activarea sau dezactivarea ecranului. Ecranul este acoperit cu un geam Gorilla Glass 3 rezistent la zgarieturi. Ceasul Motorola este certificat IP67, adica este rezistent la praf si la scufundarea in apa pana la o adancime de 1 metru, timp de 30 de minute.
Pe spate poate fi observat senzorul optic de citire a pulsului. S-a mai intamplat sa nu citeasca din prima pulsul, poate si din cauza abundentei parului (de la mama natura) de pe mana mea.
Practic veti avea la dispozitie un ceas cu o constructie de calitate, premium, care poate fi asortat fara probleme atat la o tinuta de zi, casual, cat si la una usor mai eleganta, de seara. Pentru ca nu are un difuzor incorporat, nu veti putea purta convorbiri telefonice direct prin intermediul lui.
Ecranul are o diagonala de 1.56 inchi cu o rezolutie de 320×290 pixeli (205ppi). La o privire fugara iti va parea ca ecranul este spart sau defect in zona lui inferioara, acolo unde veti observa un mic semicerc de culoare neagra. Nu va speriati, nu este nicio defectiune, acolo a fost pozitionat senzorul ambiental. Asa ca ecranul nu este rotund in intregime. Totusi, in era tehnologiei nano, nu putea fi pus acel senzor in alta parte, in rama metalica de exemplu? Sincer sa fiu, pe mine ma deranjeaza vizual, tocmai de aceea am folosit numai cadrane digitale pe fond negru.
Senzorul ambiental face acelasi lucru ca la smartphone-uri, fiind util la reglarea automata a luminozitatii ecranului. Un lucru foarte bun de altfel, pentru ca Moto 360 nu exceleaza la capitolul autonomie, ca de altfel toata generatia actuala de ceasuri inteligente.
Imi place cum se vede ecranul, atat elementele grafice ale ceasurilor digitale, caracterele text sau notificarile fiind afisate clar. Fiind un LCD, acesta nu va fi tocmai vizibil intr-o zi insorita sau in lumina directa a soarelui.
Functiile tactile raspund destul de bine, nu am ce le reprosa, si la derulare, si la selectarea unui anumit meniu. Ecranul poate fi activat printr-o simpla apasare, sau prin actionarea butonului lateral, sau prin functia inteligenta corelata cu girometrul, care simte miscarea naturala a ridicarii mainii cand vrei sa te uiti la ora.
Marea problema a acestui ceas, a intregii generatii actuale de smartwatch-uri as putea spune, este autonomia. Practic, acumulatorul intern de 320mAh poate oferi aproximativ 24 de ore de functionare, la o utilizare normala si fara navigare prin comunicare cu GPS-ul smartphone-ului la care a fost conectat. In functie de cuantumul de notificari afisate, diferit de la o zi la alta, seara cand ajungeam acasa acumulatorul afisa ori 30%, ori 48%, ori 16% din capacitate.
Daca va cumparati un astfel de ceas, ar cam trebui sa va faceti o rutina zilnica prin care sa-l puneti la incarcat seara de seara. Si acest lucru nu este neaparat dificil, pentru ca incarcarea lui se face prin inductie electromagnetica. Doar il asezati pe standul lui si procesul de incarcare incepe imediat. O bara circulara de culoare albastra va indica nivelul de incarcare.
Moto 360 are un procesor destul de vechi, un OMAP 3 de la Texas Instruments. Nu m-as putea plange de functionare in general, insa nu pot sa nu remarc usorul lag al interfetei si meniurilor, sau faptul ca mai pierde din cand in cand conexiunea cu smartphone-ul (un Note 4 in cazul de fata). Are o capacitate de stocare interna de 4GB si 512MB memorie RAM. Dar, practic, capacitatea de stocare interna nu poate fi utilizata decat pentru aplicatiile ce vor fi instalate, destul de putine in momentul actual.
Avantajul acestei platforme este faptul ca este compatibila teoretic cu orice ceas cu Android cu versiune 4.3 sau superioara, fata de modelele Samsung Gear, Gear 2 sau Gear Fit, care functioneaza numai cu smartphone-uri marca Samsung. Insa, fata de acestea este mai slab la capitolul autonomie, ceea ce inseamna un pas inapoi pentru ceasurile inteligente.
Pentru a putea conecta ceasul cu telefonul vostru cu Android, trebuie sa instalati aplicatiile Android Wear si Motorola Connect, pe care o sa le gasiti in Playstore. De mentionat ca l-am utilizat atat cu Note 4 cat si cu Sony Xperia Z3 Compact. Pot spune ca impreuna cu Sony Xperia Z3 nu au existat problemele de conectivitate experimentate cu Note 4.
In Android Wear puteti alege serviciile active pe ceas, pentru Agenda, Navigare, redarea muzicii, alarma, ceas, puls etc. Sincer sa fiu, as fi vrut ca aceasta aplicatie sa ofere o paleta mai larga de customizari.
In Motorola Connect puteti schimba formatul grafic al ceasului digital si crea profilul de sanatate. Si atat.
Interfata ceasului este una destul de simpla. Puteti schimba cadranele grafice printr-o apasare lunga pe ecran, actiune urmata de alegerea celei preferate. Printr-o apasare rapida se intra in meniu, primul tab fiind cel de comenzi vocale. Am remarcat ca trebuie sa vorbesti o engleza perfecta pentru a te intelege cu el. Puteti lua notite vocale, ii puteti spune ceasului sa va aminteasca ceva, sa va arate contorul pasilor sau sa va citeasca pulsul, sa trimiteti mesaje text sau e-mail, sa va arate agenda, sa navigati catre o anumita destinatie. Are si un cronometru, un timer, un controller de player audio pentru telefon.
In meniul de setari puteti ajusta luminozitatea ecranului, puteti controla la ce device-uri se conecteaza prin bluetooth, puteti activa/dezactiva senzorul de ambient, il puteti reporni sau reseta.
Daca veti rosti “OK Google”, va fi activata interfata de preluare a comenzilor vocale. Nu va sfatuiesc decat sa exersati engleza, pentru ca functiile de recunoastere vocala nu sunt tocmai potrivite pe accentul nostru.
De altfel, am facut si o prezentare video, pentru a vedea si voi cum se comporta.
Notificarile sunt afisate prin intermediul unor card-uri. Practic, orice aplicatie care are suport pentru Android Wear va afisa notificari pe ceas. Primiti informatii in timp real prin Google Now, puteti vedea starea vremii, cine v-a trimis un email, fara sa il puteti citi in intregime, cine a comentat la un post de-al vostru pe facebook, dar fara sa vedeti comentariul propriuzis; arata totusi sms-urile sau mesajele directe de pe facebook, sincer, m-as fi asteptat la mai mult. Practic trebuie sa scoateti telefonul din buzunar daca trebuie sa cititi tot e-mail-ul sau vreti sa stiti ce a comentat amicul respectiv pe facebook etc. Puteti raspunde la un e-mail, dar va trebui sa o faceti prin comenzi vocale, deci o facilitate inutila momentan.
O functie mai utila este cea de navigare. Cand porniti navigarea pe telefon si ii opriti ecranul, ceasul va afisa in continuare harta si directia de deplasare.
Practic, ceasul nu face nimic de capul lui in afara de masurarea pasilor, a pulsului sau afisarea orei. In rest, tot ceea ce afiseaza se datoreaza telefonului din dotare, cu care comunica prin bluetooth. Cu ajutorul comenzilor vocale poti face cautari pe Google, scrie notite, stabili intalniri sau sa setati o alarma dar, dupa cum am mai spus, trebuie sa stapaniti engleza la perfectie, pentru ca accentul meu nu a fost inteles de algoritmii Google tocmai cum as fi vrut eu. Tocmai de aceea, parca as fi vrut ca interactiunea si comenzile sa se faca si prin comenzi tactile, nu exclusiv doar prin intermediul celor vocale. Asa ca, zic eu ca mai este de lucru la acest Android Wear. Plus ca nu sunt vizualizate mesajele primite in intregime, astfel ca tot va trebui sa scoateti telefonul din buzunar pentru a le citi.
Am gasit o aplicatie pentru localizarea masinii, sunt si altele interesante in Play Store. Dar este nevoie de aplicatii localizate pentru Romania, pentru chemat un taxi, pentru catering, pentru comanda unui buchet de flori etc. Si nu cred ca le vom vedea prea curand pe acestea, cel putin nu pana cand ceasurile de acest gen vor fi cu adevarat reprezentative in piata.
Am beneficiat si de noul update Moto Body prin aplicatia Connect, prin care sunt adaugate noi cadrane de ceas, unele chiar customizabile cu poze de fundal din galerie, si noi interfete dinamice pentru citirea pulsului si contorizarea pasilor. Insa habar nu am cum pot regasi aceste informatii altundeva in afara de ceas.
Concluzii
Pro
- Constructie de calitate;
- Ecranul se vede bine;
- Este usor si confortabil de purtat;
- Afiseaza notificarile aplicatiile care au suport pentru Android Wear;
- Are senzor de puls si pedometru;
- Se incarca prin inductie electromagnetica;
- Este compatibil cu orice telefon cu Android 4.3 sau mai nou.
Contra
- Autonomia, practic trebuie sa il incarci in fiecare seara;
- Ar trebui sa poate afisa mai multe informatii, tot e-mail-ul, comentariile de pe facebook;
- Comenzile vocale nu au suport pentru limba romana; trebuie sa vorbiti o engleza perfecta;
- Inca nu are aplicatii localizate.
Moto 360 este cel mai frumos smartwatch pe care am avut ocazia sa-l utilizez pana acum. Are o constructie premium, este usor si confortabil de purtat, dispune de un sistem simplu de incarcare, fara conectori. Are o multime de cadrane de ceas digitale, pe toate gusturile as spune, si nu-i lipseste un senzor de masurare a pulsului si un pedometru, care mi-au parut ca ofera rezultate destul de exacte.
Android Wear este o platforma inca la inceput, un pic ciudata in utilizare si care nu afiseaza mesajele primite in intregime, dar cu siguranta ca in timp aceste mici probleme vor fi rezolvate in urma feedback-ului primit de la utilizatori. O platforma care se foloseste aproape exclusiv de control prin comenzi vocale, ceea ce poate fi un impediment pentru majoritatea utilizatorilor de la noi.
Insa singura lui problema adevarata este autonomia de functionare, ceea ce e inseamna ca, pe langa smartphone, va trebui sa aveti grija sa il incarcati si pe el in fiecare seara.
Pe www.f64.ro are un pret de aproximativ 1500 Lei.