Samsung Galaxy Alpha: La puterea premium
Prin bunavointa celor de la Telekom, am ocazia sa testez noul Samsung Galaxy Alpha pentru o perioada mai lunga, astfel incat sa imi fac o parere concludenta cu privire la el. Iata care sunt concluziile; ele vor fi urmate de un articol cu impresii adunate dupa ceva mai mult timp.
Galaxy Alpha este un aparat cu adevarat premium din punct de vedere al designului si materialelor folosite, unul prin care Samsung probabil ca a dorit sa arate ca reprosurile cu privire la folosirea constanta a plasticului in fabricarea modelelor sale pot fi considerate drept nefondate.
De altfel, de la lansarea lui Alpha, Samsung a tinut sa arate ca aceasta directie premium va fi urmata si pe viitor – noile modele A5 si A3 sunt exemple foarte concrete in sensul acesta.
Inainte de a trece la treaba, am sa mentionez ca acestui articol ii va urma un altul cu observatii rezultate dupa o perioada mai lunga de utilizare. Ce va pot spune inca de pe acum e ca eu si Samsung Galaxy Alpha am devenit prieteni…
Aspect / prime impresii
Nu cred ca vei gasi utilizator care sa spuna ca Samsung galaxy Alpha nu arata foarte bine, si asta din prima secunda in care il vezi. E subtire, usor, iar rama de metal a carcasei pare foarte solida si incadreaza frumos ecranul de 4.7 inchi la rezolutie 720p.
Acesta din urma nu este nici prea mare, nici prea mic, ci exact atat cat sa afiseze comod continuturi, fara insa a fi prea mare pentru a fi utilizat cu o singura mana. Am auzit epitete de “telefon de gagici” dar, chiar daca am avut aceasta prejudecata cand am inceput sa il utilizez, ea mi-a trecut in jumatate de zi.
E exact cat trebuie sa fie, desi recunosc ca am momente cand parca imi lipseste phabletul care imi e partener de obicei in viata de zi cu zi. Asta mai ales cand vreau sa vad continut multimedia. Desi ecranul 720p al lui Samsung Galaxy Alpha e foarte bun si afiseaza continuturile bine, daca te-ai obisnuit cu unul mai mare nu e la fel de amuzant.
In rest insa recunosc ca nu am gasit multe lucruri pe care sa nu le pot face fara vreo problema semnificativa pe Samsung Galaxy Alpha. Cert e ca prima impresie este ca smartphone-ul celor de la Samsung arata absolut bestial. Si nu am zis-o numai eu, ci si cam toti cei pe care i-am intalnit pe parcursul primelor zile de utilizare.
Mi s-au propus si schimburi de toate felurile, mai in gluma, mai in serios.
Sa facem traditionala privire din toate unghiurile. Fata, cum am spus-o deja, are ecranul si cele trei butoane – unul fizic, doua senzitive – incadrate de rama din metal. Finisarea este absolut ireprosabila la toate capitolele.
Tasta fizica in cauza e una Home, dar ascunde si un senzor de amprente digitale. E simplu de configurat pentru a debloca aparatul si, dupa ce te obisnuiesti, parca e mai placut sa il utilizezi decat sa tot desenezi un pattern sau sa scrii o parola. Nu merge perfect de fiecare data, insa.
Apoi, tasta din stanga duce la task manager, in timp ce cea din dreapta e una back.
Pe spate se vede camera de 12 megapixeli – foarte buna, de altfel, dar vom vorbi noi si despre ea la momentul potrivit.
Partea de sus ofera acces la mufa destinata castilor. Cele din pachet, care sunt si headset, suna bine, dar daca ai o pereche favorita, o poti utiliza fara vreo problema.
Pe stanga avem tastele de volum.
Pe dreapta e tasta power.
…In timp ce in partea de jos e portul cu care il conectezi la calculator.
Inca o mentiune importanta – Samsung si-a pastrat obiceiul de a folosi baterii inlocuibile de catre utilizator. La fel e si cea de 1860 mAh a lui Alpha.
Utilizare / interfata
Acum ca ne-am lamurit cu privire la aspect si prime impresii, sa trecem la functionarea aparatului in sine.
Daca spunem din capul locului ca e un aparat cu opt core-uri, deja am clarificat destul de bine niste treburi. Este vorba despre un Exynos 5 cu patru core-uri la 1.8 GHz si patru la 1,3 GHz, completate de o memorie RAM de 2GB.
Lucrurile arata foarte bine pe hartie, dar si in practica. Probabil ca aparatului nu ii strica nici faptul ca ecranul pe care trebuie sa il duca in spate are doar rezolutie 720p; oricum, performantele in utilizarea zilnica sunt absolut impecabile.
Android 4.4.4, pe care telefonul celor de la Samsung il are pe el de la scoaterea din cutie, ruleaza foarte bine. Notiuni precum lag sau sacadare ii sunt complet straine lui Samsung Galaxy Alpha, indiferent ce ai chef sa ii dai sa faca. Totul ruleaza fluent si foarte rapid, indiferent ca te joci, folosesti retele sociale, deschizi documente sau urmaresti un clip video. Am fost foarte multumit de performantele sale in utilizarea zilnica, neputandu-l decat lauda.
Nu are rost sa discutam despre redarea de clipuri 1080p si 720p, aceasta facandu-se fara probleme. Dar daca tot vorbeam de redare de continut multimedia, trebuie sa spun ca suna bine castile din pachet, insa difuzorul cu care e dotat telefonul nu e ceva spectaculos. E ok ca sa revezi filmari, dar nu e deloc ceva fabulos.
Ecranul, cum am spus, este la rezolutie 720p, dar afisarea continuturilor este foarte buna, fiind fezabila fara probleme si daca stai cu el in lumina puternica. Si la capitolul contrast sta bine.
Samsung a umblat la interfata proprie TouchWiz, aceasta fiind, ca de obicei, incarcata cu functii. Unii utilizatori vad asta ca pe un lucru util, altora li se pare ca Samsung exagereaza. Personal, imi place posibilitatea de a edita meniul rapid care apare la o glisare a degetului in jos pe ecran.
Imi plac si noile simboluri rotunjite folosite in meniuri, desi parca meniurile mi se pareau mai elegante in varianta anterioara. Eh, de gustibus…
Interfata e in mare masura cea de la Galaxy S5; daca ai avut in mana acel smartphone, cu siguranta te vei simti ca acasa.
La capitolul software suplimentar, e de mentionat aplicatia Studio, cu care poti face colaje, precum si edita continut foto si video. O idee utila.
O idee interesanta e Private Mode, care iti permite sa securizezi folosind senzorul de amprenta anumite continuturi din telefon, cum ar fi de exemplu pozele.
Mi-a placut sa vad si ca, daca ai activata blocarea ecranului prin senzorul de amprenta, ai totusi acces la camera fara a debloca ecranul. Partea isteata e ca poti revedea doar pozele si videourile facute in acea sesiune. Deci daca ii dai cuiva telefonul pentru a ti se face o poza nu risti ca acesta sa vada si restul pozelor din telefon.
Si pentru ca vorbim despre performante, iata cum s-a descurcat telefonul in benchmarkurile PC Mark, 3DMark, AnTuTu, Smartbench, Testele Vellamo si Quadrant. Nu stiu daca e nevoie de comentarii.
In ceea ce priveste bateria, la o utilizare medie, cu vorbit si navigare pe internet, atat prin WiFi cat si prin conexiunea mobila, ai sanse sa ajungi in a doua zi fara un drum la priza.
Camera
Ma asteptam ca Samsung Galaxy Alpha sa aiba o camera buna, insa nu ma asteptam sa fie chiar atat de buna. Aceasta obtine rezultate bune in mai toate conditiile de lumina, asa cum veti vedea in cele ce urmeaza, iar interfata vine cu o multime de functii presetate, astfel incat sa obtii rezultate bune si daca nu esti foarte priceput la fotografie.
Poti edita manual valorile ISO, luminozitatea si nu lipseste nici modul HDR, precum si cele Beauty Face ori cel Dual Camera. Mai exista si cateva downloadabile. Exista si functie de captura burst, daca vrei sa surprinzi, de exemplu, un subiect in miscare.
Asa cum am spus, am obtinut rezultate bune in cam orice conditii si foarte bune in conditii de lumina buna, camera de 12 megapixeli facandu-si bine treaba.
In cele ce urmeaza va ofer o galerie care ar trebui sa fie destul de edificatoare.
Camera poate filma la calitate 4K iar in cele ce urmeaza aveti un exemplu in acest sens.
Concluzii
Samsung Galaxy Alpha este un telefon cu care compania se poate adresa fara probleme unui segment foarte larg de utilizatori. Dimensiunile (si finisarea eleganta) il fac potrivit atat pentru doamne, cat si pentru domnii care nu vor un telefon cu ecran imens, care sa incapa greu in buzunar, dar care sa nu dezamageasca la capitolul performanta.
Pro
Hardware bun
Ecran reusit
Finisare excelenta
Contra
- Fara slot de card
Galaxy Alpha este disponibil in oferta Telekom, cu abonament Nelimitat L Promo la pretul de 1394 de lei (fara abonament, operatorul il vinde cu 2399 de lei) in timp ce la Emag costa 2499 de lei.