Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (si Amintiri din Copilarie)

Unul dintre locurile preferate ale copilariei mele era cinematograful din satul bunicilor. Acolo unde am vazut mai toate productiile importante ale anilor ’70 si ’80, filme care la televizor nu-si gaseau locul in cele doua ore comuniste de emisie. Pe atunci nu aveam pop-corn sau nachos cu doua sosuri, nici macar coca-cola sau pepsi, dar spargeam de zor intre dinti seminte de floarea-soarelui proaspat coapte, cu multa sare, in timp ce ne uitam la film. Le tineam prin buzunare sau in cornete facute din ziarul Scanteia. Normal, pe podeaua din ciment se asternea un covor din coji de “raza” pana la finalul actului de cultura cinematografica. Deh, pui de tarani…

Doi lei cincizeci’ costa biletul de intrare. Iar micuta sala se umplea ochi cu copii si tineri in fiecare sambata si duminica seara. Fara incalzire iarna, fara aer conditionat vara, doar cu usa de la intrare deschisa pentru aerisire, priveam fascinati la ecranul care ne arata povestile din lumea intreaga.

Si acum il tin minte pe Cocosatu’, cel care se ocupa cu proiectarea filmelor si al carui aspect fizic se potrivea exact poreclei. In ciuda diformitatii fizice, era unul dintre cele mai populare personaje din sat printre copiii de varsta mea. Parca ma vad si acum cum il asteptam sa vina cu noile filme de la Mihailesti, de la centrul judetean. Stateam la poarta curtii bunicilor si il vedeam de departe cum venea agale, pedaland, pe bicicleta. In costumul lui cel negru, cu palaria neagra cu borurile largi pe cap, cu rolele de film protejate in niste cutii metalice de culoare argintie, prinse in niste plase de coarnele bicicletei. Cum ajungea in dreptul nostru, nu-l lasam sa treaca fara sa il intrebam ce filme ne-a adus. Si cat de mandru se arata cand reusea sa vina de la Centru’ cu o productie importanta.

Cladirea in care era cinematograful satului mai este, in acelasi loc, insa nu mai are aceeasi functionalitate. Cred ca nici nu mai este folosita, pare o darapanatura acum. Nici Cocosatul nu mai este, s-a stins cu multi ani in urma. Au ramas doar amintirile, frumoase.

De ce v-am povestit despre cinematograful copilariei mele? Pentru ca acolo am vazut primul film al seriei Star Wars. Si acum imi aduc aminte cat de mult m-a fascinat povestea dar si efectele speciale, chiar si asa, vazut in acea prafuita sala de camin de cultural, cu bancile pe jumatate rupte, proiectat pe un cearsaf alb care mai adia din cand in cand sub efectul curentilor de aer. Cred ca l-am vazut de vreo trei-patru ori la rand. Nu ma mai saturam…

Star Wars este o serie care a facut punte intre generatii, care ii poate aduna in fata ecranelor televizoarelor atat pe copii, cat si pe parintii sau pe bunicii lor. Daca primul film l-am vazut cand eram copil, pe ultimul l-am vizionat impreuna cu pustiul meu. Iar printre pustii actualei generatii este o poveste de succes in continuare.

Iata ca peste un an va fi lansata o continuare a povestii Star Wars, episodul VII – The Force Awakens, pe care o astept cu nerabdare. De-abia astept sa vad ce poveste si ce lume Science Fiction ne-au mai pregatit scenaristii, sa urmaresc aventurile prin care vor trece printesa Leia, Han Solo sau Luke Skywalker. Interesant este ca Han Solo este jucat tot de Harrison Ford! Nemuritorul Harrison Ford am putea spune… 😀 Si nu numai atat, si Luke Skywalker este personificat de acelasi actor – Mark Hamill. Sa mai zic ca si printesa Leia este jucata de aceeasi actrita? Carrie Fisher va spune ceva?

Primul teaser a fost lansat pe internet, pesemne ca vor aparea inca cateva teasere si trailere pana la prezentarea oficiala din decembrie 2015. Enjoy.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *