Pro-Gnosis – Predicții pentru 2015

Proiectul ProGnosis – Ziua Predicțiilor, aflat la a doua ediție și inițiat de către agenția DC Communication, ne aduce în Noaptea de Sf. Andrei 41 de predicții din 10 industrii diferite de la construcții la IT&C, de la social media la transporturi.

Și semne bune anul are. România anului 2015 va avea mai mult spor în antreprenoriat, investiții în transport, mai multe tranzacții vizând companii din România, un potențial de inovație crescut, comunități urbane cu o viziune pe termen lung – impusă de rigorile finanțării europene și proiecte de dezvoltare realizate de și pentru comunități. Sectoarele cu cea mai mare creștere vor fi industria alimentară, auto și IT&C.

Experiența și viziunea clienților și colaboratorilor noștri, puse în comun, conturează o schiță a principalelor direcții de dezvoltare din anul care vine. Proiectul oferă un bun barometru, întrucât sunt reprezentate zone diverse din economie și este un punct de pornire pentru dialog, dezbatere și schimb de idei”, spune Crenguța Roșu, Managing Partner DC Communication.

Iată care sunt principalele tendințe formulate de specialiștii din 10 industrii:

Dragos Pislaru, GEA
Dragos Pislaru – Manager General, GEA Strategy & Consulting
 • Primele trei sectoare în termeni de creștere a valorii adăugate vor rămâne industria alimentară, industria TIC și industria auto.
 • România va ajunge la o rată finală de absorbție a fondurilor europene 2007-2013 de 70%.
 • Anul 2015 va fi anul planificării dezvoltării urbane – majoritatea orașelor cu peste 10.000 de locuitori vor elabora strategii de dezvoltare urbană și planuri de mobilitate (obligatorii pentru accesarea de fonduri UE 2014-2020).
 • Antreprenoriatul va prinde teren – peste 50.000 de start-up-uri reale (nu vehicule salariale) vor fi înființate, atât prin programe finanțate UE, cât și independent de acestea.
 • Un an important pentru mari proiecte ale României – Tarnița, CN Cernavodă, Banca de Dezvoltare a României, ELI – laser Măgurele – vor fi inițiate/implementate.
Roxana_Vitan_RAF
Roxana Vitan – Președinte Romanian-American Foundation (RAF)
 • Câteva din modelele de dezvoltare economică locală în jurul conceptului de ecoturism vor începe să capete vizibilitate. Modelele de dezvoltare economică locală sunt conduse de și în sprijinul comunităților locale, cu scopul de a folosi în mod eficient și a „monetiza” în folosul comunității patrimoniul natural și cultural al zonei, cu rezultate în crearea de locuri de muncă și creșterea activității economice locale.
 • Sub impulsul ultimelor contractări de fonduri europene în actualul cadru financiar (POS DRU), discuțiile din jurul economiei sociale și al întreprinderilor sociale vor prinde din nou tracțiune.
 • A reapărut o disponibilitate mai mare decât de obicei de „a face lucruri împreună”; vom vedea mai multe inițiative mai mici, din partea unor grupuri informale.
Eugen Voicu, Certinvest
Eugen Voicu – Acționar Fondator Certinvest
 • Schimbarea de leadership de la sfârșitul anului va responsabiliza clasa politică din România pe termen mediu și lung.
 • Impactul poate să fie vizibil chiar începând cu 2015 și va avea o influență pozitivă în mediul economic. Dacă în plan global nu vor fi turbulențe, vom fi beneficiarii unei atmosfere colective pozitive în toate activitățile: afaceri, cultură, educație și poate chiar și în sănătate.
 • Peste 10 ani, România va arăta cu totul diferit și sper să putem spune că suntem o țară europeană respectată.

Mădălina Mihalache – Șef Biroul de Informare al Parlamentului European în România:

 • Pentru prima dată în istoria UE, rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European din 2014 a modificat modalitatea de alegere a conducerii Comisiei Europene, determinând viitoarea direcție politică a Uniunii Europene, stabilind o legătură clară între alegerile pentru Parlamentul European și viitorul Uniunii Europene. Această noutate, împreună cu o participare mai mare a electoratului din România la aceste alegeri europene față de cele din 2009, ne fac să credem că în 2015 vom vedea o mai mare implicare din partea cetățenilor români la viața democratică europeană și națională.
 • În 2015, Biroul de Informare al Parlamentului European în România va continua să fie o platformă de dialog a Parlamentului European cu reprezentanți ai sectorului public, privat și ai societății civile, cu tinerii și toți cetățenii interesați să știe ce se întâmplă la Parlamentul European.
Gabriel Sincu- Executive Director, EY România
Gabriel Sincu – Executive Director, Tax Advisory Services, EY România
 • În ciuda tuturor discuțiilor, “taxa pe stâlp” nu va fi redusă, ci va rămâne la nivelul din anul 2014.
 • Autoritățile fiscale vor pierde tot mai multe procese în urma cărora vor fi obligate să plătească dobânzi pentru restituirea cu întârziere a TVA-ului, ceea ce va determina Guvernul să ia o măsură fantezistă de genul celor legate de taxa de înmatriculare auto.
 • Fiscul va fi înfrânt din nou în bătălia cu evaziunea fiscală și se va discuta tot mai aprins de o eventuală amnistie fiscală.
Mircea Vlah, Dumagas
Mircea Vlah – CEO Dumagas Transport & Logistics

 

 • Anul viitor este un an al investițiilor – unul favorabil industriei de transport și logistică – asta înseamnă preluări de companii sau intrare în acționariat. De asemenea, mă aștept și la investiții în flote mai mari și în achiziții semnificative de flote EURO 6.
 • Companiile de transport și logistică vor strânge rândurile – se vor accentua tendințele de eficientizare a activității: posibil prin creșterea profitabilității în dauna cifrei de afaceri, prin termene de plată mai strânse și prețuri mai mari la transport.
 • Consumul va crește anul viitor și cred că și investițiile „green field” în România – posibil cu un procent cu două cifre față de acest an.
Gabriel Badea, Federatia Serviciilor de Securitate
Gabriel Badea – Președinte, Federația Serviciilor de Securitate
 • Tarifele serviciilor de securitate, în special serviciilor destinate sectorului domestic (monitorizarea sistemelor de alarmă antiefracție) vor crește estimativ cu 15-35% în 2015 ca urmare a intrării în vigoare a noii legislații privind reautorizarea Centrelor de Monitorizare și Răspuns la Alarmă (CMRA) care impun firmelor care dețin astfel de infrastructuri să investească masiv în amenajări și dotări de ultimă generație în conformitate cu standardul european în materie și, de asemenea, ca urmare a creșterii costului salarial în contextul majorării salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.
 • Datorită creșterii constante a costurilor cu forța de muncă, se va recurge din ce în ce mai mult la soluții tehnice de înlocuire a personalului cu tehnologia. În consecință, vor dispărea din ce în ce mai multe locuri din servicii și chiar producție; de asemenea, se va reduce numărul investițiilor cu capital privat în aceste sectoare economice care nu mai pot oferi randamente atractive pentru investitori.
 • Posibil ca în următorul an să vedem mai multe investiții în sectorul public (de exemplu, accelerarea construcției de autostrăzi) care ar putea să compenseze contracția investițiilor private.
 • Petrolul se va menține în continuare la un nivel scăzut de preț, iar scăderea prețului petrolului corelată cu reducerea subvențiilor, va diminua interesul pentru proiectele în sectorul energiei regenerabile. Multe proiecte aflate în diverse stadii de realizare vor fi abandonate, nu se vor mai demara proiecte noi.

 

Mihai Pop - MBA, Manager, Transaction Advisory Services, EY România
Mihai Pop – MBA, Manager, Transaction Advisory Services, EY România
 • O tranzacție în România de peste EUR 0.5bn în următoarele 12 luni.
 • Scăderea costului capitalului până la minime istorice, scăderea dobânzii de referință, dobânzilor de piață, scăderea costului împrumutului, scăderea randamentelor plasamentelor.
 • Creșterea numărului de tranzacții în care se cumpără jucători români cu expunere internațională (exportatori, multinaționale din România, jucători regionali).
Ivan Patzaichin, Antreprenor social
Ivan Patzaichin, Antreprenor social
 • Lotca pescărească va redeveni simbolul Deltei Dunării. Am speranța că odată cu prima ofertă integrată de ecoturism din Delta Dunării, pe care Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” o va lansa în primăvară, vom readuce în actualitate lotca pescărească, tot mai rar întâlnită în peisajul cotidian al Deltei. Așa cum gondola este simbolul Veneției, cred cu tărie că lotca poate deveni vedeta Deltei și simbolul turismului lent pe apă.
 • Sper că în 2015 se vor pune bazele unei strategii coerente pentru sportul de masă. Îmi doresc, în mod special, programe de sport accesibile și atrăgătoare pentru copii, care să îi apropie pe aceștia de valorile competiției, ale performanței, sau să constituie pur și simplu un mod plăcut de a se dezvolta și de a își petrece timpul liber.
Florin Madar Director General Temad Grup
Florin Madar – Director General Temad Grup
 • Piața construcțiilor rezidențiale va rămâne la același nivel cu cel din acest an sau va înregistra scăderi, de 5-10%. Construcțiile demarate la finalul anului 2013, odată cu revenirea economică din acea perioadă, sunt încă în faza de vânzare, fie că au fost deja finalizate sau vor fi livrate în următoarea perioadă. Dezvoltatorii vor iniția noi proiecte după încheierea vânzărilor din ansamblurile deja construite, prin urmare, ne așteptăm la o scădere moderată în prima jumătate a anului, urmată de o revenire spre finalul anului. Piața de amenajări și reamenajări din segmentul rezidențial va înregistra o creștere moderată ca și până acum și credem că investițiile în reamenajări vor fi mai mari față de ultima perioadă.
 • Pe piața materialelor de construcții vor rămâne producătorii care oferă produse echilibrate din punct de vedere al raportului calitate-preț. Calitatea este foarte importantă în construcții și deși presiunea pe preț se va manifesta în continuare, constructorii importanți nu vor face rabat de la calitate. O particularitate a pieței este orientarea micilor constructori către prețul cel mai mic și nu către calitate, și întrucât o parte din șantiere lucrează cu personal necalificat, nu se vor înregistra modificări în viitor privind orientarea spre calitatea materialelor în acest segment de piață.
 • Pe piața termoizolărilor, plasa bazaltică va câștiga teren în fața polistirenului. Din punct de vedere al volumului pieței nu preconizăm creșteri importante. Piața termoizolărilor este dependentă de bugetele alocate de primării, iar acestea sunt puțin probabil să crească în următoarea perioadă, rămânând la același nivel ca și până acum.
Elena Badea,Director de Marketing, EY România
Elena Badea – Associate Director, Head of Branding, Marketing and Communication, EY România
 • Utilizarea social media va vedea două zone de creștere puternică:
  • Va crește la 41% utilizarea social media în gestionarea relației cu clienții (de la 37% în 2014)
  • Va crește la 45% utilizarea social media în acțiunile de marketing îndreptate spre îmbunătățirea imaginii de angajator a firmelor (de la 40% în 2014)
 • Site-urile de web și de social media optimizate și cu geo-locație vor deveni norma, ca și contextualizarea conținutului în timp real, ca urmare a accesului crescut de pe device-uri mobile.
 • Brandul personal și gestionarea lui corectă în social media va deveni “a must” pentru oamenii de business, fie ei antreprenori sau executivi în companii multinaționale.
Dragos Mateescu, Dell
Dragoș Mateescu – Business Development and Integration Director, Central Eastern Europe Dell
 • Stocarea va fi și mai aproape de procesul de calcul.
 • Software-ul de securitate va fi o prioritate.
 • Antreprenorii vor avea un impact și mai mare asupra economiei globale.
Constantin Măgdălina, EY România
Constantin Măgdălina – Strategic Development, Market Enablement, EY România
 • Strategia IMM-uri Orizont 2020 și “legea business angels” va reînscrie România pe un trend crescător în ce privește evoluția coeficientului de inovație de la 38.1 în 2014 potrivit Global Innovation Report la peste 40 și va readuce România în primele cele mai inovative 50 de țări potrivit aceluiași document realizat de Cornel University și INSEAD.
 • European Research Council – ERC, primul instrument de finanțare pan-europeană a cercetării de excelență, este parte a programului Orizont 2020, noul program al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare. România se numără printre puținele tări europene ai căror cercetători nu au reușit niciodată să acceseze bani europeni prin granturile oferite de Consiliul European al Cercetării (ERC). Pentru 2015 preconizez că România va avea proiecte câștigătoare pentru granturile ERC.
 • În prezent procentul din PIB alocat cercetării și dezvoltării este de 0.5%, potrivit Global Innovation Report. Pentru 2020 ținta asumată de România privind alocarea ca procent din PIB cercetării și dezvoltării este de 2%. Ceea ce ar însemna o creștere medie anuală de 0.25% din PIB alocată R&D pentru ca această țintă să fie atinsă. Pe fondul unei creșteri estimate de BNR a PIB-ului în acest an cu 2.2% preconizez pentru 2015 ca această creștere de 0.25% din PIB alocat cercetării și dezvoltării să se realizeze.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *