Philips 231C5TJKFU Review – Monitor tactil

Ecranele cu functii tactile sunt omniprezente pe tablete si pe smartphone-uri, chiar si-au facut destul de agresiv intrarea si pe piata laptopurilor sau a portabilelor hibrid. Din cate vad au inceput sa-si faca aparitia, timid ce-i drept, si in lumea computerelor desktop, si nu ma refer la sistemele all-in-one, ci la monitoarele cu ecran tactil. Nu ma mira, pentru ca sunt situatii cand un ecran tactil isi poate dovedi utilitatea chiar si conectat la un computer desktop. Si nu numai in mediile casnice, unde copiii il vor aprecia cu siguranta, ci chiar si in mediile profesionale.

Cum este si cazul monitorului Philips 231C5TJKFU pe care l-am avut la dispozitie o perioada destul de insemnata.

La capitolul specificatii, acesta sta in felul urmator:

 • Ecran IPS de 23 de inchi (58.4cm) cu o rezolutie de 1920×1080 pixeli si 10 puncte tactile;
 • Luminozitate: 250 cd/m²;
 • Contrast nativ: 1000:1;
 • Contrast dinamic: 20.000.000:1;
 • Timp de raspuns: 5ms (GtG);
 • Unghiuri de vizualizare: 178º (H) / 178º (V);
 • Conectica: VGA (Analog ), DisplayPort, HDMI (digital, HDCP), MHL-HDMI (digital, HDCP), 2xUSB 3.0;
 • Altele: Webcam 1 MPix, microfon, sistem audio 2x2W.

Monitor Philips 231C5TJKFU

Are o constructie care permite pozitionarea lui cu rama inferioara pe birou, piciorul de sprijin avand si rol de control al inclinarii. Pe rama superioara este pozitionata camera web, asa ca pentru a o putea utiliza monitorul trebuie asezat intr-o pozitie cat mai verticala posibil, altfel veti iesi din raza ei vizuala. Piciorul de sustinere permite inclinarea foarte aproape de suprafata biroului, astfel ca puteti chiar sa redactati pe tastatura digitala sau sa folositi aplicatii de divertisment care necesita o astfel de pozitionare.

philips_porturi

Sincer sa fiu, nu prea imi place pozitionarea porturilor de conectare, in special pe cele necesare conectarii unor stick-uri de memorie. Sunt destul de incomod de utilizat, as fi preferat sa fie pozitionate mai la indemana. In rest, observati ca permite conectarea surselor video prin intermediul unui DisplayPort, a doua porturi HDMI si a inca unuia VGA. Nu trec cu vederea compatibilitatea MHL, care permite redarea imaginilor de pe tablete sau smartphone-uri cu Android printr-un cablu microUSB-HDMI.

Meniul de setari poate fi accesat extrem de simplu prin intermediul butoanelor tactile aflate la baza ecranului. Printre altele, acesta permite setarea luminozitatii, a contrastului sau a temperaturii de culoare. Are mai multe moduri predefinite de vizualire, care ajusteaza luminozitatea si contrastul ecranului in functie de activitatea desfasurata: text, office, photo, movie, game, economy. M-as baza fara retinere pe aceste moduri automate.

PHILIPS 231C5TJKFU

Instalarea lui pe birou nu a fost o operatiune complicata. L-am scos din cutie, l-am asezat unde am vrut, l-am conectat la PC prin VGA dar si prin intermediul portului USB 3.0, necesar pentru activarea functiilor tactile, a camerei web si a hub-ului USB.

Functiile tactile ale ecranului pot spune ca functioneaza impecabil, insa sunt de utilizat in aplicatii simple, care nu necesita precizie. De exemplu, eu nu am fost destul de indemanatic in programe de editare grafica si nici chiar in cele de prelucrare foto. Interactiunea tactila poate fi de folos pentru accesarea meniurilor, a link-urilor in paginile de internet, a butoanelor din Windows sau din programe, in cine stie ce jocuri sau programe de desenat, la derularea paginilor de internet sau a documentelor, insa daca veti dori precizie tot va trebui sa apelati la serviciile unui mouse.

philips_ecran

Matricea IPS integrata asigura imagini clare, cu o paleta coloristica naturala, un contrast bun si unghiuri bune de vizualizare. Astfel ca monitorul Philips 231C5TJKFU poate fi utilizat fara retinere la o paleta larga de activitati, de la cele de office, navigare pe internet si pana la cele dedicate prelucrarii foto-video sau in aplicatii dedicate divertismentului High Definition.

Are un timp de raspuns destul de mare, de 5ms, tipic de altfel matricilor IPS, astfel ca gamerii inraiti ar putea fi deranjati de comportamentul lui in lumile virtuale, in care actiunea se precipita dinamic. Insa pentru gaming-ul ocazional poate fi utilizat fara probleme. De asemenea, incercati sa nu pozitionati ecranul vis-a-vis de o sursa de lumina puternica, o fereastra de exemplu, pentru ca finisarea lucioasa o va reflecta si va fi deranjant din punct de vedere vizual.

philips_copiere

Apreciez si hub-ul USB 3.0 incorporat, care permite viteze de transfer de peste 100MB/s. Testele le-am facut impreuna cu un PC cu HDD.

Sistemul audio incorporat este destul de galagios, insa nu este neaparat unul de calitate, reda mai degraba sunetele medii, mai putin pe cele joase sau pe cele inalte. Este mai degraba util la vizionarea unor materiale video sau la ascultarea unui post de radio in surdina, nu este facut pentru auditii muzicale.

Concluzii

Pro

 • Este tactil;
 • Calitatea afisarii imaginilor;
 • Are hub USB 3.0;
 • Are camera web si sistem audio incorporat.

Contra

 • Nu i se poate ajusta pozitia decat prin inclinare;
 • Porturile USB 3.0 nu sunt la indemana;
 • Pret destul de piperat, costa aproximativ 2000 de Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *