iPad Air 2 – O tableta foarte buna

Cu siguranta ca unele dintre cele mai indragite tablete la ora actuala sunt cele marca Apple. Desi nu ma declar un fan al al acestei marci nu am cum sa trec cu vederea calitatile de care dau dovada tabletele iPad sau orice alt dispozitiv portabil care poarta aceeasi sigla. Sunt printre cele mai populare smartphone-uri si tablete, de ce sa nu o recunoastem, tot mai bune si mai performante de la an la an.

Am avut ocazia sa folosesc pentru o perioada destul de indelungata noua tableta iPad Air 2, pe care am primit-o de la magazinul online emag.ro. Si prin comportamentul ei mi-a dovedit ca este una dintre cele mai bune tablete la ora actuala, avand aproape tot ceea ce este necesar pentru o experienta optima, chiar placuta, de utilizare.

Specificatiile acestei tablete sunt urmatoarele:

  • Ecran: IPS, 9.7 inchi, rezolutie 2048×1536 pixeli;
  • Procesor: Apple A8X;
  • Stocare: 16/64/128GB, fara slot de card microSDXC;
  • Camera foto: 8 Megapixeli pe spate, cu filmare la rezolutie Full HD; Cameră frontala de 1.2Mpix;
  • Retea: WiFi AC, Bluetooth 4.0, GPS, optional modul 4G;
  • Acumulator: 27.3 Wh;
  • Sistem de operare: iOS 8;
  • Dimensiuni 240 x 169.5 x 6.1mm;
  • Greutate: 437 grame.

iPad Air 2

Din punct de vedere al calitatii constructive nu am ce-i reprosa. Ca si modelele precedente, este una dintre cele mai atragatoare tablete din piata, cu un design premium, materiale si finisaje de cea mai buna calitate.

In schimb, desi este o tableta subtire, nu mi s-a parut la fel de usor de manevrat si de purtat, comparativ cu un model cu ecran de 8 inchi de exemplu. Nu poate fi tinuta comod intr-o singura mana, chiar deloc, este exclusa utilizarea ei in acest mod, cel putin daca nu vrei sa pateasca accidente nedorite. Plus ca formatul 4:3 al ecranului nu este pe gustul meu la activitati multimedia, m-am obisnuit cu cel 16:9, in special la vizualizarea materialelor video.

Fiind atat de subtire, nu lasa impresia ca ar rezista cu succes unor socuri accidentale, asa ca va recomand sa o protejati cu accesorii dedicate. Nu, nu am incercat sa o indoi, as fi reusit cu siguranta. Insa va sfatuiesc sa va purtati cu atentie cu ea. Bineinteles, impreuna cu o husa cu o tastatura bluetooth incoporata, buna si pentru protejarea ei, poate fi utilizata si la activitati care necesita redactarea unor texte lungi, la comunicare in scris, socializare sau editarea unor documente.

iPad Air 2

Suprafata frontala este una clasica, cu o rama alba care inconjoara ecranul de 9.7 inchi. Sub acesta gasiti butonul de Home, care incorporeaza si senzorul de amprente, iar deasupra lui camera foto.

Dupa cum se observa, lipseste comutatorul de Mute, care nu a mai fost inclus pesemne datorita grosimii prea mici a tabletei. Trecerea pe silent se poate face acum prin intermediul meniului rapid de la baza ecranului, activabil printr-un gest de swipe.

ipad_bara_jos

Tot aici puteti activa sau dezactiva modul Avion, wi-fi-ul, puteti opri rotirea ecranului sau regla volumul, va puteti conecta la alte dispozitive, puteti controla player-ul audio sau luminozitatea ecranului.

Senzorul de amprenta isi poate dovedi cu prisosinta utilitatea la securizarea tabletei, pentru limitarea accesului unor persoane straine la informatiile sau aplicatiile existente. Din cate am constatat functioneaza corect, activarea amprentei mele am facut-o destul de repede. De asemenea, autentificarea cu amprenta poate fi utilizata si in AppStore si in magazinul iTunes. Nu trebuie sa plimbi degetul pe senzor, ci doar sa asezi pe el zona inregistrata.

Spatele a fost acoperit in aluminiu, sigla Apple ocupand locul central al acestuia. Camera foto a fost pozitionata in coltul din stanga sus.

iPad Air 2

Butoanele de control sunt adunate in acelasi colt, pe muchia superioara fiind prezent butonul de Power, iar pe cea dreapta butoanele de ajustare ale volumului.

iPad Air 2

Pe muchia inferioara, pozitionat central veti gasi conectorul Lightning pentru alimentare sau conectare la computer, flancat de difuzoarele sistemului audio. Imi place acest gen de port conector Lightning, la care nu trebuie sa fii mereu atent in ce pozitie trebuie sa introduci mufa cablului de alimenatare.

Trebuie sa spun ca sistemul audio incorporat este unul dintre cele mai bune existente pe o tableta, daca nu cel mai bun. Reda un sound puternic, cu sunete inalte dar si cu joase, asa ca in timpul partidelor de gaming sau la vizionarea unui film nu ai neaparat nevoie de casti pentru a te bucura de o auditie de calitate. Ma rog, asta daca nu ii deranjezi pe cei din jur, situatie in care trebuie sa apelezi si la astfel de accesorii.

iPad Air 2

Ecranul este un alt element definitoriu ale acestei tablete. Se vede excelent, afiseaza caractere text si imagini clare, cu o paleta coloristica frumoasa, un contrast bun si unghiuri foarte bune de vizualizare. Intotdeauna am apreciat calitatea ecranelor device-urilor Apple, iar iPad Air 2 nu face exceptie de la regula. Este un ecran excelent pentru orice gen de activitate, fie ca este una banala de informare sau navigare pe internet, citirea unor reviste, socializare online sau de divertisment multimedia si gaming.

Pozele se vad excelent pe acest ecran, asa ca si acest model de tableta va fi preferatul fotografilor profesionisti cand va veni vorba de prezentarea portofoliului. Este usoara, subtire, are un ecran excelent, asa ca o pot lua cu ei peste tot, chiar si in trusa foto.

De remarcat ca ecranul este acoperit cu un strant antireflexie. Desigur, reflexia nu dispare in mediile puternic luminate insa ecranul va fi lizibil destul de bine in afara biroului.

Din punct de vedere comportamental nu prea am ce sa-i reprosez, este una dintre cele mai puternice tablete din punct de vedere hardware utilizate de mine. Iar configuratia superioara se vede si se simte in comportamentul fluid al interfetei, in faptul ca aplicatiile se deschid imediat, plus ca datorita cantitatii de 2GB de memorie RAM poti utiliza mai multe in acelasi timp.

M-am jucat cu ea (Real Racing, Sniper 3D, jocuri in care accelerometrul a functionat ireprosabil), m-am uitat la tot felul de videoclipuri online, am navigat pe internet, am rasfoit reviste, am socializat la greu, ce sa mai, am utilizat-o destul de mult in perioada sarbatorilor de iarna. Iar experienta oferita de aceasta tableta a fost mai multe decat satisfacatoare, la care adaugam si o autonomie de utilizare demna de luat in seama pentru ca o incarcam la cateva zile.

Apple promite pana la 10 ore de functionare si mi-a lasat impresia ca te poti apropia destul de mult de aceasta valoare. Sincer, nu am stat atat de mult pe ea, nu m-am jucat atat de mult sau nu m-am uitat la filme pentru a-i atinge aceste limite. Daca puteam copia direct un film pentru a-l rula in bucla, poate ca ii puteam testa si capitolul autonomie.

ipad_3dmark

De remarcat ca in 3D Mark Ice Storm Unlimited a obtinut cel mai mare scor, comparata fiind cu tablete si smartphone-uri cu Android de top.

3dmark_ipad_air_2

iPad Air 2 nu face ceva nou sau iesit din comun, nu aduce noutati tehnologice revolutionare. Insa este o tableta care se poate achita cu succes de orice sarcina, fie ca este de informare, socializare, auditii muzicale sau divertisment in jocuri cu o grafica destul de complexa. Cu siguranta este un upgrade fata de generatiile trecute si asta se observa fara tagada in comportamentul ireprosabil.

Nu apreciez in continuare faptul ca nu poti extinde capacitatea de stocare interna cu un card microSDXC si ca nu poti copia direct fisierele de care ai nevoie pe ea, fie ca sunt multimedia sau nu, ci numai prin intermediul iTunes. Iar daca vrei sa pui un film pe ea, este un adevarat proces de durata, care incepe mai intai cu convertirea acelui fisier, urmat apoi de transferul filmului cu ajutorul iTunes. M-am obisnuit cu Androidul, unde toata aceasta operatiune este mult mai simpla, doar copy/paste.

Tocmai de aceea, v-as recomanda un model cu o capacitate de stocare interna mai generoasa, 16GB fiind prea putini din punctul meu de vedere.

iPad Air 2

Desi eu nu sunt un fan al camerei foto pe spatele unei tablete, in principal pe una atat de mare, nu de putine ori am vazut persoane pozand sau filmand la concerte, prin muzee (chiar si la Vatican) sau la serbarile copiilor. Iar camera de 8Mpix de pe iPad Air 2, clar mai performanta decat cea de pe modelele anterioare, poate ajuta la obtinerea unor rezultate foto-video destul de bune, care pot fi utilizate fara probleme pe site-urile de socializare. I-as fi pus si un flash, consider ca ar fi fost util pentru cei care fac poze cu tableta.

Mai degraba i-as vedea utilitatea la pozarea sau scanarea, urmata de OCR-izare, a documentelor care vor fi trimise rapid unor colegi sau prieteni prin e-mail. Normal, exista destule aplicatii  in AppStore pentru transformarea caracterelor pozate in text editabil.

Cateva exemple foto, mai jos.

ipad_ex_foto_1 ipad_ex_foto_2 ipad_ex_foto_3 ipad_ex_foto_4

Avem si o scurta filmare hibernala.

Interfata camerei ramane la fel de simpla ca la iPhone 6. Poti alege intre modurile de utilizare, time lapse, slow motion, video, photo, square (fotografie patrata) si pano (fotografie panoramica), dupa care o pui la treaba. De asemenea, poti activa sau dezactiva modul HDR. Si cam atat, niciun alt meniu de setari suplimentare, nici nu este nevoie as spune eu. Daca vreti sa va jucati mai mult cu ea la pozare si filmare, puteti descarca tot felul de aplicatii din AppStore.

iPad Air 2

Normal, este un sistem de operare compatibil cu cele de pe iPhone-uri sau de pe Mac-urile cu Yosemite, conectarea intre tableta si acestea realizandu-se fara probleme. Daca iPhone-ul vostru suna si tableta este in aceesi retea Wi-Fi, veti fi avertizati si de ea. De asemenea, mesajele text vor aparea si pe tableta. Pe Mac-uri veti putea deschide fisierele de pe tableta. Nu uit de iCloud, serviciul de cloud Apple care permite salvarea si partajarea datelor intre toate device-urile mentionate.

Sincer, mi-au lipsit interfetele dinamice si cu tot felul de widget-uri de pe tabletele sau smartphone-urile cu Android, insa imi place si clasica prezentare Apple. Este simpla, intuitiva, ajungi usor la ceea ce te intereseaza, extrem de placuta in utilizare. Este familiara oricarei persoane care a utilizat alte iProduse pana acum.

ipad_interfata_1

Are si un sistem de notificari destul de bine pus la punct, configurabil pentru fiecare aplicatie in parte, cu sunete, bannere, alerte atat in meniul rapid cat si in Lock Screen.

De asemenea, nu-i lipseste un manager de aplicatii, prin intermediul caruia poti inchide aplicatiile active sau poti trece la cea care te intereseaza.

ipad_app_store

Iar despre AppStore am numai cuvinte de lauda, si el fiind la fel de simplu de parcurs si de utilizat. Cauti ceea ce intereseaza, gasesti, descarci (dupa ce bagi parola sau amprenta) si instalezi.

ipad_facebook

Iar aplicatia de Facebook de pe iOS este mai performanta decat versiunile de pe Android sau Windows Phone.

Concluzii

Pro

  • Design premium, constructie de calitate;
  • Ecran mare, generos, foarte bun, se vede excelent;
  • Sistem audio de calitate;
  • Fisa tehnica performanta;
  • Comportament ireprosabil.

Contra

  • Nu permite extinderea capacitatii de stocare;
  • Nu poti copia fisiere direct pe ea;
  • Are un pret destul de piperat.

In functie de capacitatea de stocare interna si de existenta modulului 4G, are preturi de la 2250 Lei si pana la 3900 Lei pe www.emag.ro.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *