Calatorie din fata ecranului in lumea electronicelor, la International Consumer Electronics Show 2015
A fost o saptamana dinamica si plina cu stiri interesante venite de la CES 2015 din Las Vegas, cel mai important targ de electronice al inceputului de an. Ca in fiecare an, acolo sunt anuntate tendintele si retetele tech pe care producatorii de electronice le vor urma in urmatoarea perioada, cel putin pana in toamna, cand se desfasoara celalalt eveniment major – europeanul IFA Berlin.
Organizatorii afirma despre International Consumer Show 2015 ca a fost cel mai de amploare eveniment de pana acum, la care au participat nu mai putin de 3600 de expozanti. Acestia au ocupat un spatiu expozitional de aproape 200.000 de metri patrati. Au fost prezentate tehnologii electronice cu aplicatii in industrii variate, de la cea auto, la cea de sanatate, cea a mediului, a transporturilor sau agriculturii, in telecom, IT&C, internet, gaming si multe altele. Acolo au fost prezenti aproape 170000 de profesionisti care activeaza in aceste industrii, dintre care 45000 au fost din afara Statelor Unite.
Au fost lansate aproximativ 20000 de produse cu tehnologii de ultima ora, de la masini fara sofer, care se conduc singure, computere inteligente si sisteme integrate pentru ele, sisteme robotizate, senzori pentru diverse aplicatii, solutii de monitorizare a sanatatii, imprimare tridimensionala, computere si laptopuri tot mai mici si mai performante, solutii de home-entertainment, televizoare si monitoare 4K, sisteme audio etc.
S-a vorbit despre Internet of Things, despre utilitatea conectarii tuturor echipamentelor electronice sau electrocasnice la internet, despre interconectivitatea dintre ele, despre cum se va pune un micro-computer si multi senzori in aproape orice. Au fost prezentate atat solutii pentru case inteligente cat si cele ADAS – Advanced Driver Assistance Systems, care vor fi integrate in masinile viitorului. Ca vrem sau nu, masinile vor avea computere mai performante, mai multi senzori, camere video, sisteme de navigatie GPS si tot felul de alte tehnologii electronice, totul pentru a conduce mai in siguranta si mai confortabil.
Din punctul meu de vedere, targul Consumers Electronics Show de anul acesta a ramas la fel de interesant, ca si cel desfasurat anul trecut. Nu am fost acolo, nici nu stiu daca voi ajunge vreodata, insa internetul mi-a servit pe tava in timp real toate informatiile si noutatile necesare, chiar mai mult decat am putut procesa eu. Asa ca, am incercat pe cat posibil sa relatez despre cele mai interesante gadget-uri sau tehnologii anuntate la Las Vegas anul acesta.
La aceasta editie a fost mai palpabila ca niciodata tanara piata a device-urilor wearable, a accesoriilor inteligente de purtat. Se pare ca vom asista la o adevarata revolutie pe acest segment in 2015, vor fi lansate o multime de ceasuri inteligente, ochelari “smart eyewear”, bratari de fitness si de monitorizare a activitatilor in aer liber.
Analistii estimeaza ca vor fi comercializate peste 30 de milioane de unitati de astfel de gadget-uri in 2015, vanzarile generand un cuantum de aproximativ 5.1 miliarde de dolari, adica o crestere de 133% fata de 2014. Dintre acestea, 2o de milioane vor fi numai bratari de fitness si de monitorizare a activitatilor fizice.
De asemenea, astfel de bratari inteligente pot fi utilizate foarte bine si la monitorizarea starii pacientilor cu probleme de sanatate, datele fiind salvate direct pe serverele cloud ale spitalelor in care sunt internati. La fel de bine ar putea fi utile pentru monitorizarea temperaturii bebelusilor sau copiilor, datele fiind disponibile chiar pe smartphone-urile parintilor; chiar au aparut solutii de genul TempTraq sau VivaLnk.
Personal am apreciat faptul ca au inceput sa apara ceasuri inteligente compatibile atat cu Android cat si cu ecosistemul Apple. O veste nu tocmai buna pentru Android Wear, ceasurile cu acest sistem de operare fiind compatibile numai cu smartphone-urile sau tabletele cu sistem de operare Google.
Mi-au atras atentia modelele Garmin, foarte bune si pentru navigare si orientare, cel Alcatel OneTouch Watch, cu un pret foarte bun, cat si primul smartwatch Lenovo, Vibe Band VB10, cu ecran E-ink. De remarcat ca si autonomia modelelor Garmin si cea a ceasului inteligent Lenovo este cu mult mai buna decat cea oferita de actualele ceasuri cu Android Wear. Nu stiu ce autonomie are Sony Smartwatch 3 dar cu siguranta este unul dintre ceasurile care arata foarte bine.
Valva a facut si rodul colaborarii dintre Audi si LG, un smartwatch cu ecran rotund si sistem de operare webOS. Care se pare totusi ca nu va fi lansat oficial anul acesta. Sa mai asteptam pana in septembrie la IFA Berlin, cine stie…
Normal ca si smartphone-urile au constituit o prezenta destul de importanta la CES 2015, chiar daca la inceputul primaverii se va desfasura MWC 2015 in Barcelona, unde vom vedea cu siguranta lansari si mai interesante.
In 2015 se asteapta sa fie vandute nu mai putin de 169 de milioane de smartphone-uri si phablet-uri, cu 6 procente mai mult decat in 2014. Acestea vor genera vanzari totale de 51.3 miliarde de dolari, cresterea fiind de 5% fata de anul trecut. Se va pune accentul in 2015 pe terminale cu un ecran de 5.3 – 6.5 inchi.
La CES 2015 am vazut noul LG G Flex 2, un terminal flexibil, cu ecran curbat si primul dotat cu procesor Snapdragon 810. Aceiasi LG au venit si cu un concept de smartphone cu doua muchii cu ecran tactil, de parca una nu era deja prea mult.
Nu am trecut cu vederea nici modelele ASUS Zenfone 2, cu procesor Intel Atom si 4GB memorie RAM, si Zenfone Zoom, acesta fiind si primul phone-camera al taiwanezilor.
Desi se auzeau zvonuri cum ca vor fi lansate oficial aici varfuri de gama gen Galaxy S6 sau Sony Xperia Z4, se pare ca acestea au fost aratate doar partenerilor, in spatele usilor inchise, departe de ochii presei. In rest, am observat ca s-a pus accentul pe terminale de nivel mediu, cum ar HTC Desire 826, Lenovo P90, Archos Diamond 50 sau terminale entry-level Alcatel, compatibile cu trei sisteme de operare – Windows Phone, Android si Firefox OS. Nu uit nici de cel mai ieftin telefon Nokia, pe care il privesc oarecum ca pe o intoarcere in trecut.
Si tabletele vor simti o usoara crestere in vanzari fata de anul trecut, numai 3%. Vor fi vandute aproximativ 81 de milioane de unitati anul acesta, dupa cum estimeaza analistii din industrie, cu o valoare totala de aproximativ 25 de miliarde de dolari, pe minus cu 1 procent fata de 2014. Adica tablete mai multe, dar mai ieftine.
insa nu mi-a atras atentia nicio tableta cu Android la CES 2015, ceea ce nu este un lucru tocmai ok. Pesemne ca vor fi anuntate modele noi in perioada urmatoare sau la MWC.
In schimb Razer Forge TV, o cutie cu Android TV, merita mentionata. In primul rand pentru ca ofera posibilitatea streaming-ului video al jocurilor de pe PC, prin Cortex Stream.
De altfel, putem spune ca CES-ul a fost doar un preambul pentru un MWC care se anunta impresionant inca de pe acum.
Nvidia incearca sa revina pe piata tabletelor si a smartphone-urilor, pe care a cam scapat-o din mana in defavoarea Qualcomm. La CES 2015 a prezentat noua arhitectura Tegra X1, destinata device-urilor portabile dar si sistemelor integrate. Procesorul Tegra X1 promite un comportament grafic superior, fiind proiectat pe arhitectura pentru GPU NVIDIA Maxwell, disponibila in placile video GeForce GTX 980 pentru PC. Este dotat cu 256 de nuclee GPU si are capacitatea de a dubla performantele predecesorului Tegra K1. Este un procesor cu opt nuclee (4x ARM Cortex A57 + 4x ARM Cortex A53) dezvoltat pe tehnologie de 20nm si are suport pentru filmare 4K la 60fps.
Acesta va fi disponibil pe produse care vor aparea in prima parte a anului. Dupa cum am spus, s-ar putea sa vedem astfel de echipamente portabile, cu Nvidia Tegra X1, la MWC 2015 in Barcelona. Cu siguranta ca si Intel va avea un cuvant din ce in ce mai greu de spus pe piata terminalelor portabile.
Tabletele si sistemele portabile hibrid cu Windows au avut o prezenta destul de consistenta. Primii care si-au prezentat colectia au fost taiwanezii de la ASUS, care au adus in atentia publicului nu mai putin de trei modele 2-in-1 Transformer Chi, toate oferind posibilitatea transformarii din laptop in tableta, si invers. Si Toshiba a prezentat un hibrid 2-in-1 de acelasi gen, Click Mini, dar si doua tablete cu Windows 8 si stylus.
In schimb, la capitolul ultrabook-uri si ultraportabile lucrurile chiar au luat-o razna, daca ma pot exprima asa, datorita noii generatii de procesoare Intel Broadwell. Cea de cincea generatie de procesoare Intel promite performante superioare, chiar si la nivel grafic, dar si eficienta energetica, ceea ce se traduce in echipamente mai compacte, de orice gen, cu o autonomie superioara.
Si, din cate am vazut, chiar si asa este. Anul acesta vor face senzatie in domeniu ultrabook-uri mai performante dar si mai subtiri sau mai usoare, care se pot transforma in tablete. De genul Dell Xps 13, un portabil de 13 inchi cu dimensiuni de laptop de 11 inchi, Lenovo LaVie Z, cel mai usor ultrabook de 13 inchi la ora actuala, Toshiba Portege Z20t, hibridul cu o autonomie pentru doua zile de activitate, sau hibridul Acer Aspire R13. Normal, cei mai importanti integratori au anuntat reimprospatarea majoritatii liniilor de portabile cu noua tehnologie Intel Broadwell pe 14nm.
Nu am trecut cu vederea la CES 2015 nici mini-sistemele desktop, si acestea fiind tot mai mici si mai compacte, fara a neglija totusi capitolul performante. Mi-au atras atentia modelele Acer One RL85 sau Pavilion Mini si Stream Mini de la HP. Cu siguranta ca vor aparea o multime de astfel de computere mini, tocmai bune de asezat in living-room sau chiar pe spatele monitorului de la birou, de la majoritatea producatorilor.
Insa cel mai tare m-a impresionat modelul Intel HDMI Compute Stick, un micro-sistem care se baga in portul HDMI al televizorului si iti pune Windows sau Linux, dupa caz, pe el. De asemenea, ma astept sa apara modele echivalente si cu alta marca.
Alaturi de un computer desktop performat trebuie neaparat asezat un monitor pe masura, cu ecran cat mai mare, cu o rezolutie cat mai buna, 4K daca se poate, pentru ca productivitatea sa fie la cote maxime. De 27 de inchi sau chiar de 34 de inchi, cu rezolutie full HD, QHD sau mai bine 4K Ultra HD, cu ecrane plate sau curbate, cu hub-uri USB 3.o, cu panel-uri IPS, aveti de unde alege in 2015, cash sa fie. 😀
LG are gama extinsa de monitoare profesionale in 2015, nici Samsung nu se lasa mai prejos si, culmea, americanii de la HP lanseaza primele lor monitoare cu ecran curbat. Si TP Vision anunta un monitor Philips cu ecran curbat de 34 de inchi si rezolutie de 3400×1440 pixeli. Ramane de vazut cat de apreciate vor fi aceste monitoare cu ecran curbat in mediile profesionale.
Nu am terminat cu ecranul curbat. Samsung a prezentat la CES 2015 primul sistem all-in-one cu ecran de acest gen.
Televizoarele au fost la loc de cinste in cadrul evenimentului. Acum au ecrane mai mari, rezolutie mai performanta, cu siguranta aduc un plus calitatii vizionarii si promit o experienta completa multimedia.
Televizoarele raman cea de-a treia sursa de venituri in industria electronicelor de consum, cu vanzari de 18.3 miliarde de dolari in 2015, in scadere cu 2 procente fata de anul trecut. Analistii estimeaza ca vor fi livrate patru milioane de televizoare 4K in 2015, cu o valoare totala de 5 miliarde de dolari, mai mult decat dublu fata de anul trecut.
Pe acest segment de piata, pe langa ecrane curbate si rezolutii 4k Ultra HD, batalia se da si intre sistemele de operare integrate: Samsung merge pe Tizen, LG pe webOS, Sony si Philips pe Android TV iar Panasonic anunta in premiera ca va avea televizoare cu Firefox OS.
Pe langa vizualizarea de programe TV sau filme prin streaming video wireless, aplicatii video-on-demand sau prin intermediul player-ului complet integrat, producatorii vor sa ofere si o experienta de gaming superioara pe ecranul televizorului. Samsung a facut un parteneriat cu Playstation Now, un serviciu online care permite accesul la sute de jocuri de PS3, iar Philips cu OnLive, serviciu cloud care permite streaming-ul de jocuri de pe sistemele PC.
De asemenea, incep sa apara playerele bluray 4K, cum ar fi prototipul de la Panasonic.
Am detaliat mai pe larg prezenta televizoarelor la CES 2015 aici.
La capitolul foto-video nu mi-a atras nimic atentia in special, nu am vazut niciun aparat sau vreo noua tehnologie care sa iasa cu adevarat in evidenta. Totusi, au fost cateva noutati si pe acest segment de piata. Nikon a lansat noul DSLR Nikon D5500, dedicat incepatorilor, Panasonic si Canon au prezentat noile game de camere foto compacte, Sony vine cu doua noi camere de actiune dar si cu modele Handycam cu filmare 4K. De asemenea, si Panasonic are propriile camere video compacte cu filmare la rezolutii 4K.
In 2015 se pune accentul pe conectivitate si la camerele foto-video, majoritatea avand acum modul Wi-Fi integrat pentru partajarea rapida a pozelor si filmarilor cu smartphone-uri si tablete, sau pentru urcarea imaginilor pe site-urile de socializare.
Am uitat de un gadget pentru fotografi care mi se pare chiar util – Canon Station CS100, un accesoriu de stocare wireless cu o capacitate de 1TB. De asemenea, are cititor de carduri CF si SD, conexiune USB 3.0 dar si rol de player multimedia.
Cu siguranta ca vor sosi stiri mai interesante cu aparate foto si video luna viitoare de la evenimentul CP+ din Japonia.
Cam atat despre experienta “virtuala”, din fata ecranului, cu International CES-ul de anul acesta si despre gadget-urile sau tehnologiile care mi-au atras atentia. Cu siguranta ca au fost multe alte lansari despre care nu am avut informatii sau pe care le-am trecut fara sa vreau cu vederea, in special datorita lipsei timpului necesar.
Peste putin timp vor incepe sa curga stirile cu noutati de la MWC-ul din Barcelona. Avem un inceput de an chiar interesant din acest punct de vedere, spre bucuria celor pasionati de tehnologie. Sper ca multe dintre aceste echipamente si gadget-uri sa fie prezente la comercializare si la noi in tara.