Piata tabletelor a scazut in Q4 (Raport preliminar IDC)

Se pare ca piata tabletelor nu mai este chiar pe val, conform unui raport preliminar al IDC. In Q4 2014 au fost livrate cu 3.2% mai putine tablete si hibride 2-in-1 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Din 2010 si pana acum este prima data cand rapoartele arata o scadere a livrarilor de tablete.

Practic au fost livrate in total 76.1 milioane de unitati iar topul celor mai importanti cinci producatori arata in felul urmator:

  1. Apple cu 21.4 milioane, scadere de aproximativ 18%;
  2. Samsung cu 11 milioane, scadere de aproximativ 18.4%;
  3. Lenovo cu 3.7 milioane, pe crestere cu 9%;
  4. ASUS cu 3 milioane, scadere de aproximativ 25%;
  5. Amazon cu 1.7 milioane, scadere de aprox. 70%.

Pentru mai multe detalii puteti consulta tabelul de mai jos.

idc_tableteDupa cum se observa, Apple este in continuare lider de piata si in Q4, cu 21 de milioane de tablete livrate, Samsung clasandu-se pe locul 2, in ciuda inundarii pietii cu o multime de modele. Cresterea cea mai spectaculoasa a avut-o Lenovo, de 9%, desi nu se poate compara ca numar de unitati cu ocupantii primelor doua locuri. ASUS, un producator de loc 3 in 2013, este pe scadere cu 25% iar Amazon se pare ca pierde din mana piata tabletelor.

idc_tablete_anDaca in Q4 aceasta piata a suferit o scadere, la nivel anual lucrurile nu stau chiar asa, ba din contra – aceasta a crescut usor. Conform acelorasi rapoarte preliminare IDC in 2014 au fost livrate 229.6 milioane de tablete si hibride 2-in-1, cresterea de la an la an fiind de 4.4%.

Topul 3 al producatorilor este acelasi ca in 2013: 1. Apple, 2. Samsung, 3. ASUS. Si la nivel anual se observa galopul  spectaculos al celor de la Lenovo, care aproape ca a livrat acelasi numar de unitati ca ASUS, crestere de 43.5%.

Avem si un grafic interactiv.

 

 

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *