OWL – Adaptor de filtre pentru mirrorless-uri

Filtrele sunt extrem de importante in lumea fotografiei, fie ca sunt pentru polarizare, pentru corectia cantitatii de ultraviolete care ajunge pe senzor sau pe film, pentru efecte speciale, pentru schimbarea tonalitatilor de culoare, pentru diminuarea fluxului de lumina care ajunge pe senzor si implicit utilizarea camerelor in conditii de iluminare puternica sau pentru folosirea unor timpi de expunere mai lungi. Fotografii profesionisti folosesc permanent astfel de accesorii si exista deja sisteme care permit schimbarea rapida a acestora, de la marci cunoscute in domeniu.

Iata ca startup-ul DEO din Hong Kong a creat un sistem numit OWL, dedicat in special camerelor mirrorless, si care permite schimbarea mult mai rapida a acestora, practic renuntandu-se la atasarea lor prin intermediul filetului in partea frontala a obiectivului. Acest adaptor se monteaza intre obiectiv si camera si are un sertar special pentru schimbarea rapida a filtrului respectiv. Mai mult, sistemul OWL permite atasarea unor obiective Canon si Nikon pe camere mirrorless Sony si Micro 4/3 de la Panasonic si Olympus.

Creatorii sistemului vor pune la dispozitia utilizatorilor o suita de filtre de 52mm neutre, pentru polarizare sau altele pentru schimbarea tonalitatilor de culoare. Ma gandesc ca este binevenit un astfel de accesoriu, mai ales ca aparatele foto mirrorless Sony sau Olympus incep sa prinda si la fotografii profesionisti.

Ambele adaptoare costa aproximativ 179USD si vor fi pe piata in luna iunie. Sunt curios cat de bine functioneaza sistemul de autofocus dar si cel de masurare prin intermediul acestui adaptor, sper sa nu induca un comportament mai lent.

Via.

Mai jos puteti vedea o comparatie intre utilizarea unui adaptor normal si cel OWL.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *