ASUS ROG G751J – Pentru noptile lungi de gaming, insa la fel de util si in timpul zilei
Jim Kosmo si-a strans in graba parasuta si a ascuns-o sub un vreasc de ramuri uscate pentru a nu fi gasita de patrulele sovietice. Si-a controlat la fel de repede pistolul si arma automata, erau incarcate, cu piedica trasa. Apoi s-a uitat la ceas pentru a vedea locatia pe GPS, dupa care a scos harta. Nu era departe de locul de intalnire, avea de mers doar 5 kilometri, prin padure, deci la adapost de elicoptere sau de scanerele dronelor de supraveghere. A luat-o din loc alergand usor, cei cinci kilometri, cu tot echipamentul pe care-l avea asupra lui, erau o nimica toata pentru un soldat cu antrenamentul si experienta lui. Ajuns intr-un luminis a auzit la mica distanta zgomotul facut de elicele unui elicopter militar. S-a ascuns repede sub desisul pomilor si a privit in sus. Era un KA-52 plecat intr-o misiune, nu parea sa caute ceva in padure. Momentan era in siguranta.
Si-a continuat drumul si in 30 de minute a ajuns la cabana din lemn. Grijuliu, s-a furisat pana la fereastra si s-a uitat inauntru. Totul parea in regula, in camera cabanei nu erau decat cei trei membri ai comando-ului cu care trebuia sa se intalneasca. A batut la usa dupa codul stabilit si dupa cateva secunde aceasta s-a intredeschis. O voce soptita l-a intrebat parola in limba rusa. Dupa ce a raspuns, usa s-a deschis larg. In pragul usii a aparut zambind K.S., un vechi amic cu care participase la cateva misiuni in jungla columbiana. L-a primit cu o palma zdravana pe umar si l-a prezentat imediat si celorlalti doi, Sunny si Joe M., ceva mai tineri decat ei.
K.S. l-a intrebat daca vrea un pahar de whisky, sa se incalzeasca, pentru ca era destul de frig afara. Jim l-a refuzat, trebuia sa fie cu mintea limpede, era o operatiune extrem de periculoasa, in care isi puteau pierde vietile. Cu totii s-au asezat la masa iar K.S. le-a expus planul: la 21 de kilometri Nord-Vest se afla baza militara de rachete balistice SOY-22. Trebuiau sa patrunda in incinta acesteia si sa saboteze laboratorul de cercetare.
Apoi au discutat in amanunt planul misiunii. Au terminat la 11 P.M., totul parea pus la punct. Ar fi fost perfect daca puteau patrunde fara sa fie reperati, sa planteze explozibilul si apoi sa se furiseze in afara bazei. Insa planurile nu se potriveau niciodata cu realitatea din teren, stia asta din experienta celor cateva sute de misiuni secrete la care participase in cei 15 ani de armata. Rapoartele spuneau ca in baza erau inregimentati aproape 250 de soldati din trupele speciale, Spetnaz, toti unul si unul.
K.S. le-a sugerat sa se odihneasca pana la ora 2 A.M., cand vor pleca catre baza militara sovietica. Era o idee excelenta, asa ca Jim s-a intins in patul din camera alaturata, punandu-si ceasul sa sune la 1.45 A.M.
La ora stabilita toti erau echipati in uniforme Spetnaz, au verificat legitimatiile false si au iesit afara. K.S. i-a dus la 50 de metri de cabana unde sub o prelata de camuflaj se afla un camion militar GAZ…
…
Matei a aruncat un ochi catre ceasul de pe raft, arata ora 2.10 A.M.. Si-a scos repede castile de pe cap, a salvat sesiunea de gaming si a inchis capacul laptopului. Nu mai putea sa stea sa se joace, desi povestea comando-ului britanic il acaparase cu totul. Maine trebuie sa mearga la scoala si la prima ora are un test la informatica, trebuie sa fie odihnit. Va relua misiunea cand va avea timp liber, pesemne ca maine seara, dupa antrenament.
Am preferat sa incep aceasta prezentare altfel decat am facut-o pana acum, pentru ca voi povesti in continuare despre un laptop dedicat in special celor pasionati de jocuri electronice, de orice varsta ar fi ei. Dar si pentru ca jocurile nu inseamna numai misiuni indeplinite sau milioane de click-uri. Inseamna o poveste frumoasa, care te duce intr-o lume fantastica, in care poti face ceea ce in viata reala nu prea ai cum. Inseamna fantezie, pasiune, imaginatie, creativitate dar si distractie.
Iar un computer cu ajutorul caruia poti patrunde in toate aceste lumi virtuale nu este unul comun, ba din contra. Trebuie sa aiba caracteristici speciale, cu ajutorul carora sa te poti juca fara ca gameplay-ul sa aiba de suferit din punct de vedere calitativ.
ASUS ROG este deja un nume de referinta in industria echipamentelor dedicate jocurilor electronice. Taiwanezii lanseaza pe banda placi grafice, laptopuri, sisteme desktop si accesorii foarte bune, apreciate de catre pasionatii de gaming si nu numai.
Iar laptopurile de gaming care poarta sigla ROG s-au facut remarcate inca de la inceput atat prin configuratiile puternice cat si prin look-ul deosebit, de factura militara in majoritatea cazurilor. Am avut ocazia sa folosesc aproape toate laptopurile de gaming ale acestei serii. As aminti de un ASUS ROg G74, de un ASUS ROG G75V sau de modelul ASUS ROG G75V, la vremea lor adevarate masinarii puternice care se distingeau in piata atat prin performantele hardware superioare cat si prin acel look agresiv, care nu are cum sa nu placa oricui, fie ca este gamer sau nu.
De ceva vreme utilizez cea mai recenta editie a acestei game, ASUS ROG G751J, un echipament caruia nu prea am ce sa-i reprosez din punct de vedere comportamental. Nu m-am jucat eu prea mult pe el, mai degraba l-am lasat pe mainile lui pustiulica pentru acest gen de activitati iar el s-a bucurat la maxim de performantele sale hardware in cele cateva titluri din colectia sa personala.
ASUS ROG G751J pastreaza liniile agresive si constructia masiva a predecesorilor sai, fiind un adevarat laptop de tip desktop-replacement, cu ecran mare, tastatura generoasa si o configuratie de top, facuta sa poti accesa o paleta larga de aplicatii, nu numai jocuri cu o grafica complexa.
Este o matahala de laptop, corpolent si greu, astfel ca nu-l vad sa paraseasca prea des biroul de acasa sau, de ce nu, pe cel de la munca. Si spun acest lucru pentru ca este un echipament cu care iti poti desfasura la fel de bine, chiar in conditii optime, si sarcinile profesionale, atat pe cele gen office cat mai ales pe cele de natura creativa, pentru grafica, editare foto sau video. Dar, in caz ca este musai sa-l porti cu tine, o poti face fara retinere, pana la urma este un laptop.
Din punct de vedere al design-ului pot spune ca este un echipament care imi place, il apreciez la fel de mult ca si pe predecesorii sai. Inspira forta, putere, se vede de la o posta ca este un echipament cu performante superioare. Apreciez si cromatica in negru si rosu, de altfel emblematica pentru aceasta serie. Se pare ca sursa de inspiratie pentru acest model a fost avionul de lupta american F-22.
In mare parte carcasa este acoperita cu un plastic usor cauciucat, care se simte placut la atingere. Il gasim atat pe capac cat si pe zona de reazem a palmelor. De remarcat totusi ca are obiceiul sa retina amprentele, care se sterg destul de greu. In partea inferioara, in zona de contact cu biroul, s-a optat pentru un plastic rigid, tot in culoarea neagra.
Monotonia absoluta a negrului este sparta de nuantele rosii ale siglei ROG, iluminata in aceasta culoare, de grilele gurilor de ventilatie, si ele vopsite tot intr-un rosu-visiniu, sau de iluminarea tastaturii, si ea, ati ghicit, cu iluminare tot rosie. In plus, zona centrala a capacului si cea in care se afla balamaua de prindere a ecranului de corp, au fost acoperite cu aluminiu.
Pe muchia stanga aveti la dispozitie doua porturi USB3.0, unitatea optica bluray/dvd-rw si slotul pentru carduri.
Pe cea dreapta gasiti porturile pentru casti si microfon, altul spdif, inca doua porturi USB 3.0, un mini-Display cu suport Thunderbolt, unul VGA, portul Ethernet, inca unul VGA si conectorul de alimentare. De mentionat ca prin intermediul portului HDMI 1.4 poti reda imagini la rezolutie 4K pe televizoare sau monitoare. Si daca ecranul asta de 17.6 inchi nu iti ajunge, poti extinde imaginea pe inca alte trei, prin intermediul celor trei porturi video amintite inainte.
Ecranul este un alt atuu forte al acestui laptop. Pe langa faptul ca este mare, generos, acum are matrice IPS si afiseaza imagini clare, cu o paleta coloristica frumoasa, un contrast bun si unghiuri largi de vizualizare. De asemenea, are finisare mata, astfel ca nu va reflecta atat de puternic sursele luminoase. In plus, zic eu ca este destul de mare, astfel ca nu cred sa ai nevoie de un monitor suplimentar, vezi la dimensiuni confortabile pentru ochi tot ceea ce te intereseaza.
Este un ecran excelent atat pentru vizionarea unor filme sau materiale video cat si pentru jocuri, imaginile afisate fiind de o calitate foarte buna. De asemenea, prin intermediul aplicatiei Splendid il poti calibra conform dorintelor proprii.
Tastatura, la randul ei, este un accesoriu de calitate. Te poti desfasura in voie pe ea, are bloc numeric si dispune de iluminare de fundal, astfel ca te poti juca, sau lucra, linistit chiar si noaptea pe intuneric. Dupa cum se vede din imagine, touchpad-ul este unul mare, mai mult decat generos. Si pe el te poti desfasura in voie si functioneaza foarte bine.
De asemenea, are butoane dedicate pentru Shadow Play, soft Nvidia pentru captura video a sesiunilor de gaming, altul pentru acces la Steam, de unde poti cumpara si descarca titluri interesante de gaming, si inca trei pentru macro-uri, pe care le poti customiza dupa bunul plac.
Insa, la gaming am preferat sa utilizam mouse-ul ROG GX 1000, plus castile ROG Orion. Detalii despre ele puteti afla de aici.
Specificatiile tehnice ale laptopului ASUS ROG G751J sunt urmatoarele:
- Ecran: IPS, 17.3 inchi, rezolutie full HD;
- Procesor: Intel Core i7-4860HQ, quad-core;
- Memorie RAM: 32GB;
- Stocare: SSD de 256GB plus HDD de 1TB;
- Placa grafica: Nvidia GeForce GTX 980M;
- Unitate optica: bluray sau dvd-rw;
- Conectica: 4 x USB 3.0, 1x audio-out SPDIF , 1x audio-out, altul pentru microfon, 1 x RJ45, 1xVGA, 1xHDMI, 1x miniDP cu Thunderbolt, slot SD;
- Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0;
- Dimensiuni: 416 x 318 x 20-53 mm;
- Greutate: 4.8 kg;
- Altele: tastatura iluminata, sistem audio 2.1.
Fisa lui tehnica vorbeste de la sine, este unul dintre cele mai puternice laptopuri utilizate de mine pana acum. Are un procesor pe 22nm quad-core i7-4860HQ tactat la 2.4Ghz, cu HyperTreading si Turbo Boost pana la 3.6GHz, o cantitate impresionanta de memorie RAM, de 32GB, cu care poti deschide o multime de aplicatii simultan, dar si cea mai noua placa grafica mobila de la Nvidia, GeForce GTX 980M, cu ajutorul careia te poti distra la calitate foarte buna in orice joc.
Practic nu ar trebui sa fie activitate electronica pe care acest laptop sa nu o poata manevra cu succes. Bineinteles, este un echipament foarte bun pentru gaming performant, dar la fel de bine poate fi utilizat la orice alta activitate, multimedia sau profesionala. Se poate dovedi la fel de util pentru grafica, editare foto dar si video, chiar la nivel profesionist.
De asemenea, sta destul de bine si la capitolul conectica. Are nu mai putin de 4 porturi USB 3.0, porturi de iesire video VGA, Display Port cu suport Thunderbolt dar si un clasic VGA. Si nu-i lipseste nici portul Ethernet Gigabit pentru conectarea prin fir la o retea. Bineinteles, are Wi-Fi de tip AC, pentru un transfer rapid al fisierelor necesare prin conexiune wireless.
De mentionat ca este un sistem destul de silentios, chiar si atunci cand este forjat in vreun joc sau cand ii sunt date sarcini de calcul mai complicate. Ma rog, zgomotul ventilatoarelor tot se mai aude cand este solicitat, insa nu consider ca este deranjant.
In schimb, datorita performantului sistem de racire, laptopul nu se va incinge mai deloc in zonele in care tineti mainile. Acest lucru se datoreaza in primul rand dispunerii gurilor de evacuare ale aerului cald in partea din spate. Dupa cum se vede din imaginea de mai sus, acesta are doua module separate, unul pentru procesor, altul pentru placa grafica.
La capitolul autonomie evident ca nu se poate compara cu un ultrabook, de altfel este un echipament care va parasi destul de rar spre deloc biroul. Insa, in cazul unei pene de curent, poate asigura cel putin doua ore si jumatate de lucru intens, daca nu chiar un pic mai mult.
Pe langa customizarea butoanelor macro, ASUS va pune la dispozitie si aplicatia ASUS Gaming Center, apelabila printr-un buton dedicat, cu sigla ROG, aflat in zona blocului numeric. De aici puteti seta Gaming Profiles, profilele de joc, puteti seta sound-ul sistemului audio cu Audio Wizard sau afisa imaginile conform preferintei tale prin Splendid.
De la sistemul audio incorporat aveam asteptari mai mari, mai ales pentru ca ziceam eu ca inginerii au avut la dispozitie o carcasa destul de voluminoasa. Ulterior mi-am dat seama ca un spatiu important la interior este ocupat de sistemul de racire.
Acesta reda un sound destul de puternic, bun in special in jocuri sau la vizionarea unor materiale video. Insa pentru auditii muzicale de calitate veti avea nevoie de un sistem audio extern. As fi vrut de la el un sunet mai amplu, in care sunetele joase sa fie mai bine reprezentate.
L-am folosit si testat in cele doua jocuri ale mele, CoD Black Ops si Crysis 2, in care s-a descurcat admirabil, dupa cum se poate vedea din screenshot-urile de mai jos. In ambele a functionat la 75fps, cu setarile din screenshot-uri.
Apreciez si solutia de stocare incorporata, compusa dintr-un SSD Samsung de 256GB si un hard disk Hitachi de 1TB la 7200 rot/min. Le-am testat performantele la citire.
Daca hard disk-ul de 1TB poate fi utilizat cu succes pentru stocarea colectiilor multimedia sau a fisierelor la care lucrati, pe SSD va sfatuiesc sa instalati cu incredere aplicatiile de baza. Dupa cum vedeti, viteza medie de citire de 650MB/s asigura o deschidere rapida atat a acestora cat si a sistemului de operare. Nu uitam nici de suportul USB 3.0, care permite un transfer rapid al datelor de pe solutii externe compatibile. Sau de cel Thunderbolt, pe care inca nu am cum sa-l testez, pentru ca nu am echipamente cu asa ceva.
Normal, pentru a-l putea compara cu alte sisteme, portabile sau nu, l-am testat in cele doua programe de benchmark actuale de la Futuremark.
Rezultatele testelor grafice 3DMark pot fi vazute mai jos.
Dupa cum se vede, performantele lui se apropie de cele ale PC-urilor premium de gaming. Un grafic comparativ cu performantele grafice ale acestuia versus cele mai noi sisteme testate de noi, mai jos.
Testele de productivitate, facute cu PcMark 8, in continuare.
Graficul comparativ, mai jos. Dupa cum se vede, ASUS ROG 751J ofera performante de productivitate chiar si peste cele ale sistemului desktop ROG G20.
Informatiile hardware culese cu aplicatia CPUZ, mai jos.
Informatiile placii grafice, luate cu GPUZ.
Concluzii
Pro
- Design, calitatea constructiei;
- Configuratie puternica;
- Solutie de stocare rapida dar si cu o capacitate mare;
- Ecran de calitate;
- Tastatura are iluminare de fundal;
- Are unitate optica;
- Conectica variata.
Contra
- Laptop masiv si greu;
- Sistemul audio putea fi mai de calitate;
- Pret destul de piperat pentru configuratia de top.
Practic, ASUS ROG G751J este un laptop care are tot ceea ce este necesar pentru a-i multumi chiar si pe cei pretentiosi, fie ca sunt gameri sau nu. Impresioneaza din aproape toate punctele de vedere, atat la nivel stilistic cat si prin tehnologiile performante incorporate.
Este un laptop care zic eu ca va fi preferat de tineri sau de catre pasionatii de tehnologie, care vor sa aiba la dispozitie intotdeauna un echipament de top si in stare sa le satisfaca intru totul capriciile digitale, de orice factura ar fi ele.
Modelul testat de mine costa aproximativ 9000 de lei. Insa stiu ca vine si in alte configuratii, cu preturi un pic mai mici. Revin cu detalii.
Matei a intrat in camera spre ora 9 seara. A avut o zi plina, s-a descurcat onorabil la testul de info, fusese si la antrenament, apoi s-a vazut cu gasca la un suc la terasa din parc. Insa nu se simte deloc obosit. Maine e sambata, asa ca are destul timp pentru cateva misiuni si quest-uri. A pornit laptopul, si-a pus castile pe cap si a intrat in joc.
…
Jim, K.S. si cei doi camarazi s-au urcat in camion si au demarat in tromba. Aveau la dispozitie patru ore pentru a termina misiunea cu succes…
Insa imediat ce au intrat pe asfalt s-au intalnit cu doua motorizate blindate de patrulare. Un locotenent rus a sarit imediat dintr-unul si s-a postat in fata camionului lor, cerandu-le sa opreasca…
…
Matei a zambit si a apasat cu incredere tasta W…
Foarte frumos review-ul,detalii,poze, good work!Ok, este un laptop de gaming,foarte performant şi arată şi bine!Problema e următoarea: de ce ar pune cineva la un laptop de gaming tastele funcţionale (F1,F2,F3 etc) să fie acţionate cu Fn ? Asta nu înţeleg… sunt jocuri unde ai nevoie de acele taste!Nu am pus mâna niciodată pe un Asus Rog, poate să-mi explice cineva treaba cu aceste taste ? chiar trebuie să le apeşi cu Fn ?
ar trebui sa poata fi schimbata functionalitatea… dar parca nu am folost Fn la laptopul asta. sincer, nu imi mai aduc aminte.
nu trebuie sa apesi FN pentru a folosi F1,F2…, ele functioneaza normal, Fn se foloseste daca vrei sa accesezi second F1,F2… :), cum ar fi volum Up/down sau mute,
nu trebuie sa apesi FN pentru a folosi F1,F2…. ele functioneaza normal, FN se foloseste daca vrei sa accesezi second F1,F… 🙂
Il primesc si eu maine sa ma joc cu el, e wow!!!!! Asta e laptopul care mi l-as cumpara daca as fi pasionat de gaming pe laptop, eu avand un desktop pentru asta.
😀 la toamna vine modelul cu G-Sync. Dar si mie mi-a placut tare asta… nici nu-ti mai trebuie desktop 😀