Olympus E-PL7 – Camera mirrorless compacta, performanta si cu un pret chiar decent
Mai sunt doar cateva luni pana la sosirea verii, cel mai iubit anotimp al anului, cand sper ca veti merge in concediu ca sa va odihniti, sa vedeti locuri frumoase si sa traiti noi experiente. Si in vacanta mult dorita nu trebuie sa plecati fara sa aveti in bagaje o camera foto buna, pentru a va intoarce acasa cu amintiri frumoase si deosebite, pe care sa le priviti cu placere peste ani si ani alaturi de familie si prieteni.
Personal nu ma folosesc doar de smartphone-ul din dotare in astfel de momente sau prin locuri pe care nu le-am mai calcat, pentru ca inca rezultatele lui foto-video nu pot fi deloc comparate cu cele obtinute de o camera foto buna. Asa ca va sfatuiesc si pe voi sa faceti efortul sa va cumparati o camera foto, merita cu siguranta.
Iar una dintre cele mai interesante camere foto mirrorless pe care am avut ocazia sa o folosesc de curand este modelul Olympus E-PL7, una care va poate ajuta cu siguranta sa faceti instantanee foto dar si videoclipuri de calitate in frumoasele voastre vacante.
Pe scurt, la partea de specificatii sta in felul urmator: are un senzor Live MOS de 16.05 megapixeli, sistem de stabilizare pe 3 axe (in corpul aparatului), sistem rapid de focalizare in 81 de puncte, capacitate de fotografiere in rafala la 8 cadre pe secunda (pana la 20 de cadre RAW sau numar nelimitat de jpeg-uri), expunere minima de 1/4000 sec, ecran de 3 inchi tactil si capacitate de filmare full HD la 30 cadre pe secunda.
Practic, intr-un corp destul de compact si la un pret chiar decent, Olympus E-PL7 este o camera care mosteneste tehnologie de la camerele mai scumpe din categoria OM-D.
Mai multe detalii despre aceasta pot fi aflate de pe site-ul oficial Olympus Romania.
Din punct de vedere al calitatii constructive, nu am sa-i reprosez foarte multe. Este robusta dar compacta, facuta din materiale de calitate, are un aspect premium, cu care nu-ti va fi rusine sa te afisezi. Din punctul meu de vedere, as fi dorit un grip mai pronuntat, pentru o prindere mai eficienta, dar acesta este un impediment minor pentru utilizatorii amatori.
Din punct de vedere estetic nu dezamageste, ca de altfel orice alta camera Olympus din gama medie sau superioara. Are un look usor retro, clasic, stilat, chic, placut din punct de vedere vizual. In functie de culoarea aleasa, alba sau neagra, se potriveste atat doamnelor cat si domnilor. Partea frontala a fost acoperita cu o imitatie de piele, prezenta intr-o nuanta diferita si pe micutul grip.
Este destul de compacta, astfel incat nu veti avea nevoie de o geanta dedicata, daca este utilizata numai cu un singur obiectiv, fie ca este cel de kit sau nu. O geanta separata este necesara cand aveti la dispozite mai multe obiective, Olympus avand chiar o oferta generoasa din acest punct de vedere. Pana la urma, este o camera destul de usoara, care nu te va deranja mai deloc in timpul transportului, chiar daca iti place sa o porti atarnata de gat sau de umar.
La prima vedere as fi zis ca nu este cu mult diferita fata de modelul precedent, Olympus E-PL5. Insa nu este chiar asa si mi-am dat seama de acest lucru dupa ce am revazut pozele modelului E-PL5.
De exemplu, la E-PL7 a aparut o rotita de control pe muchia superioara, extrem de utila pentru schimbarea rapida a timpului de expunere, a valorii deshiderii diafragmei sau a valorii compensarii la expunere. Desigur, in functie de modul de fotografiere, putem schimba rapid chiar si efectul artistic sau tipul de presetare automata a scenei.
Desi cei carora le este dedicata o vor utiliza mai mult in modurile automate sau creative de fotografiere, este de remarcat faptul ca permite un control manual destul de rapid.
De asemenea, ecranul tactil este rabatabil, chiar poate fi indreptat in partea frontala a camerei pentru o incadrare mai corecta a instantaneelor selfie. In plus, poate fi utilizat in diverse pozitii pentru abordarea unghiurilor dificile sau pentru un confort sporit in timpul filmarii.
Camera nu are vizor optic, asa ca s-ar putea sa aveti probleme de incadrare in zilele puternic insorite. Exista totusi unul optional, atasabil prin intermediul papucului de blitz. De remarcat ca blitz-ul nu este incorporat in corpul aparatului, vine separat in pachet.
Am remarcat ca butoanele de control de langa ecran sunt un pic cam mici, par a fi construite pentru degetele delicate ale unei maini de femeie. Imi place ca exista si un buton dedicat pentru declansarea rapida a inregistrarii video. Dar si el este destul de mic, astfel ca va trebui sa-l apasati cu atentie.
As mai fi vrut sa aiba doua functii: pe cea focus peaking la focusare manuala, care evidentiaza intr-o anumita nuanta zona de clar, dar si pe cea Zebra, care afiseaza hasuri pe zonele supraexpuse, utila pentru a face compensarile necesare. Nu le are, insa le fel ma gandesc ca nu sunt atat de necesare unui utilizator obisnuit.
Meniurile de setare insa pot fi usor complicate pentru cei carora le este dedicata. Trebuie putin timp de acomodare cu utilizarea lor. Cel mai la indemana este meniul rapid de setari, apelabil prin tasta OK din centrul D-Pad-ului. De aici se pot schimba cei mai importanti parametri: tipul de stabilizare, efectele de culoare, balansul de alb, tipul de declansare, formatul imaginii si calitatea, rezolutia de inregistrare video, tipul de masurare, tipul de focalizare, sensibilitatea ISO, urmarirea fetei persoanelor etc.
Butoanele D-Pad-ului pot fi actionate pentru accesarea altor setari rapide: pentru alegerea punctului de focalizare, pentru tipul de declansare (singular, rafala, cu intarziere), pentru setarile flash-ului sau pentru compensarea expunerii. Exista si un buton Fn caruia ii pot fi atribuite diverse functii.
De asemenea, meniul permite si alegerea unui alt punct de focalizare, asta in cazul in care nu se foloseste functia tactila, prin care apasati cu degetul pe ecran pentru a face clarul in zona dorita din scena si pentru a declansa.
In orice caz, ar fi fost binevenit un meniu mai simplu, nu atat de stufos.
Nu uit de modulul Wi-Fi incorporat, care permite transferul rapid al fotografiilor sau filmarilor pe dispozitive portabile, smartphone-uri sau tablete de exemplu. Trebuie sa instalati pe ele aplicatia Olympus Image Share. Aceasta permite si controlul camerei de la distanta. Conexiunea se realizeaza foarte repede, trebuie doar sa cititi codul QR care apare pe ecranul camerei cu aplicatia de pe smartphone.
Din punct de vedere al utilizarii pot spune ca am fost multumit de comportamentul ei general. Camera focalizeaza destul de repede, declanseaza la fel iar sistemul de stabilizare este unul chiar eficient. De asemenea, porneste rapid, astfel ca s-ar putea sa nu pierdeti acel moment inedit la care sunteti partasi.
Iar de calitatea rezultatelor sunt chiar multumit, m-as folosi fara retinere de o astfel de camera in vacanta de vara, pentru ca stiu ca ma voi intoarce acasa cu instantanee reusite.
In primul rand am remarcat paleta coloristica surprinsa, frumoasa, vibranta, cand am facut tot felul de poze martisoarelor expuse la Muzeul Satului din Bucuresti. Mai multe imagini pot fi vazute aici.
De asemenea, pozele sunt clare, cu un nivel ridicat al detaliilor. De remarcat ca de la ISO 400 incepe sa se vada o granulatie fina in special in zonele care nu au fost focalizate. Pana la ISO 1600, acest efect nu este deranjant. Insa daca se utilizeaza o sensibilitate ISO peste 1600 acele zone ale pozei vor parea murdare, se cam pierd detaliile
Alte cateva instantanee realizate cu Olympus E-PL7, in continuare. De mentionat ca nu le-am prelucrat deloc la nivel de contrast, luminozitate sau de culoare, sunt asa cum le-a facut camera. Doar le-am redimensionat, pentru economie de spatiu. Amintesc totusi ca aceste poze le-am facut impreuna cu obiectivul Zuiko de 25mm f/1.8.
Nu-i lipsesc nici efecte artistice gen Art, Pop Art, Soft Focus, Pale&Light Color, Light Tone, Grainy Film, Pin Hole, Sepia, Dramatic Tone, cu ajutorul carora puteti obtine rezultate deosebite. De asemenea, are o multime de setari presetate pentru scene gen High Key, Low Key, Portrait, Landscape, Sport, Macro, Nature Macro, Candle etc. In caz ca doriti sa nu va bateti capul cu setari treceti pe i-Auto si camera va face toate setarile necesare in locul vostru.
Pusa pe un trepiedru, pentru a trage cu timpi lungi de expunere, o puteti utiliza fara probleme si la captarea imaginilor pe timpul noptii. Aceste poze au fost realizate cu obiectivul Zuiko 9-18mm.
Si la capitolul filmare sta destul de bine, desi parca as fi vrut sa realizeze videoclipuri cu 60 de cadre pe secunda, nu doar cu maxim 30. Doua exemple de filmare, in continuare. Insa imaginile sunt destul de ok, au culoare, sunt clare.
Concluzii
Pro
- Design, calitatea constructiei;
- Porneste, focalizeaza si declanseaza rapid;
- Este usoara si compacta;
- Are modul Wi-Fi;
- Are ecran rabatabil, bun si pentru selfie-uri;
- Are buton dedicat pentru filmare;
- Dispune de o multime de efecte creative si scene automate;
- Pret decent impreuna cu un obiectiv de kit.
Contra
- Nu filmeaza cu 60 de cadre pe secunda;
- Nu are vizor electronic incorporat;
- Grip-ul nu este destul de proeminent;
- Obiectivele mai bune sunt destul de scumpe.
Olympus E-PL7 are un pret de aproximativ 2300 Lei pe www.f64.ro, impreuna cu un obiectiv 14-42mm.