Trendnet TEW-813DRU Review – Un router AC1200 onorabil, cu un pret decent

O conexiune de internet buna nu poate fi sustinuta fara un router pe masura, in stare sa asigure echipamentelor conectate la retea vitezele de transfer garantate de provider. Degeaba ti-ai facut abonamentul cel mai tare daca folosesti in continuare un router vechi, depasit din punct de vedere tehnologic. Tinand cont ca exista tot mai multe dispozitive care se conecteaza la internet, chiar si in mediile casnice, un router performant va fi cu siguranta o investitie foarte buna.

Din fericire exista o multime de routere performante in oferta magazinelor de la noi, de la toti producatorii cunoscuti, unele cu preturi accesibile, altele mai scumpe.

Un astfel de router nou, care lucreaza pe tehnologie Wi-Fi AC si care are porturi Ethernet Gigabit pentru reteaua interna si pentru cea WAN este si modelul Trendnet TEW-813DRU, pe care am avut ocazia sa-l folosesc mai bine de o luna. Si pe care il voi oferi unui cititor prin intermediul unui concurs cat de curand.

Pe scurt, specificatiile router-ului TEW-813DRU sunt urmatoarele:

  • Lucreaza in benzile Wireless AC (maxim 867 Mbps) si Wireless N (maxim 300 Mbps);
  • Are un port USB 2.0 pentru conectarea solutiilor de stocare externe;
  • 4 Porturi Ethernet Gigabit;
  • 1 Port WAN Gigabit;
  • Criptare pana la WPA2;
  • Filtrare: IP, MAC, URL;
  • Retea Guest pentru fiecare banda.

Mai multe detalii pot fi aflate din pagina oficiala Trendnet.

Trendnet TEW-813DRU

De remarcat ca este un router destul de compact si fara antene externe, astfel ca poate ca nu necesita un spatiu mare pentru pozitionare. Insa va recomand sa il asezati in casa cat mai central posibil sau cat mai aproape de zona in care va petreceti mai mult timp. In schimb nu poate fi asezat pe un perete, pentru ca nu are sistem de prindere de acest gen.

Trendnet TEW-813DRU

In partea frontala gasesti led-urile de stare pentru retelele wi-fi, pentru conexiunea la internet, pentru portul USB sau pentru WPS.

Trendnet TEW-813DRU

In spate sunt prezente portul USB 2.0, butonul WPS, switch-ul de LAN cu 4 porturi Gigabit, portul WAN Gigabit pentru conexiune la internet, butonul de Power si conectorul de alimentare.

L-am configurat destul de repede, procesul fiind unul pe cat se poate de simplu. Fara conectare directa la un computer, fara utilizarea unui CD. Pe el am gasit un sticker pe care erau imprimate credentialele initiale de administrare. Am pozitionat router-ul in locul preferat de mine, l-am alimentat cu energie electrica, apoi care l-am pornit.  M-am conectat la reteaua wireless cu credentialele oferite de producator, care nu sunt deloc unele simple gen admin/admin, admin/12345. Apoi am facut setarile necesare in interfata, am schimbat parolele de acces etc.

Iti recomand sa nu folosesti parole de administrare simple, ci unele cu un nivel de complexitate ridicat. De asemenea, ar trebui sa nu trimiti parola in clar atunci cand o folosesti la conectarea unui dispozitiv nou. Nu este greu de intuit de ce.

Trendnet TEW-813DRU

Interfata este una destul de simpla si de intuitiva la utilizare. Este impartita in doua zone principale – una Basic si alta pentru setari avansate.

In zona de setari de baza poti vedea starea generala a router-ului, setarile retelelor wireless si a celor tip Guest, precum si pe cele legate de controlul parental, pentru filtrarea adreselor URL sau pentru stabilirea unor perioade de timp in care anumite device-uri conectate la retea pot accesa, sau nu, serviciile de internet.

trendnet_parental_control

Cu siguranta ca majoritatea utilizatorilor vor folosi numai partea Basic a interfetei, nici nu este nevoie de mai mult pentru realizarea unei conexiuni stabile si sigure la internet. Daca vrei ca un computer sau chiar un dispozitiv mobil sa nu acceseze anumite site-uri o poti face extrem de simplu.

Trendnet TEW-813DRU

In modul Advanced ai acces la setari mai complicate, pentru care va trebui sa apelezi la ajutor de specialitate. Sau, daca iti place sa te joci si sa descoperi singur reguli de routare, de port triggering sau de firewall, te poti descurca pana la urma.

Poti vedea log-urile de sistem, activa sau dezactiva serviciile UPnP – protocoale de retea prin intermediul carora echipamentele conectate (computere, printere, solutii de stocare, dispozitive mobile etc) se descopera si stabilesc conexiuni functionale de comunicare intre ele, pentru share, streaming, print etc.

De asemenea, poti salva configurarile facute router-ului, pentru a le importa dupa un reset total. Sau poti schimba parola de administrator, stabili un nume dinamic de domeniu sau activa/dezactiva administrarea remote din internet.

Router-ul permite activarea WDS pentru conectarea unor acces point-uri suplimetare, a celei WPS, pentru conectarea mai facila a dispozitivelor wireless, filtrarea adreselor MAC care au dreptul sa acceseze reteaua sau setarea unor SSID-uri multiple.

Trendnet TEW-813DRU

In tab-ul Setup ai acces la setarile de LAN in primul rand. Poti seta plaja de adrese IP interne care vor fi oferite de functia de server DHCP si chiar poti face rezervari de IP-uri pe baza adresei MAC.

trendent_routing

In caz ca reteaua interna are o arhitectura mai complexa, cu servicii care trebuie accesate din internet, router-ul Trendnet iti poate fi cu siguranta de folos. De exemplu, poti crea rute statice, configurate manual, pentru redirectionarea pe o cale a unui anumit tip de trafic in retea.

trendnet_acces

In tab-ul Acces Control din Security poti crea reguli de utilizare a serviciilor pentru anumiti clienti ai retelei, de exemplu pentru servicii de mail, ftp sau web.

trendnet_inbound

In Inbound Filter poti adauga filtre care permit sau nu accesarea de catre anumite adrese IP din internet a unor resurse din reteaua interna, pentru servicii de virtual server, port forwarding sau administrare remote.

trendnet_firewall_DMZ

In tab-ul Firewall poti crea o zona DMZ, adica o subretea in care sunt expuse in internet anumite servicii (web, ftp, mail etc), poti redirecta un ip public catre unul intern sau poti crea reguli de port triggering, care deschid un anumit port cand clientul din retea o cere. De asemenea, poti activa/dezactiva serviciile de streaming, voip sau vpn.

trendnet_ub_share

Prin intermediul portului USB poti conecta o solutie externa de stocare. Accesul la datele stocate poate fi realizat printr-un simplu file sharing de Windows sau prin ftp. De asemenea, poti crea useri care au drept doar de citire sau si de scriere.

Am testat vitezele de transfer prin Wi-Fi de pe stick-ul USB conectat la router pe un laptop.

trendnet_wifi_24_usb_laptop trendnet_wifi_50_usb_laptop

Dupa cum se vede din print-screen-uri, viteza medie de transfer este de aproximativ 6.5MB/s, si pe conexiune N si pe cea AC. Daca in teorie AC-ul ofera viteze superioare fata de N, viteza de transfer este limitata de portul USB 2.0 al router-ului. As fi preferat sa fie unul pe tehnologie USB 3.0. Aceeasi limitare se observa si la transfer prin intermediul porturilor Ethernet Gigabit.

Am testat si performantele retelei interne (Wi-Fi AC, N si LAN) cu ajutorul aplicatiei jperf. Server a fost un sistem desktop cu o placa de baza ASUS P8P67 WS Revolution, un procesor Intel Core i5-2500K, 8GB memorie RAM, placa grafica AMD Radeon HD 6850 si unitate de stocare SSD Kingston de 128GB.

In prima faza, pentru testele conexiunii wireless m-am folosit de un ultrabook Acer Aspire S7.

trendnet_jperf_ac_desktop_1perete

Prin conexiune Wi-Fi AC, latimea maxima de banda a fost de aproximativ 375Mbps. De remarcat ca puterea semnalului scade drastic daca intre laptop si router sunt doi pereti de beton. In acest caz banda fiind de aproximativ 4.3 Mbps.

trendnet_jperf_n_desktop

Prin conexiune Wi-Fi N latimea de banda a fost de maxim 95Mbps.

jperf_trendnet_lan

Pentru stabilirea valorii latimii de banda in cazul unei conexiuni prin Ethernet, client a fost de data un alt laptop ACER. Dupa cum vedeti, latimea de banda obtinuta la teste este de 949Mbps. As spune ca in reteaua interna router-ul Trendnet TEW-813DRU isi poate face cu siguranta datoria.

Normal, am testat si vitezele de transfer prin internet, cu ajutorul aplicatiei speedtest de la Ookla. Nu neaparat cel mai exact instrument insa unul care ne ofera cat de cat o imagine de ansamblu asupra conexiunii.

In cazul meu, prin conexiune wireless AC, router-ul Trendnet TEW-813DRU reuseste sa atinga fara probleme banda de internet garanta de provider-ul la care sunt abonat.

trendnet_203

Nici nu a mai fost nevoie sa testez prin conexiune ethernet.

speed_lan_803 speed_lan_839

speedtest_933

Prin conexiune ethernet router-ul a obtinut o viteza maxima de 933 Mbps.upc_ac-speedtest_296

Prin conexiune AC viteza maxima a fost de 296Mbps pe acelasi laptop Acer Aspire S7.

ac_one_plus_one

Prin conexiune Wi-Fi AC, de pe un smartphone One Plus One viteza maxima a fost de 282Mbps.

Cat despre puterea semnalului la mine in casa pot spune ca am fost multumit, desi cu siguranta se putea si mai bine. Insa trebuie sa recunosc ca inca nu am intalnit router-ul perfect din acest punct de vedere.

Concluzii

Pro

  • Wi-Fi AC;
  • Are porturi Ethernet Gigabit;
  • Configurarea se face extrem de simplu;
  • Are port USB pentru file-sharing prin retea.

Contra

  • Doar USB 2.0;
  • Nu are rol de print-server.

Pe scurt, router-ul Trendnet TEW-813DRU a fost chiar o surpriza placuta, atat din punct de vedere al comportamentului stabil cat din cel al performantelor onorabile, care il fac pretabil in orice mediu casnic si nu numai.

Pe www.emag.ro are un pret de aproximativ 350 de Lei.

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *