Galaxy S6 Edge – Cel mai bun smartphone Samsung (de pana acum)

Samsung Galaxy S6 si Samsung Galaxy S6 Edge erau poate cele mai asteptate terminale cu Android ale inceputului de an. Samsung este in continuare cel mai important producator de smartphone-uri cu Android, asa ca eram cu totii curiosi daca de aceasta data vor lansa terminale cu un look atractiv, pe masura capacitatilor hardware native, la care, de ce sa nu o recunoastem, modelele Galaxy S au excelat la fiecare generatie.

De fiecare data au fost laudate pentru puterea de procesare, pentru ecranul foarte bun, pentru capacitatile foto-video, pentru comportamentul lor etc. Insa, la fel de mult si la fiecare model, au fost criticate pentru design-ul care nu le punea deloc in evidenta adevarata valoare. Cumparatorul este acum sensibil la aspectul estetic si acest lucru a fost mai mult decat vizibil in situatia slaba a vanzarilor lui Samsung Galaxy S5, un terminal foarte bun insa cu un look impropiu.

Si iata ca, de aceasta data, spre surprinderea tuturor, Samsung a impresionat pozitiv si din punct de vedere al design-ului exterior. Nu pot spune ca mi-au intrecut asteptarile dar noile telefoane, in special modelul Edge, sunt cu totul altceva fata de ce au lansat pana acum. Edge are un aspect interesant, deosebit chiar, cu elemente constructive momentan unice in piata.

Insa nu se indeparteaza cu mult de forma originala, ale carei elemente inca le mai regasim, chiar si la acest model Edge. Cum ar colturile rotunjite, butonul de home pozitionat central, flancat de cele doua cu iluminare pentru Back si Task Manager, sau aceeasi culoare alba (a modelului de test), atat de familiara. Iti dai seama din prima ca este un terminal marca Samsung, nu a pierdut identitatea marcii chiar daca arata altfel.

Am avut ocazia sa folosesc aproximativ 10 zile noul Samsung Galaxy S6 Edge, asa ca va pot detalia cateva impresii despre experienta de utilizare si despre principalele sale caracteristici. De remarcat ca nu am avut la dispozitie un model bun pentru comercializare, ci unul beta, insa chiar si asa pot spune ca sunt mai mult decat multumit de comportamentul sau.

In primul rand ca-mi place cum arata. In sfarsit Samsung a tinut cont de parerea utilizatorilor din intreaga lume, care au cerut la unison echipei de design coreene sa faca altceva, un mobil de care sa fii mandru atunci cand il folosesti si te afisezi cu el.

Iar Samsung Galaxy S6 Edge este cu adevarat un terminal frumos, cu o prezenta care atrage cu siguranta atentia. Normal, daca as vrea sa fiu carcotas, as putea spune ca se putea si mai bine, insa as face-o fara vreun motiv serios. Samsung Galaxy S6 Edge merita din plin aprecierea mea. Imi place. Punct.

Desi ecranul are o generoasa diagonala de 5.1 inchi, telefonul se aseaza foarte bine in palma si poate fi manevrat cu destula usurinta. Are o latime de numai 70mm, o grosime de 7mm si o greutate de 132 de grame, valori care il fac destul de usor de manevrat cu o singura mana si de purtat intr-un buzunar de pantalon. Acest lucru este posibil si datorita formei curbate a ecranului dar si grosimii extrem de mici a muchiilor laterale.

Nu ai cum sa nu apreciezi materialele de calitate utilizate la constructia carcasei. Plasticul este de domeniul trecutului, in sfarsit. Muchiile laterale sunt realizate acum din aluminiu cu finisare semi-mata, nu dintr-un plastic vopsit, capacul din spate si zona frontala fiind acoperite cu sticla rezistenta Gorilla Glass 4. De remarcat ca acum capacul nu mai poate fi scos pentru schimbarea bateriei, lucru care nu va fi pe placul tuturor.

Si, din cate am vazut pe youtube, este un terminal chiar rezistent, care poate face fata cu succes unor caderi accidentale.

Samsung Galaxy S6 Edge

Pe spate veti remarca modulul proeminent al camerei foto, langa care se afla flash-ul dar si senzorul de puls.

Samsung Galaxy S6 Edge

Dupa cum se observa, datorita formei curbate a ecranului, rama metalica este mult mai subtire in zonele laterale. Astfel ca muchiile superioara si inferioara sunt gazdele porturilor de conectare si a slotului pentru SIM. Numai acolo mai exista loc din punct de vedere fizic pentru asezarea lor.

Samsung Galaxy S6 Edge

De exemplu, pe muchia superioara sunt prezente un microfon, portul infrarosu, care transforma telefonul in telecomanda universala si slotul pentru card.

Samsung Galaxy S6 Edge

Iar pe muchia inferioara vei gasi conectorul pentru casti, portul de alimentare microUSB si grila difuzorului.

Nu, nu vei avea si un slot pentru carduri microSDXC, acesta fiind si principalul minus pe care l-am gasit acestui terminal. Era un atu destul de important pentru terminalele Samsung, la care coreenii au preferat sa renunte. Un motiv al lipsei acestuia poate fi si faptul ca nu mai poate fi scos capacul din spate, pentru ca in acest fel puteau fi accesate cardul de memorie si SIM-ul la terminalele Samsung anterioare.

Design-ul premium vine si cu dezavantaje – lipsa slotului pentru extinderea capacitatii de stocare si imposibilitatea schimbarii bateriei. De asemenea, acest terminal nu mai este rezistent la apa si la praf. Daca Samsung ar fi reusit sa pastreze cumva slotul pentru carduri si rezistenta la apa, cred ca S6 Edge ar fi fost un terminal aproape perfect.

Samsung Galaxy S6 Edge

Pe muchia stanga vei gasi butoanele de ajustare ale volumului, care pot fi utilizate la fel de bine si la declansarea foto-video.

Samsung Galaxy S6 Edge

Iar pe cea dreapta, la indemna degetului mare, sta butonul de Pornire/Blocare/Deblocare.

Samsung Galaxy S6 Edge

Specificatiile lui Samsung Galaxy S6 Edge sunt urmatoarele:

  • Ecran: Amoled, 5.1 inchi cu o rezolutie de 2560×1440 pixeli, protejat cu Gorilla Glass 4;
  • Procesor: Samsung Exynos 7420 (un quad-core Cortex-A57 2.1 GHz + un quad-core Cortex-A53 1.5 GHz);
  • Procesor grafic: Mali-T760;
  • Memorie RAM: 3GB;
  • Stocare interna: 32/64/128GB, fara slot pentru carduri microSDXC;
  • Retea: 4G, Wi-Fi AC 2×2, Bluetooth 4.1, NFC;
  • Camera foto: 16 MPic, lentila cu o deshidere a diafragmei F/1.9, sistem de stabilizare optic;
  • Filmare: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR;
  • Camera foto frontala: 5 MPix cu inregistrare video 1080p@30fps;
  • Acumulator: 2600 mAh;
  • Dimensiuni: 142.1 x 70.1 x 7 mm;
  • Greutate: 132 de grame;
  • Mai are: Senzor pentru amprente, senzor pentru puls, incarcare fara fir;
  • Sistem de operare: Android 5.0.2.

Din pacate, nu am putut rula si benchmark-urile de performanta pe acest terminal de test. Fiind unul beta, instalarea acestora a fost blocata la nivel software. Nu le-am putut instala nici daca le-am luat din PlayStore, nici daca am descarcat separat apk-urile.

Insa, din punct de vedere comportamental nu am ce-i reprosa. Noul procesor Exynos cu opt nuclee si cu o arhitectura pe 64 de biti este unul performant, toate aplicatiile si interfata ruland ca unse, fara lag-uri, blocari sau sacadari. Din acest punct de vedere, Samsung Galaxy S6 Edge iti permite sa utilizezi orice aplicatie mobila de Android, fie ca este una pentru informare, socializare, comunicare sau altele, pentru divertisment sau gaming portabil.

Si, din cate am citit pe internet, nu putini sunt cei care afirma ca Samsung Galaxy S6 Edge are cea mai puternica platforma hardware la ora actuala pe Android, implicit fiind cel mai bun smartphone din acest punct de vedere.

Samsung Galaxy S6 Edge

Ecranul este cu siguranta unul dintre atuurile forte ale acestui terminal. Este de tip Super Amoled si are o rezolutie de 2560×1440 pixeli. Se vede excelent, afiseaza imagini si caractere text clare, o paleta coloristica vibranta, un contrast foarte bun si ofera unghiuri largi de vizualizare. Este lizibil chiar si intr-o zi insorita, din acest punct de vedere fiind cel mai performant smartphone utilizat de mine pana acum.

amoled

De remarcat ca Samsung iti pune la dispozitie si profiluri de culoare: Adaptive Display, Amoled Cinema, Amoled Photo si Basic. Astfel ca il vei putea alege pe cel pe care ti se potriveste cel mai bine. Mie mi-a placut cel mai mult profilul Amoled Photo, care afiseaza o paleta coloristica mai calda.

Din punct de vedere al autonomiei de utilizare nu pot da un verdict final acum. Pentru ca am avut la dispozitie un terminal de test, nu unul final. Insa chiar si asa, utilizat destul de intens, cu transfer de date 3G si conexiune Wi-Fi deschise, cu notificari Facebook si Gmail active permanent, acumulatorul a fost in stare sa ofere cel putin 13 ore de functionare. De exemplu, dupa ce plecam dimineata cu el incarcat 100% catre serviciu, seara cand ma intorceam mai avea 30-15% din capacitate. Nu am avut la dispozitie nici noul sistem de incarcare rapid, despre el cu o proxima ocazie.

In orice caz, faptul ca autonomia nu este tocmai multumitoare poate fi pus pe seama rezolutiei mari a ecranului dar si pe cea a performantelor hardware superioare, cu apetit pentru consumul de energie. In plus, acumulatorul are o capacitate de numai 2600mAh. Comparativ, SGS5 are un acumulator cu o capacitate de 2800mAh si un ecran full HD, autonomia lui fiind pe undeva pe la doua zile de activitate. Nu uitam si de silueta extrem de subtire in cazul SGS6 Edge, acesta fiind un alt motiv la fel de important pentru integrarea acestui acumulator de capacitate mai mica.

Am remarcat ca se incinge destul de tare cand sunt descarcate aplicatii sau se face streaming video prin conexiunea Wi-Fi.

wifi

O conexiune Wi-Fi destul de performanta de altfel, care a atins fara probleme limita de banda garantata de provider-ul meu de internet.

Samsung Galaxy S6 Edge

Apreciez si noul senzor pentru amprenta, unul de tip capacitiv si mult mai eficient. Securizarea prin amprenta se activeaza destul de intuitiv, in cativa pasi. Iar autentificarea prin intermediul amprentei functioneaza foarte bine, doar tii maxim o secunda degetul pe buton si gata, ai acces la interfata.

Nu sunt neaparat un utilizator care asculta muzica pe difuzorul telefonului, preferand sa ma folosesc de o pereche de casti sau de un sistem audio extern pentru acest gen de activitate. Asa ca, terminalele concurente cu sisteme audio stereo, cu doua speakere dispuse frontal, nu ma atrag intr-un mod evident. S6 Edge are un singur difuzor, asezat pe muchia inferioara, care se comporta mai mult decat decent. Este in stare sa redea un sound clar si destul de puternic, de ajuns pentru vizualizarea unui material video online sau la gaming.

Samsung Galaxy S6 Edge vine cu sistem de operare Android 5.0.2 Lollipop si noua interfata TouchWiz, una destul de placuta in utilizare de altfel. Are o paleta coloristica vibranta, butoane aerisite pentru aplicatii, permite schimbarea temelor si a imaginilor de fundal. Samsung pune la dispozitia utilizatorilor un magazin online de unde pot fi descarcate si alte teme. Normal, interfata permite vizualizarea a doua aplicatii in acelasi timp, chiar ofera posibilitatea redimensionarii pe verticala a ferestrelor.

Samsung Galaxy S6 Edge

Desi nu este un model Edge cu meniuri suplimentare active, curbura ecranului a fost totusi pusa la treaba. Printr-un gest rapid sus-jos de swipe in partea dreapta a ecranului poti activa un meniu de notificari chiar si cand acesta este oprit. Pe acelasi meniu poti activa si un rss feeder sau puteti vedea identitatea celui care va apeleaza prin instalarea aplicatiei Whoscall, care permite si blocarea numerelor.

Cu acelasi gest, cand terminalul este activ, poti activa meniul People Edge prin intermediul caruia poti apela rapid anumite contacte.

Nu lipseste aplicatia SHealth de monitorizare a activitatilor fizice. Ai la dispozitie si un senzor de puls, aflat pe spate langa camera foto. Pornesti modul de citire al pulsului, asezi degetul pe senzor si in cateva secunde vei avea rezultatul afisat pe ecran. Cu ajutorul aceste aplicatii poti seta goal-uri zilnice, de genul pasilor facuti, al timpului de mers pe jos sau chiar al cantitatii de apa baute. Normal, poti monitoriza  si alergarea, plimbarea pe bicicleta, alpinismul dar si greutatea, calitatea somnului sau cantitatea de cafea consumata.

securitate

Vine si cu o aplicatie de securitate, antivirus si antimalware. De asemenea, poti activa Samsung Knox, o aplicatie de securitate care permite protejarea datelor stocate pe device.

Samsung Galaxy S6 Edge

Un alt aspect important care mi-a placut la SGS6 Edge este comportamentul camerei foto. Aceasta foloseste un senzor Sony de 16Mpix, are stabilizare optica eficienta, lentile luminoase cu o deschidere a diafragmei de f/1.9. Are mod HDR si poate filma la rezolutie 4k/30fps sau 1080p/60fps.

Rezultatele foto sunt excelente, in special in conditii de lumina buna, dupa cum v-am aratat acum cateva zile. Acestea sunt clare, au o paleta coloristica frumoasa, un contrast foarte bun, un nivel ridicat al detaliilor si unul scazut al zgomotului de imagine.

Samsung va pune la dispozitie atat un mod automat cat si unul Pro, care permite ajustarea manuala a focusului, a balansului de alb sau a sensibilitatii ISO. Dar, dupa cum am observat, camera se comporta foarte bine si in conditii de iluminare precara. Va mai pun la dispozitie si alte exemple foto, captate in diverse conditii.

Daca preferati sa filmat cu telefonul, S6 Edge va poate fi de mare folos si in astfel de cazuri, rezultatele fiind si ele cu un nivel ridicat de calitate. Dupa cum puteti constata prin exemplele de mai jos.

Exemplu de filmare 4k.

Exemplu de filmare full HD.

Si un altul tot la rezolutie full HD cu 60 de cadre pe secunda.

Tocmai pentru ca filmeaza atat de bine, parca as fi preferat si suplimetarea spatiului de stocare prin carduri microSD. 32GB sunt prea putini iar telefoanele cu 64/128GB sunt prea scumpe.

Samsung Galaxy S6 Edge

Concluzii

Pro

  • Constructie de calitate, design premium;
  • Ecran foarte bun;
  • Platforma hardware puternica;
  • Camera foto foarte buna, atat la fotografiere cat si la filmare;
  • Senzor de amprente eficient;
  • Are senzor de puls.

Contra

  • Nu mai are slot pentru carduri microSD;
  • Acumulatorul intern nu ofera autonomie pentru doua zile de activitate;
  • Nu este rezistent la apa;
  • Pretul destul de mare.

Consider ca Samsung Galaxy S6 Edge este cel mai bun smartphone Samsung de pana acum. Atat pentru look-ul atractiv cat si datorita performantelor hardware sau comportamentului la nivel foto si video.

Modelul cu 32GB costa aproximativ 3900 de Lei. Iar cel de 128GB are un pret de 4800 Lei.

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *