Macrologie, cu tuburi de extensie

Mi-a facut pofta articolul asta de pe clubulfoto.com sa scot tuburile macro de extensie de la naftalina. Le-am cumparat exact acum trei ani si le-am folosit mai cu avant in primele luni, de atunci le-am pus la pastrare. Dar astazi am avut chef de joaca, asa ca le-am montat pe batranul meu Nikon D5100 impreuna cu un obiectiv Nikkor de 35mm f/1.8.

Tuburile de extensie pe care le am sunt in stare sa si focalizeze, dar am preferat sa fac clarul manual. Pur si simplu ma apropiam sau ma departam de macro-subiect pana stabileam zona de clar preferata.

Avantajul unui tub de extensie este in primul rand faptul ca nu afecteaza calitatea imaginilor. Nu are optica proprie. Dezavantajul major, care ma enerveaza, este ca nu pot focaliza la infinit cu un astfel de tub. Dar, pana la urma, tuburile de extensie reprezinta o varianta mai accesibila pentru acest gen de fotografie. Oricat mi-as dori o lentila de macro, nu cred ca mi-o voi permite prea curand.

Nu este deloc usor sa faci genul asta de poze in natura, mai ales daca bate destul de puternic vantul. Insa, cu putina munca si tenacitate, pot iesi rezultate interesante.

Ce a iesit, mai jos. Chiar veti observa o poza in care am surprins un paianjen care tocmai degusta dintr-o albina.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Macrologie, cu tuburi de extensie

  • April 30, 2015 at 5:49 pm
   Permalink

   pai tocmai, ca eu nu-l vazusem cu ochiul liber…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *