Dreamhack 2015 – Gaming-ul a fost la putere in acest weekend la Bucuresti
Sambata si duminica am trecut pe la Dreamhack 2015 care s-a desfasurat in Bucuresti la Sala Polivalenta, de altfel cel mai important festival de sporturi eletronice de la noi din tara. Un eveniment care mi-a demonstrat, atat prin nivelul organizatoric cat si prin fluxul important de vizitatori, ca jocurile electronice sunt tot mai populare in Romania. Iar castigatoare nu poate fi decat industria gaming-ului, cu tot ceea ce inseamna ea: licente pentru jocuri, subscriptii online dar si materiale promotionale, computere performante sau accesorii dedicate, pentru ca nu te poti bucura de o experienta virtuala desavarsita daca nu ai scule de calitate.
Am ramas cu impresia ca la aceasta editie a Dreamhack au fost mai multi vizitatori decat la cele precedente, chiar au fost momente cand am decis sa ies putin afara, pentru a scapa nevatamat 😀 din aglomeratia de la standurile firmelor partenere. Cu siguranta ca varsta mea, cu cateva decenii peste cea medie a publicului vizitator, si-a spus din plin cuvantul.
Fata de editiile trecute, acum au fost amenajate doua scene principale, cu ecrane imense indreptate catre cele doua tribune ale salii. De altfel am remarcat ca scaunele din tribune erau mai toate ocupate cu spectatori care urmareau diversele intreceri virtuale. Partidele de gaming erau comentate de catre crainici specializati iar publicul spectator exulta la fiecare victorie a echipelor preferate.
Din cate am inteles, a doua scena a fost amplasata special pentru finala turneului de Dota 2 organizat de StarLadder si dotat cu premii in valoare de 123.000 dolari. Aceasta nu s-a mai putut disputa la Kiev, in Ucraina, va inchipuiti motivele. Chiar am remarcat multi gameri vorbitori limba rusa in timpul vizitei mele.
O multime de adolescenti dar si de copii de scoala generala, doar cativa insotiti de unul dintre parinti, sau ambii, erau prezenti la eveniment. Banuiesc ca multi au chiulit vineri de la scoala. Dupa ce se termina un meci de gaming, aproape toti spectatorii coborau in sala sau mergeau la standurile firmelor partenere, pentru a testa gadget-urile expuse sau chiar pentru a se intrece la randul lor in Counter Strike, Dota 2, LoL, Hearthstone, Minecraft, Mortal Kombat X sau chiar Fifa 15. Bineinteles, se puteau alege cu premii destul de atractive.
Cei de la Intel imi spuneau ca au fost asaltati la propriu cu cereri de inscriere la concursurile de gaming, banuiesc ca asa s-a intamplat si la toate celelalte firme care au organizat astfel de partide, indiferent de tipul jocului.
I-am vazut acolo pe cei de la ASUS, in premiera (cred) pe cei de la Intel, pe cei de la HyperX, Logitech sau Mad Catz. De asemenea, erau prezente si firmele PcGarage, LikeIT si Maguay, care au pus la dispozitia publicului o multime de sisteme si accesorii de gaming.
Cu surprindere am remarcat ca media de varsta a celor pasionati de jocuri pe calculator prezenti la Dreamhack a scazut de la editie la editie. Cu siguranta ca anul asta am vazut mult mai multi pustani cu varste intre 7-10 ani. Care misunau peste tot, ba uitandu-se la ecranele imense pentru a urmari intrecerile gamerilor profesionisti, ba butonand computerele si accesoriile expuse de firmele partenere, ba inscriindu-se la toate concursurile de gaming si la toate tombolele sau inghesuindu-se sa apuce promotionalele impartite sau aruncate de catre sponsori.
Sau facandu-si selfie-uri cu jucatorii preferati dar si cu fetele deghizate in personaje Cosplay, ba si cu hostess-ele care imparteau biscuiti, promotionale sau cafea instant 3-in-1, unele dintre ele chiar dragute, ca sa nu zic apetisante. Si, nu in ultimul rand, cumparandu-si tricouri, sepci sau tot felul de accesorii promotionale cu diverse tematici gameristice, care nu erau deloc ieftine.
Un lucru pe care nu l-am apreciat a fost cand i-am vazut pe pustii de varsta fiului meu degustand cu nesat bauturi energizante impartite gratis de un anumit sponsor; nu prea sunt de acord cu asa ceva.
Normal, vedetele evenimentului au fost gamerii profesionisti, asaltati la propriu de fani pentru autografe, atat la finalul partidelor sau pe unde ii intalneau. Nu de putine ori i-am vazut pe cei mici stand la intrarea VIP cu carnetele sau foi si pixuri pregatite pentru a primi autografe de la idolii lor.
De remarcat ca la Bucuresti au fost prezente cele mai bune patru echipe de Counter-Strike Global Offensive din lume: Fnatic, Ninjas in Pyjamas, Team EnVy si TSM. Si in competitia de Dota 2 au fost prezente cele mai bune opt echipe la nivel mondial: Team Secret, Alliance, Cloud9 si London Conspiracy, iG, ViCi Gaming, Team Malaysia si Team Tinker. In plus, pentru prima data au fost prezente echipe chinezesti de Dota 2 la noi in tara.
De asemenea, cateva sute de jucatori romani s-au intrecut in competitiile nationale de Minecraft, League of Legends, Hearthstone sau CS:Go.
Nu stiu daca este bine sau rau ca tinerii nostri sa se joace atat de mult, banuiesc ca divertismentul de acest gen nu poate fi un lucru nociv daca este tinut sub control, daca exista un echilibru intre timpul liber petrecut in fata ecranului calculatorului si cel petrecut in aer liber, in special prin practicarea unor sporturi reale.
Dragi copii, jucati-va! Dar cu masura!
Cateva imagini de la Dreamhack 2015, in continuare.