T1100, primul laptop Toshiba comercializat in Europa, acum 30 de ani

Astazi rasfoim o fila de istorie tech si ne amintim de primul laptop Toshiba comercializat in Europa. Se numea Toshiba T1100 si a fost lansat in urma cu exact 30 de ani, fiind vandut in aproximativ 10.000 de bucati, majoritatea pe continentul nostru.

Toshiba T1100 nu avea hard disk, ci doar unitate de dischetă de 3.5 inchi. Era motorizat de un procesor Intel 80C88 si opera la frecventa de 4.77 MHz. Avea un ecran LCD monocrom ce putea afisa doar text la o rezolutie de 640×200 pixeli.

Functiona cu sistemul de operare DOS, incarcat de pe o discheta direct în memoria RAM, si avea autonomie de pana la 8 ore.

Un an mai tarziu, Toshiba lansa laptopul T3100 cu hard disk integrat, o premieră mondiala in acele vremuri. De asemenea, era echipat cu un procesor cu performante comparabile cu cele ale procesoarelor de pe sistemele desktop.

Tin minte ca prin 1998 lucram pe niste ultraportabile Toshiba cu procesor Intel 486, hard disk si unitate de discheta. Imi aduca aminte si acum cum instalam Microsoft Office de pe vreo 37 de dischete. Iar Windows-ul 3.1 era si el pe vreo 6 dischete, daca imi mai aduc bine aminte. Ce vremuri…

Multe s-au intamplat in acesti 30 de ani pe piata sistemelor portabile. Acum sunt mult mai subtiri, cu mult mai performante, au ecran tactil cu rezolutii full HD si chiar QHD sau 4K. Exista modele care rivalizeaza in performante cu sistemele desktop, astfel ca iti poti desfasura fara probleme activitatile de birou oriunde te-ai afla.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *