Acer Aspire R14 Review – Portabil convertibil si performant, cu ecran de 14 inchi si tehnologie Intel Broadwell
Primele laptopuri cu Intel Broadwell pe care le-am utilizat anul acesta au fost marca Acer: este vorba de ultrabook-ul Acer Aspire S7 si de notebook-ul Acer Nitro V15, ambele echipamente performante, din categorii diferite dar cu ajutorul carora iti poti desfasura activitatile digitale fara nicio retinere.
De ceva timp ma folosesc de inca un laptop al acestei marci, mai exact de modelul Acer Aspire R14, un portabil convertibil de 14 inchi care se poate transforma in tableta prin rotirea la 360 de grade a ecranului tactil. De altfel un echipament care m-a impresionat placut in primul rand prin comportamentul fara repros, fiindu-mi util la toata suita de activitati pe care am obiceiul sa o desfasor, atat acasa cat mai ales la serviciu.
Acer R14 nu epateaza din punct de vedere al design-ului exterior, avand mai degraba o suita sobra, business, desi este un echipament hibrid, care se poate transforma intr-o tableta la nevoie.
Calitatea constructiei este satisfacatoare, desi carcasa este acoperita in totalitate din plastic, insa cu o finisare care imita extrem de bine aluminiul. Acest plastic este prezent atat pe capacul ecranului cat si in zona tastaturii sau in cea de reazem a palmelor. Pe zona de contact cu biroul si pe muchiile laterale s-a optat pentru un plastic de culoare neagra cu un finisaj usor cauciucat.
Mi-a lasat impresia unui echipament robust, care poate face cu succes fata unei utilizari intense. Nu este nici cel mai subtire sau cel mai usor portabil de 14 inchi pe care am avut ocazia sa-l utilizez, insa l-am purtat tot timpul cu mine fara sa fac prea mare efort. Ce-i drept, ma deplasez de acasa la serviciu, si inapoi, cu masina. Nu este cu mult mai greu fata de ultraportabilul meu de 13.3 inchi.
Pe muchia stanga sunt prezente portul Ethernet Gigabit, cel HDMI si inca unul USB 3.0.
Pe cea dreapta vei gasi conectorul 2-in-1 pentru casti si microfon, slotul pentru carduri SD, inca doua porturi USB 2.0, butonul de Pornire si conectorul pentru alimentare. Dupa cum observi, nu are port VGA.
Tastatura s-a dovedit un accesoriu de calitate pe toata perioada utilizarii, fiind un instrument util si confortabil pentru redactarea rapida, atat datorita cursei tastelor cat si spatierii optime dintre acestea. Singurul minus al acesteia este lipsa iluminarii de fundal, astfel ca este mai dificil de utilizat in conditii de iluminare slaba.
Touchpad-ul are incorporate in suprafata tactila butoanele de control, insa raspunde eficient la orice comanda. De asemenea, are o suprafata generoasa, astfel ca te poti desfasura in voie pe el.
Ecranul este punctul slab al acestui portabil, in special datorita matricii TN cu lacune mai ales la unghiurile de vizualizare. Are si o rezolutie destul de invechita, de numai 1366×768 pixeli. Consider ca ar fi fost mai eficienta una full HD, asa nu as mai fi avut ce sa comentez. In rest, ecranul afiseaza caractere text clare si imagini cu o paleta coloristica frumoasa dar nu se poate compara in calitate cu una IPS. De mentionat ca, datorita finisajului lucios, are tendinta de a reflecta surse puternice de lumina, astfel ca vei avea probleme de vizualizare daca vei folosi laptopul in spatii deschise.
Ecranu poate fi rotit la 360 de grade, astfel ca laptopul poate fi utilizat in diverse pozitii: cea de tableta, cea de prezentare (cu tastatura in jos) sau cea tip cort, de folosit in special pe masuta din avion. Este tactil, iar functiile cu pricina se comporta eficient, desi nu sunt ideale pentru butoanele sau link-urile din Windows. Insa nu mi-a placut faptul ca atunci cand apesi pe marginile lui apare efectul de val, pe care l-am sesizat la toate matricile LCD TN. La un ecran tactil nu m-as fi asteptat la asa ceva.
Specificatiile laptopului Acer R14 sunt urmatoarele:
- Ecran: 14 inchi, rezolutie 1366×768 pixeli.
- Procesor: Intel Core i5-5200U tactat la 2.2Ghz;
- RAM: 8GB;
- Sistem grafic: Intel HD 5500 + Nvidia GeForce 820M;
- Stocare: HDD 1TB;
- Retea: Wi-Fi N, Ethernet Gigabit;
- Conectica: 1xHDMI, 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1x slot SD, 1x Microfon&Casti;
- Dimensiuni: 342x238x24 mm;
- Greutate: 2Kg;
- Sistem de operare: Windows 8.1 64 biti.
Dupa cum se observa, fisa lui tehnica este una destul de performanta, astfel ca permite utilizarea acestuia la o paleta larga de activitati digitale, atat pentru informare, studiu si socializare, pentru activitati profesionale in office si aplicatii dedicate financiare/gestiune/time management, pentru editare foto sau video la un nivel minimal dar si pentru divertisment personal la rezolutii full HD sau gaming cu un nivel minim/mediu al detaliilor grafice.
De remarcat ca ai la dispozitie si un spatiu de stocare generos, cu o capacitate de 1TB, astfel ca vei putea depozita pe el o multime de informatii digitale, chiar o impresionanta colectie multimedia.
Nu uit de autonomia de utilizare, una peste media echipamentelor testate in ultima perioada. Folosit in general cu Wi-Fi activ, cu luminozitatea ecranului la 50% din valoarea maxima si la activitati in general uzuale, bateria lui Acer R14 ofera aproximativ 7 ore de functionare, ceea ce nu este deloc rau, ba din contra. De asemenea, mi s-a parut ca acumulatorul se incarca destul de repede, lucru care poate fi util in special daca esti mai tot timpul pe drumuri. Cu siguranta ca este un laptop care iti va putea fi de folos pentru intreaga zi, in special daca il lasi sa intre in stand-by atunci cand nu este utilizat.
La partea de conectica nu ii pot reprosa decat lipsa unui modul Wi-Fi de tip AC. Are unul de tip N care se comporta decent, insa un AC cu siguranta ca ar fi fost mai util. Personal nu ma deranjeaza lipsa portului VGA, nu il mai folosesc de mult timp, cel HDMI facandu-si din plin datoria la conectarea acestuia la un televizor sau chiar la monitorul de pe birou.
Cred ca putea fi incorporat un sistem audio mai performant, era destul spatiu. Insa si cel existent nu este atat de rau, ofera un sound echilibrat, placut, desi nu foarte puternic. Insa la vizionarea unor materiale video pe internet isi poate dovedi cu siguranta utilitatea.
Normal, i-am testat performantele cu cele doua noi aplicatii de benchmark de la Futuremark.
In 3DMark rezultatele sunt urmatoarele:
Dupa cum se observa, rezultatele il inscriu in categoria medie din punct de vedere al performantelor grafice. Mai jos, aveti un grafic comparativ cu rezultatele obtinute de cele mai recente sisteme testate de noi.
Rezultatele de productivitate, obtinute in aplicatia PcMark 8 sunt prezentate in continuare.
Dupa cum se observa, rezultatele de productivitate atesta faptul ca este un echipament care se poate descurca fara probleme intr-o suita larga de aplicatii, de orice gen, pentru orice scop, atat pentru cele profesionale cat si pentru divertisment personal.
La testele de productivitate obtine scoruri comparabile cu ale echipamentelor mai performante dar si mai scumpe.
Informatiile hardware culese cu aplicatia cpuz sunt disponibile mai jos.
Informatiile celor doua placi grafice, in continuare.
Concluzii
Pro
- Configuratie performanta;
- Are placa grafica suplimentara de la Nvidia;
- Tastatatura confortabila in utilizare;
- Spatiu de stocare generos;
- Autonomie foarte buna.
Contra
- Ecran cu matrice TN si o rezolutie mica;
- Tastatura nu este iluminata;
- Este destul de voluminos si de greu pentru un ecran de 14 inchi;
- Nu are Wi-Fi AC.
Preturile acestui portabil si. in general ale tuturor echipamentelor facute in Asia, a crescut datorita diferentei de curs dintre dolar si Euro. De exemplu, intr-o configuratie cu i3/Nvidia 820/1TB, Acer R14 costa aproximativ 3800 lei. Configuratia de top, cu i7/12GB RAM are un pret de aproximativ 5100 Lei. Daca in SUA este considerat un laptop ieftin, pentru ca acolo are un pret de aproximativ 700-900 USD, la noi nu mai este chiar asa.
Dupa aproape o luna de utilizare, pot spune ca sunt multumit de comportamentul general al acestui laptop. Acer Aspire R14 poata ataca cu succes aproape orice aplicatie de informare, comunica, socializare si de business, chiar si pe cele multimedia, dar este mai putin indicat la prelucrare foto-video, in special datorita ecranului cu matrice TN si rezolutie mica.