Luna, vazuta de pe Sky Tower

Sambata trecuta, la invitatia lui Catalin Beldea de la revista Stiinta si Tehnica, am sarbatorit ziua Astronomiei pe cea mai inalta cladire din Bucuresti, pe Sky Tower mai exact. Alaturi de noi au fost si reprezentantii Nikon Romania care ne-au pus la dispozitie obiectivele si trepiedele necesare captarii unor imagini cat mai reusite cu Luna dar si cu Bucurestiul vazut noaptea. Ma rog, doar cu o parte a lui.

Pentru mine a fost o experienta interesanta, din mai multe puncte de vedere. In primul rand pentru ca eram pentru prima data pe aceasta cladire. In al doilea rand pentru ca aveam sa aflu multe informatii folositoare la surprinderea unor imagini cat mai bune cu satelitul natural al Pamantului. Si in al treilea rand pentru ca puteam folosi obiective performante de la Nikon, pe care in calitatea mea de pozar amator nu prea am ocazia sa pun mana.

Chiar l-am pus pe al meu dslr entry-level Nikon D5100 pe un teleu’ de 400 de mm, cu tupeu chiar. Asta am avut, cu asta am defilat. Ceilalti invitati, membri ai comunitatii Nikon NPS, erau inarmati pana in dinti cu aparatura performanta.

Catalin ne-a aratat unde se afla Jupiter si Venus, pentru ca Luna o ghiceam si singuri. In plus, ne-a dat cateva sfaturi despre setarile pe care trebuie sa le utilizam la fotografierea acesteia (viteze de expunere de peste 1/160 secunde, chiar spre 1/250 secunde, nu neaparat cu ISO 100). Chiar ne-a sugerat sa facem cat mai multe incercari, cu diverse setari.

Cu ocazia asta am aflat ca in astro-fotografie nu se folosesc pe trepiede monturile obisnuite, ci unele ecuatoriale, cu motor, care compenseaza miscarea rotirii Pamantului pentru ca imaginile captate sa fie cat mai clare. De asemenea, ne-a sugerat sa folosim cat mai mult live-view-ul aparatelor, pentru a focaliza cat mai corect astrul ceresc.

Cateva poze facute atat cu Luna dar, cu Bucurestiul vazut de sus sau cu muncitorii care lucrau la o noua cladire de birouri de langa Sky Tower, mai jos. Am folosit atat teleobiectivul de 400mm, un fish-eye de 11mm  dar si pe al meu Nikkor de 35mm.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *