ASUS Zenfone 2 Review – Un smartphone performant la un pret foarte bun
Taiwanezii de la ASUS si-au facut obiceiul in a atrage constant atentia publicului pasionat de tehnologie cu gadget-uri tot mai interesante. Ca anunta un ultrabook sau vreun laptop, un portabil hibrid sau o noua tableta, un smartphone, phablet sau vreun smartwatch, cine stie ce sistem de gaming, de fiecare data incearca, de multe ori chiar reusesc, sa vina cu ceva nou, sa faca un pas inainte din punct de vedere tehnologic. Doar ati vazut cate device-uri au anuntat la ASUStex… pardon, Computex 2015. 😀
Nu putine sunt echipamentele marca ASUS care au creat un impact decisiv in piata si care, de ce sa nu o recunoastem, au impus noi trenduri.
Asa cum este si acest smartphone ASUS Zenfone 2 care a impresionat la momentul anuntului oficial prin cantitatea de 4GB memorie RAM, fiind primul cu o astfel de configuratie in piata. A fost prezentat la CES 2015 in Las Vegas dar iata ca acum este disponibil comercial si la noi in tara, chiar la un pret foarte bun.
La un pret de comercializare atat de atragator era clar ca nu veti avea la dispozitie materiale premium in componenta carcasei. Insa, de ce sa nu o recunosc, terminalul este unul care arata chiar bine, plasticele utilizate fiind de calitate iar finisajele pe masura.
Dupa cum ati vazut, spatele lui ASUS Zenfone 2 este acoperit cu un capac din plastic care imita chiar foarte bine aluminiul finisat mat. Poate fi scos pentru accesarea sloturilor de SIM si al celui pentru atasarea cardurilor microSD.
De mentionat totusi ca acest capac se desprinde destul de greu, cel putin prima data. Trebuie sa aveti unghii tari si v-as sfatui sa nu va folositi de instrumente metalice, pentru ca-l veti deteriora.
Dupa cum am spus, dupa ce scoateti capacul aveti acces la cele trei sloturi. De mentionat ca smartphone-ul ASUS Zenfone 2 este unul dual-sim dual-active, in sensul ca cele doua sim-uri sunt active in acelasi timp. Mai exact, daca vorbiti pe unul dintre ele, puteti receptiona in acelasi timp apeluri pe celalalt, chiar exista posibilitatea comutarii intre apeluri.
Dupa cum observati, nu veti putea schimba chiar atat de usor bateria. O vedeti, sta frumos acolo, dar schimbarea ei nu va fi un lucru chiar atat de facil.
Ca tot am adus vorba de baterie, sa va spun si cum se comporta ASUS Zenfone 2 la capitolul autonomie. Practic, cu un singur SIM activ, cu date 3G si Wi-Fi permanent, telefonul va poate fi de folos pentru aproximativ 36 de ore, adica cam doua zile de activitate. Normal, cu doua sim-uri active, autonomia va scadea dramatic, spre o zi.
In partea superioara a spatelui este prezenta camera foto de 13Mpix iar sub ea veti observa butoanele de ajustare ale volumului. Camera este pozitionata in asa fel incat poate fi obturata mai greu cu degetele, ceea ce nu poate fi decat un lucru bun.
In partea inferioara este prezenta grila speaker-ului. Am sesizat ca sistemul audio incorporat este unul destul de galagios, care se face auzit fara probleme intr-o camera linistita. Totusi, remarc faptul ca sound-ul redat este unul de nivel mediu. Daca vreti sa ascultati muzica, folositi-va cu incredere de o pereche de casti sau de un sistem audio extern, cu bluetooth eventual.
Ciudata pozitionarea butonului de Power, nu tocmai ergonomica. As fi preferat ca acesta sa fie pus la indemana degetului mare, pe muchia dreapta. Langa el observati conectorul de 3.5mm pentru casti.
Pe muchia inferioara a fost pozitionat conectorul microUSB.
Insa apreciez faptul ca butoanele principale de control sunt de tip capacitiv, pozitionate in afara ecranului, pe rama inferioara a acestuia.
Avem si o scurta prezentare video pentru ASUS Zenfone 2.
Din punct de vedere constructiv m-au nemultumit scaparile la capitolul ergonomie, in special pozitionarea butonului de power. De asemenea, terminalul este unul destul de masiv, avand o greutate de 170 de grame si o grosime de 10.9mm. Totusi, fiind destul de obisnuit cu phablet-uri, pot spune ca l-am manevrat destul de facil si cu o singura mana. De asemenea, nu-mi place ca suprafata frontala este extrem de prietenoasa cu amprentele.
Mi-a lasat impresia unui telefon robust, rezistent la socurile usoare (chiar l-am scapat accidental si nu a patit nimic, slava Domnului, ar fi fost al doilea telefon ASUS pe care l-as fi avut pe constiinta).
Producatorii pun la dispozitia clientilor si o husa de protectie cu un geam circular, prin intermediul caruia aveti acces rapid la preluarea apelurilor, la vizualizarea unor notificari, la aplicatia de lanterna sau la utilizarea camerei foto.
ASUS Zenfone 2 are un ecran IPS generos, de 5.5 inchi si cu o rezolutie 1080p, cu o densitate de 403 ppi. Nu, nu este un Quad HD, insa la pretul sau zic ca are o rezolutie foarte buna, in stare sa asigura o vizualizare excelenta pentru paginile de internet sau in aplicatii multimedia.
Ecranul se vede foarte bine, afiseaza caractere text clare si imagini cu o paleta coloristica frumoasa, un contrast foarte bun si unghiuri excelente de vizualizare. Am observat ca in lumina puternica devine totusi mai intunecat, fiind mai greu lizibil, in special in aplicatia foto. In rest, numai de bine, este foarte bun atat pentru aplicatiile in care este afisat mult text cat si pentru vizualizarea unor fotografii sau chiar a unor filme.
Are mai multe moduri de calibrare: Balance, Reading, Vivid si Customized. Il poti alege pe cel potrivit tie, eu l-am preferat pe cel Balance.
Specificatiile terminalului ASUS Zenfone 2 sunt urmatoarele:
- Ecran: IPS, 5.5 inchi, 1920×1080 pixeli, 403ppi, protejat cu Corning Gorilla Glass 3;
- Procesor: quad-core, Intel Z3580, pe 64 de biti,tactat la 2.3GHz;
- Chipset grafic: Intel PowerVR Rogue G6430;
- Memorie RAM: 4GB;
- Stocare interna: 32GB, expadabila prin carduri microSDXC
- Camere foto: pe spate – 13MPix, cu autofocus si dual-led flash, filmeaza full HD/30fps; frontal – 5Mpix;
- Retea: Wi-Fi AC, 4G, Bluetooth 4.0;
- Dimensiuni: 152.5 x 77.2 x 10.9 mm;
- Greutate: 170 grame;
- Sistem de operare: Android 5.0 Lollipop.
Dupa cum observati, ASUS Zenfone 2 are un procesor Intel Atom Z3580 pe 64 de biti, tactat la 2.3 GHz si asistat de un chipset grafic PowerVR G6430, precum si de o cantitate impresionanta de memorie RAM, fiind primul smartphone cu 4GB.
De altfel o putere de procesare superioara, care face ca telefonul sa functioneze impecabil, comportamentul lui rivalizand fara probleme cu al oricarui terminal de top. Interfata se misca fluid, aplicatiile se deschid imediat, este o adevarata placere sa il folosesti. Sincer sa fiu, nu ma asteptam ca solutia hardware Intel sa se comporte atat de bine, a fost o surpriza placuta.
Dupa cum am mai spus, este primul smartphone telefon cu 4GB memorie RAM pe care am ocazia sa-l utilizez iar o astfel de cantitate de memorie nu poate fi decat utila, in primul rand pentru ca poti deschide o multime de aplicatii in acelasi timp. Si, practic, nu mai trebuie sa stai cu grija inchiderii lor. Nici nu mai ai nevoie sa intri in Task Manager, decat foarte rar.
Este un smartphone bun pentru orice aplicatie portabila de Android, facand cu succes fata atat la vizualizarea unor filme cat si in jocurile cu o grafica complexa. De exemplu, puteti vedea cum se comporta in cateva dintre jocurile cele mai cunoscute de Android: NOVA 3, Mortal Kombat X, Modern Combat 5 si Asphalt 8.
Normal, si in aplicatiile de benchmarking se descurca excelent. Chiar il puteti vedea la lucru in cele trei aplicatii utilizate de mine frecvent: Antutu, 3DMark IceStorm Unlimited si Quadrant.
Rezultatele benchmark-urilor sunt urmatoarele:
- Antutu: 47276 puncte;
- 3D Mark IceStorm Unlimited: 18781 puncte;
- Quadrant: 21283 puncte.
Avem si un grafic comparativ cu scorurile obtinute de alte smartphone-uri sau tablete. Dupa cum vedeti, Zenfone 2 are performante de top.
Camera foto
Functiile foto-video impresioneaza mai ales la nivel de aplicatie, de altfel una dintre cele mai stufoase la ora actuala, cu posibilitati multiple de customizare. Camera porneste repede, focalizeaza la fel, insa calitatea pozelor este doar una peste medie, nu neaparat cea mai buna. Insa imi place ca este unul dintre smartphone-urile care reuseste sa focalizeze foarte aproape de subiect.
Avem si o scurta prezentare video a interfetei aplicatiei foto.
Practic, aplicatia foto depaseste posibilitatile fizice ale senzorului si ale lentilei, calitatea imaginilor fiind tot mai slaba cu scaderea luminozitatii mediului in care sunt facute. Degeaba ai o functie care face poze noaptea daca rezultatele vor fi chiar slabe.
In rest, in conditii bune de iluminare, rezultatele obtinute sunt decente, desi cred ca se putea mai bine. Insa cu siguranta ca pozele obtinute pot multumi o buna parte a utilizatorilor. Pe de alta parte, sper ca un update software sa mai rezolve macar cateva dintre probleme.
Cateva exemple foto realizate in astfel de conditii, mai jos.
Cred ca se putea mai bine la capitolul filmare, poate ca un update de firmware va mai upgrada si aceasta functie. Doua exemple, in continuare.
Interfata si aplicatii
ASUS Zenfone 2 vine cu Android 5.0 Lollipop si interfata ZenUI, una destul de placuta, dinamica, care ofera posibilitati multiple de customizare. Puteti alege dintr-o multime de wallpaper-uri, teme sau chiar pachete de iconite pentru a o face sa arate asa cum va place voua.
Mai jos, de la minutul 4:57, gasiti si o prezentare video a interfetei.
Interesante si gesturile tactile pe care le poti face cand ecranul este blocat/inchis. Cu o dubla atingere il activezi, daca desenezi un “e” vei deschide aplicatia de e-mail, la un “c” porneste camera foto, cu un “w” porneste browser-ul de internet.
Insa am remarcat excesul de aplicatii bloatware care practic nu-si au rostul, poate doar acela de a ocupa memorie RAM. Stiu ca poate au vrut sa puna la dispozitia utilizatorului cat mai multe aplicatii, insa cu siguranta ca vor reusi mai degraba sa-l agaseze. Ce rost are sa preinstalezi aplicatii de genul TripAdvisor, Zinio, Amazon Kindle, pe care le poti lua singur din Play Store daca ai nevoie?
Ca sa nu mai spun de atat de cunoscuta si utilizata aplicatie de socializare Omlet… Desigur, eram ironic, nici nu auzisem de ea pana acum.
Mai utile pot fi insa aplicatiile pentru backup, cea Kids Mode, cea de notite, merge si aplicatia lanterna dar si cea MiniMovie, care iti creaza filmulete din fotografiile sau filmarile realizate cu telefonul.
Concluzii
Pro
- Fisa tehnica performanta;
- Este dual-sim si dual-active;
- Ecranul se vede bine;
- Are slot pentru extinderea capacitatii de stocare;
- Pret foarte bun;
- Autonomie Ok cand este folosit doar un SIM.
Contra
- Prea mult bloatware;
- Destul de gros;
- Autonomie slaba daca sunt utilizate doua sim-uri;
- Camera foto putea fi mai buna, in special la capitolul video.
Consider ca ASUS Zenfone 2 este unul dintre smartphone-urile cu Android best-buy la ora actuala. Este in stare sa ofere performante foarte bune, de top chiar, la un pret atragator. Chiar este unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android din punct de vedere al raportului pret-performante.
Daca ar fi sa il privim prin prisma pretului, am putea spune ca este un terminal din categoria de mijloc. Insa are cu siguranta destule calitati care il pot face sa rivalizeze cu modele din clasele superioare.
Din punctul meu de vedere, as spune ca este cel mai bun smartphone ASUS pe care am avut ocazia sa-l utilizez pana acum.
Pe emag.ro are un pret de 1699 Lei.
Corectura: foarte mult bloatware. Am versiunea anterioara (luata in graba cu doar 8Gb storage), iar dupa update-ul la lollipop si trecerea timpului (in sensul ca numarul aplicatiilor default a crescut exponential, facand cate un app pt fiecare balarie posibila) e almost useless: 400mb liberi, dupa ce cele 8 aplicatii instalate de mine… le-am mutat pe card.
:)))) da, oficialii ASUS din Romania si-au notat… toata lumea le-a spus acelasi lucru.
Si-or fi notat, dar nu stiu cati dintre cei care au achizitionat prima data, mai achizitioneaza si a II-a oara. Eu deja ma gandesc la un LG sau un Samsung.
da, dar la ce pret? 😀 ca asta are un pret chiar misto.
Mda, pretul e ceva mai mare… dar poate ca merita.
Și măcar dacă ar exista o metodă să-l cureți de bloatware. Gen root și dezinstalare a aplicațiilor…
da, bloatware-ul este o problema…
La capitolul video am vazut si eu la multe smartphonuri ca nu filmeaza bine elementele in miscare. Legat de bloatware majoritatea cam au problema asta dar banuiesc ca poti pune un custom rom si eventual iti faci backup la rom-ul original in caz ca ai nevoie de garantie.