Samsung Galaxy S6 review: talentatul coreean

Samsung Galaxy S6 a ajuns la subsemnatul in urma cu ceva vreme, prin bunavointa celor de la Telekom (unde il si gasiti de cumparat, chiar cu bilete la Robbie Williams cadou) si iata ca am ajuns si la momentul reviewului complet al acestui device, incontestabil unul dintre cele mai bune de pe piata.

In caz ca vreti sa vedeti si un set de impresii pe scurt, il aveti aici. Dar sa trecem la review-ul complet, rezultat dupa o perioada mai lunga de utilizare, care mi-a oferit ocazia sa ma cunosc bine cu flagshipul celor de la Samsung.

Design / Prime impresii

Vremurile cand orice posesor de Samsung primea replica aceea legata de plasticul folosit la constructie si trebuie sa spuna “da, e din plastic, dar…” si apoi sa enumere toate calitatile (in mare masura incontestabile) de care dispunea dispozitivul lor, au apus. Constructia cu accente metalice, deja vazuta si la alte modele (cum e Alpha) e aici, e cat se poate de premium si nu are de gand sa plece nicaieri.

Samsung Galaxy S6 arata foarte frumos, cu rama sa metalica solida, combinata cu spatele lucios. Eu am avut varianta alba si, desi nu sunt deloc un fan al telefoanelor in aceasta culoare, trebuie sa recunosc ca Samsung Galaxy S6-ul pe care l-am avut cu mine in aceasta perioada arata excelent (cu toate ca, printr-un concurs de imprejurari, a se citi “nu era pe alta culoare si imi trebuia fix atunci”, si cel personal e in aceasta culoare).

Samsung Galaxy S6

E frumos, subtire, sta perfect in mana, iar bezelul ingust face ca ecranul excelent de 5.1 inchi sa fie si mai in centrul atentiei decat ar fi in mod normal. Ce mai, la capitolul design eu am prea putine de comentat. Trebuie insa sa critic un lucru – materialele astea despre care povesteam fac ca aparatul sa fie si cam alunecos. In mana sta el destul de bine, dar din buzunare de blugi, daca stai un pic mai pe spate pe scaun, te poti trezi ca aluneca, la fel pe suprafete fara asperitati. Deci e una din doua – sau iti iei o husa, ca sa fii sigur ca nu dai cu el pe jos (pare rezistent, dar am decis, din ceva motiv sa nu ii incerc rezistenta la socuri), sau esti ceva mai grijuliu decat erai pana acum cu telefoanele, daca nu vrei sa dai cu el de pamant.

Asa cum se vede si mai jos, pe spate e proeminenta camerei (Apple a aratat tuturor ca daca e buna camera, nu moare nimeni daca iese in afara) si senzorul de ritm cardiac (care functioneaza bine, desi l-am folosit doar de cateva ori pentru ca, sincer sa fiu, daca n-ai o problema cu inima, nu prea ai de ce sa te cauti chiar atat de des).

Samsung Galaxy S6

Per total insa, un design elegant si foarte placut ochiului (ca sa folosesc o experienta din arsenalul comentatorilor de fotbal), cu care vei impresiona cu siguranta.

Sa ne uitam si la toate muchiile si sa vedem ce gasim…

Sus vei remarca beamerul de infrarosu. Nu mai e neaparat mare minune asa ceva pe un model de top, dar tot e bine ca exista. Ai si o aplicatie utilizabila si programabila in acest scop, astfel ca daca te enervezi ca nu dau cei de la bar pe meciul Stelei, le poti face tu o surpriza.

Samsung Galaxy S6

In dreapta e slotul de cartela SIM si butonul power. Nu exista slot de card microSD pentru a extinde memoria, daca despre asta te asteptai sa povestesc acum. Da, Samsung Galaxy S6 e disponibil in variante cu spatiu de stocare de 32, 64 si 128 GB, dar daca ai nevoie de spatiu mai mare ai iesi mai bine din punct de vedere al finantelor cu un card. Pe de alta parte, spatiul de stocare intern nu risca sa “puna frana” performantelor, cum poate face un card ceva mai incetut, asa ca in tot raul un bine.

Samsung Galaxy S6

Pe stanga sunt butoanele de volum.

Samsung Galaxy S6

Finalmente, in partea de jos e portul de conectare a cablului USB, mufa jack de 3,5 milimetri, dar si difuzorul. Doua observatii am sa fac aici. Prima se refera la castile din pachet, care suna bine, dar mie personal nu mi s-au parut foarte comode (eu sunt insa dificil la capitolul acesta, asa ca multora s-ar putea sa le fie mai mult decat ok). A doua se refera la difuzor; ei bine, acolo Samsung a facut o treaba al naibii de buna. Poti linistit sa asculti, in cazul in care e necesar, muzica la el impreuna cu prietenii (nu sa faci chef, ca nici chiar asa putere nu are…), fara a a avea senzatia ca artistul ala e inchis intr-o cutie in care i se va termina in curand oxigenul.

Difuzorul umple lejer o camera de dimensiuni mici sau medii cu muzica, lucru chiar ok in situatiile in care ai nevoie de asa ceva.

Samsung Galaxy S6

Tragand linie, se poate spune ca lui Samsung Galaxy S6 i se pot reprosa putine la capitolul design, dincolo de natura alunecoasa, rezolvabila cu o husa cauciucata si ea. Nu imi place deloc faptul ca Samsung a renuntat in ultima vreme la foarte bunul obicei al bateriei sanjabile. Acesta iti permitea atat sa ai o baterie de backup (daca esti plecat departe de priza pe perioade mai lungi), cat si sa schimbi singur bateria daca cumva intamplini probleme cu ea. In conditiile actuale, daca bateria are o problema ramane doar varianta unui drum la service si a unei despartiri de aparat pe o perioada.

Interfata si utilizare

Interfata lui Samsung Galaxy S6 este cea TouchWiz a celor de la Samsung (imbuntatita, bineinteles), ea ruland peste Android in versiunea 5.0.2. E o combinatie stabila si nu am intampinat probleme serioase in utilizare. O singura data am reusit sa blochez aparatul astfel incat a trebuit repornit, si asta pe perioada a aproape trei luni. Am mai vazut cate un mic lag din an in Paste, dar nimic foarte deranjant (ceea ce ar fi si culmea, la asemenea resurse hardware).

Interfata TouchWiz a suferit imbunatatiri, fiind foarte comoda in utilizare. Per total, vorbim despre aspectul ceva mai „plat” utilizat de Samsung in ultima vreme. Personal, imi place cum e realizata.

Ca sa va dau o idee, iata cateva capturi de ecran.

Samsung Galaxy S6

In cea de-a treia se vede o idee buna a celor de la Samsung, cea de a include niste utilitare pe care in mod normal le vei gasi ca software third-party, direct in telefon – se cheama Smart Manager. Poti astfel face un pic de curatenie in spatiul de stocare, RAM si face si un scan antivirus cu definitii McAffee. Deloc o idee rea.

Tot la software adaugat de Samsung (capitol la care, spre marea lauda a companiei, nu s-a sarit deloc calul), este si S Health, pe care multi il stiu de pe telefoanele mai vechi ale companiei. Aceasta aplicatie, care functioneaza impreuna cu senzorul de ritm cardiac si pedometru, iti permite sa iti monitorizezi aspecte precum nivelul de activitate pe care il faci si pana si cafelele consumate. Iti va da si notificari, dar fara a exagera. Complexitatea este destul de mare si, daca vrei sa te tii de treaba, eu zic ca iti poate fi de ajutor.

Si fiindca am mentionat senzorii, sa spun si ca cel de amprenta, inclus in butonul Home, este unul excelent. Am ajuns sa depind de el atat de tare incat m-am trezit ca il caut si pe un alt telefon.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 e, din punct de vedere, exact ceea ce ar trebui sa fie un smartphone de buna calitate – un aparat cu care te obisnuiesti si cu care iti faci treaba fara sa remarci nimic deranjant. E acolo unde ai nevoie, oferindu-ti ceea ce iti trebuie, indiferent ce vrei. Ca doresti sa citesti atasamentele la mail primite de la sef, sa faci o pauza si sa te joci, sa te uiti la un clip video sau sa navighezi pe web, el isi face treaba foarte bine. E drept ca la sarcini mai complexe (mai ales la jocuri) se cam incalzeste, insa.

Pentru ca am mentionat jocurile, am sa spun ca tot ce am incercat sa rulez pe el, ca a fost Asphalt 8 sau noul joc Terminator, nu mi-a pus probleme si a rulat extrem de fluent. Si timpii de incarcare au fost foarte josi.

Mai mult, displayul de 5,1 inchi la rezolutie de 1440 x 2560 de pixeli este cu siguranta unul dintre cele mai bune de pe piata. Totul se vede impecabil pe el si, mai mult, acest lucru e valabil si in lumina puternic. Ce mai, nimic de reprosat la capitolul asta.

Cei de la Telekom, de la care am primit aparatul in teste, au dotat editia vanduta in magazinele proprii cu cateva aplicatii suplimentare utile. Odata, ai Unde? despre care am si scris, care iti permite sa gasesti usor aparatul prin casa. Exista si Info & Play Club, precum si Mireo Nav, care ofera navigatie cu harti offline. Nu lipseste nici aplicatia Taramul Povestilor, care poate scapa parintii de o grija.

La capitolul performante, cum am spus deja, nu prea ai motive sa te plangi. Sub capota se ascunde un procesor octa-core – quad-core  Cortex-A53  la 1.5 GHz si quad-core Cortex-A57 la 2.1 GHz, completat de o memorie RAM de 3GB. Modelul testat avea un spatiu de stocare intern de 32GB. Din acest motiv, un slot microSD probabil ca nu ar fi fost rau. Cum vorbim despre un aparat care filmeaza 4K, avand ca rezultat niste fisiere imense, poate ca nu era o idee rea sa existe si acest slot.

Performantele sunt relevate si in setul de benchmarkuri de mai jos. Nici nu ma asteptam la ceva foarte diferit. E un model de top, la un pret pe masura, e normal ca si performantele sa fie de top.

Sunt putine lucruri de care te poti plange. Unul e autonomia destul de slabuta, in sensul ca, daca esti un utilizator mai solicitant, cu greu vei ajunge seara fara sa incarci telefonul. Ecranul de rezolutie mare si puterea de procesare vin cu un pret. Pe de alta parte, Samsung a contrabalansat cu incarcatorul inclus in pachet, capabil sa te aduca de la 0 la 100% baterie in cam o ora si un sfert. Din acest punct de vedere, problema e oarecum ocolita (solutionata e probabil mult spus).

Camera

Ne-am lamurit ca performante si finisare de calitate avem in acest caz din plin. “Altceva?” ar intreba unii, pentru ca e clar ca exista si alte aparate pe piata care ofera aceste lucruri (si poate ca designul lor iti place mai mult decat al lui Samsung Galaxy S6, sau au o interfata mai reusita peste Android, sau or fi avand Android fara interfata personalizata…). Ei bine, un mare atu al lui Samsung Galaxy S6 este camera, capabila de rezultate de-a dreptul spectaculoase.

Intotdeauna m-am ferit de afirmatii de genul “cea mai buna”, “cea mai mai-stiu-eu-cum”, dar trebuie spus ca Samsung Galaxy S6 are o camera capabila de niste rezultate pe care nu le prea vezi la camerele de telefon, si acest lucru se intampla cam indiferent care sunt conditiile de iluminare.

Are o multime de moduri de fotografiere si poti chiar downloada unele noi.

Samsung Galaxy S6

Mai mult, daca vrei precizie, ai si un mod Pro in care te poti juca cu setarile.

Samsung Galaxy S6

Fara alte adaugiri, o galerie ilustrativa pentru performantele foto ale lui Samsung Galaxy S6. A fost foarte greu de ales pentru ca, in momentul in care ai asa o camera in telefon, ai tendinta sa tot faci poze…

Normal ca si filmeaza la rezolutie 4K. Clipul de mai jos este uploadat exact asa cum a fost el filmat, la concertul Toto de la Budapesta, fara ajustari facute de YouTube (sau de mine), motiv pentru care e un pic miscat. E insa foarte vizibil de ce e in stare terminalul in materie de captura video.

 Concluzii

Putine i se pot reprosa lui Samsung Galaxy S6. E un terminal de top, care se comporta ca atare in cam toate situatiile. Indiferent ca vrei sa il folosesti pentru socializare online, navigare web, munca, navigatie GPS sau orice altceva, se va ridica la inaltime asteptarilor. Camera e excelenta (si daca iti cumperi telefon pentru a nu mai lua cu tine niciodata o camera separata, Samsung Galaxy S6 o poate inlocui fara prea mari griji. Camera e mult peste ce am putut visa acum cativa ani ca s-ar putea include intr-un telefon.

Il poti achizitiona aici, cu un abonament Telekom (chiar cu bilet la Robbie Williams inclus). Este disponibil si la Emag la un pret incepand de la 2899 RON.

 

Pro/Contra

Pro

Camera excelenta

Performante de top

Finisare foarte buna, materiale de calitate

Ecran excelent.

Contra

Suprafete alunecoase

Durata mica de viata a bateriei

Bogdan Bele

Fac presa de IT in Romania de aproape un deceniu, in ultimii ani colaborand si cu site-uri din strainatate. Imi plac la nebunie toate obiectele cu display, butoane si sistem de operare, precum si toate povestile care se tes in jurul lor. Pe langa asta insa, sunt un mare pasionat de muzica (in special rock, fara a ma limita insa la acest gen muzical), literatura, precum si de fotbal. Ma gasiti la bogdan.bele [at] imidoresc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *