ASUS Zenbook Pro UX501 – Desktop-replacement performant
Daca ar fi sa cumperi acum un laptop ce ai alege? Unul cu ecran mare? Unul mai portabil, cu ecran mai mic dar usor de transportat? Unul pe care sa te joci? Unul cu ecran tactil? Un sistem hibrid care se poate transforma intr-o tableta? Unul cu o configuratie modesta sau, din contra, preferi o fisa tehnica performanta? Unul cu o autonomie extinsa? Unul ieftin sau un altul la care pretul este reflectat de un design deosebit, accesorii suplimentare sau un hardware performant?
Ne deosebim unii de altii, asa ca nevoile noastre specifice sunt diferite. Poate cu unii avem nevoie de echipamente usoare si performante, altii doar de unele usoare si ieftine, altii trebuie sa foloseasca neaparat un ecran mare, altii prefera tabletele… Mai important este ca pentru fiecare exista si un echipament portabil potrivit, care sa se plieze intr-o oarecare masura sablonului personal de utilizare. Oferta este variata si diversificata, exista o multime de producatori si o oferta destul de bogata, mai important este sa faci alegerea potrivita.
In primele momente ale procesului de alegere ale unui laptop nu este important producatorul iar bugetul de achizitie trebuie ajustat in functie de nevoile reale. Mai degraba ar trebui sa stii ce fel de laptop iti trebuie, ce vrei sa faci cu el, la ce il folosesti si daca ai nevoie sa-l porti tot timpul cu tine. Daca iei unul prea ieftin, s-ar putea sa constati dupa o perioada ca l-ai cumparat degeaba, ca este prea slab sau ca are probleme de fiabilitate.
In caz ca nu stii ce sa alegi, ar trebui sa apelezi la ajutor specializat, nu neaparat la cel din showroom, pentru ca reprezentantii de vanzari urmaresc de obicei sa elimine stocurile. Daca ai un prieten care lucreaza in domeniul IT, suna-l. Informeaza-te pe internet. Citeste site-urile de specialitate. Fa un minim research inainte de a face pasul catre achizitia finala.
De data asta o sa iti relatez cateva impresii despre un laptop de tip desktop-replacement produs de catre compania taiwaneza ASUS. De altfel unul dintre cei mai importanti producatori in lumea portabilelor, avand echipamente din toate categoriile si pentru toate buzunarele. Ultrabook-uri, laptopuri pentru productivitate sau pentru gaming, cu preturi mici sau cu configuratii puternice, implicit preturi mai mari, cu ecran tactil sau fara, oferta lor este una dintre cele mai bogate la ora actuala.
Regret doar ca nu au reeditat ultraportabilul U36, unul dintre cele mai reusite portabile marca ASUS din toate timpurile, cu un design deosebit si performante foarte bune, totul la un pret chiar decent.
Si, dupa cum v-ati dat seama din titlu deja, obiectul acestui articol este laptopul ASUS Zenbook Pro UX501, pe care l-am utilizat in cea mai puternica configuratie a lui.
Din punct de vedere al aspectului exterior nu ai ce-i reprosa acestui laptop, fiind poate unul dintre cele mai bine construite la ora actuala. Are o carcasa in intregime metalica, cu finisaje fara repros, de altfel ca orice alt laptop/ultrabook al deja emblematicei serii Zenbook. Este un laptop elegant, stilat, cu un look modern si care ar da bine pe orice birou, chiar si pe unul de top-management.
Are un corp in intregime metalic, finisat in doua nuante. Daca pe capac s-a optat pentru un aluminiu vopsit gri si cu un omniprezent model circular, corpul echipamentului a fost acoperit cu un aluminiu de culoare argintie cu finisare mata si pe care amprentele sunt aproape invizibile.
Corpul laptopului chiar este construit dintr-o singura bucata, accesul la componentele interne realizandu-se prin detasarea capacului inferior.
Cum il deschizi, privirea iti va fi atrasa cu siguranta de modelul circular cu mici puncte negre din extremitatile tastaturii, care de altfel arata foarte bine din punct de vedere estetic. Parca ai zice ca acolo sunt asezate difuzoarele sistemului audio insa nu este deloc asa. Acestea sunt destul de mici si pozitionate sub muchiile laterale. De ce nu, as fi preferat ca in acele locuri sa gasesc speakerele sistemului audio, sa nu aiba doar un simplu rol stilistic.
Daca tot am adus vorba, sistemul audio nu este unul pe masura acestui laptop. Ma asteptam la o putere mai serioasa a volumului si la o alta calitate a sound-ului redat. In schimb, acesta este in stare sa redea un sunet mediu, deloc galagios si in care sunt reprezentate in special sunetele medii.
Tastatura este de tip chiclet iar butoanele acesteia au fost finisate in aceeasi culoare argintie. Este un accesoriu care permite o redactare confortabila, pentru un timp indelungat. Nu este de neglijat nici prezenta blocului numeric sau iluminarea de fundal, astfel ca iti poti desfasura activititatea fara probleme chiar si in medii intunecate.
Touchpad-ul, finisat in aceasi culoare argintie, are butoanele incorporate in suprafata tactila. Insa experienta de utilizare nu este tocmai satisfacatoare. Ii reprosez faptul in special ca suprafata tactila este imprecisa si ca nu raspunde corespunzator la comenzi.
Datorita carcasei metalice, laptopul ASUS UX501 nu poate fi considerat tocmai unul usurel sau subtirel, avand o greutate de 2.27Kg si o grosime de 21mm. Desigur, am vazut laptopuri si mai groase, si mai grele, insa nu cred ca acest sistem tip desktop-replacement va parasi prea des biroul. Totusi, daca va deplasati de la biroul acasa, si invers, cu o masina personala sau cu taxi-ul, il poti transporta fara sa faci vreun efort deosebit.
Pe muchia stanga sunt prezente portul pentru alimentare, un mini Display Port, unul HDMI si un port USB 3.0.
Pe cea dreapta gasesti inca doua porturi USB 3.0, slotul pentru carduri SD si conectorul pentru casti.
Desi este un laptop destul de masiv, cu surprindere constat ca ii lipseste un port Ethernet, pentru conectarea fizica la retea. Pentru a realiza acest lucru va trebui sa te folosesti de adaptorul special cu USB care vine la pachet.
Ecranul este unul mare, generos, de 15.6 inchi, si cu o rezolutie de 3840×2160 pixeli, astfel ca poate afisa o cantitate importanta de informatie vizuala. De asemenea, este IPS si afiseasa imagini cu un contrast bun, o paleta coloristica vibranta si unghiuri largi de vizualizare. In schimb, nu sunt convins de acuratetea afisarii culorilor, cea galbena fiind prezentata in nuante de portocaliu. Sper sa fie doar o problema a unitatii de test, care sa nu fie prezenta si la modelele din comert. De asemenea, raman in continuare problemele legate de scalabilitatea anumitor programe, fonturile si meniurile acestora fiind prea mici pentru a fi deslusite cu privirea.
Configuratia tehnica a modelului ASUS Pro UX501 pe care l-am avut la dispozitie este urmatoarea:
- Ecran: IPS, 15.6 inchi, rezolutie 3840×2160 pixeli
- Procesor: quad core Intel Core i7-4720HQ tactat la 2.6GHz cu Turbo Boost pana la 3.6GHz si Hyper Threading;
- Memorie RAM: 16GB;
- Sistem grafic: Intel HD 4600 + Nvidia GeForce GTX 960M;
- Stocare interna: SSD Samsung cu o capacitate de 512GB;
- Conectica: 3x USB 3.0, 1xHDMI, 1x miniDisplay Port, 1x audio, 1x slot SD;
- Retea:Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0;
- Dimensiuni: 383 x 255 x 21.3mm;
- Greutate:2.27Kg.
- Altele: tastatura iluminata, adaptor USB pentru retea Ethernet, sistem audio ICEpower Bang&Olufsen.
Dupa cum observi, ASUS UX501 are o configuratie puternica, facuta sa dea piept cu orice aplicatie de business sau pentru divertisment. Din punct de vedere comportamental nu am practic ce-i reprosa. Este un echipament care poate multumi o buna parte a utilizatorilor. Cu siguranta ca isi poate dovedi utilitatea in special in domeniile de business, fiind un echipament in stare sa sustina accesul in orice aplicatie de business.
Daca ecranul ar fi afisat paleta coloristica fara repros, poate ca l-as fi recomandat fara retinere si fotografilor sau videografilor, pentru ca din punct de vedere hardware poate sustine fara probleme si aplicatii de editare grafica la nivel profesional. Inca o data, sper sa fie doar o problema a unitatii de test.
In plus, placa grafica Nvidia integrata permite si accesarea jocurilor de noua generatie. De curiozitate, am instalat si jocul CoD: Black Ops pe el. Acesta a rulat fara probleme la rezolutie full HD, cu o medie de 58-60fps. Am jucat un pic si la rezolutie 4K, insa experienta nu a mai fost la fel de fluida. La aceasta rezolutie, jocul a rulat cu 20-40fps, cu sacadari.
De remarcat ca in timpul partidelor de gaming laptopul se incinge destul de tare in zona dintre corp si ecran, acolo unde se gasesc gurile de aerisire. Iar ventilatoarele de racire incep sa se faca auzite, nu deranjant, dar nu pot spune ca este intr-adevar un sistem portabil silentios.
Din punct de vedere al autonomiei de utilizare pot spune ca m-a multumit, tinand cont de rezolutia mare e ecranului si de performantele hardware superioare. La o utilizare in regim office, cu navigare pe internet, acumulatorul din dotare mi-a oferit o autonomie de aproximativ 5 ore. Ceea ce nu este deloc rau pentru un echipament care va parasi biroul destul de rar.
Testele de benchmark cu 3D Mark de la Futuremark sunt prezentate in continuare.
Comparativ cu rezultatele obtinute de alte sisteme testate de noi, lucrurile stau in felul urmator:
Testele de productivitate realizate cu PcMark, mai jos.
Dupa cum se observa, rezultatele in testele de productivitate il recomanda drept unul dintre cele mai performante sisteme la ora actuala, cel putin in comparatie cu exemplarele pe care noi le-am testat.
Am apreciat si solutia de stocare aleasa, un SSD Samsung cu o capacitate de stocare generoasa, de 512GB, si performante superioare la scriere/citire. Este o solutie rapida si performanta, plus ca permite stocarea fara probleme a colectiilor multimedia foto/audio/video. Dupa cum se observa, in aplicatia HD Tune viteza media de citire a fost de 641-643MB/s.
Totusi, avand denumirea Pro, parca m-as fi asteptat sa aiba mai multe facilitati orientate catre zonele de business. Practic nu are nimic in plus fata de orice alt ultrabook al seriei Zenbook, poate doar mai multe porturi USB 3.0. Pe langa lipsa unui port Ethernet (exista totusi un adaptor la pachet), o constat si pe cea a unui modem 3G/4G de exemplu, a unui cititor de amprente sau a unor exotice porturi eSata sau, de ce nu, a unor sloturi Expres Card. Tocmai de aceea, nu cred ca va fi apreciat in companiile in care nivelul de securitate este unul strict si riguros.
Informatiile hardware culese cu aplicatia cpuz sunt prezentate mai jos.
Informatiile placilor grafice, culese cu aplicatia GPUZ, in continuare.
Concluzii
Pro
- Constructie de calitate, premium;
- Configuratie performanta;
- Eran generos, cu o diagonala mare si o rezolutie buna;
- Tastatura cu bloc numeric si iluminare de fundal;
- Stocare generoasa si performanta.
Contra
- Nu are placa de retea Ethernet incorporata (dar vine cu adaptor special);
- Touchpad-ul nu se comporta corespunzator;
- Sistemul audio putea fi mai bun.
ASUS Zenbook Pro UX501 nu este un laptop ieftin. Deloc. Dar nici extrem de scump in raport cu configuratia si performantele de care da dovada. Daca ar fi sa aleg principalele trei elemente care il definesc ar fi: constructia premium, fisa tehnica performanta si solutia de stocare SSD rapida si, in acelasi timp, generoasa din punct de vedere al capacitatii.
In orice caz, poate fi o alegere corecta pentru cei care au nevoie de un portabil cu ecran mare si o configuratie sanatoasa, care sa le ofere accesul la o paleta larga de activitati digitale, in scopuri profesionale sau, de ce nu, pentru divertisment.
ASUS Zenbook Pro UX501 are un pret de aproximativ 6000 Lei.