HTC One M9 review: Upgrade reusit
HTC One M9 a fost cu mine “Along for the Ride” (cum zice piesa celor de la Dream Theater) intr-o luna foarte ocupata, cu foarte multe lucruri noi. Sunt mandru sa spun ca aparatul, pe care l-am avut la dispozitie prin bunavointa prietenilor de la Telekom, a facut fata cu brio tuturor provocarilor. Asta mai ales in conditiile in care a trebuit, pe langa sarcinile zilnice, sa imi si tina companie in timpul liber, pentru ca am avut o perioada in care nu am avut si un laptop la mine, aflandu-ma intr-o delegatie .
Prime impresii / Design
Cel mai frumos smartphone cu Android? Ma feresc de afirmatii cu superlative in centrul lor, dar faptul ca vorbim despre un aparat impresionant in ceea ce priveste designul e greu de contestat pana si de cei mai rautaciosi. Diferentele fata de One M8, pe care l-am testat la vremea lui, sunt destul de mici. One M9 e parca ceva mai armonios in linii (se vede acest lucru in partea superioara, de pe care butonul power s-a dus pe muchia dreapta; forma plasticului care ascunde beamerul IR este si ea un pic schimbata). Am mai remarcat forma schimbata a locasului camerei, acum mai dreptunghiulara – lucru facilitat si de lipsa celei de-a doua camere, care avea rolul de a capta detalii legate de profunzimea de camp.
In rest, lucrurile sunt extrem de similare, dar, cu toate astea, HTC One M9 arata excelent. Am avut pe mana si varianta in culoare Gunmetal Grey, care mie personal mi s-a parut ca arata absolut bestial. Culoarea e parca cea in care acest design iese in evidenta cel mai bine.
In plus, e un aparat care sta foarte bine in mana si poate fi utilizat si cu o singura mana (daca nu ai chiar cele mai mici maini).
De comentat la capitolul finisare nu am deloc. Ca un flagship ce se afla (si lucru normal pentru banii la care se vinde), HTC One M9 e finisat absolut ireprosabil. Nu imi place sa vad ca bateria nu poate fi schimbata de catre utilizator, dar sunt capabil sa accept ca ar fi fost greu (daca nu imposibil), sa inghesui un capac de baterie intr-un asemenea tip de carcasa, realizata dintr-o singura bucata. In plus, ai fi distrus toata ideea designului. Nu lipseste insa slotul microSD, care la alte case mai mari a fost dat disparut. La ce dimensiuni de carduri microSD sunt pe piata la ora actuala, e si pacat sa nu existe un slot care sa ii permita utilizatorului sa isi mareasca spatiul de stocare disponibil.
Modelul testat il gasesti in oferta Telekom cu 3049 RON fara abonament sau incepand de la 1049 RON cu abonament si are 32GB de spatiu de stocare, dar e posibil sa ai nevoie de mai mult. Pana la urma, smartphone-urile moderne, cu camerele lor performante, captureaza continut care mananca o gramada de spatiu si e neplacut (daca esti, sa zicem, in concediu) sa tot copiezi ce ai filmat pe laptop.
Sa facem si traditionala privire din toate unghiurile. Sus vei gasi beamerul IR si atat.
…pentru ca butonul power a ajuns sub cele de volum, pe dreapta, acolo unde e si slotul de card.
Pe stanga e slotul pentru nanoSIM.
In timp ce jos vei gasi jack-ul pentru conectarea castilor si mufa de conectare a cablului USB ori incarcatorului. Si de data asta o bila rosie (in ton cu culoarea earbud-urilor castilor din pachet) pentru calitatea castilor incluse in pachet de HTC, care a ramas cu niste lucruri bune din vremurile cu Beats. Castile incluse in pachet suna foarte bine si, mai mult, sunt si comode la purtat (vin cu mai multe dimensiuni de capacele din silicon pentru urechi, ca sa il ai pe cel mai comod. Mai rar mi se intampla sa nu fie nevoie sa revin la castile proprii cand testez pe o perioada ceva mai lunga un telefon.
La fel ca la One M8, si la HTC One M9 e flancat ecranul de difuzoarele BoomSound care, chiar daca nu iti permit sa faci chef cu ele, sunt suficiente pentru a asculta muzica de pe YouTube din cand in cand si pentru a pune prietenilor piesa noua a celor de la Iron Maiden fara a o compromite dincolo de pragul vreunei reascultari ulterioare.
Tragand linie, prima impresie este una de aparat bine finisat, care se si misca foarte bine (cu riscul de a ma repeta, ar fi si culmea sa nu stea bine la cam toate capitolele). Dar despre cum si ce se misca pe HTC One M9, in randurile de mai jos.
Functionare si interfata
Experienta interfetei HTC Sense, ajunsa, iata, la versiunea a saptea, este in mod clar una diferita de cea Android asa cum vine ea de la Google (scrollul vertical prin lista de aplicatii e doar un exemplu, dar sunt o gramada, mai ales la capitolul grafic). Meniurile sunt organizate putin altfel si, in general, senzatia pe care ti-o va da utilizarea e si ea diferita.
Sunt aici idei foarte bune, cum ar fi cea de a face in ecranul principal un folder Downloads, unde sa gasesti aplicatii cele mai recent instalate.
Daca nu iti mai aduci aminte cum ii zice aplicatiei aceleia de editat selfie-uri pe care ai cautat-o atat si ti-e lene sa mai sapi dupa ea, aici e, cu siguranta. In acelasi ecran o sa gasesti un comutator Out / Home / Work. Acesta te lasa sa iti faci ecrane principale diferite pentru cele trei contexte diferite.
Stai linistit, modul Car, cu butoane mari si acces la functiile cele mai importante pentru atunci cand esti la volan nu lipseste nici el.
In rest, HTC nu a facut greseala pe care o fac altii in mod constant si nu a exagerat cu aplicatiile preinstalate pe care utilizatorul le va folosi sau mai degraba nu. Exista Zoe, pentru crearea de clipuri video scurte (dar exista si Vine…) si m-am bucurat si sa vad un manager de fisiere si un editor foto care permite adaugarea de efecte interesante imaginilor.
De asemenea, nu lipseste o aplicatie Office, pentru care mai si lucreaza de pe telefonul lor. Mi-a placut sa gasesc si o aplicatie de teme, simplu de utilizat, cu care iti poti personaliza cum vrei telefonul, dar care dispune si de o galerie din care cei lipsiti de inspiratie isi pot descarca teme gata facute, de catre alti proprietari mai inspirati de HTC One M9.
Exista si un Kid Mode, daca ai obiceiul sa lasi copilul sa se joace pe telefon si vrei sa controlezi ce face. E simplu de configurat.
Modelul testat fiind cel vandut de Telekom, operatorul a adaugat cateva aplicatii utile, cum ar fi accesul direct la magazinul online Clickshop sau Unde?, aplicatie care iti permite sa iti localizezi cu usurinta telefonul.
Toate acestea ruleaza peste Android 5.1 – telefonul vine din cutie cu versiunea 5.0, dar pe perioada testarii am primit un upgrade la 5.1.
Afisarea acestor continuturi se face pe un display foarte bun de 5 inchi, la rezolutie 1080p. Ei, si aici depinde cum vrei sa privesti lucrurile. Pe de o parte, rezolutia e suficienta pentru cam orice continut si totul este afisat excelent (ba displayul se si descurca bine in conditii de lumina puternica). Pe de alta parte, Samsung Galaxy S6, care poate fi considerat concurentul direct, are o rezolutie de 1440 x 2560 la aceleasi dimensiuni (rezolutie care unii zic ca e prea mult pentru atata spatiu). Chestie de gusturi, dar cert e ca avem de-a face cu un display foarte bun si in acest caz.
Inainte sa trec la ce e sub capota, am sa mentionez prezenta beamerului de infrarosu si aplicatiei aferente (o idee buna, desi eu niciodata nu am reusit sa ma obisnuiesc sa imi folosesc telefonul drept telecomanda, indiferent ce telefon aveam la acel moment).
Am intalnit si un lucru ciudat – functia foarte puternica de vibratie, care scutura telefonul de ii sperie pe toti cei din jur cand e pus pe o masa sau alta suprafata plana. Daca exista o setare pentru asta (cum am vazut la alti producatori), eu personal n-am gasit-o. Mi-a placut insa modul in care, dupa update-ul la Android 5.1, HTC a ales sa ofere, in momentul in care iti pui aparatul pe silent, posibilitatea de a reporni sunetele dupa urmatoarea alarma.
Performante & benchmark
HTC One M9 este un model flagship, deci HTC a avut grija sa puna sub frumoasa sa carcasa cam tot ce se putea mai bun, din punctul sau de vedere. Astfel, vorbim despre un procesor Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 care vine cu opt core-uri – Quad-core la 1.5 GHz Cortex-A53 si Quad-core la 2 GHz Cortex-A57.
Completata este unitatea de procesare de o memorie RAM de 3GB, iar spatiul de stocare intern este de 32GB. Asa cum am spus insa, un punct in plus pentru HTC, care a introdus un slot de card microSD in aparatul sau, lucru care iti permite sa upgradezi spatiul de stocare (chiar daca o vei face pe banii tai).
O configuratie de aparat de top, care asa si se comporta in utilizarea zilnica. Asa cum am mentionat mai sus, l-am folosit, poate, mai mult decat as utiliza un telefon in mod normal, pentru ca au fost zile in care nu am avut un PC sau laptop la mine, si si-a facut datoria foarte bine, satisfacandu-mi nevoile de informare, socializare, ascultat muzica (am folosit castile sale in marea parte a timpului, pentru ca sunt unele chiar bune).
Am si jucat un pic de Asphalt 8, dar mai ales Fallout Shelter, obsesia momentului in gamingul mobil. Indiferent de situatie, HTC One M9 si-a facut datoria foarte bine si m-am putut baza pe el.
Pentru a va da o idee cu privire la performante, mai jos aveti intreaga serie de benchmarkuri rulate.
In ceea ce priveste bateria, eu am reusit in multiple randuri, cu o utilizare obisnuita (adaugand si niste radio online) sa ajung la sfarsitul zilei fara un drum la priza.
Camera
Ne-am lamurit cum e cu partea de performante si functionare, dar tot ramane de elucidat un alt mister. E HTC One M9 un progres si la capitolul camera? Modelul anterior, cu camera sa dubla Ultrapixel, a cam dezamagit la acest capitol.
Iata ca HTC incearca sa nu mai faca aceeasi greseala, folosind de data aceasta un senzor de 20 de megapixeli, fara stabilizare optica insa. Interfata camerei este in acelasi stil simplu, dar iti permite un control rapid al setarilor principale, asa cum se vede mai jos.
Normal ca exista mod selfie (ce ne-am face oare fara?), precum si posibilitatea de a salva o “custom camera”, adica un grup de setari accesibile usor.
Imaginile rezultate sunt chiar foarte bune, daca ai destula lumina si bune in conditii mai slabe de iluminare. Si functia de panorama e usor de utilizat si da rezultate reusite. Va las sa judecati singuri, in galeria de imagini de mai jos.
Iar in cele ce urmeaza pot fi vazute cateva mostre cu modul in care filmeaza HTC One M9 (normal, ca orice flagship care se respecta, filmeaza la rezolutie 4K).
Per total, eu spun ca la capitolul camera cresterea e evidenta, camera fiind una buna spre foarte buna. Totusi, sunt concurenti pe piata care realizeaza imagini de o calitate mai buna.
Concluzii
Se poate spune ca One M9 este un upgrade reusit al modelului precedent, dar si ca ar cam trebui sa multumeasca mai orice utilizator. Camera a suferit si ea un upgrade serios fata de modelul anterior, desi poate ca e un pic sub nivelul concurentei. Totusi, daca designul face diferenta pentru tine, probabil ca vei alege acest model.
Asa cum am spus mai devreme, e de gasit la Telekom la un pret incepand de la 1049 RON cu abonament si 3049 RON “la liber”.
La Emag, el costa 2499 RON – Metal Grey, 2649 RON – Gold on Silver si 3149 RON – Gold.
Pro si contra
Pro
- Design reusit
- Finisare de calitate
- Hardware de top
- Camera reusita
- Casti de calitate in pachet
Contra
- Display cu rezolutie mai mica decat cele ale concurentei