Cum mai sta piata de sisteme PC la nivel mondial (nu foarte bine)

Conform unor rapoarte preliminare Gartner, livrarile de sisteme PC la nivel mondial au insumat 73.7 milioane de unitati in al treilea trimestru al anului, o scadere cu 7.7% fata de perioada similara a lui 2014. Si prin sisteme PC ne referim atat la desktop-uri, cat si la notebook-uri sau ultraportabile premium gen MacBook Air sau Microsoft Surface Pro. Rapoartele IDC sunt si mai drastice. Acestea prognozeaza o scadere cu 10.8% a livrarilor de PC-uri la nivel mondial.

Chiar daca rapoartele celor doua companii au cifre usor diferite, ambele spun practic acelasi lucru: piata de PC-uri este intr-un declin accelerat la nivel mondial. De remarcat totusi ca diferentele dintre rapoartele celor doua companii sunt datorate unor metodologii diferite de masurare.

Unul dintre motivele principale ale acestor recorduri negative este aprecierea considerabila a dolarului fata de monedele locale, fapt care a dus la o crestere a preturilor cu aproximativ 10% in tarile EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), in Japonia sau in tarile din America Latina. Astfel ca cererea de echipamente IT la nivel mondial, mai putin in SUA, a continuat sa scada si in cel de-al treilea trimestru al anului. Cresterea preturilor si criza financiara din tarile sarace nu este o combinatie tocmai castigatoare.

Iar cel mai nou si mai galonat sistem de operare, Windows 10, inca nu a avut timp sa aiba vreun impact asupra pietei, chiar daca a fost lansat in acest trimestru. Mai ales pentru ca Microsoft s-a concentrat in prima faza pe upgrade-ul sistemelor aflate in exploatare, nu neaparat pe lansarea unor noi sisteme PC cu Windows 10. Noile PC-uri cu acest sistem de operare vor ajunge pe piata spre finele anului, in preajma sarbatorilor de iarna. Atunci vom vedea daca va avea vreun impact cu adevarat important (speram pozitiv) in vanzarile/livrarile de PC-uri. Din cate imi aduc aminte predecesorul Windows 8, la vremea lansarii lui, nu a fost de prea mare ajutor la redresarea pietei.

Alte teorii spun ca exista companii care au asteptat lansarea Windows 10 pentru a face investitii in flote noi de computere. Pe de alta parte, cred ca investitii importante au fost facute in urma cu un an sau doi, cand a fost stopat suportul pentru Windows XP.

Pe de alta parte, sistemele PC sunt tot mai performante, de la an la an. Astfel ca upgrade-ul devine necesar dupa perioade mai indelungate de timp. De exemplu, eu imi desfasor fara probleme activitatea pe un laptop de acum 5 ani, la fel de bine ca atunci, nu simt nevoie unui upgrade. Cu siguranta ca multi alti utilizatori sunt in aceeasi situatie. Iar marile companii, care isi schimbau flota de computere o data la 3-5 ani, acum o fac doar cand acestea nu mai sunt viabile din punct de vedere al productivitatii sau al cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile. Iar intr-o tara saraca, ca a noastra, situatia este si mai dramatica. Sunt inca multe companii ale caror utilizatori lucreaza in continuare pe Windows XP.

Altii spun ca tabletele sunt in continuare de vina pentru declinul acestei piete. Mai ales ca au aparut tot felul de modele ieftine. Insa nu mai sunt atat de sigur ca tabletele au in continuare un impact major asupra pietei de PC-uri, pentru ca nici vanzarile de echipamente cu ecran tactil nu stau tocmai pe roze. Chiar astept rapoartele si despre aceasta piata.

Pe de alta parte, PC-ul inca nu s-a reinventat, nu am mai vazut noi forme hibride care sa atraga cu adevarat atentia consumatorilor. Personal consider ca nivelul de varf din punct de vedere al inovatiilor in echipamente PC hibrid a fost in 2013. De atunci nu am mai vazut alte solutii interesante, producatorii au mers cam pe aceleasi retete, unii chiar au incercat serii succesive de echipamente portabile cu o forma care nu va prinde niciodata la public. Au insistat, au pariat gresit, si se pare ca cifrele lor nu arata deloc bine acum.

Mai jos avem tabelul cu datele cumulate de Gartner.

gartner

Dupa cum se observa, in raportul Gartner, Lenovo ocupa prima pozitie a topului preliminar. Desi acum are o cota de piata mai mare fata de cea a anului trecut (20.3%), numarul total de pc-uri livrate este in scadere cu 4%.  Se pare ca vanzarile Lenovo au scazut foarte mult in tarile EMEA si in Japonia dar au crescut cu 22% in SUA.

HP se mentine pe locul secund in acelasi clasament. Si livrarile companiei americane s-au redus cu 4% fata de perioada similara a anului trecut desi cota ei de piata a crescut usor, pana la 18.3%.

Numarul 3, Dell, isi mentine nivelul livrarilor la nivel mondial. Si cota de piata a crescut usor, la 7.6%. Si Apple este pe crestere, atat la cota de piata cat si din punct de vedere al unitatilor livrate.

Raportul IDC este prezentat mai jos.

idc

Conform IDC, la nivel mondial au fost livrate aproximativ 71 de milioane de unitati, cu 10.8% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Acelasi top la nivel mondial: 1. Lenovo cu 21% cota de piata, 2. HP cu 19.6%, 3. Dell cu 14.3%, 4. Apple cu 7.5%.

Probleme adevarate sesizam la cele mai importante companii taiwaneze, Acer si ASUS, ale caror cifre au scazut dramatic. Sa fie de vina faptul ca si-au concentrat eforturile pe echipamente IT mai scumpe, cele foarte ieftine fiind aproape inexistente in oferta lor? Sa dam vina pe disfunctionalitati in fluxul de productie sau in cel de livrare? Sau in cel de promovare? Sa fie de vina numai deprecierea monedelor locale in raport cu dolarul? Insa sa nu uitam ca in aceeasi situatie este si Lenovo, companie care pare sa se simta tot mai bine la nivel international, cu cresteri importante de la an la an. Companie care are putere impresionanta de productie si care investeste masiv in promovare pe toate canalele de comunicare.

Conform Gartner, livrarile de PC-uri in tarile EMEA au cumulat 20 de milioane de unitati in al treilea trimestru al anului, cu 17.4% mai putin decat anul trecut. Factorul principal al unor performante atat de slabe este cu siguranta devalorizarea monedelor locale in raport cu dolarul american. Si, din cate am inteles, a fost un sezon “Back to school” extrem de slab in estul Europei, implicit si la noi in tara. Iar in zona Asia/Pacific au fost livrate 26.3 milioane de unitati, in scadere cu doar 1.7% fata de 2014.

In SUA, piata de PC-uri arata in felul urmator.

Gartner –

gartner_us

IDC –

idc_us

Dupa cum se observa, singura piata in care PC-urile se simt relativ bine este cea americana, unde livrarile au depasit cu 1.3% nivelul celor de anul trecut daca ar fi sa ne luam dupa rapoartele Gartner.  HP este pe primul loc, pe crestere cu 2.1% iar Apple obtine medalia de bronz cu o crestere de 7.3%. Din acelasi tabel se observa agresivitatea cu care Lenovo vrea sa se impuna si pe piata americana, din care aproape ca i-au eliminat pe cei de la Acer. Si nici ASUS nu o duce prea bine acolo.

In schimb, in pentru IDC si piata americana este in usoara scadere. Dar topul primilor patru este acelasi. Se pare ca in clasamentul IDC compania taiwaneza ASUS a fost trecuta la “altii”, locul cinci fiind luat de japonezii de la Toshiba, ma rog, si ei cu livrari intr-o cadere agresiva.

Desi cifrele nu arata bine pentru PC-uri, eu nu m-as grabi sa vin cu aprecieri de genul “PC-ul a murit!”, asa cum o vor face, din nou, anumiti analisti sau web-editori care dau titluri pompoase pentru a capta atentia cititorilor. Poate ca PC-ul sufera, poate ca cifrele nu arata tocmai bine… Insa PC-ul, in orice forma a lui, inca isi are rolul sau bine determinat in activitatile productive, inca face ceea ce tabletele si smartphone-urile nu sunt capabile.

Iar momentul in care smartphone-ul va fi cu adevarat PC-ul din buzunar inca nu a sosit, este in continuare tot acolo, in viitor. Si chiar daca se va intampla asa ceva, eu nu as spune ca PC-ul a murit. Ci mai degraba ca smartphone-ul a devenit PC! Pentru ca asta se vrea, nu? Se vrea un smarpthone care sa fie capabil sa faca tot ceea ce poate face un PC.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *