Synology DS415play – Solutie de stocare in retea pentru acasa sau pentru firmele mici

Producem cantitati tot mai importante de fisiere digitale voluminoase (poze si filmari full HD sau chiar 4K mai nou) si avem obiceiul de a strange colectii multimedia impresionante, astfel ca stocarea si pastrarea acestora este cu adevarat o provocare chiar si in mediile casnice.

Ca sa nu mai spun ca backup-ul documentelor sau fisierelor de pe laptopuri, smartphone-uri sau tablete trebuie tratatat cu maxima importanta, in special daca nu vreti sa ramaneti fara ele in cazul pierderii, deteriorarii sau furtului.

In plus, pe un laptop sau pe o tableta nu poti stoca atat de multe fisiere, asa ca este nevoie de o solutie cu o capacitate cat mai generoasa. Iar NAS-urile, solutiile Network Atached Storage, sunt acum la indemana oricui, chiar destul de simplu de configurat pentru utilizarea lor la nivelul de baza. Si, normal, permit accesarea rapida a colectiilor multimedia sau al oricarui alt gen de documente electronice prin intermediul retelei interne sau chiar al internetului.

Cum imi place mie sa spun, cu un astfel de echipament puteti crea propriul cloud, pe care sa-l accesati atat de pe computerele din aceeasi retea cat si de smartphone-uri sau tablete, prin intermediul internetului.

Cu siguranta ca stocarea in cloud este la indemana oricui. One Drive, Google Drive sunt genul de servicii pe care le foloseste toata lumea. Insa daca nu vreti ca datele voastre importante sa fie la indemana altora, daca nu vreti sau nu puteti sa platiti un abonament pentru un spatiu mai mare de stocare, o solutie NAS atasata propriei retele poate fi solutia de care aveti nevoie.

Iar un astfel de echipament, pretabil atat in mediile casnice cat si in cadrul firmelor mici, este si modelul Synology DS415play pe care am avut ocazia sa-l utilizez de curand. Inca de la inceput spun ca i-as vedea locul atat intr-o casa obisnuita, pentru stocarea imaginilor din vacante sau a colectiilor multimedia, cat si in studioul unui fotograf profesionist sau langa masa de montaj a unui videograf, normal, pentru stocarea fotografiilor si a materialelor video.

Fisa tehnica a acestui echipament suna in felul urmator:

 • procesor dual-core Intel Atom CE5335 tactat la 1.6Ghz;
 • 1GB memorie RAM;
 • 4 sloturi de hard disk;
 • capacitate maxima de 32TB (8TB x 4);
 • are trei porturi USB 2.0 si inca doua USB 3.0;
 • are un port ethernet Gigabit;
 • are suport Wi-Fi printr-un modul USB extern.

Mai multe detalii tehnice pot fi aflate de pe site-ul oficial.

Din punct de vedere functional, apreciez in primul rand ca are multe porturi USB, utile pentru conectarea mai multor solutii externe de stocare, pentru partajarea datelor existente pe ele sau chiar pentru backup-ul celor stocate pe NAS.

Synology DS415playIn partea frontala sunt vizibile led-urile de stare pentru hard disk-uri, butonul de pornire si un port USB 2.0. Capacul frontal se ataseaza extrem de usor de cadru prin intermediul unor magneti. In acest fel, este usor de scos pentru a accesa hard disk-urile.

Synology DS415play

In partea din spate sunt vizibile  ventilatoarele de racire, cele doua porturi USB 2.0, inca doua porturi USB 3.0 si portul Ethernet Gigabit.

Nu este un echipament tocmai compact, insa nu cred sa fie chiar atat de dificil sa-i gasiti un loc undeva pe birou sau in cine stie ce camera. Nu este nevoie sa-l puneti neaparat in living langa televizor pentru ca nu are port HDMI, desi “play-ul” din denumire ne-ar fi dus cu gandul si la o astfel de facilitate.

Parca as fi vrut sa aiba si un slot pentru carduri SD, un port eSata sau un buton Copy pentru transferul rapid al datelor de pe stick-uri USB pe hard disk-urile interne.

syno_ventilatoare

De asemenea, nu v-as recomanda sa-l pozitionati in dormitor sau intr-o zona de odihna. Zgomotul de fundal al celor doua ventilatoare, desi unul de intensitate extrem de mica, poate fi deranjant pentru urechile fine, in special noaptea. In orice caz, puteti seta regimul de lucru al ventilatoarelor in Cool Mode sau Quiet Mode.

Si daca vreti ca unitatea NAS sa nu functioneze intre anumite ore, noaptea de exemplu, puteti crea reguli de acest gen in Power Schedule.

synology_assistant

Pentru a-l descoperi in retea am descarcat un software dedicat de pe site-ul synology.com.

synology_initializare

 

synology_initializare_quick_connect_ready

Apoi m-am conectat la el si am facut primele configurari, chiar si pe cele pentru QuickConnect.

interfata_1

Interfata initiala este una pe cat se poate de simpla si intuitiva. Pe “desktop” se observa iconitele pentru Package Center, Control Panel, File Station si DSM Help. De asemenea, este activa o fereastra in care sunt monitorizate resursele si starea sistemului.

syno_main_menu

Toate aplicatiile instalate pot fi vizualizate si accesate rapid din Main Menu.

synology_creare_volum

Crearea volumelor de stocare este o operatiune intuitiva, totul e sa stiti ce fel de RAID vreti sa folositi. Va trebuie sa va decideti in functie de cate hard disk-uri aveti la dispozitie, in functie de importanta datelor stocate, in functie de cat spatiu sunteti dispusi sa pierdeti la configurarea unui anumit tip de RAID etc…

Pentru siguranta datelor stocate, eu as alege intotdeauna un RAID 1 “mirror”, chiar fiind constient de faptul ca voi pierde jumatate din spatiul util. Dar, daca pe aceasta unitate NAS se face doar backup, sau sunt stocate fisiere nu tocmai importante, poate fi utilizat chiar si un RAID 0, care va pune la dispoztie spatiul util maxim de pe hard-disk-uri.

syno_security

Utila este si aplicatia Security Advisor care scaneaza de Malware, verifica parolele setate, bresele de securitate sau update-urile.

Mai complicat va fi la setarile de acces pentru anumite roluri de server. Daca nu va descurcati, va trebui sa apelati la serviciile unui IT-ist, in special daca NAS-ul Synology se afla in spatele unui router. Va trebui sa editati si regulilele de firewall pentru porturile si serviciile pe care le vreti vizibile din internet.

interfata_package

 

In Package Center gasiti tot felul de aplicatii utile:

 • pentru Backup – Elephant Drive, Glacier Backup, HiDrive, Time Backup; pentru sincronizarea sau backup-ul datelor.

interfata_package_video

 • pentru Multimedia – Audio Station, Download Station, iTunes Server, Logitech Media Server… Plex Media Server, Video Station – pentru redarea prin intermediul retelei a continutului multimedia.

interfata_package_bm

 • de Business – Cloud Station, DokuWiki, Drupal, Joomla, Mail Server, OsCommerce, osTicket, phpBB, wordpress, XCloud si altele.

interfata_package_sec

 • pentru Securitate si Antivirus: McAfee, Antivirus Essential, Hasplm sau Surveilance Station.

interfata_package_utilitare

 • sau Utilitare: Directory Server, DNS Server, Note Station, phpMyAdmin, SVN Apache, VPN Server, Webalizer etc.

Majoritatea acestor aplicatii nu vor fi folosite niciodata intr-un mediu casnic. Multe dintre aplicatiile de business sau cele utilitare vor fi cu siguranta de folos mai ales in cadrul unui firme.

Da, ca mai toate NAS-urile de noua generatie, modelul Synology DS415play poate avea si roluri multiple de server la nevoie. Insa va sfatuiesc sa nu exagerati cu instalarea multor aplicatii sau roluri de server, pentru ca nu are o putere de procesare extraordinara.

interfata_control_panel

In Control Panel aveti acces la setarile sistemului si ale diverselor servicii:

 • puteti crea si partaja foldere; acestea pot fi accesate atat de pe statiile cu Windows, cat si de pe cele cu sistem de operare MacOS X;
 • puteti adauga useri si grupuri, precum si restrictii pe folderele partajate;
 • il puteti integra cu servicii LDAP de Active Directory;
 • puteti activa functia QuickConnect, pentru a accesa fisierele partajate sau pentru a face backup de oriunde, de pe orice device cu acces la internet;
 • puteti configura un nume de domeniu dinamic, pentru  acces mai intuitiv printr-o adresa URL;
 • puteti crea reguli de firewall pentru diverse servicii de retea (ftp, iscsi, snmp etc);
 • puteti adauga o imprimanta de retea;
 • plus multe altele, pe care va las sa le descoperiti singuri.

Acces la colectiile multimedia

Normal, intr-un mediu casnic, cele mai folosite vor fi aplicatiile multimedia. Am instalat Logitech Server, Plex Media, Video Station, Photo Station, prin intermediul carora puteti vizualiza colectiile multimedia sau alte resurse foto/video/audio/radio de pe internet. Si de pe orice device, fie ca este telefon, tableta, laptop sau computer.

synology_transcoding

De asemenea, pentru transcodarea materialelor video trebuie facute setarile necesare in aplicatia Media Server.

syno_video

De remarcat ca la transcodarea filmelor la rezolutie full HD sau 720p prin intermediul unui browser de internet s-a descurcat foarte bine. Chiar am descarcat subtitrarile necesare direct din player-ul activ in pagina de internet.

La fel de bine, prin serviciile simple de file sharing, am vizualizat aceleasi filme in conditii optime, chiar si de pe telefonul mobil. Normal, cursivitatea vizionarii unui film la rezolutie full HD este strict dependenta si de calitatea retelei interne cat si de puterea de procesare a laptopului, telefonului sau computerului pe care va uitati.

syno_photo

 

Photo Station permite organizarea colectiei de fotografii. Poate fi o aplicatie extrem de utila atat intr-un mediu casnic, pentru arhivarea fotografiilor din vacante, cat si pentru un fotograf profesionist. Mai ales ca poate accesa colectia de poze de oriunde de internet, astfel ca va fi foarte usor sa-si creeze un album special pentru prezentarea portofolilului.

De altfel, consider ca fotografii sau videografii sunt printre clientii cei mai probabili ai unor astfel de scule de stocare in retea.

syno_plex

Plex Media este un agregator de site-uri de streaming video sau audio de pe internet, cum ar fi: MTV Music Videos, CNN Video, SoundCloud, Apple Movie Trailers, BBC iPlayer, Vimeo etc. Nu ma dau in vant dupa aceasta aplicatie, am vazut altele mult mai interesante.

Normal, prin intermediul DLNA puteti avea acces de pe smartphone sau tableta la colectia de muzica stocata pe NAS.

Alte unelte si aplicatii utile

synology_notestation

Note Station poate fi o unealta colaborativa la indemana in cadrul unor mici firme sau proiecte. Cu ajutorul acestei aplicatii puteti crea diverse documente, cu text, poze si link-uri, pe care sa le partajati cu alti utilizatori ai NAS-ului Synology sau chiar pe retelele de socializare.

synology_notestation_webclipper

 

Exista si un tool numit Synology Web Clipper, care poate fi adaugat ca extensie in Chrome. Si, cu ajutorul lui, puteti salva direct in Notes Station paginile de internet care va intereseaza. Chiar puteti edita ulterior textul salvat in Nota.

syno_backup

Normal, poate fi facut backup si la datele stocate pe NAS. Puteti crea reguli de backup pentru anumite foldere, pe anumite solutii externe, atasate prin USB sau chiar din retea. Ba, mai mult, backup-ul se poate face in servicii cloud de genul Amazon S3, Microsoft Azure etc.

CONCLUZII

PRO

 • Solutie de stocare utila atat in mediile profesionale cat si in cele casnice, pentru divertisment multimedia;
 • Are multe porturi USB;
 • Are multe functii utile, inclusiv de server ftp, de mail, mysql, wordpress, vpn, ldap etc;
 • Capacitate de stocare generoasa; posibilitate RAID pentru siguranta datelor stocate;
 • Permite backup-ul datelor de pe dispozitive mobile cu sisteme de operare Android sau iOS.

CONTRA

 •  Pretul este unul destul de ridicat pentru mediile casnice; asa ca nu-l vad achizitionat decat pentru scopuri profesionale, desi face fara probleme transcodare video;
 • Nu are buton de Copiere Rapida;
 • Nu are slot pentru carduri SD.

Pe www.emag.ro are un pret de 2200 Lei.

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *