Acer Aspire E15 cu procesor AMD – Pentru activitati uzuale si divertisment High Definition

O buna parte a utilizatorilor are nevoie de un laptop cu o putere de procesare medie, bun la navigarea pe internet, in aplicatiile office, la comunicare prin e-mail, mesagerie instant si videochat, precum si la vizionarea de filme sau a fotografiilor din vacante, la auditii muzicale, poate si la gaming ocazional. Atat. Iar acest gen de laptopuri au si avantajul unui pret in general decent, care sa nu faca ravagii in bugetul familial (de ce nu, si al firmei in care isi desfasoara activitatea).

Stiu, astfel de laptopuri nu sunt neaparat subiecte extrem de interesante si de atractive, in general nu au caracteristici iesite din comun, dar sunt cele spre care isi indreapta atentia majoritatea cumparatorilor, ratiunile legate de cost fiind in continuare importante in societatea in care traim.

Pe scurt, toata lumea cauta un echipament cu un pret cat mai bun, la care raportul performanta/pret sa fie unul onest sau, de ce nu, cat mai optim. Iar in aceasta perioada de final de an, vor aparea in ofertele magazinelor tot felul de laptopuri, cu preturi extrem de atragatoare, care ar parea adevarate chilipiruri la o prima vedere. Totul este sa fiti atenti la detalii, pentru ca un echipament cu un pret foarte mic nu este intotdeauna alegerea cea mai potrivita.

De curand am avut ocazia sa folosesc laptopul Acer Aspire E15 (E5-551G-F19B) cu tehnologie AMD care se adreseaza acestui gen de utilizator. L-am utilizat timp de doua saptamani si l-am pus la treaba in toate activitatile mele zilnice. Este un laptop cu performante decente, bun pentru o paleta larga de activitati digitale si despre care am aflat ca va avea un pret atractiv in oferta de Black Friday. Inca nu stiu exact cat va costa dar voi reveni cu siguranta la momentul oportun.

acer_e15_front2

Specificatiile tehnice ale laptopului Acer Aspire E 15 (E5-551G-F19B) sunt urmatoarele:

  • Ecran: 15.6 inchi, rezolutie 1366×768 pixeli;
  • Procesor: AMD FX-7500 Radeon R7, quad-core, 64 de biti, tactat la 2.1GHz cu boost pana la 3.3GHz;
  • Sistem Grafic: AMD Radeon R7 M265 + AMD Radeon R7;
  • Memorie RAM: 8GB;
  • Stocare: HDD de 500GB;
  • Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi N;
  • Conectica: 1xVGA, 1xHDMI, 1xEthernet RJ45, 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xAudio, 1x Slot SD;
  • Dimensiuni: 381.6x 256x 25.3/30.3mm;
  • Greutate: 2.7Kg;
  • Nu vine cu sistem de operare.

Acer Aspire E15 AMD

Din punct de vedere al aspectului exterior nu vine cu nimic spectaculos, iesit din comun.  Este un laptop normal, cu un design simplu, fara elemente stilistice care sa-l scoata in evidenta.

Plasticul negru este materialul predominant in componenta carcasei. Pe capac si pe zona de reazem a palmelor s-a optat pentru un plastic lucios, in timp ce muchiile laterale si zona de contact cu biroul au fost acoperite cu un plastic rugos. De remarcat totusi ca pe zonele lucioase vor fi vizibile amprentele si urmele de grasime.

De asemenea, nu este deloc un laptop usor, asa ca va parasi mai rar biroul, desi are o autonomie destul de buna (dupa cum mi-a dovedit pe parcusul perioadei de utilizare).

Acer Aspire E15 AMD

Tastatura este un accesoriu care permite o redactare rapida si confortabila. Are bloc numeric, util celor care lucreaza mult cu cifre, dar nu dispune de iluminare de fundal. Touchpad-ul, acoperit cu acelasi plastic lucios, s-a dovedit un accesoriu de nadejde, cu ajutorul caruia m-am descurcat fara probleme in activitatile mele zilnice. Chiar nu a trebuit sa apelez la ajutorul unui mouse.

Acer Aspire E15 AMD

Pe muchia stanga se observa grila de evacuare a aerului cald, un port VGA, unul Ethernet Gigabit, altul HDMI, unul USB 3.0 si conectorul pentru casti.

Slotul pentru carduri a fost pozitionat in stanga muchiei frontale.

Acer Aspire E15 AMD

Pe muchia dreapta sunt prezente doua porturi USB 2.0 si conectorul pentru alimentare. Dupa cum se observa, lipseste unitatea optica.

Acer Aspire E15 AMD

Ecranul nu iese cu nimic in evidenta. O matrice TN banala, cu o rezolutie de 1366×768 pixeli care era la moda acum cativa ani. Cred ca ar fi fost de preferat sa aiba un ecran mai de calitate, IPS si cu rezolutie full HD.

Functionare si utilizare

Pe scurt, fisa lui tehnica a modelului de test este compusa dintr-un APU AMD FX-7500 cu un procesor quad-core si o placa grafica Radeon R7, o placa grafica suplimentara Radeon R7 M265 si 8GB memorie RAM. De mentionat ca modelul din comert are numai 4GB memorie RAM. Dar v-as sfatui sa achizitionati inca un modul de memorie de 4GB, pentru ca in dual-channel performantele laptopului vor fi un pic mai bune.

Din punct de vedere al performantelor, laptopul Acer Aspire E15 este un echipament care poate fi de folos majoritatii utilizatorilor casnici dar si pentru o buna parte a celor care activeaza intr-o companie sau firma mica. In sensul ca permite accesarea aplicatiilor uzuale, de informare, navigare pe internet, comunicare, editare documente office si chiar prelucrare foto. De asemenea, poate fi de folos si la vizionarea unor filme sau materiale video la rezolutie full HD.

La gaming nu m-a convins, desi la acest capitol chiar aveam pretentii. L-am incercat atat cu CoD: Black Ops cat si cu Crysis 3. In ambele si la setari minimale, a functionat cu sacadari si lag-uri. Am ajuns la concluzia ca nu este un laptop pentru amatorii de shootere sau alte jocuri cu o grafica complexa. Cu siguranta ca poate functiona corect in alt gen de jocuri, eu l-am testat doar cu cele care imi plac mie.

acer_e15_computer

Dar, pentru activitatile mele zilnice si-a dovedit din plin utilitatea. Am scris articole pe blog pe el, am prelucrat poze, chiar si un videclip full HD in Windows Live Movie Maker, m-am uitat la cateva filme dar si la diverse videoclipuri pe youtube. A functionat foarte bine, fara blocari, experienta de lucru fiind chiar satisfacatoare.

De remarcat ca in momentele in care este supus la operatiuni mai complicate, care il solicita din punct de vedere hardware, se incinge in special in zona grilei de evacuare a aerului cald de pe muchia stanga. Se mai incalzeste usor si in zona de reazem a palmelor, insa nu este deranjant in timpul utilizarii.

Din punct de vedere al capacitatii de stocare nu sunt multumit pe deplin, desi recunosc ca sunt cam carcotas. Si nu pentru ca acest laptop a venit cu un hard disk in loc de un SSD, ci mai degraba pentru ca as fi preferat o capacitate de stocare si mai generoasa, de 1TB sa zicem.

Nu l-am laudat mai deloc pana acum, nu? Doar i-am apreciat cum se cuvine comportamentul onorabil, care ar putea multumi o buna parte a cumparatorilor, de orice varsta ar fi ei.

Era timpul si pentru o lauda… Este primul laptop cu tehnologie AMD utilizat de mine si la care autonomia de utilizare a sarit de cinci ore. Da, cu Wi-Fi activ, pentru activitati obisnuite, de informare, blogging, office, prelucrare foto. In functie de gradul de utilizare au fost zile in care autonomia a ajuns chiar si la sase ore.

Benchmark-uri

L-am testat si cu aplicatia 3D Mark. Rezultatele, in continuare.

acer_amd_ice_storm_unlimited acer_amd_ice_storm_extreme

acer_amd_ice_sky_diver acer_amd_ice_sky_diver_graf

acer_amd_ice_cloud_gate

acer_amd_fire_strike acer_amd_fire_strike_graf

 

Un grafic comparativ cu rezultatele obtinute de alte sisteme PC, in continuare.

acer_amd

Pentru a-i testa capacitatile in aplicatiile de productivitate l-am testat si cu aplicatia PcMark 8. Si in special pentru activitatile obisnuite de la birou (editare documente office, navigare pe internet, videochat).

acer_pcmark8_work_accelerated acer_pcmark8_work_conventional

Un grafic comparativ, in continuare.

acer_pcmark

Dupa cum se observa, pentru activitatile de la birou este la fel de bun ca laptopuri sau sisteme desktop destul de scumpe.

Acum sa vedem cum se descurca in aplicatiile creative, gen navigare pe internet, editare foto, editare video,  conferinte video sau prelucrare video.

acer_pcmark8_creative_accelerated acer_pcmark8_creative_conventional

Si un grafic comparativ cu rezultatele obtinute de alte sisteme PC. Dupa cum se observa, rezultatele obtinute de acest laptop sunt la un nivel mediu.

acer_pcmark_crative

Informatiile hardware culese cu aplicatia cpuz, in continuare.

acer_e15_cpuz

Informatiile placilor grafice, mai jos.

acer_e15_gpuz

Concluzii

Pro

  • Performante hardware decente, de ajuns pentru accesarea aplicatiilor uzuale pentru munca, studiu si divertisment;
  • Are tot ceea ce este nevoie din punct de vedere al conectivitatii – 3 porturi USB, VGA, HDMI, slot SD;
  • Autonomie OK;
  • Tastatura asigura o redactare confortabila.

Contra

  • Rezolutia ecranului si finisarea lucioasa a acestuia; unghiuri slabe de vizualizare;
  • Pe suprafetele lucioase sunt vizibile amprentele si urmele de grasime;
  • Nu poate fi utilizat in jocuri cu o grafica complexa.

Clar, decizia de achizitie a acestui laptop Acer Aspire E15 este strict dependenta de pretul la care va fi comercializat, chiar daca este un echipament care poate asigura accesul in aplicatiile cele mai folosite de majoritatea utilizatorilor. Poate fi utilizat fara retinere in aplicatii office, la navigare pe internet, socializare si comunicare, la prelucrarea foto-video la nivel de amator dar si la vizionarea filmelor la rezolutii High Definition.

Personal am fost multumit de comportamentul sau general dar, ca si voi, sunt curios la ce pret va sosi in ofertele de Black Friday. Sursele mele mi-au soptit ca va fi un pret chiar atractiv. Ramane sa vedem…

Update. Pe site-ul pcgarage.ro are un pret de 1800 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Acer Aspire E15 cu procesor AMD – Pentru activitati uzuale si divertisment High Definition

  • November 28, 2015 at 3:52 pm
    Permalink

    ha ha ha …cam la fel si aici

    1800 ron redus de la 2400 hu hu…ce vrajeala
    Si ca sa review-ul vezi cum e cu profitshare-ul asta La pc garage…de black fryday este doar 1800 lei…..Fata de cit era cind ai facut review-ul… a “scazut””simtitor Imi place la nebunie cum fac afaceri marii retaileri pe spatele fraierilor care cred ca orice reducere minune este si adevarata. Un singur mare plus il are acest review (afar de faptul ca urasc pupincurismul asta de a afce “review-uri bine directionate doar din dorinta de a face bani”). Ai mentionat corect pretul la data review-ului ca sa putem vedea teapa marilor retaileri care va platesc pe majoritatea sa faceti review-uri pe bani. Tine-o tot asa si specifica exact pretul la data review-ului, pret care sa ramana pt mult timp.
    Probabil ca bineinteles acest post va fi moderat si nu va apare ever pt a putea si altii aa vada vrajeala din comert…
    Sorin

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *