Microserver HP la un pret foarte bun!

Ma uitam asta seara prin ofertele ramase pe emag.ro dupa campania de Black Friday si mi-a atras atentia echipamentul HP Proliant Microserver Gen8, care costa acum numai 949 Lei. Practic este mai ieftin decat un NAS dedicat uzului casnic.

La banii astia vine cu un procesor dual-core Intel Pentium G2020T tactat la 2.5Ghz, 4GB memorie RAM (duce pana la 16GB), 2 porturi Ethernet Gigabit si patru sloturi pentru hard disk-uri de 3.5 inchi.

Are suport pentru hard disk-uri cu o capacitate de 4TB, astfel ca puteti pune pe el pana la 16TB. Normal, pentru protectia datelor puteti apela la o arhitectura RAID prin intermediul cotroller-ului Smart Array B120i/ZM. Nu-i lipsesc 5 porturi USB 2.0 si inca doua porturi USB 3.0. Plus o unitate optica, in caz ca vreti sa instalati sistemul de operare de pe un astfel de suport.

Practic, un astfel de microserver se poate dovedi util atat intr-o firma mica, intr-un mediu casnic cat si in studioul unui fotograf sau al unui videograf. Normal, atuul sau este posibilitatea stocarii unei cantitati maxime de 16TB, sau de 8TB daca se opteaza pentru un RAID mirror.

De asemenea, poti pune pe el ce sistem de operare vrei. Daca ai licenta folosesti o editie Windows Server sau, de ce nu, poti apela la o distributie de Linux. Normal, procesorul dual-core isi va atinge limitele daca se vor instala pe microserver prea multe servicii. Insa pentru file-sharing, ftp-server, print-server sau pentru vreun serviciu web cu o complexitate minimala cred ca se poate dovedi cu adevarat util.

Da, dezavantajul sau principal in raport cu o solutie NAS este faptul ca trebuie instalat suplimentar un sistem de operare. Plus configurarea serviciilor necesare, operatiuni care nu sunt la indemana oricui. Insa cu ajutorul unui prieten priceput sau al unui pasionat de IT ma gandesc ca puteti rezolva si astfel de mici probleme.

Ce ziceti? Nu-i asa ca este o oferta atragatoare? Mi se pare ca are un pret bun. Sunt mai multe modelele la comercializare, chiar si unul cu procesor Intel Xeon.

Mai multe detalii despre aceste echipamente microserver HP puteti afla de pe site-ul oficial.

Microserver HP Microserver HP Microserver HP

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *