ASUS Zenfone Selfie – Smartphone cu doua camere de 13 Megapixeli, la un pret bun

ASUS este unul dintre cei mai activi producatori pe piata de smartphone-uri la finelele acestui an, avand o oferta bogata chiar si pentru cumparatorii de la noi din tara. Am utilizat pana acum modelul Zenfone 2 cu 4GB memorie RAM si tehnologie Intel, primul de acest gen la nivel mondial, urmat de Zenfone 2 Laser, un terminal cu un raport performante/pret excelent.

De mentionat ca modelul Zenfone 2 Laser care are carcasa rosie este acum la pretul de 720 de lei. Mi se pare o oferta de nerefuzat.

Iata ca am avut ocazia sa folosesc si modelul Zenfone Selfie, unul dedicat in special celor care au obiceiul sa faca multe poze cu propria persoana in diverse situatii sau locuri. Practic, este un smartphone care are inca o camera cu un senzor de 13 Megapixeli si flash dispusa frontal, pentru ca selfie-urile sa fie de o calitate mai buna.

Specificatiile tehnice ale terminalului ASUS Zenfone Selfie sunt urmatoarele:

  • Ecran: IPS, 5.5 inchi, rezolutie 1080×1920 pixeli (~403 ppi), protejat cu Corning Gorilla Glass 4;
  • Procesor: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615, opt-nuclee, tactat la 1.5GHz;
  • Grafica: Adreno 405;
  • RAM: 3GB;
  • Stocare: 32GB, extensibila prin carduri microSD de pana la 64GB;
  • Retea: dual-sim, 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS;
  • Camera foto principala: 13MPix, sistem de autofocus cu laser, flash dual-led, filmare 1080p@30fps;
  • Camera foto frontala: 13MPix, autofocus, flash dual-tone, filmare 1080p@30fps;
  • Acumulator: 3000 mAh;
  • Dimensiuni: 156.5 x 77.2 x 10.8 mm;
  • Greutate: 170 grame;
  • Sistem de operare: Android 5.0.2 , interfata Asus ZenUI.

ASUS Zenfone Selfie

Din punct de vedere al design-ului nimic nou. Seamana ca doua picaturi de apa cu modelele Zenfone 2 Laser si Zenfone 2 cu 4GB memorie RAM despre care v-am povestit de curand. Chiar daca plasticul este materialul dominant in componenta carcasei, am apreciat constructia si finisajele de calitate.

Ca si in cazul celorlalte modele amintite mai sus, Zenfone Selfie are butoanele de control ale volumului pozitionate tot pe spate, sub camera foto, iar butonul de Power a fost asezat la fel de inadecvat pe muchia superioara.

ASUS Zenfone Selfie

In schimb mi-a placut culoarea capacului de pe spate si care imita cu succes un finisaj metalic. Normal, capacul poate fi scos pentru a avea acces la schimbarea bateriei si la sloturile pentru SIM-uri si microSD.

Da, acum exista o multime de baterii externe pentru alimentarea smartphone-urilor, asa ca practic nu ar mai fi nevoie sa schimbi bateria, ca acum 10 ani sa zicem. Insa acest lucru este mai degraba benefic in eventualitatea unei defectiuni, moment in care nu mai trebuie sa mergi la un service pentru a o schimba; pur si simplu o cumperi si o schimbi singur.

Si da, Zenfone Selfie este tot un telefon dual-sim. De remarcat totusi ca nu este si dual-activ, ca modelul Zenfone 2 cu procesor Intel si 4GB memorie RAM. Nu vor fi active ambele SIM-uri in acelasi timp.

ASUS Zenfone Selfie

Pe suprafata frontala atrage cu siguranta atentia lentila camerei foto, buna pentru cei care au obiceiul sa-si faca selfie-uri. Aceasta este incadrata de flash si de grila difuzorului.

ASUS Zenfone Selfie

In continuare apreciez faptul ca butoanele de control ale interfetei sunt pozitionate in afara ecranului. Acestea sunt de tip capacitiv si sunt asezate sub ecran. Insa nu sunt luminate, asa ca pe intuneric vor mai dificil de apasat, in special daca nu esti obisnuit cu pozitionarea lor.

ASUS Zenfone Selfie

Pe muchia inferioara vei gasi conectorul microUSB pentru alimentare si conectarea la computer.

ASUS Zenfone Selfie

Pe cea superioara sunt prezente butonul de Power si conectorul pentru casti.

ASUS Zenfone Selfie

Imi place cum se vede ecranul IPS de 5.5 inchi cu rezolutie full HD. Afiseaza imagini clare, cu o paleta coloristica frumoasa, un contrast bun si unghiuri excelente de vizulizare. Este mare, generos, util atat la parcurgerea paginilor de internet cat si la vizionarea unui videoclip sau in gaming-ul portabil. Normal, modul de afisare al culorilor poate fi ajustat conform preferintelor tale, prin intermediul unei aplicatii dedicate.

Din punct de vedere al performantelor, ASUS Zenfone 2 Selfie poate multumi o buna parte a utilizatorilor, chiar si pe cei care au obiceiul sa se joace pe ecranul unui smartphone. Desigur, nu are cea mai performanta fisa tehnica, mai apar usoare lag-uri sau sacadari in timpul anumitor jocuri, insa se descurca destul de bine chiar si la acest gen de activitati, dupa cum puteti vedea in videoclipul de mai jos.

Cu siguranta ca este un smartphone pe care poti naviga fara probleme pe internet, poti socializa, poti vizualiza documente, fotografii si chiar filme la rezolutie full HD. Interfata este fluida, aplicatiile se deschid imediat, nu am ce-i reprosa din punct de vedere al functionarii.

Normal, l-am testat si cu cele trei aplicatii de benchmark: Antutu, Quadrant si 3D Mark Ice Storm Unlimited. Rezultatele pot fi vazute mai jos.

bencg_icestorm bench_antut bench_quadrant

Si graficele comparate cu scorurile obtinute de alte dispozitive portabile, in continuare.

selfie_3dmark selfie_antutu selfie_quadrant

Dupa cum se observa, la capitolul performante grafice nu straluceste. In schimb, in celelalte doua teste are performante comparative cu cele ale unor terminale portabile cu mult mai scumpe.

Din punct de vedere al autonomiei pot spune ca sunt multumit. Cu 4G si Wi-Fi active permament, cu sincronizari la Facebook, Gmail si Instagram, acumulatorul de 3000mAh poate fi de folos pentru doua zile de utilizare (aproximativ 36 de ore).

Prefer sa nu mai detaliez mare lucru despre interfata si aplicatii. Nu are rost, raman valabile impresiile scrise in prezentarile modelelor ASUS Zenfone 2 cu 4GB memorie RAM si ASUS Zenfone 2 Laser. Mi-a placut interfata, este fluida si dinamica, colorata, functioneaza impecabil. In rest, am apreciat aceleasi aplicatii si voi dezaproba abundenta de aplicatii bloatware, de care personal nu am avut nevoie.

Doua camere foto de 13 Megapixeli!

Normal, ASUS Zenfone Selfie are doua camere foto – una principala, plasa pe spatele terminalului, si inca una dispusa frontal. Dar, pentru imagini selfie de o calitate foarte buna, camera frontala a fost dotata cu un senzor de 13 Mpix.

Ambele camere au sistem de autofocus, dar la cea prezenta pe spate este asistat de laser. La fel, exista flash-ul dual-tone atat pe spate, cat si frontal. Cel frontal isi poate dovedi cu siguranta utilitatea in conditii slabe de lumina, daca te apuca cheful de selfie-uri la vreo petrecere in discoteca sau noaptea cand te plimbi prin oras.

camera_9

Meniul camerelor foto este unul destul de complex si permite ajustarea celor mai importanti parametri. Poti schimba rezolutia, tipul de focalizare, tipul de masurare, balansul de alb, compensarea la expunere chiar poti adauga un grid cu regul treimilor, util pentru o mai corecta incadrare a scenei.

De asemenea, exista o multime de moduri automate de fotografiere, cum ar fi HDR, Time-Lapse, Beautification, Low-Light, Panorama, Miniature, Manual etc.

camera_selfie_1

De mentionat ca la utilizarea camerei frontale va porni automat modul de fotografiere Beautification, care permite declansarea prin intermediul unui timer de pana la 5 secunde. Personal nu-mi place acest mod, in primul rand pentru ca rezultatele nu sunt naturale si au o calitate slaba la nivelul detaliilor.

camera_selfie_3

De asemenea, la utilizarea camerei frontale exista si un mod Selfie Panorama, bun pentru realizarea unor cadre mai largi la un selfie de grup.

Dupa cum am mentionat mai inainte, camera foto principala are un senzor de 13Mpix, sistem de autofocus, flash dual-led. Lentilele sunt luminoase, avand o deschidere f/2.0 a diafragmei. In conditii de iluminare buna pozele sunt reusite, clare, cu o paleta coloristica naturala. Mici probleme apar la captarea scenelor cu un contrast puternic, rezultatul fiind subexpus sau supraexpus, dupa caz. Cateva imagini realizate in conditii bune de iluminare, in continuare.

Ambele camere filmeaza la rezolutie 1080p cu 30 de cadre pe secunda. In general sistemul de focalizare se descurca foarte bine, clarul realizandu-se precis si destul de rapid. Mici probleme am sesizat in momentele gen close-up, cand vroiam sa filmez sau sa fotografiez ceva de foarte aproape. In orice caz, pentru o focalizare corecta trebuie sa ai o distanta de cel putin 10cm fata de subiect.

Mai jos vezi cateva filmari realizate pe o vreme frumoasa, cu mult soare. Imaginile captate sunt clare, cu un nivel destul de ok al detaliilor si o paleta coloristica vibranta. Desigur, se putea mult mai bine, dar pentru categoria din care face se remarca a fi unul dintre cele mai bune telefoane la acest capitol. Totusi, as fi vrut in dotare si un stabilizator optic de imagine.

Dupa cum ai observat, in videoclipul de mai sus imaginile au preluat vibratiile motorului, avand acel efect de val.

Mi-a placut cum se descurca si camera frontala, atat pe zi cat si la filmarea de noapte. M-am filmat in timp ce conduceam, va rog sa nu va speriati de moaca mea.


Era interesant un mod de filmare dual, cu ambele camere active. Ma gandesc totusi ca este nevoie de un procesor mai puternic pentru a prelucra in timp real doua fluxuri video.

Isi arata limitele la fotografierea in conditii slabe de iluminare. Pe modul Auto pozele au un nivel ridicat al zgomotului de imagine si pierderi serioase la nivelul detaliilor. Daca vreti sa-l folositi si in astfel de conditii, v-as recomanda sa apelati la modul manual de fotografiere. La ISO 200 sau 400, zgomotul de imagine nu este atat de deranjant. Nu am niciun exemplar interesant, asa ca mai bine nu va arat nicio poza facuta noaptea.

Insa am folosit functia Time Lapse. Am facut un videoclip in timp ce se lasa seara in cartier. Il poti vedea mai jos.

In schimb, la interior si in conditii bune de iluminare, ies poze care pot fi utilizate fara probleme pe site-urile de socializare sau chiar pe un blog. De exemplu, am facut poze numai cu ASUS Zenfone Selfie la Microsoft Summit 2015.

Alte cateva imagini realizate la interior, de la Cupa Clubului Impression Ashihara Karate.

Si o filmare cu una dintre semifinalele la kumite.

Concluzii

Pro

  • Functionarea, putere de procesare rezonabila;
  • Este dual-sim si are conexiune 4G;
  • Are slot pentru card microSD, util la cresterea capacitatii interne de stocare;
  • Permite schimbarea bateriei;
  • Constructie de calitate;
  • Ecranul se vede foarte bine, are o diagonala generoasa;
  • Autonomie ok;
  • Rezultate foto si video OK pe timp de zi;
  • Pret rezonabil;

Contra

  • Este destul de gros;
  • Butonul de Power nu este pozitionat ergonomic;
  • As fi preferat stabilizare optica (dar pretul ar fi fost mai mare);
  • Prea multe aplicatii bloatware.

Este clar, clasa medie de smartphone-uri cu sistem de operare Android devine tot mai interesanta, atat din punct de vedere al capacitatilor hardware cat si datorita rezultatelor foto-video obtinute. Telefoanele de acest gen vin cu performante care permit accesarea aplicatiilor uzuale si au preturi bune, care nu dauneaza grav bugetului familial.

Iar ASUS Zenfone Selfie are tot ceea ce trebuie pentru a multumi aproape pe oricine: o fisa tehnica buna, un look atragator, autonomie ok si doua camere foto de 13Mpix cu rezultate foto-video decente (in special in conditii bune de iluminare). Continuam? Este dual-sim, are o capacitate de stocare interna de 32GB, care poate fi extinsa prin carduri microSD, iar ecranul este generos, cu rezolutie full HD si se vede foarte bine.

Iar preturile sale de comercializare sunt in jurul a 1200-1300 Lei, in functie de magazin si de promotiile aferente.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “ASUS Zenfone Selfie – Smartphone cu doua camere de 13 Megapixeli, la un pret bun

  • November 24, 2015 at 11:53 am
    Permalink

    ecranul nu straluceste in lumina zilei? la soare? ca mie asa imi pare…

    Reply
    • November 24, 2015 at 11:54 am
      Permalink

      ba da, dar ramane lizibil. are finisaj lucios, la fel ca la Zenfone 2 Laser si Zenfone 2 cu 4GB RAM…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *