Acer Aspire V15 Nitro Black Edition – Un laptop performant, bun la birou dar si acasa
La inceputul anului am avut ocazia sa folosesc laptopul Acer Aspire V15 Nitro cu processor Intel Broadwell, o adevarata masinarie multimedia, care avea tot ceea ce trebuie pentru a multumi o buna parte a utilizatorilor: un ecran excelent si o fisa tehnica performanta, o autonomie buna, un sistem audio de calitate, plus o solutie de stocare rapida si cu o capacitate generoasa.
Iata ca finalul anului mi-a pus pe birou noua generatie Nitro cu procesor Intel Skylake de generatia a 6-a: mai exact modelul VN7-592G cu procesor quad-core Intel Core i5, placa video suplimentara Nvidia GeForce 960M si ecran cu rezolutie 4K.
Desi a fost doar o unitate de test, cu ceva probleme la driverele video pe Windows 10, mi-a demonstrat ca este un laptop performant, cu ajutorul caruia poti rezolva eficient activitatile electronice de la birou si care iti permite sa accesezi continut multimedia High Definition sau jocuri cu o rezolutie complexa, normal, pentru divertismentul personal. Da, inca de la inceput pot spune ca este unul dintre cele mai bune laptopuri pe care am avut ocazia sa le folosesc anul acesta.
Din punct de vedere al design-ului nu sunt mari diferente fata de generatia anterioara. Chiar nu ti-ai da seama ca sunt doua generatii diferite la o prima si sumara privire. Capacul ecranului a fost acoperit cu acelasi plastic, in aceeasi nuanta de culoare, iar balamaua de prindere si grila de evacuare a aerului cald sunt finisate cromat, in timp ce corpul cu tastatura a fost acoperit cu un plastic negru usor cauciucat, extrem de placut la atingere. De remarcat totusi ca pe acest material sunt destul de vizibile amprentele si urmele de grasime.
Dupa ce l-am privit mai atent, am observat lumina rosie suplimentara de la baza ecranului, in aceeasi nuanta cu iluminarea de fundal a tastaturii. Aceasta nu era prezenta la generatia anterioara.
Fara doar si poate, Acer Nitro V15 are un look modern si o constructie de calitate, cu materiale si finisaje pe masura. Este un echipament care poate sta fara probleme atat pe birourile sefilor dintr-o corporatie cat si pe ale celor pentru care divertismentul este mai important.
Desi este o adevarata masina multimedia si de gaming, am remarcat si de aceasta data ca nu este deloc una corpolenta, ba din contra. Are o grosime de numai 2.28cm si o greutate de 2.3Kg, astfel ca il poti purta fara prea mare efort oriunde ai merge, si la serviciu, si acasa dar si in vacanta (in caz ca ai chef de o partida de gaming seara la hotel, de un film bun sau daca iti nu poti scapa de sarcinile de serviciu nici cand ai vrea sa te relaxezi). Personal l-am purtat fara probleme in rucsacul laptopului meu de 13 inchi, plusul la greutatea totala fiind de numai 700 de grame, tinand cont si de incarcator.
De remarcat totusi ca silueta mai subtire se datoreaza lipsei unitatii optice bluray, prezenta la modelul anterior. Astfel, pe muchia stanga sunt prezente portul USB 2.0, slotul SD si conectorul de 3.5mm pentru casti.
Pe cea dreapta au fost inghesuite portul de alimentare, portul Ethernet, cel HDMI, doua porturi USB 3.0 intre care se afla cel USB-C. Da, sunt destul de inghesuite; daca ai multe accesorii externe va fi destul de dificil sa le conectezi/deconectezi.
Tastatura este un accesoriu pe care m-am simtit excelent la redactare. Este de tip chiclet, cursa tastelor este una confortabila si are bloc numeric, util pentru cei care lucreaza mult cu cifrele. Nu uit de iluminarea de fundal, o facilitate potrivita celor care se joaca sau lucreaza mult si pe intuneric.
Touchpad-ul este mare, generos, te poti desfasura in voie pe el. Este din acelasi material usor cauciucat iar butoanele de control sunt asezate sub suprafata tactila. M-am descurcat foarte bine pe el, a functionat corespunzator. Normal, in jocuri am apelat la un mouse, o unealta mult mai potrivita pentru acest gen de activitati.
Ecranul se vede demential! Imi place, si nu datorita rezolutiei 4K, pe care nu o consider neaparat necesara pe un ecran de 15.6 inchi. Si asta pentru ca sistemul de operare Windows, in combinatie cu anumite programe care nu pot fi scalate, iti pot supara ochii cu niste caractere text prea mici.
Dar, pe acest ecran, atat caracterele text cat si imaginile se vad clar. Este capabil sa afiseze o paleta coloristica vibranta, cu un contrast excelent si unghiuri bune de vizualizare. De asemenea, apreciez finisarea mata, care reflecta mai greu sursele puternice de lumina. Practic este unul dintre cele mai bune ecrane de laptop din piata.
L-am apreciat atat cand am lucrat in documente office, cand am navigat pe internet dar mai ales cand m-am uitat la materiale video 4K sau cand m-am jucat in titlurile mele preferate.
Cred ca si fotografii sau videografii vor aprecia acest laptop, nu numai datorita fisei tehnice peformante. Ecranul 4K este capabil sa afiseze 100% din campul de culoare Adobe RGB, astfel ca acestia pot vizualiza pe el o paleta coloristica reala.
Aplicatia placii video Intel permite ajustarea imaginii afisate conform preferintelor fiecaruia. Poti ajusta luminozitatea, contrastul, gama de culoare, saturatia sau nuanta culorilor.
Mi-a placut foarte tare si cum se aude sistemul audio cu patru speakere incorporat. Chiar mi s-a parut ca se aude mult mai bine decat cel existent pe modelul din primavara. Este capabil sa redea un sound destul de puternic, echilibrat si clar, bun atat pentru vizualizarea unui film cat si in jocuri. Desigur, nu poate inlocui un sistem audio extern mai acatarii, dar la capitolul audio este unul dintre cele mai bune laptopuri lansate anul acesta.
Grilele speakerelor sunt pozitionate pe spate, in zona de contact cu biroul.
Specificatiile modelului de test au fost urmatoarele:
- Ecran: IPS, rezolutie 4K 3840×2160 pixeli, finisare mata;
- Procesor: Skylake Intel Core i5-6300HQ, quad-core, tactat la 2.3GHz, cu Turbo Boost pana la 3.2GHz;
- Memorie RAM: 8GB, DDR4;
- Sistem Grafic: Intel HD 530 + Nvidia GeForce GTX 960M cu 4GB VRAM;
- Stocare: SSD Kingston de 128GB + HDD Seagate de 500GB cu 5400 rot/min;
- Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi N;
- Conectica: 1xUSB 2.0, 2xUSB 3.0, 1xHDMI, 1xRJ45, 1xaudio, 1x slot SD, 1xUSB-C;
- Dimensiuni: 39x263x22.8 mm;
- Greutate: 2.3Kg;
- Altele: sistem audio cu patru speakere, camera web, tastatura iluminata;
- Sistem de operare: Windows 10.
Da, are o fisa tehnica care atrage atentia oricui, fie ca este pasionat de tehnologie sau doar simplu utilizator, care vrea ca laptopul pe care il are sa functioneze impecabil, orice l-ar pune sa faca. Nu are cum sa nu atraga atentia noul procesor Intel Skylake cu patru nuclee, asistat de memorie RAM DDR4 si de un sistem grafic hibrid cu Intel HD 530 si Nvidia GeForce 960M.
Recunosc ca si eu de-abia asteptam sa-l pun la treaba, mai ales ca este primul laptop cu Intel Skylake si memorie RAM tip DDR4 pe care am avut ocazia sa-l utilizez. Doar ca dupa prima jumatate de ora m-am cam bosumflat: unitatea de test a avut probleme cu driverele video sau vreo incompatibilitate a acestora cu Windows-ul 10; nu cred sa fi fost la nivel hardware. Problemele se manifestau prin oprirea brusca pentru doua-trei secunde a ecranului, cu erori ulterioare gen “video driver stopped”, si asta numai cand foloseam browser-ul de internet. Fie ca am folosit Firefox sau Edge, in ambele s-a comportat la fel. Am incercat sa fac restore sistemului, am tot incercat drivere noi, nu am rezolvat mare branza. Pesemne ca modelele disponibile din comert sa nu aiba parte de aceste probleme. Cel putin asa sper.
Trecand peste aceste neajunsuri, m-am bucurat fara retinere de capacitatile sale native atat la vizionarea unor filme full HD/4K dar si in cateva partide de gaming
Iar placa video Nvidia GeForce 960M s-a descurcat de minune in jocuri, comportandu-se impecabil atat in CoD Black Ops cat si in Crysis 2. Chiar am atentat la contul de Origin al lui pustiulica si am instalat Crysis 3.
In CoD Black Ops a functionat binisor chiar si la rezolutie 4K, cu valori de 25-45fps. In acelasi joc, la rezolutie full HD, a functionat stabil si fluid cu 58fps. Iar in Crysis 2 s-a descurcat mai bine in rezolutie full HD, cu valori medii de 45fps. In Crysis 3, la rezolutie full HD, valorile s-au situat intre 27fps-45fps.
De remarcat ca in timpul partidelor de gaming sau la rularea programelor care il solicita la maxim din punct de vedere hardware se incinge destul de tare in partea superioara a tastaturii.
A trebuit sa prelucrez cateva videoclipuri full HD in Windows Movie Maker, chiar in timp ce descarcam niste jocuri din Origin. Este un laptop care se poate descurca fara probleme si la sarcini de genul asta, care il solicita hardware. Cu siguranta ca se poate descurca onorabil si in aplicatii mai avansate de prelucrare video. Cat despre cele de prelucrare foto, chiar si la nivel profesional, este o scula care ar putea fi pe placul oricarui fotograf.
Cat despre accesarea aplicatiilor uzuale nici nu cred ca trebuie sa mai pun accentul in aceasta prezentare. Acer Aspire V15 Nitro se descurca de minune atat in aplicatii office, de comunicare, posta electronica, clienti ERP sau CRM etc.
Cu siguranta am apreciat si solutia hibrida de stocare, compusa dintr-un SSD de 128GB si un hard disk cu o capacitate de 1TB. Astfel, poti pune sistemul de operare si aplicatiile principale pe unitatea SSD iar colectia multimedia pe hard disk.
Chiar am remarcat ca sistemul de operare se incarca rapid la pornire sau la revenirea din stand-by. Totusi, am vazut solutii SSD mai performante pe laptopurile altor integratori. Si la capitolul transfer de date sta foarte bine: are USB 3.o, port Ethernet Gigabit, tehnologie Intel Thunderbolt dar si Wi-Fi de tip AC. Dupa cum se observa, pe Wi-Fi a atins si limitele superioare ale conexiunii internet asigurata prin contract de catre furnizorul meu de servicii. Aproape ca face inutila utilizarea unei retele pe fir. De fir se vor folosi doar utilizatorii care transfera frecvent volume importante de date.
Interesant si acest port USB-C dar, din pacate, nu am momentan niciun accesoriu extern cu ajutorul caruia sa-l testez. Dar, putem spune ca noul laptop Acer Nitro V15 este pregatit si pentru noul val de accesorii externe care au port USB-C.
Si parca as fi preferat sa aiba si o unitate optica bluray. Nu de alta, dar filmele pe suport original s-ar vedea foarte bine pe ecranul acestui laptop. Pe de alta parte, am avut nevoie de o unitate optica si la instalarea unor jocuri cumparate din comert.
Din pacate, la capitolul autonomie nu m-a convins. Poate ca de vina este rezolutie ecranului, poate pentru ca este o unitate de test “engineering sample”, dar autonomia de utilizare in regim office nu a trecut niciodata de 3 ore. In mod normal, aceasta ar trebui sa fie cam de 5 ore.
Benchmark-uri
Rezultatele obtinute de aplicatia 3D Mark, cu placa video Intel HD 530.
Dupa cum se observa, placa Intel HD 530 este una destul de performanta, chiar daca nu este neaparat una pe placul pasionatilor de gaming.
Rezultatele 3D Mark cu placa Nvidia GeForce 960M, mai jos.
Dupa cum se observa, laptopul Acer Aspire V15 Nitro cu Skylake si Nvidia 960M se poate descurca destul de bine si in jocuri. Asa cum o dovedesc si graficele comparative.
Performantele modelului actual sunt usor superioare celui precedent, care avea totusi un procesor Intel Core i7 si 12GB memorie RAM. Acest quad-core Intel Core i5 este cu siguranta un procesor performant.
De remarcat totusi ca scorurile slabe in Ice Storm si Ice Storm Extreme se datoreaza unor erori de functionalitate ale driverelor. Cel putin asa banuiesc.
In testele de productivitate cu PcMark 8, a obtinut urmatoarele rezultate.
Iar rezultatele comparate cu cele ale echipamentelor testate recent, mai jos.
Dupa cum se observa, testele ii atesta un comportament de top in programele de productivitate. Practic, este un echipament bun atat pentru comunicare, informare sau office, cat si la prelucrarea fotografiilor sau a videoclipurilor la rezolutie HD.
Informatiile hardware culese cu aplicatia cpuz, mai jos.
Cele ale placilor grafice, in continuare.
Concluzii
Pro
- Fisa tehnica performanta, buna atat pentru activitatile productive cat si pentru cele dedicate divertismentului;
- Ecran de calitate, care se vede foarte bine;
- Este destul de subtire si de usor pentru un laptop de 15.6 inchi;
- Solutia de stocare hibrida, rapida si in acelasi timp generoasa; cu SSD si HDD;
- Tastatura este iluminata, are bloc numeric si este confortabila la redactare;
- Sistem audio de calitate;
- Are tot ceea ce trebuie din punct de vedere al conectivitatii accesoriilor externe.
Contra
- Pretul acestui laptop nu este pe buzunarul oricui;
- Conectorii de pe muchia dreapta sunt cam inghesuiti;
- Nu are unitate optica bluray;
- Autonomia modelului de test (sper ca produsele care vor fi comercializate sa aiba un comportament superior la acest capitol);
- Problemele cu driverele placilor video la modelul de test (la fel, sper ca modele comerciale sa ma contrazica si sa se comporte impecabil);
- Nu are unitate optica bluray.
Acer Aspire V15 Nitro VN7-592G este cu siguranta un laptop performant, bun atat pentru activitatile profesionale cat si pentru divertisment personal la vizionarea unor filme sau in jocuri de noua generatie. Are cateva atuuri esentiale care il recomanda drept unul dintre cele mai bune laptopuri la ora actuala: o fisa tehnica performanta, stocare rapida dar si generoasa, un ecran foarte bun, o tastatura de calitate cu iluminare de fundal, un sistem audio care se aude bine, plus un look atragator.
Banuiesc ca pretul de comercializare este unul pe masura capacitatilor sale native, nu pe buzunarul oricui. Revin cu mai multe informatii cat de curand.
PS. Videoclipul 4K cu “masinile” il puteti vedea aici.