Parada Militara, Bucuresti, 1 Decembrie 2015 (cateva imagini)

Sincer sa fiu, nu sunt un fan al aglomeratei sau al statului in picioare timp de cateve ore bune. Dar i-am promis lui pustiulica ca il ducem la Parada Militara de 1 Decembrie 2015 si asa trebuia sa fac. Promisiunea e promisiune. Asa ca, la 9 dimineata ne-am echipat si am plecat catre Piata Constitutiei din Bucuresti, locul in care s-a organizat de altfel Parada Militara cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Pe primul recrut, nume de cod “mami”, l-am pierdut chiar in fata blocului, cand a vazut ca pe tramvaiul 32 scria ca este deviat catre Ghencea. Ceea ce insemna ca trebuia sa mergem o buna parte a drumului pe jos. Cu zambetul pe buze ne-a promis ca ne face “ceva bun” si s-a intors frumusel acasa. Ulterior am aflat ca a urmarit parada din confortul canapelei, si banuiesc ca a vazut-o mai bine decat noi.

Noi, restul plutonului (in numar de 2), nu ne-am descurajat. Dupa aproape 45 de minute, desi normal ar fi trebuit sa facem cam 20, am ajuns aproape de Piata Constitutiei. Si am inceput sa ne cautam un locusor strategic de unde sa urmarim linistiti parada. Pe cat posibil…

Mai intai am incercat sa patrundem in zona din fata Palatului Parlamentului dar ni s-a parut o misiune imposibila. Prea multa lume acolo iar pustiulica nu ar mai fi prins un loc pe langa vreun gard, pentru a vedea cat de cat ceva, macar avioanele… 😀 Si nu mai e copil de tinut pe umeri, as fi facut o ditamai hernia, nici nu cred ca l-as fi putut ridica de altfel. Plus ca vroiam sa fac si eu niste poze, ca doar nu m-am dus degeaba acolo…

Am observat ca erau instalate si filtre ale Jandarmeriei, pentru un control mai amanuntit al celor care patrundeau in Piata. Cum mi-am dat seama ca am asupra mea un briceag elvetian, cu care nu cred ca mi s-ar fi permis intrarea in Piata, si la care nu prea aveam chef sa renunt, ne-am intors si am gasit destul de greu un locusor langa unul dintre gardurile de protectie. Mai la coada, mai acolo unde se incheia defilarea trupelor.

In orice caz, eram multumiti ca ne aflam in prima linie a publicului, lucru benefic pentru amandoi. Dupa vreo jumatate de ora se mai stransesera inca vreo patru randuri in spatele nostru, formate in special din parinti si bunici, pentru ca pe cei mici i-am lasat sa se strecoare pe cat posibil langa gardul de protectie. Unii optimisti si veseli, altii cu nervi pentru ca isi dadeau seama ca nu vor vedea mare lucru, mai cu inghionteli, mai cu vorbe aruncate aiurea, deh, de-ale noastre, de-ale romanilor. Am incercat pe cat posibil sa-mi vad de ale mele si sa nu-mi pierd voia buna cu care venisem acolo…

Si ne-am pus pe asteptat pana la ora 11, cand salvele de tun au dat startul inceperii paradei. Noroc ca a fost o vreme frumoasa, cu soare, asa ca nu am facut deloc frigul stand pe loc. Doar ne-au amortit putin picioarele…

Apoi a inceput spectacolul militar, pe care l-am privit cu incantare, de ce sa nu o recunosc. Mai intai au aparut detasamente pedestre ale Fortelor Armate Terestre, Aeriene si Navale, plus cele ale Ministerului de Interne. Nu stiu ordinea exacta a lor, dar au fost prezenti la parada infanteristi din batalionul “Scorpionii Rosii”, militari ai Diviziei Multinationale de Sud-Est a Aliantei Nord Atlantice, militari din Statele Unite, Bulgaria, Moldova, Turcia, Polonia dar si echipaje SMURD, pompieri sau luptatori ai trupelor speciale.

Apoi…

Cateva imagini de la Parada Militara din Piata Constitutiei, organizata de 1 Decembrie 2015 cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Mai intai poze cu trupele terestre.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *